Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Έπεσε σε "ξέρα" το υποθαλάσσιο πάρκο



Πολύ μελάνι έχει χυθεί για το πόσο μεγάλο εμπόδιο αποτελεί συχνά η ελληνική γραφειοκρατία και οι νόμοι στις όποιες επενδυτικές προσπάθειες. Ένα χαρακτηριστικό, δυστυχώς, παράδειγμα επενδυτικού οράματος και μάλιστα αυτοδιοικητικού, όχι ιδιωτικού, που ξεκίνησε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες αλλά έχει πέσει στην «ξέρα» της δημόσιας διοίκησης, αποτελεί το περίφημο υποθαλάσσιο πάρκο Αγίου Νικολάου...


Το έργο που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη «Ν.Κ.» ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, «συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή προβολή, τουριστική προσέλευση και τελικά έσοδα για την περιοχή», είναι στα σκαριά εδώ και μια 7ετία! Όμως εξακολουθεί να παραμένει χαμένο στη... μετάφραση, αφού στις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων διαπιστώνουν νομικό γραφειοκρατικό κενό (!) και δεν μπορούν επί του παρόντος να βγάλουν άκρη για το πώς μπορεί να προχωρήσει το οραματικό σχέδιο!


Σχέδιο που είχε ξεκινήσει το 2006 επί του τότε αείμνηστου νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη, κατόπιν πρότασης του τότε προέδρου του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νίκου Τζανόπουλου.
Ο αείμνηστος νομάρχης «είδε» αμέσως την αξία και τα πολλαπλά οφέλη που θα έφερνε ένα τέτοιο θαλάσσιο πάρκο στον κόλπο του Μεραμβέλου. Απευθύνθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, το οποίο εκπόνησε τη σχετική μελέτη, τεκμηριώνοντας το πόσο ιδανική και ωφέλιμη από κάθε άποψη για την περιοχή θα ήταν η δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου με τεχνητούς υφάλους.


Ιδανική γιατί, σύμφωνα με το ΕΛΚΕΘΕ, ο Άγιος Νικόλαος και η παράκτια περιοχή του πληροί όλες τις προϋποθέσεις του κλειστού κόλπου, των καθαρών υδάτων και βυθού και της απουσίας επιβλαβών θαλάσσιων οργανισμών προκειμένου να στηριχτεί η δημιουργία ενός καταδυτικού πάρκου αναψυχής, περιβαλλοντικής επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης. Παράλληλα η παράκτια περιοχή βόρεια της πόλης του Αγίου Νικολάου θα αναβαθμιστεί από άποψη βιοποικιλότητας, καθώς θα προστατεύονται τα τοπικά ιχθυοαποθέματα προς όφελος των αλιέων και θα αποκατασταθούν τυχόν αποψιλωμένα τμήματα της θαλάσσιας χλωρίδας, με φυσικό επακόλουθο την αποκατάσταση του οικοσυστήματος.
Στη μελέτη γίνεται ειδική πρόβλεψη και στο σενάριο της πόντισης ενός πολεμικού πλοίου που θα δίνει την εικόνα ενός ναυαγίου, το οποίο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τους δύτες...


Ενώ ως προς το οικονομικό σκέλος, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα έσοδα για το πρώτο έτος λειτουργίας του πάρκου θα είναι της τάξεως των 150.000 ευρώ, ενώ τα επόμενα χρόνια μπορεί να φτάνουν τα 500.000-600.000 ευρώ.
Και ενώ με βάση τα παραπάνω θα περίμενε κανείς να προχωρήσει τάχιστα η ιδέα του υποθαλάσσιου πάρκου, έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο.


Πάνε μαζί στο υπουργείο

Τόσο ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης όσο και ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης πιέζουν, παρεμβαίνουν προς τα υπουργεία για να ξεμπλοκάρει το έργο, αλλά επί του παρόντος έχει πέσει σε «ύφαλο»...
Αυτό προκύπτει από τη σχετική πρόσφατη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάννη Πλακιωτάκη, όπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Το υπουργείο μας, δεδομένου ότι στο παρελθόν δεν είχε παρουσιαστεί παρόμοια περίπτωση, εξέτασε τη δυνατότητα υπαγωγής της αδειοδότησης του εν λόγω έργου στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285 Α') «Καταδύσεις αναψυχής και άλλες διατάξεις», που προβλέπουν το χαρακτηρισμό θαλάσσιων χωρών ως Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Καταδυτικού Πάρκου, πλην όμως δεν προβλέπεται με αυτές η δυνατότητα κατασκευής έργων στους χώρους αυτούς.



Ως σήμερα δεν έχει προσκομιστεί η εν λόγω οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, γιατί δεν έχει εκδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής η προβλεπόμενη από παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 3409/2005 κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που θα συνοδεύουν την αίτηση του φορέα, ο τύπος και το περιεχόμενο της αιτήσεως, ο χρόνος και τα στάδια ολοκλήρωσης της διαδικασίας».
Πάντως, η δημοτική Αρχή Αγίου Νικολάου και ο Λασιθιώτης βουλευτής δε το αφήνουν έτσι. Οι ίδιοι θα ρίξουν τώρα το βάρος των πιέσεων στο ΥΠΕΚΑ. Και μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Κουνενάκης, στη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής ο ίδιος μαζί με τον κ. Πλακιωτάκη θα επισκεφτούν το γ.γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Αλεξιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου