Αποκαλυπτική έρευνα από Έλληνα ομογενή επιστήμονα για τις ελιές
Αποκαλυπτική μελέτη από τον ομογενή επιστήμονα, Τομ
Καραγιάννη. Μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει
τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
Μελέτη του ομογενή επιστήμονα Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του
Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης η
οποία θα βραβευτεί αύριο στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Ιατρικής Ολυμπιάδας,
έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη καταστρέφει τα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα
Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού
αίματος.
Προκειμένου να υπάρξουν οφέλη για την υγεία, ο κ. Καραγιάννης
συνιστά κατανάλωση 50 ml ωμού παρθένου ελαιολάδου απ΄ όπου ο ανθρώπινος
οργανισμός θα προσλάβει πολυφαινόλες ή 3-4 ελιών την ημέρας ή συνδυασμό
κατανάλωσης ελαιολάδου και ελιών. «Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε
ελιές μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι
απορροφώνται επαρκώς τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές»
επισημαίνει στην εργασία του ο Τομ Καραγιάννης.
Παράλληλα τονίζει ότι
η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης in vitro και in vivo είναι δύσκολο
να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν. Να
σημειωθεί ότι η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό
δίκταμο, στη λεβάντα, στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια και στην
αγριομυρτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου