Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ο Παπαζηλάκη​ς Παναγιώτης​, ανακάλυψε τον αλγόριθμο για την "τέλεια" αγελάδα


Είναι 24 χρόνων, μηχανολόγος-μηχανικός και κάθε μέρα σηκώνεται πρωί πρωί για να επισκεφθεί τη φάρμα του και τα ζώα. Ο νεαρός Παναγιώτης Παπαζηλάκης μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του στον Εβρο για να βοηθήσει στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γάλακτος και με την καινοτομία του «πήγε» την επιχείρηση ένα βήμα πιο μπροστά, ανακαλύπτοντας τον αλγόριθμο για την «τέλεια» αγελάδα.
Ο Παναγιώτης.....

«farm manager» στην Εβροφάρμα (μάνατζερ της φάρμας) όπως συστήνεται ο ίδιος, προσκεκλημένος στο Λονδίνο από το Reload Greece, τον οργανισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας για Ελληνες επιχειρηματίες, παρουσίασε στο ελληνικό και ξένο κοινό στο κτίριο της Google, πριν από λίγες ημέρες, την επιτυχημένη οικογενειακή μονάδα παραγωγής γάλακτος.
Οταν ρωτήθηκε μέσα στην αίθουσα για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το πώς ο ίδιος βρήκε τον αλγόριθμο για την παραγωγή της «τέλειας» αγελάδας, απάντησε σεμνά πως απλώς εφάρμοσε μεθόδους του εξωτερικού και πως βοήθησε στην ευζωία των αγελάδων με όσα διάβασε, εφαρμόζοντας τις διεθνείς πρακτικές ώστε τα ζώα να παράγουν το μέγιστο σε ποσότητα και ποιότητα.
Σήμερα, η οικογενειακή επιχείρηση, που μόνο έτσι πλέον δεν χαρακτηρίζεται αφού έχει γιγαντωθεί, παράγει το 1,5% του γάλακτος στη χώρα μας, εξάγει σε 13 χώρες, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, ενώ στην ανάπτυξή της συνέβαλε καθοριστικά ο νεαρός Παναγιώτης συνδυάζοντας τις γνώσεις του μηχανικού με το πάθος του επιχειρηματία.
Ο ίδιος δήλωσε στην «Κ»: «Δεν γίνεται να φτιάξεις την «τέλεια» αγελάδα. Αυτό που εμείς κάνουμε καλά είναι να έχουμε μία καθετοποιημένη δουλειά, ξεκινώντας από τις αγελάδες μας ώστε να παράξουμε ποιοτικό γάλα και τελικά να κάνουμε ποιοτικά προϊόντα για τον καταναλωτή».
Το ενδιαφέρον είναι πως η επιχείρηση που το 2007 είχε 100 αγελάδες, με το όραμα του νεαρού Παναγιώτη για επένδυση στα ζώα, ώθησε τον πατέρα του να προχωρήσει σε επενδύσεις ακόμη και μέσα στην κρίση και έφτασε να έχει σήμερα περίπου 2.000 αγελάδες που παράγουν ποιοτικό γάλα.
Ο Παναγιώτης στην παρουσίασή του μίλησε με ιδιαίτερη τεχνογνωσία για τις αγελάδες και την ευζωία τους, για την ποιότητα του γάλακτος και τον σεβασμό προς τον καταναλωτή, δίνοντας έτσι έμπνευση και ιδέες στο νεαρό κοινό του Reload Greece στο Λονδίνο, που ενδιαφερόταν να μάθει για την επιχειρηματικότητα.
Σε ένα βίντεο που παρουσίασε ο ίδιος, έδειξε τη μονάδα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στην επιχείρησή τους για την καλύτερη παραγωγή του γάλακτος. Επίσης, αναφέρθηκε σε τεχνικές καινοτομίας, όπως η ετικέτα RFID σε κάθε αγελάδα που ο νεαρός εφάρμοσε πρώτος στην Ελλάδα, ώστε να ξέρουν την ταυτότητα του ζώου, την ποσότητα και την ποιότητα του γάλακτος από τη στιγμή που αυτό μπαίνει στο αρμεκτήριο.
Κι ενώ σήμερα οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουν υποστεί μόνιμη καθίζηση λόγω της κρίσης, το παράδειγμα του νεαρού επιχειρηματία που συνδυάζει τη γνώση και επενδύει στην κτηνοτροφία δίνει ελπίδα πως η ανάπτυξη θα έλθει από την πρωτογενή παραγωγή. Σε ερώτηση της «Κ» για το τι άλλο σχεδιάζει, ο ίδιος απάντησε: «Μετά τη διεθνή ζήτηση για ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι, υπάρχει μία δυνατή ευκαιρία στο κτηνοτροφικό κομμάτι ώστε να παράγουμε ποιοτικό γάλα και να το μεταποιήσουμε σε ποιοτικό αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι».
Τέτοια παραδείγματα και ιδέες που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν στην επόμενη συνάντηση του Reload Greece στο Λονδίνο, στις 7 τουΔεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου