Παρασκευή 24 Μαΐου 2013


Θεμέλιος λίθος για την φυτιατρική στα ελληνικά πανεπιστήμια

Agronews
Η ανάγκη εισαγωγής της φυτιατρικής στα ελληνικά πανεπιστήμια, η οποία μέχρι τώρα είναι άγνωστη στη χώρα μας και μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τον γεωργικό τομέα, τονίστηκε σε επιστημονική ημερίδα στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η άγνωστη στην Ελλάδα φυτιατρική περιλαμβάνει είκοσι και πλέον επιστημονικούς κλάδους, διδάσκεται σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και επεκτείνεται σε Κίνα, Ιαπωνία.

Η άγνωστη στην Ελλάδα φυτιατρική περιλαμβάνει είκοσι και πλέον επιστημονικούς κλάδους, διδάσκεται σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και επεκτείνεται σε Κίνα, Ιαπωνία.
Την ημερίδα με θέμα «Η φυτιατρική ως επιστήμη και εφαρμογή στη σύγχρονη γεωργία και το περιβάλλον» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου άνοιξε ο Ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ, κ. Ελευθέριος Τζάμος τονίζοντας ότι η φυτιατρική, η οποία περιλαμβάνει είκοσι και πλέον επιστημονικούς κλάδους (αναγνώριση νέων ασθενειών, εχθρών και ζιζανίων, φυτοφαρμακολογία, βελτίωση για αντοχή σε ασθένειες και εχθρούς κ.α.) διδάσκεται σήμερα σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Florida και τη Νebraska των ΗΠΑ, με τάσεις επέκτασης και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα την Κίνα, την Ιαπωνία και την Αίγυπτο.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Τζάμος στην χώρα μας δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι φυτιάτροι οι οποίοι να είναι σε θέση να επισκεφθούν τους αγρούς και να εξετάσουν τα σχετικά προβλήματα, να μελετήσουν τα συμπτώματα, να διαγνώσουν τα αίτια, να ταυτοποιήσουν τους εχθρούς και τα ζιζάνια και να υποδείξουν τις κατάλληλες λύσεις. Ο κ. Τζάμος ανέφερε την  αναγκαιότητα της καθιέρωσης της φυτιατρικής ως διακριτής και ανεξάρτητης επιστήμης, παράλληλης με τις άλλες γεωπονικές επιστήμες και όχι ενσωματωμένη σε αυτές. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα  την δημιουργία ενός ελκυστικού επαγγέλματος γενικών ή εξειδικευμένων φυτιάτρων εντός του ΓΕΩΤΕΕ, ικανών να προσφέρουν εξειδικευμένη, ποιοτική και ασφαλή υπηρεσία στους συναδέλφους γεωπόνους τόσο στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στα πανεπιστήμια, τους ερευνητικούς φορείς και την παγκόσμια γεωργία.
Ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος, υπογράμμισε την σημασία του γεωπόνου στην προστασία των καλλιεργειών, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μη σωστή διάγνωση σε ότι αφορά την ορθολογική φυτοπροστασία. «Σήμερα η φυτοπροστασία είναι εργαστηριακή και εμείς δεν έχουμε αναπτύξει εργαστήρια», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Τα εργαστήρια είναι λίγα και δεν είναι αποκεντρωμένα, ενώ υπάρχει έλλειψη γεωπόνων σε θέματα φυτιατρικής. Οι υποθέσεις μας είναι πολλές φορές αίολες, οι διαγνώσεις τίθενται εν αμφιβόλω, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό και στο τέλος την πληρώνουν οι παραγωγοί και ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος».
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο κ. Παρασκευόπουλος πρότεινε μια σειρά από μέτρα τα οποία μπορούν να αλλάξουν το υφιστάμενο μοντέλο οργάνωσης, δίνοντας γρήγορες και σωστές λύσεις στα προβλήματα των καλλιεργητών. Σύμφωνα με τα όσα πρότεινε:
-Αρχικά θα πρέπει να σχεδιαστεί για το υπάρχον προσωπικό μια εκπαίδευση κατά περιοχή σε θέματα φυτιατρικής.
-Στα οργανογράμματα των υπηρεσιών θα πρέπει να προβλεφθούν νέες θέσεις - νέοι φυτιάτροι, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν σε βραχύβια σεμινάρια για να μάθουν να κάνουν διαγνώσεις, απομονώσεις και διαχείριση ανθεκτικότητας.
-Στα πανεπιστήμιακα ιδρύματα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα προγράμματα εκπαίδευσης στη φυτοπροστασία και να δημιουργηθεί ειδικότητα φυτιατρικής.
-Θα πρέπει να δημιουργηθούν εργαστήρια μικρού κόστους και μεγάλης αποδοτικότητας, τα οποία θα δίνουν απαντήσεις σύμφωνα με τις αρχές τις ολοκληρωμένης διαγνωστικής.
Για τον ρόλο και την σοβαρότητα της δράσης των μυκοτοξινών τόσο σε φυτικά όσο και ζωϊκά προϊόντα αλλά και τον άνθρωπο μίλησε ο Επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτριος Τσιτσιγιάννης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιγιάννη, οι αφλατοξίνες αποτελούν την κατηγορία κινδύνου με τις περισσότερες προειδοποιήσεις για την διακίνηση «μη ασφαλών» προϊόντων. «Ακούμε συχνά για κατασχέσεις και αποσύρσεις τροφίμων και γεωργικών προϊόντων που έχουν μολυνθεί από μυκοτοξίνες (προσφάτως το γάλα που βρέθηκε με αφλατοξίνες σε πέντε βαλκανικές χώρες), αλλά οι περισσότεροι παραγωγοί και καταναλώτες δεν γνωρίζουν ούτε το μέγεθος του κινδύνου ούτε και την δυσκολία αντιμετώπισής τους», μας εξηγεί ο κ. Τσιτσιγιάννης.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το 25% των καλλιεργειών μολύνονται με μυκοτοξίνες σε παγκόσμια κλίμακα ετησίως (FAO), ενώ τα σιτηρά και οι ξηροί καρποί αποτελούν τις πιο ευάλωτες κατηγορίες προϊόντων. «Η βιολογική αντιμετώπιση των μυκοτοξινών πριν από την συγκομιδή μπορεί να είναι αποτελεσματική», καταλήγει συμπερασματικά ο κ. Τσιτσιγιάννης.


Στο προσκήνιο και τα νεονικοτινοειδή
Τέλος, το καίριο για την χώρα μας ζήτημα των νεονικοτινοειδών επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο και συζητήθηκε το κατά πόσο αυτά είναι ασφαλή ή επιβλαβή για την ελληνική γεωργία. Στη χώρα μας, σκευάσματα νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων κυκλοφορούν ήδη από το 1993.

Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα (clothianidin, imidacloprid, thiametoxam) έχουν χρησιμοποιηθεί ως επενδυτικά σπόρων σποράς κυρίως σε καλλιέργειες βαμβακιού, αραβόσιτου και ηλίανθου. Σύμφωνα όμως με την οδηγία 2010/21/ΕΕ, ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν ατυχήματα κατά τα οποία εκλύθηκαν νεονικοτινοειδείς δραστικές ουσίες με συνέπεια τη σημαντική απώλεια αποικιών μελισσών και ως εκ τούτου έπρεπε να ληφθούν μέτρα περιορισμού του κινδύνου για την αποφυγή μελλοντικών ατυχημάτων.
Ωστόσο, η τελευταία αυτή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πάρθηκε με σκοπό την προστασία των μελισσών χωρίς όμως να έχουν προταθεί διαθέσιμες λύσεις για τον Ευρωπαίο αγρότη, κρίνεται ανεπαρκής και δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα, μας υπογραμμίζει ο Γενικός Διευθυντής Βayer CropScience Eλλάδος, δρ Χανς Χοακίμ - Χεν.
H Bayer CropScience Ελλάδας, όπως δήλωσε κατηγορηματικά ο δρ Χεν, ανησυχεί ότι ο περιορισμός αυτών των νεονικοτινοειδών θα οδηγήσει σε απώλειες απόδοσης των καλλιεργειών, μειωμένη ποιότητα τροφίμων, και απώλεια της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους αγρότες, τη βιομηχανία σπόρων και το σύνολο της αλυσίδας αξίας των τροφίμων. Επιπλέον, η ίδια η Bayer CropScience πιστεύει πως το σχέδιο αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των μελισσών, και το χαρακτήρισε ως μια οπισθοδρομική κίνηση για την τεχνολογία, την καινοτομία και την αειφορία.
Πάντως, στο ερώτημα που τέθηκε για τον αν θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η χρήση των νεονικοτινοειδών στον ελλαδικό χώρο, ο Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Βόντας απάντησε: «Δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα».

Βρείτε εδώ τις εισηγήσεις:



Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για τα Νεονικοτινοειδή:

Δρ Φίλιππος Ιωαννίδης
Δρ Ιωάννης Βόντας


Του Κωνσταντίνου Στεφανακούδη

Δείτε εδώ το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου