ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ (Κ.Π.Ε. Μολάων)
«Χρήσιμες τεχνικές
οικιακής οικονομίας: Θεωρία και πράξη»
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ
1)
Φτιάχνω συμπυκνωμένη λεμονάδα και πορτοκαλάδα
Για την
πορτοκαλάδα:
-
1,5
λίτρο φυσικό χυμό πορτοκαλιού σουρωμένο
-
1
κιλό ζάχαρη
Για την λεμονάδα:
-
1
λίτρο φυσικό χυμό λεμονάδα σουρωμένη
-
1
κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βράζουμε το
μείγμα για 20 λεπτά σε μπεν μαρί και είμαστε έτοιμοι.
Η συμπυκνωμένη μας λεμονάδα ή πορτοκαλάδα
διατηρείται στο ψυγείο για πάνω από δύο μήνες.
Για να πιούμε, αραιώνουμε σε αναλογία 2 μέρη
νερό με 1 μέρος συμπυκνωμένο χυμό.
2)
Φτιάχνω λικέρ φράουλα
Υλικά:
-
500
γραμμάρια φράουλες
-
250
γραμμάρια κονιάκ
-
250
γραμμάρια ζάχαρη
-
2 φλούδες λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και
καθαρίζουμε τις φράουλες.
Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε βάζο με τη
ζάχαρη, το κονιάκ, τις φλούδες λεμονιού και τις κλείνουμε.
Τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο για 2 με 3
ημέρες και σε τακτά διαστήματα το κουνάμε για να λειώσει η ζάχαρη.
Στο τέλος αφαιρούμε τις φράουλες και περνάμε
το υγρό που έμεινε (και είναι πια το λικέρ μας), από τούλι.
Το βάζουμε σε μπουκάλι και το διατηρούμε στο
ψυγείο.
3)
Μαρμελάδα φράουλα
Υλικά:
-
1 κιλό
φράουλες
-
1
κιλό ζάχαρη
-
Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και
καθαρίζουμε τις φράουλες, τις βάζουμε
μαζί με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και αφού τις πολτοποιήσουμε τις αφήνουμε για
μισή ώρα εκτός ψυγείου.
Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι,
και τις ξαφρίζουμε.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει.
Πριν κατεβάσουμε ρίχνουμε τον χυμό από το
μισό λεμόνι, περιμένουμε να πάρει μια βράση και κατεβάζουμε την κατσαρόλα.
Τοποθετούμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα
και διατηρούμε στο ψυγείο για πολύ καιρό.
4)
Φτιάχνω χυμό ντομάτας για φαγητό
Υλικά:
-
Ντομάτες ώριμες ( όση ποσότητα θέλουμε )
-
Χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις ντομάτες
και αλατίζουμε καλά με το χοντρό αλάτι (με
τον χυμό αυτό και το σωστό αλάτισμα δεν χρειάζεται να προσθέσω άλλο αλάτι στο
φαγητό).
Τοποθετούμε σε λεκάνη και τις πατάω πολύ
δυνατά όση ώρα χρειάζεται για να λειώσουν πολύ (να γίνει σα λάσπη).
Σουρώνουμε σε σουρωτήρι πιέζοντας πολύ για
να βγει ο χυμός (εάν θέλουμε και είναι δυνατό, από το υλικό που απομένει μπορούμε
με περεταίρω επεξεργασία με μηχανικά μέσα να πάρω και άλλο χυμό).
Στη συνέχεια σουρώνουμε τον χυμό μας σε λεπτότερο
σουρωτήρι για να πάρουμε καθαρότερο χυμό.
Παίρνουμε μετά αυτόν τον χυμό και τον
τοποθετούμε σε τούλι λεπτότερο ακόμη ή τσαντίλα ή άλλο παρόμοιο υλικό και το αφήνουμε
να στραγγίσει για μία ώρα ή παραπάνω για να φύγει το νερό. ( εδώ να σημειώσουμε
ότι όσο πιο πολύ συμπυκνωμένο χυμό θέλω, τόσο περισσότερο χρόνο αφήσουμε να
στραγγίσει, όπως στην περίπτωση που θέλω ένα μέρος του χυμού να το
χρησιμοποιήσω για σάλτσα στην πίτσα για παράδειγμα)
Παίρνω μετά τον χυμό και τον τοποθετώ σε αποστειρωμένα
βάζα γεμίζοντας όχι μέχρι πάνω αλλά στα ¾ του ύψους τους περίπου.
Μετά αφού κλείσουμε αεροστεγώς τα βάζα τα
τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που τα σκεπάζει μέχρι επάνω και βράζουμε σε
σιγανή φωτιά για 3 περίπου ώρες.
Ο χυμός μας διατηρείται σε σκιερό μέρος εκτός
ψυγείου, ακόμη και χρόνια.
Μετά το άνοιγμα κάθε βάζου, διατηρούμε στο
ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου