Τροφές που προκαλούν χρόνια φλεγμονή
Γνωρίζουμε τη φλεγμονή σαν μια αμυντική αντίδραση
του ανοσοποιητικού σε τραυματισμούς,ερεθισμούς και λοιμώξεις.Είναι μια
προσπάθεια του οργανισμού να προστατεύσει τους πλησίον ιστούς. Αντίθετα η χρόνια
φλεγμονή είναι μια νοσογόνος κατάσταση, αποτέλεσμα αποσυντονισμού του
ανοσοποιητικού... Στην ουσία ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του. Η χρόνια
φλεγμονή πιστεύεται ότι σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιοπάθειες,
καρκίνους, αρθροπάθειες, άσθμα κλπ.
Για τον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής συστήνονται - μεταξύ άλλων-μέτρα όπως:
-διακοπή του καπνίσματος
-επαρκής ύπνος
-συστηματική σωματική άσκηση
-μείωση του σωματικού βάρους
-μείωση των επιπέδων στρες
Ο σπουδαιότερος όμως παράγοντας είναι η διατροφή.
1.Μειώστε την κατανάλωση σε:
-επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και το αλεύρι και ότι τα περιέχει: αναψυκτικά,δημητριακά πρωινού,άσπρο ψωμί,κέικ,μπισκότα,κρουασάν και λοιπά αρτοποιήματα. Η υπερινσουλιναιμία που προκύπτει από τη συχνή λήψη τέτοιων τροφών συσχετίζεται στενά με τη χρόνια φλεγμονή
- τρανς λιπαρά και ότι τα περιέχει: αρτύματα,προτηγανισμένες τροφές,μαργαρίνες κλπ.
-κατά δεύτερο λόγο σε κορεσμένα λίπη, γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών και όλων των σκουπιδοφαγητών με χαμηλή θρεπτική και υψηλή θερμιδική αξία.
-προσοχή επίσης στις καμμένες/μαυρισμένες τροφές!
2. Αντίθετα αυξήστε την κατανάλωση σε:
-θαυματουργά ω-3 λιπαρά:
-μονοακόρεστα λιπαρά όπως το θαυμάσιο ελληνικό ελαιόλαδο
-φυσικούς υδατάνθρακες: ινώδη λαχανικά,φρούτα και όσπρια,όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ίνες.
-προβιοτικά προϊόντα
Για τον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής συστήνονται - μεταξύ άλλων-μέτρα όπως:
-διακοπή του καπνίσματος
-επαρκής ύπνος
-συστηματική σωματική άσκηση
-μείωση του σωματικού βάρους
-μείωση των επιπέδων στρες
Ο σπουδαιότερος όμως παράγοντας είναι η διατροφή.
1.Μειώστε την κατανάλωση σε:
-επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και το αλεύρι και ότι τα περιέχει: αναψυκτικά,δημητριακά πρωινού,άσπρο ψωμί,κέικ,μπισκότα,κρουασάν και λοιπά αρτοποιήματα. Η υπερινσουλιναιμία που προκύπτει από τη συχνή λήψη τέτοιων τροφών συσχετίζεται στενά με τη χρόνια φλεγμονή
- τρανς λιπαρά και ότι τα περιέχει: αρτύματα,προτηγανισμένες τροφές,μαργαρίνες κλπ.
-κατά δεύτερο λόγο σε κορεσμένα λίπη, γαλακτοκομικά πλήρων λιπαρών και όλων των σκουπιδοφαγητών με χαμηλή θρεπτική και υψηλή θερμιδική αξία.
-προσοχή επίσης στις καμμένες/μαυρισμένες τροφές!
2. Αντίθετα αυξήστε την κατανάλωση σε:
-θαυματουργά ω-3 λιπαρά:
-μονοακόρεστα λιπαρά όπως το θαυμάσιο ελληνικό ελαιόλαδο
-φυσικούς υδατάνθρακες: ινώδη λαχανικά,φρούτα και όσπρια,όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ίνες.
-προβιοτικά προϊόντα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου