Παρασκευή 19 Απριλίου 2013


Ενεργητικό ή παθητικό; Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα για ένα “πράσινο” σπίτι;

spiti-energeia-passive-active-98883 
Δύο είναι οι πανθομολογούμενες αλήθειες για τον οικολογικό τρόπο ζωής: περιορίζονται οι επιπτώσεις της καθημερινής δραστηριότητας στο περιβάλλον και μειώνονται σημαντικά οι λογαριασμοί ενέργειας.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσανατολίζονται ολοένα και περισσότερο σε αειφόρες πρακτικές.
Μιλώντας για οικολογικό τρόπο ζωής εννοούμε διαφορετικά πράγματα: ορισμένοι έχουν το δικό τους θερμοκήπιο και κάνουν κομποστοποίηση στον κήπο, ενώ άλλοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στη στέγη τους ή μια μικρή ανεμογεννήτρια.
Πώς επιτυγχάνεται όμως η ενεργειακή αποδοτικότητα και τι είναι τα ενεργητικά και παθητικά συστήματα;

—Ενεργητικά και παθητικά συστήματα
Τεχνολογίες όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες και οι υδρογεννήτριες συλλέγουν την ενέργεια από διαθέσιμες φυσικές πηγές ενέργειας και μαζί με τις συσκευές παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας θεωρούνται ως ενεργητικά ενεργειακά συστήματα.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα συστήματα αυτά μπορούν να μειώσουν δραματικά τα ενεργειακά κόστη. Μειονέκτημα αποτελεί το κόστος του εξοπλισμού, ο οποίος επιτελεί συγκεκριμένο σκοπό και ουσιαστικά προστίθεται στην οικιακή υποδομή.
Από την άλλη πλευρά, τα παθητικά συστήματα ενσωματώνονται στη δομή μιας κατοικίας. Συνήθως υλοποιούνται στις πρώιμες φάσεις του προγραμματισμού και του σχεδιασμού της κατοικίας και απαιτούν τη συμμετοχή του ατόμου για να λειτουργήσουν (σε αντίθεση πχ με ένα φωτοβολταϊκό σε στέγη).
Τα παθητικά συστήματα, σε αντίθεση με τα ενεργητικά, βρίσκονται σε άμεση σύνδεση με την κατοικία και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αυτόνομα.
Πέραν αυτού, το σύστημα συνίσταται από διάφορα μέρη τα οποία συνδυαστικά διαμορφώνουν το επιδιωκόμενο ενεργειακά αποδοτικό περιβάλλον (λχ καλή μόνωση, “νότια” παράθυρα κλπ). Το καλύτερο παράδειγμα υλοποίησης αυτής της λογικής είναι το “Παθητικό Σπίτι”.

—Υβριδικό σύστημα
Παρότι οι έννοιες παθητικό και ενεργητικό είναι αντίθετες, μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα κοινό υβριδικό σύστημα. Τα υβριδικά συστήματα είναι κοντύτερα στο παθητικό σχέδιο, αλλά είναι εξοπλισμένα με ενεργητικές ενεργειακές συσκευές που λειτουργούν συμπληρωματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μιας κατοικίας.
Τα υβριδικά συστήματα ποικίλουν. Μπορεί να είναι ένα σπίτι με καλό φυσικό εξαερισμό και ηλεκτρικούς ανεμιστήρες αντί για κλιματιστικά, ενώ ένα άλλο μπορεί να εκμεταλλεύεται τον φυσικό φωτισμό με φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη.

—Η βέλτιστη ενεργειακή αποδοτικότητα για το σπίτι
Το υβριδικό σύστημα μπορεί να παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο το κόστος απόκτησης και εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού πάνελ ή μιας μικρής ανεμογεννήτριας δεν είναι ευκαταφρόνητο.
Από την άλλη πλευρά η δημιουργία ενός παθητικού σπιτιού συχνά απαιτεί εργασίες ανακαίνισης σε ένα σπίτι.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας μιας κατοικίας όπως το βάψιμο των τοίχων με ανοικτό χρώμα που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία στο εξωτερικό και αναδεικνύει περισσότερο το φυσικό φως στους εσωτερικούς χώρους.
Τα δέντρα και τα φυτά προσφέρουν επίσης φυσική σκίαση και προστατεύουν από τη ζέστη.
Αυτά είναι όμως τα πρώτα βασικά βήματα.
Τα νοικοκυριά ποικίλουν ως προς τις ενεργειακές τους ανάγκες, την κατανάλωση ενέργειας και τον σχεδιασμό, ομοίως και η βέλτιστη λύση για κάθε κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου