Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Μεταλλαγμένα: “Κύριε Υπουργέ, δεν χρειαζόμαστε τη σόγια!” λέει η Greenpeace

greenpeace-metallagmena-sogia-tsautaris-97995
 
 “Η καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί, το ρεβίθι και το μπιζέλι είναι ο μόνος μόνιμος και ασφαλής τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και όχι η σόγια που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί μεταλλαγμένη” λέει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace.
H MKO σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Γεωργίας της 27ης Μαρτίου ότι δηλαδή “η καλλιέργεια σόγιας θα λύσει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας” αναφέρει ότι “ο Υπουργός παρέλειψε να αναφέρει τα πελώρια προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η καλλιέργεια σόγιας στη χώρα, δεν εξήγησε πουθενά ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν με μεταλλαγμένη σοδειά και μεταλλαγμένη ζωοτροφή αντίστοιχα, κατά συνέπεια ότι οι καταναλωτές, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν να τρώνε και να πίνουν γάλα, αυγά, κοτόπουλα και κρέας που έχουν φάει μεταλλαγμένη σόγια”.
“Η ελληνική απάντηση στις κατακόρυφες αυξήσεις τιμών της σόγιας διεθνώς δεν μπορεί να είναι η καλλιέργεια σόγιας, αλλά η καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών (κουκί, ρεβίθι, μπιζέλι, λούπινο) που είναι ελληνικά, δεν είναι μεταλλαγμένα, δεν χρειάζονται πότισμα, ούτε λίπασμα, δεν κινδυνεύουν από γενετική επιμόλυνση και έχουν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία” καταλήγει η Greenpeace.
Για την ιστορία ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε ότι “με μονιμότερο τρόπο θα λύσουμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας, αν αρχίσουμε να παράγουμε δικές μας φθηνές ζωοτροφές και ιδιαίτερα πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, όπως είναι η σόγια. Γιατί όσο πηγαίνουν κατακόρυφα σχεδόν προς τα πάνω οι τιμές της σόγιας διεθνώς, τότε δεν θα βρίσκει ποτέ ο κτηνοτρόφος λύση”.
Τάχθηκε όμως και υπέρ της καλλιέργειας ντόπιων ψυχανθών τα οποία θα επιδοτηθούν:
“Αυτό ήταν και το επιχείρημά μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν το καλοκαίρι, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις στις οποίες είχα παρευρεθεί ως νέος Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλεγα ότι προσπαθούμε να λύσουμε με το De minimis φέτος το πρόβλημα, αλλά θα το έχουμε ξανά του χρόνου, αν δεν υποστηρίξουμε την ντόπια παραγωγή ψυχανθών και γενικότερα ζωοτροφών” συνέχισε ο υπουργός.
“Γι’ αυτό το λόγο τότε μας επετράπη να βοηθήσουμε και εμείς την ντόπια παραγωγή μέσω των προγραμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που δώσαμε τα 5 ευρώ ανά στρέμμα από φέτος μαζί με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών σε όσους είναι καλλιεργητές ψυχανθών, που έχει γίνει πρώτη φορά, με παράλληλη ενίσχυση τόσο της καλλιέργειας ψυχανθών για ζωοτροφές, αλλά και για όσπρια”.
Όπως ξέρετε, πολλές και από τις δικές μας τροφές είναι ψυχανθή, δηλαδή τα όσπρια, φασόλια, ρεβίθια, φακές κ.λπ. Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν με τον ίδιο τρόπο και όσοι κάνουν σποροπαραγωγή ψυχανθών στον τόπο μας, ώστε του χρόνου το φθινόπωρο να ανεβάσουμε τις καλλιέργειες αυτές και θα τις ανεβάσουμε” κατέληξε.
econews, Greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου