nonprofitorg

Η PureMadi, μια ΜΚΟ τουΠανεπιστημίου της Βιρτζίνια(U.Va.), δημιούργησε ένα απλό κεραμικό φίλτρο καθαρισμού του νερού. Το φίλτρο νερού MadiDrop περιέχει νανοσωματίδια αργύρου ή χαλκού και μπορεί να αποστειρώνει το νερό για έξι μήνες, με την απλή τοποθέτησή του σε μια δεξαμενή.
Το MadiDrop αναπτύχθηκε με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε κοινότητες της Νοτίου Αφρικής με μικρή ή καμία πρόσβαση σε πηγές πόσιμου νερού.
3-nonprofitorg
“Madi” σημαίνει “νερό” σε μια νοτιοαφρικανική διάλεκτο. Η ΜΚΟ PureMadi συγκεντρώνει καθηγητές και φοιτητές του U.Va. οι οποίοι εργάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Οι φοιτητές που συμμετέχουν στην PureMadi προέρχονται από μια πληθώρα ακαδημαϊκών χώρων όπως η αρχιτεκτονική, η μηχανική, η ιατρική, η νοσηλευτική, η διοίκηση επιχειρήσεων, τα οικονομικά και το εμπόριο, η ανθρωπολογία και οι διεθνείς σχέσεις.
Το 2012, η PureMadi εγκατέστησε μια βιοτεχνία παραγωγής κεραμικών φίλτρων νερού στην επαρχία Λιμπόπο της Νοτίου Αφρικής, το οποίο έχει παραγωγική δυνατότητα 500-1000 φίλτρων μηνιαίως.
Κάθε φίλτρο μπορεί να εξυπηρετήσει μια πενταμελή ή εξαμελή οικογένεια για χρονικό διάστημα από δύο έως πέντε χρόνια.
Στόχος της PureMadi είναι να κατασκευάσει 10-12 εργοστάσιο στη Νότιο Αφρική και άλλες χώρες.
Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες θα προσφέρουν απασχόληση στις τοπικές κοινότητες.

Η τεχνολογία του PureMadi

Τα φίλτρα κατασκευάζονται από τοπικό πηλό, πριονίδι και πηλό. Τα υλικά συμπιέζονται και πιέζονται σε ένα καλούπι. Αποτέλεσμα είναι ένα κεραμικό φίλτρο που μοιάζει με κανάτα, το οποίο ψήνεται σε ένα καμίνι. Το ψήσιμο καίει το πριονίδι που βρίσκεται στο μείγμα των υλικών με αποτέλεσμα το κεραμικό να εμφανίζει πολύ λεπτές οπές στην επιφάνειά του.
Στη συνέχεια, το φίλτρο βάφεται με ένα λεπτό διάλυμα νανοσωματιδίων αργύρου ή χαλκού, τα οποία λειτουργούν ως απολυμαντικά και εξοντώνουν το 99,9% των παθογενών βακτηρίων που μεταφέρονται με το νερό και τα οποία προκαλούν διάρροιες, εμετούς και αφυδάτωση.
Ο χρήστης παίρνει νερό από ένα πηγάδι ή πηγή και το ρίχνει στο φίλτρο. Από εκεί φιλτράρεται με ρυθμό 1-3 λίτρα ανά ώρα και τοποθετείται σε ένα καθαρό δοχείο.
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα φίλτρα MadiDrop είναι πολύ ασφαλή και απελευθερώνουν ασήμαντες ποσότητες σωματιδίων χαλκού ή αργύρου, πάντα εντός των ορίων ασφαλείας για το νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο.


econews