Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013


Greenpeace: Όποιος ανακατεύεται με τη σόγια, τον τρώνε οι κότες



Ένα σχεδόν χρόνο από τη μέρα που η εταιρεία “Όλυμπος’” δεσμεύτηκε να στραφεί στην παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών, πανηγυρίζει ακόμη την πρωτοβουλία της για την παραγωγή «ντόπιας» σόγιας(!) αλλά και την «πειραματική» καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών σε ποσότητα ικανή να ταΐσει… μερικές αγελάδες μόνο.
Όμως, η καλλιέργεια σόγιας στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλή λύση στην αντιμετώπιση της διατροφικής και οικονομικής κρίσης. Η σόγια είτε είναι ήδη μεταλλαγμένη, είτε κινδυνεύει εύκολα να επιμολυνθεί στη συνέχεια. Η παγκόσμια αγορά σόγιας ελέγχεται μονοπωλιακά από πολυεθνικούς κολοσσούς βιοτεχνολογίας, όπως η Monsanto και η τιμή της συνεχώς εκτοξεύεται!
Επιπλέον,η καλλιέργειά της απαιτεί σημαντικές ποσότητες νερού, αλλά και φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα να είναι ακριβή και επισφαλής για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία της εταιρείας «Όλυμπος» για την χειμερινή καλλιέργεια 120 στρεμμάτων ρεβιθιού και λούπινου, είναι βεβαίως στη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως η άμεση στροφή των εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων στη χρήση παραδοσιακών, ελληνικών, κτηνοτροφικών φυτών, αφού:
Η καλλιέργειά τους δεν αποτελεί ούτε διαστημική επιστήμη ούτε έχει ανάγκη από ‘πιλοτικές εφαρμογές’. Οι αγελάδες δεν τρέφονται με πιλοτικές εφαρμογές, αλλά με αληθινή παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα. Η γνώση υπάρχει! Είναι καιρός να υπάρξει και η ζήτηση από τον «Όλυμπο» και τις υπόλοιπες γαλακτοκομικές εταιρείες.
Εκατοντάδες πολίτες μαζί με την Greenpeace έχουν ήδη καλλιεργήσει 50 στρέμματα ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών. Είναι λοιπόν αστείο για μια εταιρεία γαλακτοπαραγωγής εθνικής εμβέλειας να πανηγυρίζει για την καλλιέργεια 120 στρεμμάτων (αρκετών για να εξασφαλίσουν τροφή σε λίγες αγελάδες).
Δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές απαιτούν τώρα, από κάθε εταιρεία παραγωγής ζωικών προϊόντων, ένα αυστηρό και φιλόδοξο πλάνο αντικατάστασης της σόγιας (εισαγόμενης και μη) από ντόπια κτηνοτροφικά φυτά. Το αίτημα των καταναλωτών απευθύνεται και στην εταιρεία Όλυμπος.
Η εξάρτηση από την – εισαγόμενη και μη – σόγια δεν έχει καμία σχέση με την ‘αγνότητα’, την ‘παράδοση’, την ‘προστασία του περιβάλλοντος’ και το ‘σεβασμό προς την ελληνική μεσογειακή διατροφή’, που ισχυρίζονται ότι πρεσβεύουν ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, με πρώτη απ όλους την εταιρεία Όλυμπος.
Ζητάμε από τον «Όλυμπο» αλλά και από όλες τις εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων, την άμεση στροφή τους σε εκτεταμένη χρήση κτηνοτροφικών φυτών όπως: το κουκί, το ρεβίθι, μπιζέλι και το λούπινο, που είναι ελληνικά και δεν είναι μεταλλαγμένα!
Εκατοντάδες αγρότες είναι έτοιμοι να καλλιεργήσουν ντόπια κτηνοτροφικά φυτά στη χώρα μας.
Οι ανακοινώσεις καλών προθέσεων δεν αρκούν. Χρειάζονται χρονοδιαγράμματα. Και η επόμενη καλλιεργητική περίοδος πλησιάζει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου