Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013


Λάδι ρίγανης και κανέλλα για υγιή πουλερικά


Το κοτόπουλο και η ρίγανη μπορεί να φαίνονται ως μια προφανής γαστρονομική επιλογή για τους λάτρεις της μαγειρικής, αλλά τουλάχιστον σ’ ένα αγρόκτημα στην Πενσυλβάνια αποδεικνύεται εξαιρετική ωφέλιμη για ασφαλή παραγωγή τροφίμων.
Για περίπου τρία χρόνια, τα κοτόπουλα του αγροκτήματος «Bell & Evans» τρέφονται με μια ειδική τροφή που περιέχει λάδι ρίγανης και κανέλα, για την προστασία κατά των βακτηριακών ασθενειών που είναι πολύ κοινές για τους παραγωγούς τροφίμων.

Στο αγρόκτημα αυτό, τα ζωικά προϊόντα - τα οποία εδώ και πολύ καιρό δεν λαμβάνουν αντιβιοτικά - γνωρίζουν οικονομική επιτυχία, χάρη στην αυξημένη ζήτηση των ολοένα και καλύτερα ενημερωμένων καταναλωτών, οι οποίοι ζητούν βιολογικά, χωρίς χημικά κρέατα. 

Ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος, Σκοτ Σέτλερ, δήλωσε πρόσφατα στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» ότι το αφέψημα του λαδιού ρίγανης έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στο αγρόκτημα.


Η ποιοτική γεωργία δεν είναι μονοδιάστατη

Ο κτηνοτρόφος Σέτλερ αναγνωρίζει επίσης ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στην επιτυχία του που δεν έχει να κάνει μόνο με την αντικατάσταση των αντιβιοτικών με το  λάδι ρίγανης. 

Τονίζει ότι για επιτυχημένη κτηνοτροφία  χρειάζονται:
  • στέρεα διατροφικά πρότυπα για τα ζώα, καθώς και
  • μια καθαρή κτηνοτροφική μονάδα με άφθονο φως και εξαερισμό.
Στο αγρόκτημα «Bell & Evans», μετά από τη συλλογή των κοτόπουλων που αποστέλλονται για σφαγή, οι εργαζόμενοι καθαρίζουν τις γραμμές του νερού, απολυμαίνουν τα πάντα και στη συνέχεια κρατούν το χώρο κενό για 2-3 εβδομάδες για να επιτρέψουν σε επιβλαβή βακτήρια και μικροοργανισμούς να πεθάνουν, ενώ επίσης απαλλάσσουν τις εγκαταστάσεις από κάθε είδους νόσο που μεταδίδουν τα τρωκτικά.

Καθώς εξαπλώνεται η επιτυχία  του Σέτλερ και άλλες εκμεταλλεύσεις έχουν αρχίσει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του. 


Επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του λαδιού ρίγανης

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer είχε διεξάγει δοκιμές σ’ ένα προϊόν λαδιού ρίγανης γνωστό ως «Ropadiar» (το ευρωπαϊκό όνομα για το ίδιο προϊόν είναι το «By-O-Reg Plus», που χρησιμοποιείται σήμερα στο αγρόκτημα «Bill & Evans»). 

Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του λαδιού ρίγανης για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων Ε. coli σε χοιρίδια, με τέσσερα από τα αντιβιοτικά της εταιρείας. Σε όλες τις δοκιμές, το «Ropadiar» ήταν αναμφισβήτητα νικητής. Ο διευθυντής προϊόντος της Bayer, Δρ Λούτσιο Νισόλι, δήλωσε: «Με το Ropadiar έχω λάβει πολύ πιο μακροχρόνια και πιο γρήγορα αποτελέσματα. Επιπλέον, τα χοιρίδια που τους χορηγήσαμε Ropadiar ήταν πολύ πιο υγιή και το κρέας τους δεν ήταν αφυδατωμένο και χαλασμένο».

Άλλες μελέτες σε τέσσερις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο Μέιν διαπίστωσαν ότι το λάδι ρίγανης βοηθά στην προστασία των αιγών και των προβάτων κατά των παρασίτων και των σκουληκιών. Και μια ξεχωριστή μελέτη με επικεφαλής τον Δρ Χάρι Πρέους, καθηγητή φυσιολογίας και βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ανακάλυψε ότι ποντίκια μολυσμένα με βακτήρια στρεπτόκοκκου που τρέφονταν με λάδι ρίγανης έζησαν δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι τα μολυσμένα ποντίκια που τρέφονταν με την ίδια ποσότητα μείγματος ελαιολάδου και καρβακρόλης και περίπου δέκα φορές περισσότερο από ό,τι τα μολυσμένα ποντίκια που τρέφονταν μόνο με ελαιόλαδο. Στην πραγματικότητα, αυτή η τελευταία ομάδα των ποντικών πέθαναν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

Τα πορίσματά της μελέτης του Δρ Πρέους, η οποία παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο το 2001 του στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Διατροφής, έχουν επιβεβαιωθεί επανειλημμένως και ο Δρ Πρέους τα περιγράφει ως «πολύ ελπιδοφόρα, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση στα νοσοκομεία μας και τα συστήματα υγείας με την αυξανόμενη αντίσταση στα αντιβιοτικά».


Τα αντιβιοτικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Η αυξανόμενη ανησυχία για την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών είναι κατανοητή, δεδομένης της αύξησης των ολοένα και πιο ανθεκτικών θανατηφόρων βακτηρίων.

Οι πιθανότητες μετάδοσης θανατηφόρων βακτηρίων στους καταναλωτές φαίνεται να επιδεινώνεται από την ήδη υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών από συμβατικούς παραγωγούς κρέατος. Σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του Κέντρου Επιστήμης Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το 80% όλων των αντιβιοτικών που πωλούνται στις ΗΠΑ χορηγούνται σε ζώα, με τα περισσότερα από αυτά να προορίζονται για την ενίσχυση της ανάπτυξης με τρόπο αφύσικο ή την πρόληψη της εξάπλωσης μολύνσεων μεταξύ των ζώων που υποφέρουν σε συνθήκες συνωστισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου