Το τραγούδι των βοτάνων
Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μάθετε για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων είναι πως να τις αξιοποιείτε. Γιατί δεν μας δίνουν όλα τα μέρη των φυτών με τον ίδιο τρόπο την ωφέλεια που περιμένουμε.
Άλλα χρειάζεται να τα βράζουμε, άλλα να τα μουσκεύουμε κι άλλα να τα χρησιμοποιούμε με άλλους τρόπους. Ποιοι τρόποι είναι αυτοί; Περιγράφω εδώ τους σπουδαιότερους, για να τους μάθετε μια και καλή.
Άλλα χρειάζεται να τα βράζουμε, άλλα να τα μουσκεύουμε κι άλλα να τα χρησιμοποιούμε με άλλους τρόπους. Ποιοι τρόποι είναι αυτοί; Περιγράφω εδώ τους σπουδαιότερους, για να τους μάθετε μια και καλή.
-Η αλοιφή: μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για εξωτερική χρήση και ο τρόπος που θα την φτιάξετε θα είναι αναγκαστικά, εμπειρικός και ανάλογος με το βότανο και τη χρήση για την οποία προορίζεται. Πάντως, γενικά, οι αλοιφές γίνονται με πρώτη ύλη το έγχυμα, το αφέψημα, το χυμό, τη σκόνη του βοτάνου, που τα δουλεύουμε με κερί ή βούτυρο ή και με αλεύρι, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και τα διατηρούμε μέσα σε βαζάκι.
-Το αφέψημα: είναι ότι λέει η λέξη:αφήνω να ψηθεί. Παίρνουμε δηλαδή το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό. (Συνήθως βράζουμε σκληρά τμήματα του φαρμακευτικού φυτού ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόρους). Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται να βράσουν μόνο 5 λεπτά. Αν είναι σκληρές ρίζες ή φλούδες πρέπει να τις βράζουμε 15 ως 20 λεπτά, για να μας δώσουν όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
-To εγχυμα: είναι η καλύτερη μέθοδος για να πάρουμε τις φαρμακευτικές ιδιότητες των ευαίσθητων μερών των φυτών, των λουλουδιών και των φύλλων τους. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το θεραπευτικό μέρος του βοτάνου.Το αφήνουμε εκεί από 10 μέχρι 20 λεπτά και μετά το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε. Ή μπορούμε να ρίξουμε βραστό νερό πάνω στα βότανα, σε μία τσαγιέρα που κλείνει καλά και μετά τα 10-20 λεπτά το φιλτράρουμε και το πίνουμε (Δεν διατηρείται). Οι συνηθισμένες αναλογίες (όπου δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες για ένα βότανο, είναι από 1 μέχρι 3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλιτζάνι νερό.
-Tο εκχύλισμα: γίνεται όταν εξατμισθεί ένα μέρος διαλύματος των συστατικών, δηλαδή, αφού βάλουμε φαρμακευτικά φυτά να μουλιάσουν σε νερό ή οινόπνευμα τα συμπυκνώνουμε με εξάτμιση, τα φυλάμε σε γυάλινο μπουκαλάκι κι όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου