Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013


2013: " Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

2013: " Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη"

Κρασί, φάβα, κάπαρη, ντοματάκια. Προϊόντα της Σαντορίνης, με τα οποία το νησί έγινε διεθνώς γνωστό. Το 2013 ανακηρύχθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Θήρας «Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» και έμβλημά του είναι μία πρόχους (κανάτα) του 18ου αιώνα π.Χ., που βρέθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ακρωτηρίου, στη μία πλευρά της οποίας απεικονίζεται ένας άνδρας να γεμίζει το ποτήρι ενός άλλου.

«Το 2013 είναι μία χρονιά σταθμός για τη Σαντορίνη και η απόφαση να ανακηρυχθεί ως έτος γαστρονομίας θα συνδεθεί με μία οργανωμένη προσπάθεια τουριστικής κεφαλαιοποίησης του νησιού, με διάφορες δράσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου.

«Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία η αγροτική παραγωγή είναι ένας τομέας που θα βοηθήσει να ξεπεράσουμε τον κάβο. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η γεωργία να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης» τόνισε στη συνέντευξη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Πρόσθεσε, ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανακήρυξης της Σαντορίνης ως γαστρονομικού προορισμού για το 2013, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και του τουρισμού».

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εμπλουτίσουμε και να διευρύνουμε το τουριστικό μας προϊόν και ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια θεματική ενότητα που πρέπει να αναπτυχθεί και να αξιοποιηθεί. Ο δήμος Θήρας κάνει μια αξιέπαινη προσπάθεια και συμβάλλει σε αυτόν το σκοπό. Πιστεύω ότι η ελληνική γαστρονομία μπορεί να γίνει το όχημα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που είναι μία εθνική υπόθεση».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο σεφ, Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος εξήρε τα προϊόντα που παράγει η σαντορινιά γη με μοναδικότητα, τόσο για τον τρόπο παραγωγής τους, όσο και για τη γεύση τους.

Στη συνέντευξη έγινε προβολή εικόνων από τη Σαντορίνη, ενώ, η επίσημη έναρξη του 2013 ως «Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή εκδήλωση για το κοινό, στις 3 Φεβρουαρίου στις 18.30, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία του διευθυντή των Ανασκαφών Ακρωτηρίου, καθηγητή Χρήστου Ντούμα, με θέμα «Θηραϊκές λιχουδιές του 17 αιώνα π.Χ.».
Πηγή:paseges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου