Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012


Ημέρες της Γης κάθε Κυριακή

Συλλογική Κουζίνα στο Κέντρο της Γης

Never eat alone

Η διατροφή στις σύγχρονες ”γρήγορες” κοινωνίες έχει καταντήσει μια βιομηχανική διαδικασία: τα τρόφιμα καλλιεργούνται/αναπτύσσονται βιομηχανικά σε φάρμες και σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις εντατικής παραγωγής, επεξεργάζονται ξανά και ξανά βιομηχανικά, παρασκευάζονται βιομηχανικά, καταναλώνονται βιομηχανικά. Σε κάθε μεταφορά της αλυσίδας από την παραγωγή στην κατανάλωση χάνονται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, απαραίτητες για την καλή υγεία και ευεξία. Το ερώτημα γιατί κρυολογούμε συχνά έχει την απάντησή του στα φτωχά θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουμε με την μαζικά παραγόμενη τροφή και … τα αντιβιοτικά με τα οποία ταΐζονται σε μεγάλες ποσότητες τα εκτρεφόμενα ζώα για να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη παραγωγή από τη βιομηχανική κτηνοτροφία.

Ανισότητες και διοξείδιο του άνθρακα
Το γρήγορο και κακό φαγητό επικρατεί στην καθημερινότητα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις φυσικές δεξαμενές του πλανήτη. Ο βασικός πυλώνας της μαζικής διατροφής, δηλαδή το βοδινό κρέας αποτελεί μία από τις πιο καταστροφικές επιλογές για το περιβάλλον και την σιτιστική επάρκεια στον πλανήτη.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
Για να παραχθεί ένα κιλό βοδινό χρειάζονται 15.500 λίτρα νερό. Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού απαιτεί κατανάλωση 6,8 κιλών δημητριακών. Ας αναλογιστούμε πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια πεινασμένοι σήμερα άνθρωποι θα μπορούσαν να τραφούν με αυτές τις ποσότητες δημητριακών όταν η παγκόσμια παραγωγή βοδινού κρέατος είναι πάνω από 60 εκατομμύρια τόνοι!
Στην αναζήτηση χαμηλότερου κόστους με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, οι βιομηχανίες τροφίμων αγοράζουν πρώτες ύλες κυριολεκτικά από την άκρη του κόσμου και να τις μετατρέπουν σε «ταξιδιώτες μακρινών αποστάσεων», προσθέτοντας εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Γιαούρτια που παράγονται στην Ελλάδα πωλούνται στην Αμερική, σαν να μην υπάρχει εκεί παραγωγή γάλακτος, βοδινό και αρνίσιο κρέας που παράγεται στην Αργεντινή διασχίζει έναν ωκεανό για να φτάσει στην Ευρώπη… στην Ελλάδα μεταφέρονται ντομάτες από το Βέλγιο. Ο κατάλογος του παραλογισμού των μεταφορών τροφίμων δεν σταματάει πουθενά.

…της Γης οι ποικιλίες
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες ομάδες πληθυσμού στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν αντιδράσει σε αυτό το αδιέξοδο μοντέλο. Σημαντικά κινήματα, όπως το «Slow Food», πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση τοπικά παραγόμενων τροφίμων, αναπτυσσόμενα δίκτυα εστιατορίων που μαγειρεύουν εναλλακτικά μενού και ανήκουν σε κοινωνικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από ηθικές τράπεζες, δημιουργούν ένα διεθνές ρεύμα αλλαγής των κακών διατροφικών συνηθειών.

Το «Κέντρο της Γης», με την καθιέρωση της «Συλλογικής Κουζίνας» κάθε Κυριακή, συμβάλλει στην αλλαγή αυτή.

Επιλέγουμε την ελληνική διατροφή. Οι μυρωδιές και οι γεύσεις που αναδύουν τα εποχικά προϊόντα και οι παραδοσιακές ποικιλίες, οι συνδυασμοί των υλικών στην ελληνική κουζίνα, οι ποσότητες, ο χρόνος που αφιερώναμε παραδοσιακά για το γεύμα μας και γενικά ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκειά του, είναι μέρος του πολιτισμού και της παράδοσης μας, κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μαγειρεύουμε υγιεινά, δίκαια για τον παραγωγό, φιλικά προς την γη και απολαυστικά!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου