Η καμινάδα πήρε φωτιά…
Φέτος το τζάκι και η σόμπα έγιναν το κυρίως μέσο για την θέρμανση του σπιτιού. Μπορεί όλοι, λίγο πολύ να έχουμε ένα τζάκι στο σπίτι, λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν, ότι πρέπει να καθαρίζουμε την καμινάδα του, τακτικά.
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε το γιατί χρειάζεται να καθαρίζουμε την καμινάδα. Ένας λόγος είναι, για να “τραβά” καλύτερα και να μην έχουμε καπνό ή μυρωδιές μέσα στο σπίτι. Ένας δεύτερος και ο σημαντικότερος λόγος, είναι για να μην καούμε! Όταν καίμε τα ξύλα, ο καπνός που διαφεύγει στην καμινάδα, προσκολλάται στα τοιχώματα της και εκεί συγκεντρώνεται μέχρι να την καθαρίσουμε ή να πάρει φωτιά. Συγκεκριμένα, η ουσία αυτή που επικάθεται στα τοιχώματα, λέγεται κρεοζότο και είναι εξαιρετικά εύφλεκτη. Υπάρχει σε τρεις μορφές, σε αέρια, σε σκόνη και σε στέρεη μορφή που μοιάζει σαν καρβουνάκι. Όταν το κρεοζότο αναφλέγεται, η θερμοκρασία της φωτιάς φτάνει και ξεπερνά τους 1000 βαθμούς Κελσίου!!! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η καμινάδα να μην αντέχει την τόσο υψηλή θερμοκρασία και να σπάει ολόκληρη ή έστω να ραγίζει. Μόλις γίνει αυτό, το να εξαπλωθεί η φωτιά στην οροφή του σπιτιού, είναι απλά θέμα τύχης.
Όταν πάρει φωτιά η καμινάδα μας, δύο πράγματα μπορούμε να κάνουμε και τα κάνουμε ταυτόχρονα. Προσευχόμαστε να μην εξαπλωθεί η φωτιά και καλούμε την Πυροσβεστική. Το να επέμβουμε μόνοι μας και να προσπαθήσουμε να σβήσουμε την φωτιά, μπορεί να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις και αποτελέσματα και δεν το συνιστώ.
Πως όμως καταλαβαίνουμε ότι πήραμε φωτιά στην καμινάδα; Ένα σημάδι, είναι ένας χαρακτηριστικός ήχος που θα ακούσουμε μέσα από το τζάκι. Καθώς θα καίει η φωτιά σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία, αυτό θα τραβά αέρα και έτσι θα ακούγεται αυτός ο περίεργος ήχος. Αργότερα πολύ πιθανόν θα ακούσετε την καμινάδα, την σκεπή, τους τοίχους που είναι κοντά στην καμινάδα, να διαστέλλονται με διάφορους τρομακτικούς ήχους. Το τελευταίο “σημάδι” θα είναι το τηλέφωνο σας, που θα χτυπά ασταμάτητα από τους τρομαγμένους γείτονες.
Για να μην φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να καθαρίζουμε τακτικά την καμινάδα μας. Θα ακούσετε όλους να λένε για καθαρισμό, μια φορά το χρόνο, πριν τον Χειμώνα ή στο τέλος του. Δεν είναι όμως έτσι. Ανάλογα την παλαιότητα του οικήματος, το πόσο καίμε το τζάκι μας, το είδος του ξύλου που χρησιμοποιούμε και το αν αυτό είναι χλωρό ή ξερό, παίζουν σημαντικό ρόλο. Καθαρίστε το δύο φορές ή και τρείς. Για δική σας ασφάλεια είναι και όχι μόνο.
Ας δούμε πως μπορούμε να το καθαρίσουμε. Στις μεγάλες πόλεις, πιθανόν να βρείτε κάποιο συνεργείο καθαρισμού. Το κόστος κυμαίνεται από 40-100 ευρώ. Μπορούμε όμως να το κάνουμε και μόνοι μας. Δεν θα αναφερθώ σε χημικούς τρόπους, καθώς προσωπικά τους θεωρώ επικίνδυνους για την υγεία. Ο απλός και “παραδοσιακός” τρόπος, είναι με μια ειδική βούρτσα που πουλάνε στα σιδηροπωλεία. Κοστίζει περίπου 10-15 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος και το σχήμα. Αυτά εξαρτώνται από το μέγεθος και το σχήμα της καμινάδας σας και θα πρέπει να είναι τα ίδια. Αν βρείτε μπορείτε να αγοράσετε και τα ειδικά κοντάρια που βιδώνονται πάνω στην βούρτσα και κάνουν το καθάρισμα παιχνιδάκι.
Με τα κοντάρια μπορείτε να καθαρίσετε την καμινάδα είτε από την στέγη, είτε μέσα από το σπίτι. Έτσι δεν είναι απαραίτητο να σκαρφαλώνετε και να θέτετε την ζωή σας σε κίνδυνο, από κάποιο πέσιμο. Αν δεν βρείτε κοντάρια, θα πρέπει να κάνετε κάποια δική σας πατέντα, διαφορετικά αναγκαστικά θα πρέπει να ανεβείτε στην σκεπή. Θα δέσετε ένα σχοινί στη κάθε πλευρά της βούρτσας και με ένα βαρίδι, θα ρίξετε το ένα μέσα στην καμινάδα. Ένα άτομο θα τραβά από κάτω την βούρτσα και μόλις φτάνει στο τζάκι, ένα άλλο άτομο θα την τραβά πάλι επάνω. Αυτό θα γίνει αρκετές φορές μέχρι να καθαρίσει η καμινάδα. Αυτό ήταν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου