Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τα αντισηπτικά της Φύσης

Ας δούμε καταρχάς τι είναι τα αντισηπτικά:
Οι αντισηπτικές ουσίες εφαρμόζονται σε ζωντανό ιστό ή το δέρμα με σκοπό την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μιας μόλυνσης ή σύψης. Τα αντισηπτικά ξεχωρίζουν, από τα αντιβιοτικά, καθώς τα δεύτερα έχουν την ικανότητα να μεταφέρονται μέσω του λεμφικού συστήματος και να καταστρέφουν τα βακτήρια, μέσα στο σώμα και από τα απολυμαντικά, τα οποία καταστρέφουν τους μικρο-οργανισμούς σε μη ζώντα αντικείμενα.
Κάποια αντισηπτικά είναι ικανά να καταστρέφουν τα μικρόβια (μικροβιοκτόνα), ενώ άλλα απλά αποτρέπουν την εξάπλωση/ανάπτυξη τους (βακτηριοστατικά).
Συνεπώς οι αντισηπτικές ουσίες, έχουν μεγάλη αξία για εμάς, στην πρόληψη μολύνσεων. Σήμερα κυκλοφορούν πολλές ουσίες με αυτές τις ιδιότητες, που μπορούμε να προμηθευτούμε με ευκολία από φαρμακεία ή super markets. Όμως πολύ πριν ο άνθρωπος κατασκευάσει τα δικά του σκευάσματα, η Φύση είχε προνοήσει και μας διέθετε τα δικά της φυσικά αντισηπτικά. Ας δούμε μερικά από αυτά, που μπορούμε να βρούμε εύκολα στην Φύση και να τα χρησιμοποιήσουμε με ευκολία, σε μια δύσκολη κατάσταση.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, στο ότι κάποια βότανα είναι πιο ισχυρά από άλλα και έχουν διαφορετική επίδραση και χρήση σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Αυτό σημαίνει, ότι δεν χρησιμοποιούμε αυθαίρετα τα βότανα, χωρίς να γνωρίζουμε τις πραγματικές ιδιότητες του ή να έχουμε συμβουλευτεί κάποιον ειδικό και ότι κάποια βότανα επιδρούν καλύτερα από άλλα ή δεν πρέπει καν να χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να δώσει ακριβείς οδηγίες, για το πως θα χρησιμοποιείσεται αυτά τα βότανα, αλλά να δώσει μια γενική κατεύθυνση για περισσότερο ψάξιμο από εσάς.
Όποιος γνωρίζει περισσότερα βότανα ή κάποιες πληροφορίες για συγκεκριμένα βότανα και χρήσεις τους, ας αφήσει ένα σχόλιο.

Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει από βακτήρια το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους. Σε περίπτωση πονόδοντου ενδείκνυται το μάσημά του.
Αφέψημα: 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλα σε 2 κούπες νερό. Πάρε 3 φορές τη μέρα 1/8 της κούπας.
Το γαρίφαλο και το γαριφαλέλαιο έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Αντιμετωπίζει τα κοψίματα Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.
Το γαριφαλέλαιο σταματάει τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό και αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό, αντικαρκινικό. Περισσότερα

Άρνικα

Η άρνικα έχει αντισηπτικές, αντιρρευματικές και αντιαρθριτικές ιδιότητες. Οι αξιοσημείωτες θεραπευτικές επιτυχίες της άρνικας οφείλονται στα ποικίλα συστατικά της. Τα αιθέρια έλαια ενεργούν π.χ. απολυμαντικά, αναστέλλουν τις μολύνσεις και βοηθούν μάλιστα στην επούλωση των πληγών, τα δε φλαβονοειδή ενεργούν μαζί με άλλα συστατικά ευεργετικά στο κυκλοφορικό σύστημα.
Χρήση: Η αντισηπτική αλοιφή άρνικας ή τα ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα άρνικας χρησιμοποιούνται στη θεραπεία θλάσεων, στραμπουληγμάτων, μυϊκών πόνων. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνουν τη θεραπεία. Οι πληγές που επουλώνονται δύσκολα, θεραπεύονται συχνά με χρήση άρνικας. Οι γαργάρες με άρνικα καταπραΰνουν τη στοματίτιδα και τη φαρυγγίτιδα. Λόγω της όχι ασήμαντης περιεκτικότητας οε δηλητήριο η άρνικα χρησιμοποιείται σήμερα μόνο εξωτερικά. Περισσότερα

Αιθέρια έλαια τσαγιόδενδρου, Λεβάντας, Ευκάλυπτου

Πως τα χρησιμοποιούμε: διαλύουμε μερικές σταγόνες από όποιο από τα παραπάνω αιθέρια έλαια θέλουμε σε μιά κουταλιά της σούπας νερό και έχουμε ένα απολύτως φυσικό και ισχυρό αντισηπτικό για τα χέρια μας. Έτσι όποια ώρα της ημέρας χρειαζόμαστε αντισηπτικό για τα χέρια μας, τα αλείφουμε με το μείγμα μας αυτό. Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερη ποσότητα την οποία αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμο μπουκαλάκι. Μπορούμε ακόμα αντί για νερό ως βάση να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο. Πηγή

Αιθέριο έλαιο λεμονιού

Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού παρασκευάζεται από τη φλούδα του λεμονιού, είναι δε το καταλληλότερο αιθέριο έλαιο όταν ψάχνουμε κάποιο προϊόν για να μετατρέψουμε τον χώρο μας σε μία όαση καθαριότητας απαλλαγμένης από λοιμογόνους παράγοντες. Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού είναι γνωστό για την αποτελεσματικότητά του στην καθαριότητα του σπιτιού μας και για το θαυμάσιο άρωμά του. Οκτώ (8) σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και έχουμε ένα προϊόν με ήπια αντιμικροβιακή δράση, για όλους τους χώρους του σπιτιού.
Μπορούμε να ισχυροποιήσουμε το μείγμα μας αν προσθέσουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ή δεντρολίβανου ή πεύκου. Ο ευκάλυπτος δημιουργεί την ιδανικότερη συνέργεια με το λεμόνι και οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μείγματός μας είναι πολύ πιο ισχυρές. Πηγή

Χαμομήλι

Το χαμομήλι φαντάζομαι είναι γνωστό σε όλους, για τις πολλές ιδιότητες που έχει. Για τις αντισηπτικές ιδιότητες που έχει, χρησιμοποιείτε κυρίως ως κομπρέσα σε προβλήματα στην περιοχή των ματιών και στην γενετήσια περιοχή. Περισσότερα

Θυμάρι

Εξαιρετικό φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα. Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.

Σκόρδο

Ο βολβός του σκόρδου αποτελείται από σκελίδες και περιέχει αιθέριο έλαιο με έντονη οσμή και καυτερή γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη μεσογειακή μαγειρική και γαστρονομία. Αντισηπτικό, καταπολεμά τις μολύνσεις και τα παράσιτα των εντέρων. Ορεκτικό, βοηθά στη χώνεψη και στη δυσκοιλιότητα. Ευεργετικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Σε εξωτερική χρήση, καταπραΰνει τις φλεγμονές των αρθρώσεων και τους ρευματισμούς.

Άλλα βότανα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου