Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012


Πιλοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή «ελληνικών καθαρών ζωοτροφών» από το Παν. Θεσσαλίας!




Θετικά αποτελέσματα έχει η πιλοτική καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών που εκτελεί το εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΘΙΑΓΕ), για λογαριασμό της εταιρείας ΟΛΥΜΠΟΣ.
Οι σπόροι μη γενετικά τροποποιημένης πρωτεϊνούχας σόγιας (η οποία μέχρι τώρα εισαγόταν κυρίως από Σερβία) «έπιασαν» και άνθισαν λουλούδια στους δοκιμαστικούς αγρούς 65 στρεμ. σε Θεσσαλία και Μακεδονία.
Παράλληλα με την καλλιέργεια σόγιας, εγκαταστάθηκε πειραματικός αγρός αξιολόγησης έκτασης 10 στρεμμάτων στο αγρόκτημα του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών για δοκιμές ποικιλιών σόγιας και ακολούθως ρεβιθιών, κουκιών και λούπινων.
Συνολικά, το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει 3 χρόνια. Όπως τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιος Μαυρομάτης, «η εταιρεία ΟΛΥΜΠΟΣ έχει επιδείξει μεγάλο επαγγελματισμό, υπεθυνότητα και σοβαρότητα στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος. Ελπίζουμε ότι το Δεκέμβριο θα είναι τέτοιες οι ενδείξεις στην καλλιέργεια που θα μας επιτρέπουν να μιλάμε για οριστική διευθέτηση του προβλήματος των εισαγωγών ζωοτροφών στη χώρα μας».
Πάντως, όπως ανέφερε στο GoodNews ο κ. Μαυρομάτης «αν και στην αρχή λόγω κλίματος είχαμε ανησυχίες, πλέον είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εξέλιξη του προγράμματος».

Σε αριθμούς:

  • Περίπου 10 άτομα απασχολεί το εργαστήριο Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το συγκεκριμένο project.
  • Πέριπου 40 αγρότες απασχολούνται στο πρόγραμμα.
Στη νέα χειμερινή καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης όξινων και ξερικών εδαφών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας με την καλλιέργεια λούπινων και κτηνοτροφικών ρεβιθιών.
Στη συνέχεια θα εγκατασταθούν σημαντικά μεγαλύτερης έκτασης πιλοτικοί αγροί σόγιας ως κύρια ανοιξιάτικη καλλιέργεια στοχεύοντας στην επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζει «Η ΌΛΥΜΠΟΣ ανταποκρινόμενη στην ανάγκη των καιρών ανέλαβε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, από την πρώτη στιγμή, για λύση στην παραγωγή ελληνικών καθαρών ζωοτροφών, για περιορισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, καταθέτοντας πρόταση για την αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου, την τόνωση της απασχόλησης και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Το πρόβλημα:

Οι εισαγωγές ζωοτροφών εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι μία παράλογη και καταστροφική σπατάλη, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές.
Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ζωικών προϊόντων αντί να επενδύουν στη χώρα μας και στην προώθηση της καλλιέργειας ντόπιων ποικιλιών για ζωοτροφή, επιλέγουν την εισαγόμενη σόγια. Η σόγια αυτή είναι τις περισσότερες φορές μεταλλαγμένη και ανήκει σε πολυεθνικούς κολοσσούς αγροτεχνολογίας, όπως η Monsanto, που πατεντάρουν τους σπόρους και ελέγχουν τη διατροφή μας. Μόνο το 2011, η χώρα μας εισήγαγε 400.000 τόνους μεταλλαγμένης σόγιας που προορίζονταν για ζωοτροφή στα ζώα που παράγουν βασικά προϊόντα της διατροφής μας, όπως το γάλα, τα αυγά και το κρέας!
Αλυσιδωτή αντίδραση: Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές φαίνεται ότι θα επηρεάσει και τις τιμές των υπόλοιπων τροφίμων. Για σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο, σε ποσοστό ακόμη και 15% το 2013, προειδοποιεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας Radobank.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, εντός των προσεχών μηνών, αναμένονται τιμές $ 7.20 - $ 8.60 ανά μπούσελ για το καλαμπόκι και $ 15 - $ 17 ανά μπούσελ για την σόγια -ρεκόρ για τα συγκεκριμένα προϊόντα! Αυτό όμως αναμένεται να φέρει άνοδο και της τιμής των κρεάτων και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αντίστοιχα, εκτιμάται πώς θα ανέλθουν σημαντικά και οι τιμές πλήθους τυποποιημένων τροφίμων που περιέχουν σιτηρά. Σε δεύτερο επίπεδο, η σημαντική άνοδος της τιμής του καλαμποκιού και της σόγιας θα συμπαρασύρει εκείνες των ζωοτροφών, η αύξηση των τιμών των οποίων θα γίνει πιο αισθητή προς τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την Greenpeace:

«Η λύση που ακυρώνει τη χρήση εισαγόμενης μεταλλαγμένης σόγιας στις ζωοτροφές, είναι η καλλιέργεια ελληνικών, καθαρών ζωοτροφών. Τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά, όπως το κουκί, το ρεβίθι, το λούπινο, το μπιζέλι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την εισαγόμενη, μεταλλαγμένη σόγια που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στις ζωοτροφές. Η χρήση τους στην κτηνοτροφία θα δώσει ανάπτυξη και δουλειές στην περιφέρεια και την ύπαιθρο, θα στηρίξει την τοπική αγροτική παραγωγή και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου