Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Σπανάκι: καλλιέργεια

Σπανάκι: καλλιέργεια
Γιατί να καλλιεργήσουμε σπανάκι; Γιατί το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σίδηρο, είναι εύκολο στην καλλιέργειά του και χρησιμοποιείται στην μαγειρική σε διάφορες μορφές.


Πώς θα το φυτέψουμε;
Το σπανάκι φυτεύεται την άνοιξη, (Μάρτιο – Απρίλιο) και από αρχές Σεπτέμβρη έως αρχές Φεβρουαρίου. Τον σπόρο τον φυτεύουμε απ’ ευθείας στο χώμα, σε θερμοκρασία εδάφους 7-20ο C. Γενικά ευδοκιμεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και αντέχει στο κρύο.
Το σπανάκι σπέρνεται με δυο τρόπους: οργανωμένα σε σειρές, με μεταξύ τους απόσταση 30-40 εκ., βάζοντας 3-4 σπόρους σε λακκάκι και αφήνοντας απόσταση ανάμεσα στα λακκάκια επίσης 30-40 εκ. ή άτακτα, όπου ρίχνετε τον σπόρο με το χέρι και τον απλώνετε με μια τσουγκράνα. Όταν τα φυτά μεγαλώσουν, θα πρέπει να τα αραιώσετε. Οι σπόροι βγάζουν βλαστό σε 6 με 21 μέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Στην αρχή ειδικά, πρέπει να ποτίζετε συχνά αλλά να φροντίζετε να μην κρατάει νερό το χώμα.


Διάφορα/συμβουλές
Το pH του εδάφους πρέπει να είναι από 6,2 έως 6,9. Για συνεχή παραγωγή μπορείτε να σπέρνετε τα σπανάκια με διαφορά 15 ημερών.
Για τη συγκομιδή του υπάρχουν επίσης 2 τρόποι. Είτε το κόβετε από τη ρίζα, λίγο κάτω από το χώμα και αφαιρείτε όλο το φυτό, είτε κόβετε μόνο τα φύλλα που θέλετε και το φυτό συνεχίζει να μεγαλώνει και να παράγει νέα φύλλα. Ο πρώτος τρόπος προτείνεται για εμπορική καλλιέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου