Κατηγορίες ελαιόλαδου
Το τυποποιημένο ελαιόλαδο διατίθεται στην
κατανάλωση ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σε τέσσερις βασικές
κατηγορίες, οι οποίες αναγράφονται στη συσκευασία του:
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1 %.
ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: είναι φυσικό ελαιόλαδο μες ευχάριστη γεύση και οσμή του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνάει το 2 %.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιόλαδου. Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, χρώμα ανοιχτό κιτρινοπράσινο και η οξύτητά του δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 %.
ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ: λάδι που προέρχεται από την ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνελαίου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, είναι κατ' ανώτερο όριο 1,5 γραμ. ανά 100 γραμ. και του οποίου τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία.Έχοντας υποστεί έλεγχο μέσω ειδικής επιστημονικής διεργασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, το τυποποιημένο ελαιόλαδο πρέπει να πλήρη αυστηρώς τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα, που εξασφαλίζουν ότι έχετε αγοράσει προϊόν ελεγχόμενης ποιότητας.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1 %.
ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: είναι φυσικό ελαιόλαδο μες ευχάριστη γεύση και οσμή του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνάει το 2 %.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιόλαδου. Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, χρώμα ανοιχτό κιτρινοπράσινο και η οξύτητά του δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 %.
ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ: λάδι που προέρχεται από την ανάμειξη ραφιναρισμένου πυρηνελαίου και παρθένου ελαιόλαδου (με εξαίρεση την κατηγορία ελαιόλαδου λαμπάντε), του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, είναι κατ' ανώτερο όριο 1,5 γραμ. ανά 100 γραμ. και του οποίου τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία.Έχοντας υποστεί έλεγχο μέσω ειδικής επιστημονικής διεργασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής του, το τυποποιημένο ελαιόλαδο πρέπει να πλήρη αυστηρώς τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα, που εξασφαλίζουν ότι έχετε αγοράσει προϊόν ελεγχόμενης ποιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου