Ελαιόλαδο: το καλύτερο λάδι για την υγεία μας

Το ελαιόλαδο προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό προστασία από πολλές ασθένειες και παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η υπέρταση, ο καρκίνος, το άσθμα, ο διαβήτης, και οι καρδιακές παθήσεις καθώς είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες Ε καθώς και σε αντιοξειδωτικά.
Επίσης το ελαιόλαδο περιέχει και ολεοκανθάλη η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις φλεγμονές. Ακόμη επειδή το ελαιόλαδο περιέχει και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα δίνει στο αίμα υψηλότερα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
Το ελαιόλαδο για να είναι καλοδουλεμένο, απαιτείται ολόκληρη η διαδικασία από το μάζεμα της ελιάς μέχρι και το ελαιοτριβείο να γίνει σωστά. Αυτό δεν συμβαίνει δυστυχώς με όλα τα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στην αγορά, πάντως σε γενικές γραμμές το επονομαζόμενο αγνό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το ποιοτικά καλύτερο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα.
Επίσης το ελαιόλαδο περιέχει και ολεοκανθάλη η οποία προστατεύει τον οργανισμό από τις φλεγμονές. Ακόμη επειδή το ελαιόλαδο περιέχει και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα δίνει στο αίμα υψηλότερα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
Το ελαιόλαδο για να είναι καλοδουλεμένο, απαιτείται ολόκληρη η διαδικασία από το μάζεμα της ελιάς μέχρι και το ελαιοτριβείο να γίνει σωστά. Αυτό δεν συμβαίνει δυστυχώς με όλα τα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν στην αγορά, πάντως σε γενικές γραμμές το επονομαζόμενο αγνό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται το ποιοτικά καλύτερο από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα.
Το ελαιόλαδο λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πολύ υγιεινό λάδι. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή περιέχει απαραιτήτως ελαιόλαδο στο καθημερινό της πρόγραμμα. Το άρωμα και η γεύση που δίνει σε όλα τα φαγητά είναι μοναδική και ασύγκριτη. Όπως όλα τα έλαια, έτσι και το ελαιόλαδο περιέχει λιπαρά οξέα, τα οποία διακρίνονται σε τρία είδη: κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Τα ζωικά λίπη περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα σπορέλαια πολυακόρεστα, ενώ το ελαιόλαδο διαφοροποιείται γιατί περιέχει κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα σε ποσοστό μέχρι και 83 %. Το ελαϊκό οξύ, το βασικό συστατικό του ελαιόλαδου, αποτελεί ένα τέτοιο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ.
Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο βοηθά:
-Στη μείωση της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα.
-Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε "καλή" χοληστερίνη (HDL).
-Στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
-Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη.
-Στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου.
-Στην πρόληψη του καρκίνου.
Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, το ελαιόλαδο βοηθά:
-Στη μείωση της "κακής" χοληστερίνης (LDL) στο αίμα.
-Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε "καλή" χοληστερίνη (HDL).
-Στην πρόληψη φραγής των αρτηριών και κατά συνέπεια στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
-Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη.
-Στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου.
-Στην πρόληψη του καρκίνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου