Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Διοξείδιο του άνθρακα: «παραπλανητική» η σήμανση στην ΕΕ – Αλλάζουν οι ετικέτες


Ένα σύστημα ταξινόμησης παρόμοιο με τη σήμανση ενεργειακής κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών ενδέχεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της επανεξέτασης των μεθόδων σήμανσης των καταναλωτικών αγαθών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.
«Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να απλοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι πληροφορίες, χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσουμε μια απλοϊκή προσέγγιση», δήλωσε στο euractiv.com ο Joe Hennon, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για το Περιβάλλον, Janez Potočnik.
Το νέο πρότυπο Περιβαλλοντικής Απόδοσης Προϊόντων (ΠΑΠ) θα επικεντρωθεί αυστηρά στις τρείς πιο σχετικές κατηγορίες και πιθανότατα θα βασιστεί σε κάποιο σύστημα ταξινόμησης», επισήμανε.
Το νέο πρότυπο πιθανότατα θα μοιάζει με το πρότυπο για την ενεργειακή σήμανση, με το οποίο οι καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι και δείχνουν να αποδέχονται.
Το σύστημα ενεργειακής σήμανσης της ΕΕ πιστοποιεί ότι τα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά, από λαμπτήρες μέχρι αυτοκίνητα, φέρουν μια ετικέτα που τα κατατάσσει σε μια κλίμακα από το Α μέχρι το Η ανάλογα με την ενεργειακή τους αποδοτικότητα.
Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι οι καταναλωτές αναγνωρίζουν τις ετικέτες αυτές και τις διαβάζουν χωρίς να δυσκολεύονται.

Διοξείδιο του Άνθρακα και σήμανση των προϊόντων
Με τη σήμανση των προϊόντων για τις εκπομπές co2 οι καταναλωτές υποτίθεται ότι ενημερώνονται πλήρως και με διαφάνεια για το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος, από την παραγωγική διαδικασία μέχρι την εναπόθεση στη χωματερή.
Το πρόβλημα είναι ότι καταναλωτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν τις σημερινές μεθόδους σήμανσης για το διοξείδιο του άνθρακα παραπλανητικές, υποστηρίζοντας ότι μπερδεύουν τους καταναλωτές και δίνουν την ευκαιρία στις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις ετικέτες για δικά τους συμφέροντα.
«Ο Κύκλος Ζωής των Προϊόντων είναι σαν το μαύρο κουτί. Αν βάλεις ψεύτικα, άκυρα στοιχεία και παραπλανητικές υποθέσεις στους υπολογισμούς, καταλήγεις με λάθος αποτελέσματα», δήλωσε ο Jürgen Resch από τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Deutsche Umwelthilfe.
«Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Κύκλο Ζωής των Προϊόντων που έδωσε στη δημοσιότητα η βιομηχανία πλαστικών και αναψυκτικών», τόνισε αναφερόμενος στις εκθέσεις αξιολόγησης που συνέταξε η βιομηχανία για τα μπουκάλια και τα τενεκεδάκια.
Μάλιστα όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Τυποποίηση (European Association for the Coordination of Consumer Representation in Standardisation -ANEC), «οι πληροφορίες προς τους καταναλωτές που είναι βασισμένες σε επιλεγμένους δείκτες Αξιολόγησης του Κύκλου Ζωής των Προϊόντων είναι άχρηστες και βρίσκονται σε λανθασμένη βάση».
Μεταξύ άλλων η ANEC υποστηρίζει ότι αντί να παρέχουν μια ξεκάθαρη αξιολόγηση υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης, οι δείκτες Αξιολόγησης του Κύκλου Ζωής των Προϊόντων παραπλανούν και μπερδέυουν τους καταναλωτές. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Μεγάλη ευελιξία
Όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Joe Hennon, το γεγονός ότι το σημερινό σύστημα σήμανσης βασίζεται σε πρότυπα με μεγάλο βαθμό ευελιξίας που αφήνουν το περιθώριο μεθόδευσης των αποτελεσμάτων της ανάλυσης στην επιθυμητή κατεύθυνση.
Σε αυτό το πλαίσιο το προσεχές διάστημα θα επανεξεταστούν και θα αναθεωρηθούν οι μέθοδοι σήμανσης έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η «ευελιξία» και να καθιερωθεί ένα ξεκάθαρο και δομημένο σύστημα αξιολόγησης για την παροχή ακριβέστερων πληροφοριών.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη σήμανση των προϊόντων για το διοξείδιο του άνθρακα, πρόσφατη δημοσκόπηση της ΕΕ έδειξε ότι οι ετικέτες μπερδεύουν ακόμα και τους ειδικούς.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει πως οι καταναλωτές προτιμούν ένα σύστημα σήμανσης που θα βασισμένο σε χρώματα και γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου