Greenpeace: «Ναι» στις ανεμογεννήτριες αλλά με σαφές περιβαλλοντικό σχέδιο
Το θέμα με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την προσφυγή κατοίκων και συλλόγων της Μάνης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της εγκατάστασης 250 ανεμογεννητριών στην περιοχή. Ο Τάκης Γρηγορίου της Greenpeace σε συνέντευξη του στο tvxs.gr τονίζει ότι «οι ανησυχίες των κατοίκων της κάθε περιοχής είναι σωστές και δικαιολογημένες, αλλά είναι και προϊόν παραπληροφόρησης». Ρεπορτάζ Νίκος Μίχος.
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από κατοίκους της Μάνης, και συγκεκριμένα από 32 τοπικούς συλλόγους, απέναντι στο ζήτημα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή. Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πάρκο αυτό προέβλεπε διακόσιες πενήντα ανεμογεννήτριες, ύψους εκατόν είκοσι μέτρων και διαμέτρου 70 μέτρων στα πτερύγια, η κάθε μια. Μάλιστα, οι σύλλογοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο να καταγγείλουν το σχέδιο και να αποτρέψουν την εφαρμογή του. Οι ίδιοι αιτιολογούν την αντίδρασή τους δηλώνοντας πως το πάρκο θα προκαλέσει περιβαλλοντικές αλλοιώσεις επηρεάζοντας τόσο τις δασικές εκτάσεις της περιοχής όσο και το μεταναστευτικό ρεύμα των πτηνών, αφού η περιοχή της Μάνης έχει χαρακτήριστεί ως μια από τις τέσσερις μεταναστευτικές στενωπούς. Οι αντιδράσεις, όμως, είναι πολλές και σε άλλες περιοχές της χώρας για το ίδιο ζήτημα.
Μιλώντας με τον Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, τον ρωτήσαμε τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στο περιβάλλον ένα αιολικό πάρκο. Ο κ. Γρηγορίου απάντησε ότι «οι ανησυχίες των κατοίκων της κάθε περιοχής είναι σωστές και δικαιολογημένες, αλλά είναι και προϊόν παραπληροφόρησης. Πρέπει να υπάρξει σαφής διάλογος ανάμεσα στους επενδυτές και τους κατοίκους της περιοχής που πρόκειται να γίνει ένα πάρκο. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν και υποχωρήσεις στο σχέδιό τους εάν αυτό δεν γίνεται δεκτό αυτούσιο από την τοπική κοινωνία».
Ο Τάκης Γρηγορίου μας παρουσίασε επίσης τις επιπτώσεις που είναι δυνατόν να έχει ένα αιολικό πάρκο. «Σίγουρα μπορεί να επηρεασθεί η ορνιθοπανίδα είτε είναι μεταναστευτικά πουλιά είτε πρόκειται για πουλιά της περιοχής. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εφόσον τηρηθεί στο ακέραιο η περιβαλλοντική νομοθεσία, δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Η πανίδα της περιοχής συνηθίζει της ανεμογεννήτριες και δεν επηρεάζεται. Ούτε οι καλλιέργειες μπορούν να επηρεαστούν απο ένα στύλο και μια γεννήτρια. Αφήστε που είναι και αισθητικά ωραίο!»
Η μόνη άξια λόγου επίπτωση για τον κ. Γρηγορίου είναι το κόψιμο ορισμένων δέντρων για να ανοιχθεί δρόμος μέχρι την κορυφή του βουνού που θα γίνει η εγκατάσταση. Παρόλα αυτά, και εδώ τονίζεται ότι εάν τηρηθεί ο περιβαλλοντικός νόμος αυτούσιος και προβλεφθούν τα πάντα από το σχέδιο δεν θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα αιολικά πάρκα αποτελούν και πόλο έλξης τουρισμού, του λεγόμενου οικο-τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Γρηγορίου.
Η ελληνική ύπαιθρος καλύπτεται κατά 25% από περιοχές «Natura», δηλαδή περιβαλλοντικές Ζώνες Υψηλής Προστασίας. Όμως, ο νόμος δεν απαγορεύει τα αιολικά πάρκα στις περιοχές Natura, εφόσον πάντα τηρούνται αυστηρότατα οι περιβαλλοντικοί νόμοι.
Ο κ. Γρηγορίου θεωρεί αναγκαία την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς «σύμφωνα με έρευνες εάν δεν αξιοποιηθούν τα γεωθερμικά χαρακτηριστικά της χώρας μας στο τέλος του αιώνα θα έχουμε 60 ημέρες το χρόνο καύσωνα και αύξηση της στάθμης της θάλασσας έως και 2 μέτρα».
Ακόμη, δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη των ΑΠΕ για να περιοριστεί η χρήση του λιγνίτη και του άνθρακα, η οποία στοιχίζει περίπου 1000 ζωές ετησίως στην Ελλάδα όπως και τρία με τέσσερα δις ευρώ (στοιχεία απο έρευνα της Greenpeace για την Ελλάδα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου