Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012


Delivery βιολογικών προϊόντων από την Κρήτη!

Θα θέλατε να τρώτε φρέσκα βιολογικά προϊόντα από την Κρήτη κάθε μέρα; Μία οικονομική και πρακτική λύση που θα βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και της ζωής μας προτείνει ο 42χρονος Κώστας Κρεμμύδας, γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση αποστολής προϊόντων. Ο  κ. Κώστας μας μίλησε για τους λόγους που αξίζει να επιλέξετε τα προϊόντα του για να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας.

Εμείς το δοκιμάσαμε και πειστήκαμε! Έτσι έχουμε τη χαρά να χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού κάθε Τετάρτη και να παραλαμβάνουμε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα της εβδομάδας. Είναι φρεσκότατα, σε άριστη κατάσταση και η μυρωδιά τους σου ανοίγει την όρεξη. Επιπλέον  γλιτώνουμε χρόνο, χρήμα και κόπο τα οποία είναι πολύ σημαντικά σε μια καθημερινότητα με πολλές απαιτήσεις δουλειάς, σπιτιού, παιδιών, υποχρεώσεων και άλλων πολλών.

Με πολυετείς σπουδές τόσο στην Ελλάδα (Λάρισα), όσο και στην Ευρώπη (Σκωτία), ο Κώστας Κρεμμύδας είναι ένας απόλυτα καταρτισμένος καλλιεργητής. Μετακόμισε στην Κρήτη, στο Καστέλι Κισσάμου, το 1997, και ξεκίνησε την παραγωγή βιολογικών κηπευτικών σε θερμοκηπευτικές και υπαίθριες καλλιέργειες, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα. Διαβάστε παρακάτω, τι τον έλκυσε στην βιολογική γεωργία και πως προέκυψε η επιχείρηση αποστολής κηπευτικών και άλλων προϊόντων, μέσα και από την εμπειρία του στη Βρετανία. 


Πως ξεκινήσατε την αγροτική σας ενασχόληση και γιατί επιλέξατε τη βιολογική γεωργία;
Λίγο καιρό μετά από την μετακίνησή μου στην Κρήτη αποφάσισα να ασχοληθώ με τις καλλιέργειες καθώς μου άρεσε ιδιαίτερα και η συγκεκριμένη δουλειά όπως και ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής. Νοίκιασα χωράφια και έστησα θερμοκήπια. Ξεκίνησα να καλλιεργώ βιολογικά από την αρχή της ενασχόλησής μου με την γεωργία παρ' όλο που η γνώση και η εμπειρία τότε ήταν περιορισμένη και δύσκολα την έβρισκες.
 Μολονότι αντιμετώπιζα αρκετές δυσκολίες είχα αποφασίσει να ασχοληθώ με την βιολογική γεωργία καθώς λόγω της τότε εργασίας μου, επισκεπτόμουν συστηματικά συμβατικά θερμοκήπια. Στις επισκέψεις αυτές έβλεπα τις επιβαρύνσεις με χημικά στα προϊόντα αλλά κυρίως στους παραγωγούς που τα εφάρμοζαν. Παρ' όλο που ήθελα να ασχοληθώ με την γεωργία, πραγματικά δεν ήθελα να ασχοληθώ με τα χημικά. Επηρεασμένος και από κάποιους πιο παλιούς πρωτοπόρους βιοκαλλιεργητές κατέληξα να καλλιεργώ βιολογικά.
Το ενδιαφέρον που μου προκάλεσε ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας με έκανε να θέλω να εμβαθύνω τη γνώση μου στο συγκεκριμένο τομέα. Έτσι αποφάσισα να κάνω περαιτέρω σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πρωτοπόροι στη βιολογική γεωργία ήταν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί. Κατέληξα στην Σκωτία (λόγω γλώσσας, δεν ήξερα Γερμανικά) όπου έκανα MSc στη Βιολογική Γεωργία. 


Λίγα λόγια για το κτήμα και τη βιολογική καλλιέργεια (Πιστοποίηση)
Οι καλλιέργειες μου αποτελούνται από 4 στρέμματα θερμοκήπιο και άλλα τόσα υπαίθριες καλλιέργειες.

Καλλιεργούνται ως επί τω πλείστον κηπευτικά, αλλά ενίοτε και πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, αρωματικά και άλλα. Τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά από το 1999, 2000. Ο πιστοποιητικός οργανισμός που πιστοποιεί την παραγωγή είναι η Q WAYS, ενώ την εμπορική διαδικασία την πιστοποιεί η ΒΙΟΕΛΛΑΣ.

  
Πως ξεκίνησε η επιχειρηματική δραστηριότητα;
Στην Βρετανία ήρθα σε επαφή (εκτός από βιοκαλλιεργητές και εμπόρους βιολογικών) και με εναλλακτικούς τρόπους εμπορίου. Ένας από αυτούς ήταν το Box scheme. Το "κουτί". Σκέφτηκα ότι οι ρυθμοί ζωής στην σύγχρονη πόλη πιθανώς να ευνοούσαν την ανάπτυξη μιας παρόμοιας μορφής εμπορίου και στην Ελλάδα. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω την ιδέα από εκεί και να την προσαρμόζω εδώ βασιζόμενος πάντα στην παραγωγή μου και στους φίλους μου.


Ποια είναι η φιλοσοφία του «κουτιού» και πως λειτουργεί;
Η λογική του εγχειρήματος έχει να κάνει με την παράδοση των εβδομαδιαίων οικογενειακών αναγκών σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά από τα χωράφια μας (δικά μας και συνεργατών μας) κατευθείαν στη πόρτα του σπιτιού σας.
Έτσι λοιπόν μας παραγγέλνετε, συλλέγουμε τα προϊόντα της παραγγελίας σας, και σας τα φέρνουμε στο σπίτι ή όπου αλλού θέλετε. 
Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να παίξουμε τον ρόλο του "θείου από το χωριό" που στέλνει στους δικούς του ανθρώπους, τα καλούδια που βγάζει ο κήπος του κάθε εποχή. 


Γιατί να επιλέξει κάποιος να παραγγέλνει λαχανικά;
Επιλέγετε εμάς γιατί: 
  1. Τα προϊόντα είναι φρέσκα καθώς τα περισσότερα συλλέγονται μετά την παραλαβή της παραγγελίας σας. Δηλαδή έχουν συλλεχθεί 24-48 ώρες από τη στιγμή που θα τα παραλάβετε.
  2. Απαλλάσσεστε από την προσπάθεια και τον κόπο να βγείτε να διαλέξετε και να κουβαλήσετε στο σπίτι σας τα καλύτερα προϊόντα. Το κάνουμε εμείς για εσάς. Σας φέρνουμε στο σπίτι σας τα καλύτερα!
  3. Έχουμε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Παρ'όλο που τα φέρνουμε στο σπίτι και που στέλνουμε την καλύτερη ποιότητα, υπάρχει η δυνατότητα ανταγωνιστικών τιμών καθώς τα προϊόντα είναι είτε παραγωγής μας, είτε παραγωγή φίλων μας.
  4. Στα περισσότερα προϊόντα παρακάμπτουμε το στάδιο του χονδρεμπόρου, το κέρδος του οποίου προσπαθούμε να μοιραστούμε με εσάς και τον παραγωγό.
  5. Όπως προείπαμε, τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά.
  6. Βασιζόμαστε στις προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί στο πέρασμα των ετών με τους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε. Ο κόσμος που μας δείχνει εμπιστοσύνη δυο χρόνια τώρα, θα έχει παρατηρήσει ότι οι παραγωγοί που συνεργαζόμαστε είναι περίπου οι ίδιοι. Η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει με τους συγκεκριμένους παραγωγούς προκύπτει από την χρόνια σχέση και φιλία.
  7. Γνωρίζετε ποιος παραγωγός παράγει το προϊόν που καταναλώνετε, καθώς αναρτώ στο δίκτυο κάθε εβδομάδα ποιος παραγωγός παράγει τι και τα στοιχεία του.
  8. Ως επί το πλείστον, τα προϊόντα που στέλνουμε είναι Ελληνικής και κυρίως Κρητικής παραγωγής (Συγκεκριμένες εποχές τυχαίνει να έχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από εισαγόμενα, γεγονός όμως που προσπαθούμε να το ελαχιστοποιήσουμε).
  9. Στηρίζετε τις τοπικές κοινωνίες. Μας βοηθάτε να παραμείνουμε στην περιοχή μας να αναπτυχθούμε και να δώσουμε δουλειές και σε συντοπίτες μας.
  10. Μπορείτε να παραγγείλετε ό,τι, όσο και όποτε θέλετε. Σε σχέση με την αρχική μορφή του box scheme, δίνουμε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφώσετε την παραγγελία σας από τα διαθέσιμα προϊόντα και να παραγγείλετε αυτά τα προϊόντα που πραγματικά έχετε ανάγκη και στην συχνότητα που θέλετε.

Ποια είναι η διαδικασία παραγγελίας σε απλά βήματα;
  • Μια φορά την εβδομάδα ο κάθε ενδιαφερόμενος (που μου έχει δώσει το email του ) λαμβάνει μία λίστα σε excel με τα διαθέσιμα προϊόντα και τις τιμές τους. Εκτός από τη λίστα λαμβάνει και ενημέρωση που αφορά τα προϊόντα (λόγοι διαμόρφωσης των τιμών, ενημερώσεις για τα εποχιακά είδη κ.α) αλλά και αναφορά σε γενικότερα θέματα που αφορούν την βιολογική γεωργία, νέα από την φάρμα, γνωριμία με τους παραγωγούς μας κ.α.
  • Από τον κατάλογο των διαθέσιμων προϊόντων επιλέγει τα προϊόντα και τις ποσότητες που επιθυμεί και μου το στέλνει πίσω. (Παραγγελία)
  • Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει την εβδομαδιαία παραγγελία του περίπου 2-3 ημέρες μετά που θα παραγγείλει, ανάλογα με την ημέρα που είναι προγραμματισμένο να περάσει ο οδηγός από την κάθε περιοχή.
  • Ο κάθε ενδιαφερόμενος παραγγέλνει όποτε θέλει χωρίς υποχρέωση εβδομαδιαίας επανάληψης της παραγγελίας. Η συχνότητα των παραγγελιών διαμορφώνεται από τον ενδιαφερόμενο. Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο της παραγγελίας.
  • Οι τιμές που αναφέρονται στον κατάλογο είναι και οι τελικές (περιλαμβάνουν το ΦΠΑ).
    Η συνολική τιμή αναγράφεται στο τέλος της παραγγελίας και είναι και το ποσό που θα πληρώσει ο ενδιαφερόμενος. Δεν χρεώνονται μεταφορικά, διανομή, και το κιβώτιο το συνοδεύει αναλυτική απόδειξη. Μοναδική υποχρέωση είναι η ελάχιστη παραγγελία που ανέρχεται στα 25 ευρώ.


Τρόπος πληρωμής: Με μετρητά στον οδηγό που φέρνει το κιβώτιο.


Τρόποι επικοινωνίας
τηλ. 6936873007

Ξένια Π. Παπασταύρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου