Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μέλισσες «καλοφαγάδες» που πεθαίνουν από ασιτία δημιουργούν τα φυτοφάρμακα

Τα φυτοφάρμακα μετατρέπουν τις μέλισσες σε εξαιρετικά «επιλεκτικούς καταναλωτές» που συνεχώς αναζητούν γλυκύτερο νέκταρ αγνοώντας τις διατροφικές πηγές που βρίσκονται δίπλα τους.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης δυο βιολόγων από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνάς τους εξέτασαν το φυτοφάρμακο «imidacloprid», το οποίο ανήκει στη γενική κατηγορία των νεονικοτινοειδών.
Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν απαγορεύσει τη χρήση του imidacloprid, το οποίο έχει μπει και στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών.
Όπως διαπίστωσαν οι δυο βιολόγοι μετά τη διεξαγωγή πειραμάτων, οι μέλισσες που λάμβαναν μικρές δόσεις του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου γίνονταν ιδιαίτερα επιλεκτικές.
Πιο συγκεκριμένα, τρέφονταν μονάχα με πολύ γλυκό νέκταρ και περιφρονούσαν το νέκταρ που δεν ήταν τόσο γλυκό, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες δεν θα το άφηναν ανεκμετάλλευτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι επιλεκτικές μέλισσες μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αποθέματα που μεταφέρουν πίσω στη φωλιά τους.
Η μελέτη θα μπορούσε να ρίξει φως στις κύριες αιτίες πίσω από τη συρρίκνωση του πληθυσμού των μελισσών τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι από το 2006 οι μελισσοκόμοι στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη χάνουν σταθερά και σε ετήσια βάση το 1/3 των μελισσών τους λόγω του φαινομένου της «διαταραχής κατάρρευσης αποικίας μελισσών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου