Αρακάς λαδερός με ντομάτα
Ένα
μαγιάτικο φαγητό όπως πιθανώς δεν το έχετε ξαναμαγειρέψει!
Ο φρέσκος αρακάς είναι από τα αγαπημένα
λαχανικά του Μάη. Λαδερός ή με κρέας, με
λεμόνι ή με ντομάτα είναι ένα πιάτο εποχής που δεν πρέπει να παραλείψουμε να
μαγειρέψουμε αυτό το μήνα.
Όταν βρήκα προχθές στη λαϊκή φρέσκο
αρακά -από παραγωγό μάλιστα – έσπευσα να αγοράσω και μάλιστα ζήτησα 2 κιλά . Η
γνωστή μου ηλικιωμένη κυρία πίσω μου
έσπευσε να ρωτήσει με το θάρρος που μου έχει:
-Ήντα θα τονε κάμεις παιδί μου
ετόσονα. Όλη την εβδομάδα αρακά δα
τρώτε;
- Σιγά καλέ, τι θα μείνει; Ο περισσότερος είναι
φλούδια...
-Γιάντα; Δεν θα βάλεις τα φλούδια;
Βαριέστε εσείς οι πιο νέες να τα καθαρίζετε.
-Δεν είναι πολύ σκληρά; Λέω εγώ
,νομίζοντας πως καθαρίζονται όπως τα φασολάκια.
-Α! δεν είναι φασολάκια. Έχουνε τη
φασαρία ντως. Θα βγάζεις το κόκκαλο από μέσα και ότι πομένει είναι πεντανόστιμο!
Συνηγορώντας και ο παραγωγός, επιμένει ότι ο αρακάς του είναι ολόφρεσκος
και πρέπει να χρησιμοποιήσω και τα φύλλα να μην πάνε άδικα. Εγώ παρά ταύτα πήρα
δυο κιλά, για καλό και για κακό…
Πραγματικά δεν είναι εύκολο πράγμα το
καθάρισμα των φλουδιών του αρακά. Δεν άντεξα να τα καθαρίσω όλα.Μετά που καθαρίζουμε τον αρακά όπως τα
φασολάκια, βγάζουμε από το εσωτερικό κάθε φύλλου μια σκληρή μεμβράνη πράγμα που
δεν γίνεται στο πι και φι σε όλα!
Μερικά έβγαιναν άμεσα σαν να
ξεφλουδιζόταν, και μερικά σπούσαν νεύρα και τα παρατούσα. Πάντως είναι η αλήθεια
ότι και από τα λίγα που χρησιμοποίησα αντιληφθήκαμε τη νοστιμιά τους. Αξίζει τον
κόπο αν έχετε τον χρόνο!
Έφτιαξα τον αρακά μου κοκκινιστό αυτή
τη φορά , και πρόσθεσα και λίγες αγκινάρες που είχα. Έγινε ένα φαγάκι υπέροχο!
Είχα κρατήσει μια χουφτίτσα καρπούς (για κανένα πιλαφάκι) γιατί μου φάνηκε όντως
πολύς με τα φύλλα που έβαλα. Ας δούμε λοιπόν τι έκανα:
Υλικά:
½ κιλό αρακά καθαρισμένο (καρπούς ή
φύλλα και καρπούς μαζί)
1 ξερό κρεμμύδι και 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο
4-5 κλαράκια άνηθο (βγήκε λίγο παραπάνω
από μισή κούπα)
3 ντομάτες τριμμένες (ένα βαθύ πιάτο
γεμάτο)
3 μέτριες πατάτες
3 μέτρια ή δύο μεγάλα καρότα
4-5 αγκινάρες
(προαιρετικά)
Αλάτι (εναλλακτικά δύο κύβους
λαχανικών)
Επί το
έργον:
Καθαρίζουμε τον αρακά και αν έχουμε
υπομονή και κάποια φύλλα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια και τα
μαραίνουμε ελάχιστα με το λάδι. Δηλαδή μόλις αρχίσει να βράζει η κατσαρόλα,
προσθέτουμε τον αρακά και νερό.
Αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις και
ωστόσο καθαρίζουμε τις πατάτες ,τα καρότα και τον άνηθο και τα προσθέτουμε, τις πατάτες σε τέταρτα και
τα καρότα σε ροδέλες. Αν βάλουμε αγκινάρες τις προσθέτουμε κι αυτές καθαρισμένες
και κομμένες στα δύο ή ολόκληρες. Βάζουμε και την ντομάτα και αλατίζουμε ή
προσθέτουμε τους κύβους. Προσθέτουμε νεράκι ως
την επιφάνεια του φαγητού αλλά να μη το καλύπτει.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε σε
μέτρια τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει το φαγητό, και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να δέσει η
σάλτσα. Αν χρειάζεται νεράκι ενδιάμεσα προσθέτουμε λίγο. Δεν ανακατεύουμε το
φαγητό μας με κουτάλα αλλά κουνώντας πέρα δώθε την κατσαρόλα.
Όταν ετοιμαστεί, αφήνουμε να μαρουβίσει για κανένα δεκάλεπτο και
σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Το φαγητό μπορεί να γίνει και στη
χύτρα ταχύτητας . Όταν προσθέσουμε όλα τα υλικά, κλείνουμε τη χύτρα για όση ώρα
προτείνει ο κατασκευαστής της για τα λαχανικά .Ελαττώνουμε λίγο το νερό σ' αυτή
την περίπτωση για να μη μείνει πολύ νερουλός. Όταν την ανοίξουμε, αφήνουμε να
σιγοβράσει το φαγητό μας για λίγο για να μελώσει η σάλτσα του.
2)Εννοείται ότι με τον ίδιο τρόπο
μαγειρεύουμε και τον κατεψυγμένο αρακά που βρίσκουμε όλη τη χρονιά. Από τα
ωραιότερα κατεψυγμένα λαχανικά, αλλά οπωσδήποτε όχι σαν τον
φρέσκο.
3)Τα φύλλα εν τέλει ήταν υπέροχα.
Μακάρι να είχα την υπομονή να τα καθαρίσω όλα. Ρώτησα την μητέρα μου αν ήξερε
κανένα κόλπο για ευκολότερο καθάρισμα, κάτι σαν ζεμάτισμα ας πούμε και μου είπε
ότι δεν ήξερε. Κι αυτή ,σκληρά εργαζόμενη τα χρόνια που μας είχε μικρά, δεν τα
καθάριζε τα φύλλα. Αν κάτι έχετε υπόψη
σας, ευπρόσδεκτο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου