Λίπασμα από τα απόβλητα ελαιουργείων
Πατέντα του ΕΜΠ μετατρέπει τα επικίνδυνα απόβλητα των ελαιουργείων σε λίπασμα. Με την μέθοδο της κομποστοποίησης απαλλάσσεται το περιβάλλον και ωφελείται η βιολογική καλλιέργεια. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων που παράγουν τα ελαιοτριβεία είναι πονοκέφαλος για τους ειδικούς. Είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν σωστά και η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον προκαλεί επικίνδυνη ρύπανση.
Η καινοτόμος λύση, όμως, που αναπτύχθηκε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ από τον καθηγητή Απόστολο Βλυσσίδη και την ερευνητική του ομάδα, υπόσχεται μια «καθαρή» λύση στο πρόβλημα.
Ο ελαιοπυρήνας, τα φύλλα ελιάς και τα φυτικά υγρά (λιόζουμο ή κατσίγαρος) με ειδική επεξεργασία μετατρέπονται σε άριστο λίπασμα. Είναι ιδανικό για βιολογικές καλλιέργειες ιδιαίτερα της ελιάς, των αμπελιών, των εσπεριδοειδών, της πατάτας και των κηπευτικών.
Μάλιστα, κατά τη διαδικασία της κομποστοποίησης βιοδιασπώνται όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της ελιάς.
Το λίπασμα αυτό, όπως μας λέει ο καθηγητής ΕΜΠ, Α. Βλυσσίδης, καθιστά την παραγωγή του ελαιολάδου ολοκληρωμένη καθαρή τεχνολογία με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η πατέντα αυτή, βραβεύτηκε πρόσφατα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) ως μια από τις 6 καλύτερες οικολογικές καινοτομίες της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου