Τρίτη 24 Απριλίου 2012


Σπορά λαχανικών βάση βέλτιστης θερμοκρασίας

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το ποσοστό φυτροτικότητας οποιουδήποτε σπόρου είναι το ανώτατο όριο κατά τη βέλτιστη θερμοκρασία για το είδος αυτό.
Καθώς η  θερμοκρασία μειώνεται ή αυξάνει από τη βέλτιστη θερμοκρασία, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ενώ το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνουν μειώνεται, ο αριθμός των ημερών για τη βλάστηση αυξάνεται. Αυτή είναι η βασική σχέση μεταξύ της βλάστησης και της θερμοκρασίας.

Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για  βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από  ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.


Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κρεμμύδι στους 0 ºC και να έχετε 90% φυτροτικότητα. Τότε γιατί δεν το κάνουμε αυτό; 
Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα:


Ποσοστά από σπορόφυτα λαχανικών που φυτρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες

Οι αριθμοί στην  παρένθεση ( ) είναι η ημέρα εμφάνισης του φυτού, δηλαδή που βγαίνει στην επιφάνεια. 
Οι αριθμοί σε κόκκινο είναι η βέλτιστη ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους, για τη μέγιστη παραγωγή στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Καλλιέργειες
0 ºC
5 ºC
10 ºC
15 ºC
20 ºC
25 ºC
30 ºC
35 ºC
40 ºC
Σπαράγγια
0
0
61 (53)
80 (24)
88 (15)
 95 (10)
79 (12)
37 (19)
0
Φασόλια, lima
0
0
1
52 (31)
82 (18)
 90 (7)
88 (7)
2
0
Φασόλια, snap
0
0
1
97 (16)
90 (11)
 97 (8)
47 (6)
39 (6)
0
Τεύτλα
0
53 (42)
72 (17)
88 (10)
90 (6)
 97 (5)
89 (5)
35 (5)
0
Λάχανο
0
27
78 (15)
93 (9)
0 (6)
99 (5)
0 (4)
0
0
Καρότα
0
48 (51)
93 (17)
95 (10)
96 (7)
 96 (6)
95 (6)
74 (9)
0
Κουνουπίδι
0
0
58 (20)
60 (10)
0 (6)
 63 (5)
45 (5)
0
0
Σέλινο
0
72 (41)
70 (16)
40 (12)
 97 (7)
65
0
0
0
Αγγούρι
0
0
0
95 (13)
99 (6)
99 (4)
 99 (3)
99 (3)
49
Μελιτζάνα
0
0
0
0
21 (13)
53 (8)
60 (5)
0
0
Μαρούλι
98 (49)
98 (15)
98 (7)
99 (4)
99 (3)
99 (2)
12 (3)
0
0
Πεπόνια
0
0
0
0
38 (8)
94 (4)
 90 (3)
0
0
Μπάμιες
0
0
0
74 (27)
89 (17)
92 (13)
 88 (7)
85 (6)
35 (7)
Κρεμμύδια
90 (136)
98 (31)
98 (13)
98 (7)
 99 (5)
97 (4)
91 (4)
73 (13)
2
Μαϊντανός
0
0
63 (29)
0 (17)
 69 (14)
64 (13)
50 (12)
0
0
Παστινάκη
82 (172)
87 (57)
79 (27)
85 (19)
 89 (14)
77 (15)
51 (32)
1
0
Μπιζέλια
0
89 (36)
94 (14)
93 (9)
93 (8)
 94 (6)
86 (6)
0
0
Πιπεριές
0
0
1
70 (25)
96 (13)
98 (8)
95 (8)
70 (9)
0
Ραπανάκι
0
42 (29)
76 (11)
97 (6)
95 (4)
 97 (4)
95 (3)
0
0
Σπανάκι
83 (63)
96 (23)
 91 (12)
82 (7)
52 (6)
28 (5)
32 (6)
0
0
Γλυκό καλαμπόκι
0
0
47 (22)
97 (12)
97 (7)
 98 (4)
91 (4)
88 (3)
10
Ντομάτες
0
0
82 (43)
98 (14)
98 (8)
 97 (6)
83 (6)
46 (9)
0
Γογγύλια
1
14
79 (5)
98 (3)
99 (2)
100 (1)
99 (1)
99 (1)
88 (3)
Καρπούζι
0
0
0
17
94 (12)
90 (5)
92 (4)
 96 (3)
0

* Τα παραπάνω στοιχεία ελήφθησαν από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο συγγραφέας και ο εκδότης δεν είναι γνωστοί.

** Ο παραπάνω πίνακας προέρχειται από πειραματικά δεδομένα. 
Υπάρχουν ορισμένες λογικές αντιφάσεις, εξαιτίας αποτυχημένης συγκομιδής ή από κακής παρτίδα σπόρων. Δεν επηρεάζουν όμως την συνολική ερμηνεία.

Πηγή: http://tomclothier.hort.net/page11.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου