Σπορά λαχανικών βάση βέλτιστης θερμοκρασίας
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το ποσοστό φυτροτικότητας οποιουδήποτε σπόρου είναι το ανώτατο όριο κατά τη βέλτιστη θερμοκρασία για το είδος αυτό.
Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται ή αυξάνει από τη βέλτιστη θερμοκρασία, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ενώ το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνουν μειώνεται, ο αριθμός των ημερών για τη βλάστηση αυξάνεται. Αυτή είναι η βασική σχέση μεταξύ της βλάστησης και της θερμοκρασίας.
Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.
Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται ή αυξάνει από τη βέλτιστη θερμοκρασία, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ενώ το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνουν μειώνεται, ο αριθμός των ημερών για τη βλάστηση αυξάνεται. Αυτή είναι η βασική σχέση μεταξύ της βλάστησης και της θερμοκρασίας.
Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κρεμμύδι στους 0 ºC και να έχετε 90% φυτροτικότητα. Τότε γιατί δεν το κάνουμε αυτό;
Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα:
Ποσοστά από σπορόφυτα λαχανικών που φυτρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες
Οι αριθμοί στην παρένθεση ( ) είναι η ημέρα εμφάνισης του φυτού, δηλαδή που βγαίνει στην επιφάνεια.
Οι αριθμοί σε κόκκινο είναι η βέλτιστη ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους, για τη μέγιστη παραγωγή στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Καλλιέργειες
|
0 ºC
|
5 ºC
|
10 ºC
|
15 ºC
|
20 ºC
|
25 ºC
|
30 ºC
|
35 ºC
|
40 ºC
|
Σπαράγγια
|
0
|
0
|
61 (53)
|
80 (24)
|
88 (15)
|
95 (10)
|
79 (12)
|
37 (19)
|
0
|
Φασόλια, lima
|
0
|
0
|
1
|
52 (31)
|
82 (18)
|
90 (7)
|
88 (7)
|
2
|
0
|
Φασόλια, snap
|
0
|
0
|
1
|
97 (16)
|
90 (11)
|
97 (8)
|
47 (6)
|
39 (6)
|
0
|
Τεύτλα
|
0
|
53 (42)
|
72 (17)
|
88 (10)
|
90 (6)
|
97 (5)
|
89 (5)
|
35 (5)
|
0
|
Λάχανο
|
0
|
27
|
78 (15)
|
93 (9)
|
0 (6)
|
99 (5)
|
0 (4)
|
0
|
0
|
Καρότα
|
0
|
48 (51)
|
93 (17)
|
95 (10)
|
96 (7)
|
96 (6)
|
95 (6)
|
74 (9)
|
0
|
Κουνουπίδι
|
0
|
0
|
58 (20)
|
60 (10)
|
0 (6)
|
63 (5)
|
45 (5)
|
0
|
0
|
Σέλινο
|
0
|
72 (41)
|
70 (16)
|
40 (12)
|
97 (7)
|
65
|
0
|
0
|
0
|
Αγγούρι
|
0
|
0
|
0
|
95 (13)
|
99 (6)
|
99 (4)
|
99 (3)
|
99 (3)
|
49
|
Μελιτζάνα
|
0
|
0
|
0
|
0
|
21 (13)
|
53 (8)
|
60 (5)
|
0
|
0
|
Μαρούλι
|
98 (49)
|
98 (15)
|
98 (7)
|
99 (4)
|
99 (3)
|
99 (2)
|
12 (3)
|
0
|
0
|
Πεπόνια
|
0
|
0
|
0
|
0
|
38 (8)
|
94 (4)
|
90 (3)
|
0
|
0
|
Μπάμιες
|
0
|
0
|
0
|
74 (27)
|
89 (17)
|
92 (13)
|
88 (7)
|
85 (6)
|
35 (7)
|
Κρεμμύδια
|
90 (136)
|
98 (31)
|
98 (13)
|
98 (7)
|
99 (5)
|
97 (4)
|
91 (4)
|
73 (13)
|
2
|
Μαϊντανός
|
0
|
0
|
63 (29)
|
0 (17)
|
69 (14)
|
64 (13)
|
50 (12)
|
0
|
0
|
Παστινάκη
|
82 (172)
|
87 (57)
|
79 (27)
|
85 (19)
|
89 (14)
|
77 (15)
|
51 (32)
|
1
|
0
|
Μπιζέλια
|
0
|
89 (36)
|
94 (14)
|
93 (9)
|
93 (8)
|
94 (6)
|
86 (6)
|
0
|
0
|
Πιπεριές
|
0
|
0
|
1
|
70 (25)
|
96 (13)
|
98 (8)
|
95 (8)
|
70 (9)
|
0
|
Ραπανάκι
|
0
|
42 (29)
|
76 (11)
|
97 (6)
|
95 (4)
|
97 (4)
|
95 (3)
|
0
|
0
|
Σπανάκι
|
83 (63)
|
96 (23)
|
91 (12)
|
82 (7)
|
52 (6)
|
28 (5)
|
32 (6)
|
0
|
0
|
Γλυκό καλαμπόκι
|
0
|
0
|
47 (22)
|
97 (12)
|
97 (7)
|
98 (4)
|
91 (4)
|
88 (3)
|
10
|
Ντομάτες
|
0
|
0
|
82 (43)
|
98 (14)
|
98 (8)
|
97 (6)
|
83 (6)
|
46 (9)
|
0
|
Γογγύλια
|
1
|
14
|
79 (5)
|
98 (3)
|
99 (2)
|
100 (1)
|
99 (1)
|
99 (1)
|
88 (3)
|
Καρπούζι
|
0
|
0
|
0
|
17
|
94 (12)
|
90 (5)
|
92 (4)
|
96 (3)
|
0
|
* Τα παραπάνω στοιχεία ελήφθησαν από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο συγγραφέας και ο εκδότης δεν είναι γνωστοί.
** Ο παραπάνω πίνακας προέρχειται από πειραματικά δεδομένα.
Υπάρχουν ορισμένες λογικές αντιφάσεις, εξαιτίας αποτυχημένης συγκομιδής ή από κακής παρτίδα σπόρων. Δεν επηρεάζουν όμως την συνολική ερμηνεία.
Πηγή: http://tomclothier.hort.net/page11.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου