ΟΙ ΝΤΟΠΙΕΣ ΦΥΛΕΣ ΖΩΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
του Αποστόλη Τζογάνη
Ιδρυτικού μέλους της «Αμάλθειας»
Η μικρόσωμη αγελάδα και τα μικρόσωμα κατσίκια και γαϊδούρια του Περδικακίου, η μικρόσωμη αγελάδα της Στράτου, το πρόβατο Αγρινίου, τα μικρόσωμα «τσοπουρίσια» πρόβατα του Ξηρομέρου, τα μαύρα γουρούνια του Πεταλά και του βελανιδοδάσους και τα άλογα του Πεταλά, είναι μερικά από τα αυτόχθονα, αγροτικά και οικόσιτα ζώα, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Αιτωλοακαρνάνων, και τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να προστατευθούν άμεσα, γιατί αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η κάθε φυλή ζώου, στο δικό της μικροπεριβάλλον, αναπτύσσει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αποτυπώνονται στο μέγεθος του σώματος, στο χρώμα και στην στιλπνότητα του τριχώματος, στην ποιότητα του δέρματος και στην ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος και κρέατος.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών φυλών ζώων και την συναισθηματική σχέση των ανθρώπων και ζώων, τα έχουν εκφράσει με ιδιαίτερη τέχνη, λαϊκοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και λαογράφοι, και όχι μόνο.
Στην μακραίωνη ιστορία μας, η σχέση ανθρώπου και ζώου έχει εκφρασθεί με τραγούδια, με ποιήματα, με πίνακες ζωγραφικής και με πλούσια δρώμενα, σε τοπικές γιορτές, σε πανηγύρια και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις .
Με τις ξενικές φυλές, οι οποίες ζούν συνήθως σε κλειστά περιβάλλοντα και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις τοπικές παραδόσεις, δεν γίνεται να αναπτυχθούν παρόμοιες βιωματικές και συναισθηματικές εμπειρίες, και τα προϊόντα τους δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά των ντόπιων φυλών, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ασφάλεια, λόγω των τυποποιημένων τροφών που καταναλώνουν και των χημικών παρασκευασμάτων που λαμβάνουν, πολύ συχνά, προληπτικά, για να μην ασθενήσουν.
Οι πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι μπορούν, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προστασία των παραδοσιακών αγροτικών και οικόσιτων ζώων της ιδιαίτερης πατρίδας των και να αναβιώσουν τοπικά ήθη και έθιμα που φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους στα ζώα, ιδιαίτερα τα παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν όπως οι μεγαλύτεροι.
Σαν εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών αλλά και σαν καταναλωτές, τα μέλη των συλλόγων, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των παραδοσιακών κτηνοτροφικών προϊόντων και στην πιστοποίησή τους.
Σε συνεργασία με τους αναπτυξιακούς φορείς μπορούν να εντάξουν τις ντόπιες φυλές ζώων στον αγροτουρισμό, εξασφαλίζοντας έτσι την αυθεντικότητά του, και να συμμετάσχουν σε διαδικασίες για την ορθή διαχείριση των βοσκοτόπων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, που χρειάζονται αυτά τα ζώα για να επιβιώσουν.
Σε πρόσφατο συνέδριο που διεξήχθη στο Αγρίνιο με θέμα την βιολογική αιγοπροβατοτροφία, και την σχέση που μπορεί να έχει αυτή με τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό, ακούστηκε η πρόταση για παραγωγή κρέατος ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) στο Ξηρόμερο. Η πρόταση αυτή, είναι αναγκαίο, να προωθηθεί με κάθε μέσο και παράλληλα με αυτή να προωθηθεί και η πρόταση που λέει ότι, το γάλα από τα ντόπια ζώα δεν πρέπει να αναμιγνύεται με το γάλα των σταβλισμένων εισαγόμενων ζώων, αλλά να προωθείται στην αγορά ξεχωριστά.
Είναι αναγκαίο, επίσης, να ενημερωθούν οι κτηνοτρόφοι και να κατανοήσουν ότι, με την απόκτηση της γνώσης και την μεταξύ τους συνεργασία μπορούν να παράξουν τοπικά και επώνυμα προϊόντα, ανώτερα σε ποιότητα, τα οποία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να πωληθούν σε πολύ καλύτερες τιμές, διασφαλίζοντας έτσι το εισόδημά τους και την διάσωση της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΖΩΩΝ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου