Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τριανταεπτά εκατ. βακτήρια κάθε φορά που μπαίνουμε στο δωμάτιο


Τριανταεπτά εκατομμύρια βακτήρια προσθέτει κάθε ώρα στον αέρα ένας άνθρωπος όταν μπαίνει σε ένα κλειστό δωμάτιο, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Γιέιλ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Indoor Air».
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα περισσότερα βακτήρια προέρχονται από το πάτωμα και βρίσκονταν ήδη εκεί, καθώς τα είχαν μεταφέρει τα άτομα που είχαν εισέλθει στο δωμάτιο προηγουμένως.
Στην ουσία, όταν κάποιος ξαναμπαίνει στο δωμάτιο τα αναδεύει με αποτέλεσμα να ξανασηκώνονται στον αέρα.
«Ζούμε μέσα σε μια μικροβιακή σούπα και το βασικό συστατικό είναι οι δικοί μας μικροοργανισμοί», δήλωσε ο Jordan Peccia, επικεφαλής της μελέτης, προσθέτοντας ότι «η σκόνη από το πάτωμα αποτελεί την κύρια πηγή βακτηρίων που αναπνέουμε».
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν και ανέλυσαν τα βιολογικά σωματίδια στο πάτωμα μιας πανεπιστημιακής αίθουσας σε διάστημα οκτώ ημερών: τέσσερις ημέρες άτομα εισέρχονταν περιοδικά στην αίθουσα και τέσσερις ημέρες η αίθουσα παρέμεινε άδεια. Και τις οκτώ ημέρες οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν κλειστά.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η είσοδος και η παραμονή των ανθρώπων στην κλειστή αίθουσα συνδεόταν με αυξημένες συγκεντρώσεις βακτηρίων και μυκήτων στον αέρα.
Παράλληλα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 18% των βακτηρίων στην αίθουσα (εκείνων που προϋπήρχαν αλλά και εκείνων που μεταφέρθηκαν όταν κάποιος εισήλθε στον χώρο) προέρχονταν από τους ίδιους τους ανθρώπους, παρά από φυτά ή άλλες πηγές.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι μοκέτες και τα χαλιά στα δωμάτια συγκρατούν πολύ μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, ωστόσο δεν θεωρούν ότι είναι απαραίτητο να τα αφαιρέσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου