Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Συνταγή: Καστανό ρύζι με λαχανικά και μυρωδικά

Βούλα Σούφη στις 28 - Φεβ - 2012


Αν σας απασχολεί το πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε συγκεκριμένα πράγματα που τρώτε με τις πιο υγιεινές εκδοχές τους – με την απαραίτητη προϋπόθεση να σας αρέσουν γευστικά, έχουμε ένα ακόμα κοινό σημείο.
Να δώσω ένα παράδειγμα για να δείτε αν είστε σύμφωνοι με την κεντρική ιδέα: το πιο θρεπτικό ρύζι είναι το καστανό. Αν το δοκιμάσετε και σας αρέσει, γιατί να μην το αντικαταστήσετε άνετα με τα υπόλοιπα είδη ρυζιού που μπορεί να φτιάχνατε μέχρι σήμερα? Αυτά πειραματίζομαι σε μεμονωμένα μου γεύματα τελευταία, μέχρι να βρω αυτούς τους χίλιους και έναν πεντανόστιμους λόγους – είμαι σίγουρη πως υπάρχουν – για να φάω κάτι στην πιο υγιεινή εκδοχή του, και να με ιντριγκάρει λίγο περισσότερο η απουσία του κρέατος.
Το καστανό ρύζι το δοκίμασα πρώτη φορά πριν λίγες μέρες – έχει μια υφή που λατρεύω. Ως το λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα υπόλοιπα είδη (λευκό, κίτρινο, basmati, μαύρο ή άγριο), το καστανό ρύζι είναι μαζί με το φλοιό του, και αυτό το κάνει πιο al dente, παρόλο που το βράζεις όση ώρα θα έβραζες τα υπόλοιπα. Παράλληλα είναι το ρύζι με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από όλα τα παραπάνω είδη, πράγμα που δε με αφήνει ασυγκίνητη.
Ήθελα να το φτιάξω μαζί με κάτι σε βραστά λαχανικά, γιατί 9 η ώρα που το αποφάσισα χθες βράδυ, δεν ήθελα να φτιάξω κάτι βαρύ, ούτε τηγανιτό, ούτε κάτι που θα έπαιρνε πολύ ώρα. Μπορούσα να αφιερώσω μισή ωρίτσα για κάτι που ευχόμουν να βγει και νόστιμο, πέρα από γρήγορο. Καθαρά Δευτέρα χθες, μια αφορμή ακόμα για αποτοξίνωση, άρα είπα να το κρατήσω χωρίς κρέας ή κοτόπουλο. Τα βραστά λαχανικά όμως είναι άμεσα συνδυασμένα με το άνοστο, κι εκεί κάπου φοβόμουν το αποτέλεσμα. Με μια πολύ γρήγορη αναζήτηση στο Internet, που σας γλιτώνω από τον κόπο, βρήκα τη λύση: το κλειδί είναι τα μυρωδικά!
Όλο και κάποια καρυκεύματα έχουμε στο σπίτι – κάποια τα χρησιμοποιούμε σπανιότατα, άλλα μπορεί και ποτέ. Σας παρουσιάζω λοιπόν το πιο νόστιμο πιάτο που δημιούργησα η ίδια από το μηδέν, με λίγη θέληση να βγει ένα υγιεινό αλλά κυρίως νόστιμο αποτέλεσμα. Οι οδηγίες φρόντισα να κάνουν και για τους πιο αρχάριους!

Υλικά (για 2 πιάτα):
1 κούπα καστανό ρύζι
2-3 καρότα
Σέλινο
Φρέσκα μανιτάρια
Αλάτι, πιπέρι (εγώ έβαλα τριμμένο μπούκοβο), μισό κουταλάκι θυμάρι, μισό κουταλάκι τζίντζερ, λίγο ελαιόλαδο
Κάρυ σκεφτόμουν στην αρχή, αλλά τελευταία στιγμή συνειδητοποίησα ότι δεν είχα…
Έτσι, είπα να χρησιμοποιήσω άλλα μυρωδικά που είχα στο ντουλάπι και κατέληξα στα παραπάνω. Το ίδιο και με τα υλικά – αυτά είχα, αυτά έβαλα (και βγήκε τέλειο!). Δοκιμάστε τη δική σας εκδοχή με άλλα υλικά ή άλλα μυρωδικά αν θέλετε.

Προετοιμασία:
Μούλιασμα! (προεραιτικά με δεντρολίβανο, ολόκληρα πιπέρια και δάφνη).
Μια σημαντική λεπτομέρεια που είχα φροντίσει από πριν γιατί νόμιζα ότι θα το φτιάξω για μεσημέρι, και κάπως πρέπει να φροντίσετε κι εσείς πριν σας έρθει η φαϊνή ιδέα “τώρα θα το φτιάξω!”: Το καστανό ρύζι θέλει πρώτα μούλιασμα σε νερό μια ώρα πριν το βράσετε. Μάλιστα, το agrino που πήρα η ίδια, ψάχνοντας ένα καστανό ελληνικής προέλευσης, είχε μια ωραία ιδέα στη συσκευασία: να το μουλιάσω μαζί με 2-3 φύλλα δάφνη, ολόκληρα πιπέρια και λίγο δεντρολίβανο. Ήμουν τυχερή, τα είχα όλα.

Εκτέλεση:
Αφού μουλιάσετε το ρύζι για μια ώρα, το στραγγίζετε και το βάζετε να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα με 2 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών, ή και κοτόπουλου αν θέλετε, με λίγο αλάτι (αν δεν είναι ήδη αλατισμένος ο ζωμός).
Αν τελικά το είχατε βάλει να μουλιάσει μαζί με δεντρολίβανο, δάφνη και πιπέρια, πρώτα πετάτε τα μυρωδικά και μετά το στραγγίζετε, και το βάζετε για βράσιμο όπως γράφω παραπάνω. Δεν πειράζει αν μείνει και κανένα πιπεράκι μέσα.
Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράζει μέχρι να πιει όλο του το νερό. Περίπου 20 λεπτά? Κάπου τόσο, θα το δείτε. Να μην έχει πλέον υγρά, αλλά φροντίστε να μην κολλήσει.

Παράλληλα φτιάχνετε τα λαχανικά σας σε μια δεύτερη κατσαρόλα:
Πάρτε μια μεσαία κατσαρόλα, βάλτε περίπου 2 κούπες νερό (υπολόγισα να βάλω μόνο όσο νερό χρειαζόταν να καλύψει τα λαχανικά μου), για να σωθεί σιγά σιγά και να μείνει στο τέλος η νοστιμιά στα λαχανικά. Μην έμενε πολύ νερό και γινόταν σούπα.
Κόψτε σε μικρά κομμάτια τα καρότα, το σέλινο και τα μανιτάρια και ρίξτε τα στο νερό που βράζει. Τα καρότα θέλουν λίγο παραπάνω, άρα βάλτε τα πρώτα. Τα λαχανικά σας θα είναι έτοιμα μόλις πιουν όλο το νερό τους, περίπου στα 20 λεπτά όπως και το ρύζι.
Στο τέλος που πάνε να χυλώσουν, και πριν κολλήσουν, ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι (ή το τριμμένο μπούκοβο), το θυμάρι, το τζίντζερ, ή όποια άλλα μυρωδικά αποφασίσετε να το ταιριάξετε, ρίξτε και περίπου μια κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα.

Έτοιμο!
Τα μυρωδικά και το ρύζι τώρα πρέπει να σας έχουν σπάσει τη μύτη! Για να τα σερβίρετε, μπορείτε να τα ανακατέψετε, και να βγει ένα ωραίο ριζότο. Εγώ προτίμησα να σερβίρω σε ένα μπωλ το ρύζι και δίπλα του τα λαχανικά. Για να μπορώ να τα γευτώ και μαζί, αλλά και χώρια το καθένα.
Πιο πολύ απ’ όλα κατευχαριστήθηκα αυτό το πιάτο, γιατί πέτυχα τον αρχικό σκοπό. Υγιεινό και πεντανόστιμο! Ιδανικό και για να το πακετάρετε μαζί σας στη δουλειά, αλλά φροντίστε να φτιάξετε διπλή ποσότητα. Αν το δοκιμάσετε, ελάτε να μου γράψετε τις εντυπώσεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου