Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τι είναι οι σόμπες αλογόνου και πως λειτουργούν;

 

σόμπες αλογόνου Τι είναι οι σόμπες αλογόνου και πως λειτουργούν; Πως ζεσταίνουν το χώρο; Θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως εναλλακτική θέρμανση;

 
Τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνεται το κόστος θέρμανσης, είτε στο πετρέλαιο, είτε στο φυσικό αέριο, ακόμα και στο ρεύμα. Για αυτόν τον λόγο τον τελευταίο καιρό υπάρχει έξαρση στην αγορά συσκευών θέρμανσης.

Μια από αυτές είναι οι διάσημες πλέον σόμπες αλογόνου!

Αλήθεια όμως, σκεφτήκατε πότε σας πως περίπου λειτουργούν και εάν τελικά κάνουν δουλειά;

σόμπες αλογόνου ζεσταίνουνΟι σόμπες αλογόνου λοιπόν, είναι φορητές συνήθως μικρές συσκευές, κατάλληλες για να ζεστάνουν έναν κλειστό χώρο. Συνδέονται σε ηλεκτρική πηγή και είναι φθηνές όσον αφορά το κόστος αγοράς τους.

Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι διακρίνονται για τον τρόπο που παράγουν την θερμότητα - θέρμανση.

Δηλαδή όχι όπως μια συνηθισμένη σόμπα ή θερμάστρα, που λειτουργεί με λάδι, νερό ή πηνία και αντιστάσεις.

Καταφέρνει να πιάσει την μέγιστη θερμοκρασία της μόλις σε 3 δευτερόλεπτα! Αυτό επιτυγχάνετε με μία λάμπα αλογόνου!

Επίσης είναι εξοπλισμένες με διάφορα συστήματα ασφαλείας, προς αποφυγή ατυχήματος - πυρκαγιάς. Το πιο κύριο και γνωστό σε πολλούς από εμάς, είναι ένα κουμπί στην βάση της σόμπας.

Αυτό λοιπόν όταν είναι πατημένο, η σόμπα λειτουργεί κανονικά. Εάν όμως κάνουμε πως σηκώνουμε την σόμπα στο αέρα η την ρίχνουμε κάτω, τότε αυτόματα σβήνει. Αυτό προς αποφυγή φωτιάς. Αρκετά καλό κολπάκι!
πως λειτουργούν σόμπες αλογόνου


Η φιλοσοφία λειτουργίας της σόμπας αλογόνου είναι η εξής:
να ζεστάνει τον χώρο του δωματίου μέσω του αέρα που ζεσταίνει, αλλά και να ζεστάνει ότι αντικείμενο βρίσκεται κοντά της και έρχεται σε επαφή, με την ακτινοβολία που εκπέμπει η λάμπα.

Έτσι ως αποτέλεσμα, τα αντικείμενα που θα ζεσταθούν, θα εκπέμπουν και αυτά με τη σειρά τους θερμότητα!
Η διαφορά δηλαδή σε σχέση με τις άλλες συσκευές θέρμανσης, είναι η εξής: ό,τι αντικείμενα θερμαίνει, τα κάνει και αυτά μικρούς αλλά και δυνατούς πομπούς θερμότητας!


φθηνές σόμπες αλογόνου αγοράΟι σόμπες αλογόνου είναι πραγματικά φθηνές στην αγορά τους, αν αναλογιστεί κάποιος πως η φθηνότερη θερμάστρα αλογόνου με 2 σκάλες (δηλαδή 2 λάμπες), κοστίζει περίπου από 7 με 8 ευρώ.

Βέβαια θα πρέπει να καταλάβουμε και στην πράξη πως οι σόμπες αλογόνου δεν αρκούν απόλυτα για να ζεσταθεί ολόκληρο σπίτι.

Η θέρμανση όμως που παρέχει η σόμπα αλογόνου, είναι αρκετά πιο "γλυκιά" από ένα παλιό συμβατικό καλοριφέρ και σε συνδυασμό με το χαλαρωτικό φως της, τα καταφέρνει αρκετά καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου