Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η περιβαλλοντική πολιτική εν μέσω κρίσης

thumb

Η εν πολλοίς επικρατούσα άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολυτέλεια, κρίθηκε απολύτως εσφαλμένη από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στην έκθεση που κατέθεσε για το διάστημα Νοέμβριος 2010-Ιούνιος 2011.
Η Επιτοπή ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την εξέταση του θέματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη», ενώ συγκροτήθηκε και Ειδική Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων που είχε αντικείμενο την εξέταση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Παράλληλα, στις συνεδριάσεις της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος εξετάστηκαν και άλλες θεματικές, όπως η «Διαχείριση Απορριμμάτων», η «Προστασία δασών από πυρκαγιές», η «Περιβαλλοντική νομοθεσία», η «Πυρηνική ενέργεια», ενώ υπήρξε και επικαιροποίηση της προόδου αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.
Αντιστοίχως και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων ασχολήθηκε επίσης με τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης καθώς και το ρόλο του Ε.Φ.Ε.Τ., ενώ επικαιροποίησε τη μελέτη υδάτων στις λίμνες και στους ποταμούς της χώρας (εξετάζοντας παράλληλα την υδρογεωλογική λεκάνη της Κεντρικής Μακεδονίας -«Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας»), την πρόοδο στην προστασία του Πηνειού ποταμού καθώς και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που συναρτώνται με την υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλας.
Όπως καταγγέλει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κώστας Καρτάλης, το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει η απολύτως λανθασμένη άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πολυτέλεια, καθώς θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την Επιτροπή είναι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η αξιοποίηση του οποίου δεν βασίζεται σε ένα ευρύτερο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά επί της ουσίας καλούνται οι επενδυτές να θέσουν τις χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης.
Ειδική αναφορά στα συμπεράσματα της έκθεσης γίνεται και στην ανάγκη προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και στην αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών.
Παράλληλα κρίνεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Ως σημαντικότερα εκκρεμή ζητήματα κρίνονται τα προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και της διαχείρισης των υδατικών πόρων ιδιαίτερα δε σε περιοχές που έχουν εντοπισθεί αυξημένες τιμές χρωμίου, αρσενικού και νιτρικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου