ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ
ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ- ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ- ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ‘ΤΟΠΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ’ ΓΙΑ:
1) ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
2) ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
3) ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΕΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ
Στα πλαίσια του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του Κ.Π.Ε. Μολάων για το σχολικό έτος 2011 – 2012, η παιδαγωγική ομάδα του κέντρου μας, εκτός των άλλων, σκοπεύει να δημιουργήσει τοπικό θεματικό δίκτυο, με τη συμμετοχή των σχολείων, και φορέων ή συλλόγων της περιοχής μας (Καλλικρατικός δήμος Μονεμβασίας, με έδρα τους Μολάους).
Στόχος μας να ασχοληθούμε με:
Α) Την τοπική λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής μας, μέσα από την ενεργοποίηση δασκάλων, καθηγητών, μαθητών και την συμμετοχή φορέων και συλλόγων, που θα αναλάβουν να καταγράψουν την λαογραφία της περιοχής, ήθη και έθιμα, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες παλαιοτέρων, από βιβλία και παλαιότερες εκδόσεις ή άλλο αρχειακό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Πιστεύουμε πως στα μέρη μας υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος, που θα πρέπει να καταγραφεί, να διασωθεί και να αναδειχτεί με στόχο να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τις νέες γενιές και από όσους ενδιαφέρονται σχετικά.
Β) Την προστασία και ανάδειξη του αρχαίου ελαιώνα της περιοχής μας, με την σύμπραξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του τόπου και με την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Καλαμάτας ή και άλλων ιδρυμάτων ή ειδικών επιστημόνων.
Θα πρέπει να καταγραφούν οι αρχαίες ελιές της περιοχής, που πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάνουν σε ηλικία ακόμη και χιλιάδες χρόνια, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες, να προστατευθούν και να αναδειχτούν τα αρχαία αυτά δέντρα τα οποία αποτελούν μνημεία της φύσης αλλά και δείκτες μιας μακραίωνης πολιτισμικής διαδρομής που ενεργοποιεί τη συλλογική μνήμη και την αγάπη για το περιβάλλον.
Γ) Την έκδοση οδηγού με τα σπάνια, πολύ αξιόλογα και όχι τόσο γνωστά μνημεία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος στον τόπο μας, με σκοπό την ανάδειξή τους.
Τα μνημεία αυτά πρέπει να γίνουν γνωστά και προσιτά και στην τοπική κοινωνία που πολλές φορές ούτε καν γνωρίζει την ύπαρξή τους, την αξία ή τη σημασία τους.
Για το λόγο αυτό, θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές των σχολείων μας, αλλά και τοπικούς φορείς, ώστε οι ίδιοι να εμπλακούν άμεσα στην διαδικασία, να υποδείξουν τα μνημεία του τόπου τους, να βρουν πληροφορίες και κάποια ιδιαίτερα στοιχεία της ιστορίας ή της ταυτότητάς τους.
Σκοπός η δημιουργία ενός πρακτικού οδηγού που μπορεί να αξιοποιηθεί και από τους πολλούς επισκέπτες του δήμου μας και ιδιαίτερα αυτούς που επιζητούν μια εναλλακτική, πιο ποιοτική, πιο ουσιαστική και σε βάθος προσέγγιση του τόπου μας κατά τις διακοπές τους.
Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ
Νίκος Παπαδάκης
Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ
Νίκος Παπαδάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου