Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Hangover: Όταν το ποτό μας "πειράξει"

 
Hangover: Όταν το ποτό μας "πειράξει"
 
Οι γιορτές είναι εδώ και ως παραδοσιακοί λάτρεις του φαγητού και του ποτού, θα ξεφύγουμε πάλι. Φαγητό μέχρι σκασμού, ποτό μέχρι τελικού hangover. Πώς όμως τα αντιμετωπίζει αυτά το σώμα μας; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αποφύγουμε τα δύσκολα; «Σίγουρα ναι» απαντούν οι ειδικοί, δίνοντας το «ωρολόγιο πρόγραμμα της κραιπάλης».

8.00 μ.μ.
Οταν το πρώτο ποτό φτάνει στο στομάχι μας, το αλκοόλ μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί φτάνει στα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, αυξάνοντας τα επίπεδα ορμονών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Το αποτέλεσμα είναι τα αισθήματα ευφορίας, χαλάρωσης και έλλειψης αναστολών. Αυτά τα θετικά αισθήματα όμως βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους όταν αρχίζουμε να πίνουμε. Μετά ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Για να κάνετε σωστή αρχή, καλό είναι να είστε φαγωμένοι όταν ξεκινήσετε το ποτό. Εχει διαπιστωθεί ότι κάποιος που ξεκινά με άδειο στομάχι μπορεί να έχει τρεις φορές υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του, σε σύγκριση με εκείνον που είχε ένα μικρό γεύματα νωρίτερα.

10.00 μ.μ.
Μετά από δύο ώρες κατανάλωσης αλκοόλ, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να πείτε πράγματα που μετά θα μετανιώσετε. Το αλκοόλ παρεμβαίνει στην επικοινωνία ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα στον εγκεφαλικό φλοιό, όπου γίνεται η επεξεργασία των πληροφοριών. Την ίδια ώρα, το συκώτι βρίσκεται σε συναγερμό, ενώ δεν αποκλείεται να μην προλαβαίνει να μεταβολίζει το αλκοόλ αρκετά γρήγορα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μένει περισσότερο αλκοόλ στον οργανισμό, με αποτέλεσμα περαιτέρω αποπροσανατολισμό, ναυτία και έλλειψη συντονισμού.

Μεσάνυχτα
Οι μηχανισμοί αυτοσυντήρησης του οργανισμού αρχίζουν να παίρνουν το πάνω χέρι από τα υπερδιεγερμένα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και κάνουν έντονη τη διάθεσή σας να πάτε για ύπνο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ενζύμων που διασπούν το αλκοόλ στο συκώτι. Αυτοί μπορούν να πιουν περισσότερο χωρίς να έχουν πολλές παρενέργειες.

2.00 π.μ
Αρχίζουν οι λιγούρες για «βρόμικο». Το πάγκρεας αρχίζει να πλημμυρίζει με ινσουλίνη το σύστημα προκειμένου να διασπάσει το αλκοόλ στο αίμα και η καθυστερημένη αντίδραση είναι πτώση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Φροντίστε όμως να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα φαγητού, γιατί αυτό θα έχει αποτέλεσμα τάση προς εμετό. Δεδομένης και της καταπόνησης από το αλκοόλ μπορεί να γίνει ζημιά, όπως, για παράδειγμα, ρήξη μεταξύ στομάχου και οισοφάγου.

4.00 π.μ.
Είναι η ώρα που το αλκοόλ έχει αρχίσει να δρα υπνωτικά. Θα πέσετε σε βαθύ ύπνο γρήγορα, ωστόσο δεν θα φτάσετε στο επίπεδο του αναπλαστικού ύπνου. Επίσης, είναι η ώρα που σας πιάνει μεγάλη δίψα, αλλά και διούρηση.

7.00 π.μ.
Ο πονοκέφαλος που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του αυτή την ώρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αφυδάτωση του οργανισμού από το αλκοόλ.

9.00 π.μ.
Λόγω της έλλειψης του αναπλαστικού ύπνου που δεν είχατε, εξαιτίας του αλκοόλ, ξυπνάτε με λιγούρες και θέλετε να φάτε πολύ. Οτιδήποτε όμως πολύ βαρύ ή λιπαρό θα επιβαρύνει τη ναυτία σας αφού θα αυξήσει τα στομαχικά οξέα. Προτιμήστε δημητριακά ολικής άλεσης.

11.00 π.μ
Είναι η ώρα που τα ζωτικά σας όργανα έχουν φτάσει στα όριά τους στη μάχη με το αλκοόλ, γι' αυτό και νιώθετε χειρότερα από κάθε άλλη στιγμή.

1.00 μ.μ
Λογικά αρχίζετε να νιώθετε καλύτερα, αλλά και πάλι θα είστε εξοντωμένοι από την έλλειψη ύπνου και τις στομαχικές διαταραχές. Πάρτε ένα αντιόξινο για να υποχωρήσει πιο γρήγορα το πρόβλημα στο στομάχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου