Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Συμβουλές για να προστατευτείτε από τη σαλμονέλα

 
Συμβουλές για να προστατευτείτε από τη σαλμονέλα

Σαλμονέλα είναι το όνομα ενός γένους ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων Gram – αρνητικών και μη σπορογόνων που κατατάσσονται σε πέντε ομάδες A, B, C, D και Ε.

Διακρίνονται τρία κύρια είδη σαλμονέλας, η Salmonella Typhi, Salmonella cholarae suis και η salmonella Enteritidis.

Τα βακτήρια της σαλμονέλας καταστρέφονται σε θερμοκρασία 60ο Κελσίου σε διάστημα 15-20 λεπτών.

Ο άνθρωπος μολύνεται κυρίως από την κατανάλωση μολυσμένου πόσιμου νερού και τροφίμων. Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται όταν υπάρχει ανθυγιεινή αποχέτευση και καταλήγουν σε αυτόν αστικά λύματα μολυσμένα με σαλμονέλα, όπως σε λίμνες, ποτάμια, και θάλασσες, με αποτέλεσμα να μολύνονται τα οστρακοειδή που ζουν σε υδάτινο περιβάλλον, τα υδρόβια πτηνά, τα ζώα που πίνουν από αυτό το νερό, καθώς και τα αγροτικά προϊόντα που για το πότισμά τους χρησιμοποιείται αυτό το νερό.

Έτσι το ζώο το οποίο θα πιει από αυτό το νερό θα μολυνθεί, θα νοσήσει, και επομένως θα δώσει μολυσμένο κρέας, και, αν είναι γαλακτοπαραγωγό, θα δώσει και μολυσμένο γάλα. Με τον ίδιο τρόπο τα πτηνά που θα καταναλώσουν μολυσμένο νερό θα δώσουν και μολυσμένα αυγά και κρέας.

Πέρα από τους ανωτέρω μηχανισμούς, τα τρόφιμα μπορεί να επιμολυνθούν με σαλμονέλα από τα κόπρανα τρωκτικών, καθώς και από τα έντομα τα οποία μεταφέρουν μηχανικά το βακτήριο (μύγες).

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται με άμεση επαφή (εντεροστοματικός κύκλος). Ο πάσχοντας αποβάλλει σαλμονέλες με τα κόπρανά του και, αν δεν τηρήσει τους κανόνες ατομικής υγιεινής για το σωστό και αναγκαίο πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση του αποχωρητηρίου, με τα μολυσμένα αυτά χέρια θα μολύνει άλλα χέρια διά της χειραψίας, καθώς και άλλα αντικείμενα και τρόφιμα κατά την επαφή μαζί τους (έμμεση επαφή).

Υποδόχα της σαλμονέλας είναι τα άγρια και τα οικιακά ζώα, όπως τα βοοειδή, τα πουλερικά - πτηνά, οι χοίροι, οι σκύλοι, οι γάτες και οι χελώνες.

Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 10 έως 36 ώρες.

Προληπτικά μέτρα

- Μαγειρεύουμε καλά το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά.

- Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που αφορούν στον ορθό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων, τηρώντας τις θερμοκρασίες συντήρησής τους, και τον ξεχωριστό χειρισμό και αποθήκευση των ωμών προϊόντων από τα μαγειρευμένα τρόφιμα.

- Καθαρίζουμε τους πάγκους εργασίας και τα σκεύη με τα οποία χειριστήκαμε ωμά τρόφιμα.

- Προστατεύουμε τα τρόφιμα από τα έντομα και τα τρωκτικά, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εντομοκτονίας και μυοκτονίας.

- Τέλος απαραίτητος είναι ο περιοδικός Υγειονομικός Έλεγχος της ύδρευσης, της αποχέτευσης, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, και των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, οι οποίες και θα διαφωτίζουν τον πληθυσμό σχετικά με τους τρόπους πρόληψης της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου