Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με ρόδι

 

Το ρόδι θεωρείται σύμβολο καλής τύχης, ευμάρειας, ευλογίας αλλά και γονιμότητας, γι΄αυτό και συνηθίζεται να το σπάζει στο σπίτι αυτός που κάνει ποδαρικό την Πρωτοχρονιά για να πάει καλά όλη η νέα χρονιά.

Πέρα από τους συμβολισμούς, το ρόδι είναι εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο, από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς μας την ευκαιρία να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική του αξία. Τα 100 γρ. ροδιού μας δίνουν περίπου 73 θερμίδες προερχόμενες κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες (17 γρ) και λιγότερο από πρωτείνη (1 γρ), ενώ το λίπος είναι περίπου 0,3 γρ. Αποτελείται κατά 81% από νερό και προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου (250 mgr) και χαμηλές νατρίου.

Το ρόδι επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, καροτένιων και βιταμίνης C. Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, κ.α.

Ο χυμός του, που είναι εξίσου πλούσιος στα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε, συνιστάται να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Εξάλλου συμβάλλει στην πλήρωση των αποθεμάτων καλίου στον οργανισμό, λειτουργώντας αποτρεπτικά για δυσάρεστες καταστάσεις όπως κράμπες ή σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του ασκούμενου.

Και επιπλέον έχει υπέροχη γεύση, ταιριάζει απίθανα με τις σαλάτες και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να είναι Πρωτοχρονιά για να το εντάξετε στο διαιτολόγιο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου