Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Χοιρινό γεμιστό με βερίκοκα και δαμάσκηνα

 
Υλικά για 8 άτομα
  • 1.5 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο
  • 10 ξερά βερίκοκα χωρίς κουκούτσι
  • 10 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουταλιά της σούπας ξερό
  • 7-8 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ή 4-5 ξερό
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2-3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
  1. Ψιλοκόψτε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα.
  2. Μουσκέψτε τα στο κρασί για μισή ώρα.
  3. Ανοίξτε το κρέας σε μία πλατιά φέτα, αλατοπιπερώστε το, πασπαλίστε με το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο.
  4. Στραγγίστε τα ξερά φρούτα και κρατήστε το κρασί για το μαγείρεμα.
  5. Απλώστε τα ξερά φρούτα στο κρέας, τυλίξτε το ρολό και δέστε το με σπάγκο.
  6. Βάλτε στην κατσαρόλα ή στην γάστρα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  7. Σοτάρετε τα για λίγα λεπτά, ρίξτε το κρέας και σοτάρετε από όλες τις πλευρές.
  8. Ρίξτε το κρασί που κρατήσατε από τα φρούτα, την κανέλα, το μπαχάρι και τους αστεροειδείς γλυκάνισους.
  9. Σκεπάστε την γάστρα και μαγειρέψτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 2 ½ ώρες.
  10. Όταν ψηθεί το κρέας, περάστε την σάλτσα από ένα σουρωτήρι, βάλτε την σε μία μικρή κατσαρόλα και αφήστε την σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ή ρίξτε 1 κουταλάκι κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
  11. Ανακατέψτε και βράστε την για 2-3 λεπτά.
Ανάλυση του Διαιτολόγου
 
 
Τσάκου Εύα,
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η συνταγή αυτή παρέχει στον οργανισμό μας μεγάλη ποσότητα και ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, καθώς και πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Ο συνδυασμός του κρέατος με τα αποξηραμένα φρούτα, δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης βιταμινών και μετάλλων, τόσο από την ομάδα του κρέατος, όσο και από την ομάδα των φρούτων. Πιο αναλυτικά, οι ουσίες που προσλαμβάνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος B όπως B1, B2, B3, B6, B12, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο.
Η βιταμίνη Α προσλαμβάνεται τόσο από το χοιρινό, όσο και από τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα. Είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της όρασης, τη διατήρηση της υγείας των ιστών και του δέρματος, καθώς και για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη των οστών.
Η βιταμίνη C ανήκει στην ομάδα των ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και δρώντας προστατευτικά και προληπτικά ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου του πεπτικού και του μαστού.
Η βιταμίνη Κ, η οποία προσλαμβάνεται στη συγκεκριμένη συνταγή από τα δαμάσκηνα, διαδραματίζει ρόλο στη πήξη του αίματος ενεργοποιώντας το ασβέστιο και τις απαραίτητες πρωτεΐνες.
Η βιταμίνη Ε, η οποία στη συγκεκριμένη συνταγή προσλαμβάνεται από τα δαμάσκηνα, ανήκει στην ομάδα των αντιοξειδωτικών ουσιών που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Έχει φανεί η ευεργετική της επίδραση στη πρόληψη της νόσου Alzheimer, καθώς και καρκίνου του προστάτη.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορα συστήματα του οργανισμού και στην προκειμένη περίπτωση προσλαμβάνονται από το χοιρινό. Οι B1 , B2 και B3 είναι απαραίτητες για το δέρμα, τα μαλλιά, το αίμα και τον εγκέφαλο, ενώ οι Β6 και Β12 μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, βοηθούν στη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα.
Όσον αφορά τα μέταλλα, ο φώσφορος βοηθά στην προστασία των οστών και των δοντιών και στον μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπών, ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην επούλωση πληγών, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση αμινοξέων, κολλαγόνου, νευροδιαβιβαστών και ορμονών, καθώς και για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος με την αιμοσφαιρίνη και το σελήνιο έχει αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται να δρα προστατευτικά σε κάποιες μορφές καρκίνου.
Θρεπτική Σύσταση Μερίδες στη συνταγή: 8
Ποσότητες ανά μερίδαGDA
Θερμίδες: 482.375 kcal24%
Ολικά λιπαρά: 19.625 g28%
Κορεσμένα Λιπαρά: 5.25 g26%
Υδατάνθρακες: 21.375 g9%
Σάκχαρα: 9.375 g10%
Πρωτεΐνες: 54 g120%
Διαιτητικές ίνες: 2.925 g12%
Νάτριο: 0.402 g17%
Αλάτι: 1.125 g19%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου