Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη και φωτοβολταϊκά στο Μυστρά (;)

Ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό; Φωτοβολταϊκά στα Ζαγοροχώρια και στο Μυστρά; Πόσο προσβάλλουν την αισθητική μας και πόσο υπερτερεί η ανάγκη για απεξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ);
Απαντήσεις στα ερωτήματα έδωσε ο δρ Πάνος Κοσμόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ), διευθυντής Εργαστηρίου Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτηρίων και Οικισμών, τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος ΔΠΘ, στο πλαίσιο της εισήγησής του στο επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε από 20-22 Οκτωβρίου στη Λάρισα το ΤΕΕ - περιφερειακό τμήμα κεντρικής και δυτικής Θεσσαλίας.      Ο Πάνος Κοσμόπουλος επικαλέστηκε έρευνα που διεξήγαγε το ΔΠΘ σχετικά με την εφαρμογή και τη χρήση των ΑΠΕ, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2011, σε δείγμα 2069 ανθρώπων. Εκεί, διαφαίνεται η αλλαγή της στάσης απέναντι στην αισθητική του περιβάλλοντος, σχετικά με την εγκατάσταση των ΑΠΕ καθώς στις δύο προηγούμενες έρευνες του ΔΠΘ (κατά τα έτη 2007 και 2009) οι Έλληνες έδειχναν να αντιδρούν στις μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ αναφερόμενοι στην διατήρηση του περιβάλλοντος. Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι δείχνουν να ενδιαφέρονται (80,14%) για εγκατάσταση, και να μην ενοχλούνται από αυτές.
«Το πρόβλημα της επέμβασης και αλλοίωσης στο φυσικό τοπίο από τον άνθρωπο, δεν είναι τωρινό, ούτε καν ιδιαίτερα πρόσφατο. Από τις Πυραμίδες μέχρι το Μεξκαλτιτάν κι από την Καππαδοκία μέχρι τον Αμαζόνιο, ο άνθρωπος πάντα επενέβαινε στο φυσικό τοπίο, έστω κι επικαλούμενος το "Μνημείο" ή τις "βιωτικές ανάγκες"», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Φωτοσύνθεση και υδρογόνο για παραγωγή ενέργειας
Το αύριο, πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα ανήκει στην αξιοποίηση του υδρογόνου και την απομίμηση της φωτοσύνθεσης στο κάθε κέλυφος του κτηρίου, καθώς ίσως και σε κάθε ανθρωπογενή επιφάνεια.
«Η H2PIA, ακούγεται σαν "ουτοπία", είναι μια πόλη υδρογόνου, όπως σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Δανία. Μια πρόταση για μια πόλη που θα την χαρακτηρίζει η αυτάρκεια και η καθαρή ενέργεια. Το σύστημα είναι απλό. Ενέργεια που θα παράγεται από τον άνεμο και τον ήλιο θα χρησιμοποιείται για ηλεκτρόλυση νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο», υπογράμμισε και εξήγησε ότι το οξυγόνο θα ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και το υδρογόνο θα οδηγείται σε κυψέλες καυσίμου για παραγωγή ηλεκτρισμού ή θερμότητας ανάλογα με τις ανάγκες. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή ενέργειας από τις κυψέλες καυσίμου δεν έχει κανένα ρυπογόνο υποπροϊόν, παρά μόνο νερό, ενώ στη συνέχεια οι κυψέλες καυσίμου μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για αποθήκευση ενέργειας, όταν υπάρχει περίσσεια και μετέπειτα χρήση, όταν δεν υπάρχει αξιοποιήσιμο αιολικό δυναμικό ή ηλιακή ακτινοβολία.
Τέλος, καινοτόμα υλικά που μιμούνται τη φωτοσύνθεση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κελύφη κτηρίων, όπως μοριακά σφουγγάρια που δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου