Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011


Σκουπιδια Κομποστα;

 Τι είναι η κομποστοποίηση; Η πιο εύκολη, φυσική και αποδοτική λύση για τη μείωση των οικιακών αποβλήτων και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας λιπάσματος. Μπορείτε τώρα να μάθετε κι εσείς πώς να κομποστοποιήσετε σπίτι σας!

Κομποστοποίηση ονομάζεται η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, κλαδιά και φύλλα από τον κήπο ή τις γλάστρες στο μπαλκόνι) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα (χούμους, κομπόστ), το οποίο έχει τη μορφή φυτοχώματος και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή στα ελληνικά ως «λιπασματοποίηση».
Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα.  Στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης (ή αλλιώς ταχυανακυκλωτές), δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για να γίνουν οι αερόβιες  ζυμώσεις που θα μετατρέψουν όλα αυτά τα υλικά σε «χούμο» (humus), δηλαδή μαύρο χώμαπου είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και τόσο γεμάτο ζωή όσο το χώμα του δάσους. Ταυτόχρονα, βοηθάμε πολύ το περιβάλλον, γιατί γλιτώνουμε τις χωματερές από το ένα τρίτο του όγκου και το μισό του βάρους των σκουπιδιών που βγάζει στο δρόμο ένα νοικοκυριό και αποφεύγουμε έτσι την αναερόβια  ζύμωση των οργανικών απορριμμάτων που γίνεται στις χωματερές, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με ρύπους. Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η κομποστοποίηση αφού δεν είναι πλέον απαραίτητη η αγορά λιπασμάτων. Βελτιώνεται η ποιότητα του χώματος του κήπου μας και επιτυγχάνεται η καταπολέμηση των βλαβερών μικροοργανισμών στα φυτά μας.
Do it yourself λοιπόν!
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι  ένας ειδικός κάδος κομποστοποίησης και ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα.  Αν επιθυμούμε  να επιταχύνουμε τη διαδικασία, 

μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμους μικροοργανισμούς (επιταχυντές). Ο κάδος  πρέπει να τοποθετηθεί στη σκιά και να προστεθεί μέσα σε αυτόν χώμα, ούτως ώστε οι διάφοροι μικροοργανισμοί και οι γαιοσκώληκες να μπορούν να εισέρχονται σε αυτόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κάδος κομποστοποίησης δε γεμίζει τόσο γρήγορα. Ο σωρός μικραίνει καθώς οι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν τα υλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που βάζουμε στον κάδο χάνουν το νερό τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο όγκος τους. Το κομπόστ είναι έτοιμο μετά από 4-8 μήνες. Έχει σκούρο χρώμα, μυρίζει βρεγμένο χώμα και δεν είναι πολύ συμπαγές. Επίσης, είναι πιθανό να φαίνονται ακόμη κομμάτια φύλλων ή άλλων φυσικών υλικών.
Πολλοί ίσως αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία με την όλη διαδικασία. Κίνδυνος υπάρχει μόνο όταν η κομποστοποίηση δεν γίνεται σωστά. Όταν για παράδειγμα οι κάδοι μένουν ανοικτοί, προκαλούν δυσοσμία και γίνονται πόλος έλξης εντόμων. Παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον κάδο είναι πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να μην επιβιώνουν οι παθογόνοι οργανισμοί και να μειώνεται στο ελάχιστο κάθε κίνδυνος για την υγεία.
 Ποια υλικά βάζουμε στον κάδο για κομποστοποίηση;
>  Τεμαχισμένα κλαδιά από δέντρα και θάμνους, κλαδέματα, ξερά φύλλα, κομμένο γρασίδι
> Φλούδες και υπολείμματα φρούτων εφόσον δεν είναι ψεκασμένα, ωμά ή βρασμένα λαχανικά
>  Υπολείμματα από σαλάτες, χωρίς τα υγρά
>  Στάχτη π.χ από τζάκι
>  Κέλυφος αυγών
>  Χαρτιά κουζίνας (ρολό κουζίνας, χαρτοπετσέτες)
>  Πριονίδι (ειδικά αν είναι πολύ υγρό το κομπόστ)
>  Οργανικά λιπάσματα
>  Καφές και τσάι μαζί με τα φίλτρα και τα σακουλάκια τους
Τι ΔΕΝ μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
>  Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού
>  Υπολείμματα ζώων (κομματάκια κρέατος, εντέρων, κόκκαλα κτλ)
>  Φύλλα και κλαδιά από φυτά τα οποία ασθενούν
Πρασπαθείστε το και εσείς και θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο εύκολο και χρήσιμο είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου