Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Επιστροφή στην αγροτική παραγωγή γιατί χανόμαστε…

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ανεργίας που οδηγεί στην απόγνωση και της συνεχιζόμενης ανασφάλειας που τρώει τα σωθικά της νέας γενιάς, η επαγγελματική ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή φαίνεται να αποκτά ολοένα και περισσότερους πιστούς οπαδούς.
Το οικονομικό μας πρόβλημα είναι σχετικά απλό. Δεν παράγουμε και δεν εξάγουμε αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες για να ισοσταθμίσουμε τις εισαγωγές μας.  Είναι γεγονός και το βεβαιώνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά και μια βόλτα στο κοντινότερο supermarket της γειτονιάς, το οποίο έχει κατακλυστεί από εκείνο το ασαφές και ξενικό «λευκό τυρί» που έχει αντικαταστήσει την ελληνική φέτα… Το 70% των αγροτικών προϊόντων της διατροφής των Ελλήνων εισάγονται, ενώ πριν από μία 30ετία η εγχώρια παραγωγή κάλυπτε το 90% των αναγκών. Το 2010 η χώρα πλήρωσε 6,3 δισ. ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, εκ των οποίων το ένα τρίτο ήταν δαπάνες για κρέατα, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η κρίση, όπως γίνεται φανερό, αφορά την πραγματική οικονομία  και αποτελεί απτό παράδειγμα της προβληματικής που προκύπτει στην περίπτωση που η ισορροπία του βασικού οικονομικού αξιώματος εισαγωγών-εξαγωγών διαταραχθεί. Το πρόβλημα λοιπόν για μένα απέχει πολύ από τις περίπλοκες αναλύσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους χρηματοοικονομικούς όρους όπως τα spreads, τα ευρωομόλογα και οι μετοχές option. Μπορούμε να αναλύουμε για ώρες τα προβλήματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, της ένταξης μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα με τις χιλιάδες παραμέτρους που εμπλέκονται στην ελληνική οικονομική κρίση.
Επιλέγουμε όμως να αναφερθούμε σε μια θετική εξέλιξη, που ίσως αποτελεί και τη μόνη σταθερή λύση για έξοδο από την κρίση· την ενασχόληση των νέων με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας. Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων κατά το 11μηνο (πλην του Δεκεμβρίου) του 2010 μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Λόγω της ύφεσης μειώθηκαν 4,7% οι εισαγωγές, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν κατά 4,2% οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Το έλλειμμα δηλαδή από 2,2 δισ. ευρώ το 2009 μειώθηκε το 2010 σε 1,76 δισ. ευρώ. Ένας από τους στόχους που θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι μέσα στο 2011 το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 1 δισ. και συνολικά το ισοζύγιο στις εισαγωγές-εξαγωγές αγροτικών προϊόντων να γίνει θετικό μέχρι το 2013 που τελειώνει και η ισχύουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Το υπουργείο προωθεί το τελευταίο διάστημα αρκετά μέτρα για την ενίσχυση του ελληνικού αγροτικού τομέα, όπως το «Μέτρο 112» που αφορά στην ενίσχυση  νέων γεωργών, ο νέος νόμος για τον αναδασμό της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης(!), καθώς και ο νέος νόμος για τις βιολογικές καλλιέργειες, ο οποίος μπορεί να έχει ορισμένα βασικά προβλήματα (π.χ. δεν αναφέρεται για παράδειγμα στην ενίσχυση βιολογικών κηπευτικών προϊόντων, τα οποία αποτελούν μεγάλο ποσοστό της ελληνικής βιολογικής παραγωγής), αλλά βοηθάει στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός από τους λίγους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που ανθεί.
Η ελληνική γεωργία είναι σε θέση να παράγει προϊόντα μοναδικής ποιότητας και ποικιλίας, να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και να εισβάλλει ταυτόχρονα στις ξένες αγορές υιοθετώντας μια περισσότερο επιθετική πολιτική. Επιστροφή λοιπόν στις πρωτογενείς και δευτερογενείς παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, στην αγροτική παραγωγή και τη μεταποιητική διαδικασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, γιατί χανόμαστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου