Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ισπανία: Συνθήκες δουλείας σε θερμοκήπια στην περιοχή Μούρθια

Ισπανία: Συνθήκες δουλείας σε θερμοκήπια στην περιοχή Μούρθια
Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 9 πρόσωπα που κατηγορούνται ότι απασχολούσαν παράτυπους μετανάστες «σε συνθήκες σχεδόν δουλείας», οι οποίοι εργάζονταν σε θερμοκήπια στην περιοχή Μούρθια.

Η γενική διεύθυνση της ισπανικής αστυνομία επισήμανε, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε, «την απουσία ηθικών ενδοιασμών» των προσώπων που συνέλαβε και έκανε λόγο κυρίως για «την εφαρμογή εντομοκτόνων ενώ (τα θύματά τους) εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».
«Τα φυτοφαρμακευτικά προϊόντα που ψέκαζαν κατέληγαν πάνω στους εργάτες, μεταξύ αυτών βρίσκονταν πολλές έγκυες γυναίκες» υπογραμμίζεται.

Πέντε υπεύθυνοι μια εταιρείας προσωρινής απασχόλησης και τέσσερις υπεύθυνοι μιας εταιρείας γεωργικών εργασιών, ηλικίας 24 έως 50 ετών, συνελήφθησαν στις κοινότητες Λόρκα και Μαθαρόν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αυτοί οι εργοδότες θεωρούνται ύποπτοι ότι υπέβαλαν τους ξένους εργάτες που εργάζονταν παράνομα σε « βάναυσες συνθήκες εργασίας που πλησιάζουν τις συνθήκες δουλείας» τονίζει η αστυνομία, χωρίς να διευκρινίζει την εθνικότητα των εργατών.

Μια μονάδα της αστυνομίας της περιοχή της Μούρθιας, που ειδικεύεται στη μάχη εναντίον των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, είχε λάβει πληροφορίες από το Μάιο σχετικά με παραβάσεις που διέπραττε μια εταιρεία προσωρινής απασχόλησης, η οποία απασχολούσε παράτυπους μετανάστες ενώ ιδιοποιούνταν τα στοιχεία άλλων ξένων πολιτών που διέθεταν άδειες εργασίας.

Η έρευνα αποκάλυψε το εύρος της εκμετάλλευσης: χωρίς οποιαδήποτε σύμβαση εργασίας, οι εργάτες πληρώνονταν κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού (στα 756 στην Ισπανία), γνωστοποίησε η αστυνομία.

«Το διάστημα του ρεπό τους ήταν μετά βίας 15 λεπτά, τα οποία έπρεπε να καλύψουν δουλεύοντας περισσότερες ώρες, τα έξοδα μετακίνησης τους αφαιρούνταν από την αμοιβή τους και «οποιαδήποτε είδους επικοινωνία τους απαγορευόταν» προσέθεσε η αστυνομία.

Οι συλληφθέντες διώκονται για επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υποκίνηση παράτυπης μετανάστευσης, πρόκληση κινδύνων για τη δημόσια υγεία και συμμετοχή σε μια εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Λιπαρά που διώχνουν τις ασθένειες

Λιπαρά που διώχνουν τις ασθένειες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Αμερική, οι περισσότεροι υπέρβαροι υγιείς μεσήλικες που έλαβαν συμπλήρωμα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων για τέσσερις μήνες κατάφεραν να καταναλώνουν ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα σε αναλογία η οποία εξασφάλισε τη διατήρηση μικρών κομματιών του γενετικού υλικού στα λευκά αιμοσφαίρια περιορίζοντας τη φλεγμονή, προφυλάσσοντας από την εμφάνιση ή εξέλιξη χρόνιων νοσημάτων.

Τα μικρά αυτά κομμάτια γενετικού υλικού ονομάζονται τελομερή και είναι γνωστό ότι η αποκοπή τους από το DNA με το πέρασμα του χρόνου είναι αποτέλεσμα της γήρανσης. Παράλληλα η ομάδα που έλαβε τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων παρουσίασε κατά 15% λιγότερο οξειδωτικό στρες (το οποίο επίσης σχετίζεται με τη γήρανση) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ο επικεφαλής της μελέτης Jan Kiecolt-Glaser, καθηγητής ψυχιατρικής και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέφερε ότι «η διατήρηση του τμήματος του τελομερούς είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού υποδεικνύει ότι ίσως τα συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη διαδικασία της γήρανσης».

Τα ευρήματα παρότι εξαιρετικά ενδιαφέρονται είναι ακόμα πρώιμα, οπότε αναμένουμε την επιβεβαίωση τους από περισσότερες μελέτες, ώστε να εξαχθούν ευρύτερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή:www.neadiatrofis.gr

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Η Υγιεινή Κρητική Διατροφή


Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι σήμερα.
Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση στην αναζήτηση της ιδανικής δίαιτας για την προαγωγή της υγείας. Η Κρητική διατροφή αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο μελέτης, αφού η πλειοψηφία των ερευνών αναδεικνύουν την κρητική κουζίνα ως το πιο χαρακτηριστικό και ποιοτικά υψηλό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας και τα πιο μικρά αναλογικά και σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της κρητικής διατροφής;
Η απάντηση είναι ότι οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια και εξαιρετικά νόστιμο ψωμί, που παραδοσιακά είναι ζυμωτό.
Άλλο χαρακτηριστικό του κρητικού τραπεζιού είναι η ποικιλία των πιάτων, όπου κανένα δεν μονοπωλεί τη γεύση αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο.
Το σημαντικότερο όμως διατροφικό στοιχείο είναι το λάδι, το οποίο για τους Κρητικούς όπως και για όλους τους λαούς της Μεσογείου, αποτελεί τη βασική πηγή λίπους.
Το λάδι αποτελεί τη βάση της κρητικής και ελληνικής διατροφής, και χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα εκτοπίζοντας το βούτυρο ή άλλα είδη λαδιού που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η θρεπτική αξία του λαδιού είναι τεράστια καθώς αποτελεί το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης, προστατεύοντας δηλαδή τον οργανισμό από την οξείδωση και την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές παθήσεις.
Η Κρήτη με το μεσογειακό της κλίμα και τη καλή σύσταση του εδάφους της επιτρέπει στο ελαιόδενδρο όχι μόνο να ευδοκιμεί παντού, τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές, αλλά και να αποδίδει στο λάδι την καλύτερη δυνατή ποιότητά του, με χαμηλή οξύτητα και υπέροχο άρωμα. Το γεγονός ότι οι Κρητικοί ζουν περισσότερο και έχουν τους χαμηλότερους δείκτες στην εμφάνιση ασθενειών φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το ότι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές λαδιού παγκοσμίως.
Είναι σίγουρο είναι ότι η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών οφείλεται στην παραδοσιακή διατροφή τους. Μια διατροφή στην οποία αξίζει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και να την ακολουθήσουμε.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία της κρητικής διατροφής και της κρητικής κουζίνας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Αποτελεί τη συνέχεια μιας παράδοσης που ξεκινά από τη μινωική εποχή και φτάνει ως τις μέρες μας. Από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών φαίνεται πως και οι αρχαίοι Κρήτες, οι Μινωίτες, κατανάλωναν πριν από 4000 χρόνια τα ίδια σχεδόν προϊόντα που καταναλώνει και ο σημερινός κρητικός. Στα ανάκτορα της μινωικής εποχής βρέθηκαν τα μεγάλα πιθάρια για το λάδι της ελιάς, τους δημητριακούς καρπούς, τα όσπρια και το μέλι. Και στις διάφορες εικονογραφικές μαρτυρίες βλέπουμε τον απίθανο κόσμο των κρητικών φυτών και βοτάνων.
Καθώς περνούσαν οι αιώνες η κρητική κουζίνα συγκέντρωνε την γνώση και την εμπειρία που μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά, έτσι που ο Αθηναίος, Έλληνας συγγραφέας των ρωμαϊκών χρόνων, να μας πληροφορεί για δύο εξαιρετικά περίπλοκα και γευστικά γλυκά που παρασκευάζονται στην αρχαία Κρήτη με πετιμέζι και μέλι, με ξηρούς καρπούς, σησάμι και σπόρια παπαρούνας.
Στα βυζαντινά χρόνια οι Κρητικοί διατηρούν τις συνήθειες τους και η κουζίνα των αστικών οικογενειών αρέσκεται σε πολύπλοκα εδέσματα, τα οποία πρόσφεραν εξαιρετική γεύση. Ο αγροτικός πληθυσμός εξακολουθεί να στηρίζει την επιβίωση του στη φύση: στα χόρτα, στους καρπούς, στα όσπρια, στην ελιά και το λάδι. Όλα αυτά όμως, τα πλούτιζε με τη δύναμη της γόνιμης φαντασίας. Μπορούσε να μαγειρέψει τα προϊόντα του με πολλούς τρόπους και να τα κάνει γευστικά και νόστιμα.
Αυτή η συνήθεια τον βοήθησε πολύ να επιβιώσει κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όταν το νησί κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Άραβες (824-961), τους Ενετούς (1204-1669) και τους Τούρκους(1669-1898). Οι κατακτητές άλλαζαν αλλά δεν άλλαζε η ψυχή, η θρησκεία, η γλώσσα και… η κουζίνα του Κρητικού!
Αυτή η συνέχεια δημιούργησε μια παράδοση που αποδεικνύεται σήμερα πολύτιμη μια και η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο όχι μόνο για την κρητική κουζίνα αλλά και για το «θαύμα της κρητικής διατροφής»!


ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Επί αιώνες πολλούς η ιστορία της ελιάς και του λαδιού είναι συνδεδεμένη με την μακραίωνη ιστορία της Κρήτης που χιλιάδες χρόνια πριν θεμελίωσε τον Δυτικό πολιτισμό και οριοθετούσε την Ευρωπαϊκή ιστορία.
Έχει αναφερθεί ότι η ελιά καλλιεργήθηκε στην Κρήτη γύρω στα 3000 π.χ. Στην αρχαία Ελλάδα ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής ύμνησαν τις ιαματικές της ιδιότητες, ο Αναξαγόρας και ο Εμπεδοκλής ερεύνησαν την ιστορική της διαδρομή. Ο Αριστοτέλης ανήγαγε την ελαιοκομία σε επιστήμη ενώ ο Σόλωνας θέσπισε τον πρώτο νόμο για την προστασία του ελαιόδεντρου σε νομοθετήματα που απαγόρευαν να κόβονται πάνω από δύο δέντρα ελιάς σε κάθε λιόφυτο κάθε χρόνο.
Αυτό λοιπόν το ιερό δέντρο, σύμβολο της γνώσης, σοφίας, αφθονίας, ειρήνης, υγείας, δύναμης και ομορφιάς που λατρεύεται επί χιλιάδες χρόνια προτείνουν και προβάλλουν οι σημερινές έγκυρες επιστημονικές έρευνες σαν κυρίαρχο συντελεστή της υγείας και της μακροβιότητας του ανθρώπου. Πολλοί επιστήμονες στα συνέδρια τους ανά τον κόσμο είναι καθοριστικοί και σαφείς. Κυρίαρχο στοιχείο αυτής της υγιεινής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, το ελιξίριο αυτό της καλής υγείας, της σωματικής ευρωστίας, της μακροβιότητας Ο χρυσός αυτός καρπός της Κρήτης είναι ο κυριότερος συντελεστής και προστάτης της επί αιώνες πολλούς σιδερένιας υγείας και μακροβιότητας των Κρητικών, αφού σύμφωνα με έρευνες τα κρούσματα καρδιοπαθειών αλλά και καρκίνου στην Κρήτη είναι λιγότερα σε σχέση με άλλες περιοχές και αυτό οφείλεται στην τακτική κατανάλωση ελαιολάδου.


Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά:
– στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, στην μείωση της κακής χοληστερίνης ενώ διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης ή τα ανεβάζει
– στο σωστό μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών των παιδιών. Αποτελεί επίσης πηγή βιταμίνης Ε για μικρούς και μεγάλους η οποία σε συνδυασμό και με τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει βοηθά στην επιβράδυνση του γήρατος.
– στην απορρόφηση των βιταμινών από τον οργανισμό χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει.
– στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών
– στην διευκόλυνση της λειτουργίας του συκωτιού και στην ανάσχεση της δημιουργίας πέτρας στη χολή.
– στη διαιτητική αγωγή του διαβήτη.
– στην ενίσχυση του οργανισμού έναντι του καρκίνου.

Πολλοί πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο είναι περισσότερο παχυντικό σε σχέση με τα σπορέλαια. Όμως είναι αποδεδειγμένο ότι όλα τα λάδια έχουν την ίδια θερμιδική αξία δηλαδή 9KCAL/gr. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με το παρθένο ελαιόλαδο τα σπορέλαια παράγονται με χημικά μέσα.
Αυτή η διατροφική και θεραπευτική του αξία ήταν γνωστή στην Ελλάδα πριν από 6.000 χρόνια Το αρχαιότερο ελαιοτριβείο βρέθηκε στο οροπέδιο των Μεθάνων από τον Δέφνερ το 4.000 π.χ. Οι χρήσεις του εκτός από την διατροφή ήταν πολλές:
– Αφού το αρωμάτιζαν με βότανα ( κορίανδρο, κρόκο, κάρδαμο, σχοίνο, κύμινο, μάραθο κλπ) το συσκεύαζαν σε ειδικούς αμφορείς μερικών gr έως 12 lit και το εξήγαγαν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.
– Το έδιναν ως έπαθλο σε ποσότητες έως και 5.000 lit στους νικητές των αγώνων σε ειδικούς αμφορείς που απεικόνιζαν το αγώνισμα του νικητή.
– Έκαναν επάλειψη στο σώμα τους οι αθλητές για να γίνονται ελαστικοί οι μύες.
– Στον Ιπποκράτειο ιατρικό κώδικα συναντώνται παραπάνω από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου.
– Το χρησιμοποιούσαν ως μέσο καλλωπισμού σκέτο ή αρωματισμένο και ως φωτιστικό μέσο σε λυχνάρια φωτίζοντας σπίτια, ναούς και δημόσια οικοδομήματα.



Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Η μαγειρική τέχνη στην Κρήτη κινείται με απλούς τρόπους και μέσα:
* Οι συνδυασμοί είναι λιτοί και ευρηματικοί.
* Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πάντα εδώδιμα και εποχιακά.
* Στόχος η μέγιστη αξιοποίηση τους και η γευστική ανάδειξη της ατομικότητας τους.
* Το ελαιόλαδο είναι η μία και μοναδική λιπαρή ουσία που χρησιμοποιείται από τα Μινωικά χρόνια έως σήμερα. Η ελιά υπήρχε στην Κρήτη από το 3.000π.χ.
* Τα άγρια χόρτα τρώγονται συνήθως ωμά ή βραστά.
* Τα όσπρια καταναλώνονται συνήθως κατά τη διάρκεια των μεγάλων νηστειών.
* Το κρέας προέρχεται συνήθως από κατσίκια, πουλερικά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα από χοιρινά.
* Τα κατσίκια ακόμα και σήμερα είναι ελεύθερης βοσκής.
* Τα ψάρια, τα μαλακόδερμα κλπ. θεωρούνται θαυμάσια εδέσματα.
* Τα μπαχαρικά δηλώνουν πάντα διακριτικά την παρουσία τους.
* Τα ψωμιά που χρησιμοποιούνται στο καθημερινό φαγητό περιέχουν τουλάχιστον 2 ειδών αλεύρι: σταρένιο και κρίθινο.
* Κύριες γλυκαντικές ουσίες ήταν και είναι το πετιμέζι και το θυμαρίσιο μέλι.
* Τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Κρητική διατροφή σαφώς και κατέχουν σημαντικότερη θέση και από το κρέας και από το ψάρι.
* Σε καμία άλλη κουζίνα του κόσμου τα σαλιγκάρια δεν κατέχουν τη θέση που κατέχουν στην κρητική.
* Τα αρωματικά βότανα αξιοποιούνται κυρίως σε διάφορα αφεψήματα και λιγότερο ως αρωματικές ουσίες σε μαγειρικές κατασκευές.

Αυγά: Φάρμακο ή Δηλητήριο

Αυγά: Φάρμακο ή Δηλητήριο

Αυγά: Φάρμακο ή Δηλητήριο, ανάλογα με τον τρόπο που θα το φάτε.

Απενοχοποίηση επιτέλους των αυγών.
Είχαν ενοχοποιηθεί παλιά, οτι ανεβάζουν την χοληστερίνη, μόνο που ξεχάσαν να μας πούν οτι η επίμαχη μελέτη, είχε γίνει με σκόνη αυγών, που σημαινει οτι είχε αφαιρεθεί το ασπράδι.

Τα αυγά είχαν δαιμονοποιηθεί ότι αύξαναν την χοληστερίνη βασιζόμενοι σε μία μελέτη ή οποία όμως είχε γίνει με ΣΚΟΝΗ ΑΥΓΩΝ. Το φρέσκο αυγό αποτελεί μία πλήρη τροφή και ΠΑΜΦΘΗΝΗ. Ενας από τους λόγους δαιμονοποίησης του.
Ο κρόκος του αυγού έχει χοληστερίνη, αλλα η λεκιθίνη που περιέχει το ασπράδι, κατα κάποιον τρόπο την εξουδετερώνει.
Ο ορισμός “ελεύθερης βοσκής” είναι τέτοιος ώστε η εμπορική βιομηχανία αυγών μπορεί να έχει φάρμες με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και να εξακολουθεί να αποκαλεί τα αυγά “ελευθέρας βοσκής”, παρά το γεγονός ότι η διατροφή των πουλερικών δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα αποκαλούσαμε φυσικό..
Αληθινά αυγά ελεύθερης βοσκής είναι από κότες που περιφέρονται ελεύθερα στην ύπαιθρο σε ένα λιβάδι όπου καταναλώνουν τη φυσική τροφή τους, η οποία περιλαμβάνει σπόρους, πράσινα φυτά, έντομα και σκουλήκια.
Οι μεγάλες εμπορικές εγκαταστάσεις αυγών στεγάζουν συνήθως δεκάδες χιλιάδες πουλερικά και κάποιες φορές ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Προφανώς δεν μπορούν να επιτρέψουν σε όλα να… βόσκουν ελεύθερα.
Αυτές οι περιορισμένου τύπου εκτροφής πουλερικών εγκαταστάσεις, επίσης γνωστές ως CAFO, αποτελούν την συντριπτική πηγή των εμπορικών διαθέσιμων αυγών στην αγορά.

Ο σαθρός αυτός ορισμός της «ελευθέρας βοσκής» επιτρέπει σε τέτοιες εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους ως ελεύθερης βοσκής, Παρακαλώ όμως λάβετε σοβαρά υπόψη ότι μια κότα που έχει μείνει έξω σε ένα άγονο έδαφος για πολύ λίγα λεπτά την ημέρα, και τρέφεται από ένα μόνο είδος καλαμποκιού, σόγιας, βαμβακόσπορου και με γεύματα που περιλαμβάνουν συνθετικά πρόσθετα δεν είναι ελευθέρας βοσκής κότα, και απλά δεν θα παράξει τα ίδια αυγά και δεν θα παράξει την ίδια ποιότητα αυγών όπως μια άλλη κότα που τρέφεται φυσικά.

Τα αυγά ελεύθερης βοσκής είναι πιο θρεπτικά
Το 2007, το Mother Earth News έκανε ανάλυση και κατέδειξε σαφώς τις διατροφικές διαφορές μεταξύ αυγών από ελευθέρας βοσκής όρνιθες και εμπορικά εκτρεφομένων ορνίθων. Η διαφορά αυτή δεν είναι μια περιστασιακή απροσδόκητη εξέλιξη – είναι το φυσικό και αναπόφευκτο αποτέλεσμα της διατροφής της ωοτόκας κότας. Σε σύγκριση με τα βιομηχανοποιημένα, τα αυγά ελευθέρας βοσκής περιέχουν:

1/3 λιγότερη χοληστερόλη
2/3 περισσότερη βιταμίνη Α
3 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε
1/4 λιγότερο κορεσμένο λίπος
2 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά
7 φορές περισσότερο β-καροτένιο

Πού και Πώς να βρείτε υψηλής ποιότητας αυγά ελεύθερης βοσκής
Η καλύτερη πηγή σας για τα νωπά αυγά είναι ένας τοπικός αγρότης. Εάν ζείτε σε μια αστική περιοχή, η επίσκεψη σε ένα τοπικό κατάστημα υγιεινής διατροφής ή βιολογικών προϊόντων είναι συνήθως ο πιο γρήγορος τρόπος για να βρείτε υψηλής ποιότητας αυγά (κι αυτό με κάποια επιφύλαξη).
Πέρα από αυτό, μπορείτε να δείτε εάν τα αυγά είναι ελεύθερης βοσκής από το χρώμα του κρόκου τους. Οι κότες ελεύθερης βοσκής παράγουν αυγά με έντονο φωτεινό πορτοκαλί κρόκο, ενώ ο άτονος, υποκίτρινος κρόκος είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι παίρνετε αυγά από κότες που ζουν σε κλωβοστοιχίες.

Πώς να τρώτε τα αυγά σας για να έχετε το μέγιστο όφελος στην υγεία σας
Οι δημόσιοι οργανισμοί υγείας συμβουλεύουν να μαγειρεύετε καλά τα αυγά για να μειωθεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας, αλλά τα ωμά αυγά είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας. Ενώ αυτή μπορεί να ακούγεται σαν μία τρομακτική πρόταση για πολλούς, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κίνδυνος της σαλμονέλας προέρχεται από κοτόπουλα που ζουν υπό ανθυγιεινές συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές αποτελούν κανόνα για τα CAFO, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο για τα μικρά βιολογικά αγροκτήματα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από τη βρετανική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι το 23% από τις φάρμες με κλωβοστοιχίες ήταν θετικές στη σαλμονέλα, σε σύγκριση με το μόλις πάνω από 4% των οικολογικών εκτροφείων και 6,5% των ελεύθερης βοσκής κοπαδιών.
Έτσι, εφ ‘όσον παίρνετε φρέσκα αυγά, ο κίνδυνος να αρρωστήσετε από ένα ωμό αυγό είναι ελάχιστος. Σύμφωνα με μια μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, από τα 69 δισεκατομμύρια αυγά που παράγονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 2,3 εκατ. έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα, πράγμα που ισοδυναμεί με ένα μόνο αυγό για κάθε 30.000.

Ενώ τα αυγά είναι συχνά ένα από τα πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα, πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο ότι είναι συνήθως υπερβολικά πολύ μαγειρεμένα. Η θέρμανση της πρωτεΐνης του αυγού αλλάζει στην πραγματικότητα το χημικό του σχήμα και αυτή η στρέβλωση μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αλλεργίες. Εάν καταναλώνετε αυγά σε ακατέργαστη μορφή, η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας σχεδόν εξαφανίζεται. Πιστεύω επίσης ότι η κατανάλωση ωμών αυγών βοηθά στη διατήρηση πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία είναι ισχυρά στοιχεία πρόληψης για την χρόνια εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία τύφλωσης.
Εάν ωστόσο επιλέξετε να μην τρώτε τα αυγά σας ωμά, προσπαθήστε να τα φάτε μελάτα. Με το να κάνετε τα αυγά σας σφιχτά οξειδώνετε στην πραγματικότητα την χοληστερόλη στον κρόκο του αυγού. Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη αυτό μπορεί πραγματικά να είναι ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι η οξειδωμένη χοληστερόλη μπορεί να σας προκαλέσει ποικίλα θέματα υγείας.


Προειδοποιητική σημείωση για τις έγκυες γυναίκες
Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι υπάρχει κίνδυνος στην κατανάλωση ολόκληρου του ωμού αυγού, αν είστε έγκυος. Η ανεπάρκεια βιοτίνης είναι ένα συχνό πρόβλημα και η κατανάλωση ωμού αυγού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Εάν είστε έγκυος, έχετε δύο επιλογές:
1. Εξεταστείτε για να δείτε εάν έχετε ανεπάρκεια βιοτίνης. Αυτό γίνεται αντιληπτό μέσω της ουρικής απέκκρισης 3-υδροξυϊσοβαλερικό οξύ (3-ΗΙΑ), το οποία αυξάνει, ως αποτέλεσμα της μειωμένης δραστηριότητας της βιοτίνης, το εξαρτώμενο ένζυμο methylcrotonyl-ΟοΑ καρβοξυλάσης.
2. Εναλλακτικά, πάρτε ένα συμπλήρωμα βιοτίνης, ή καταναλώστε μόνο τον κρόκο.

Τα αυγά δεν θα βλάψουν τη καρδιά σας
Υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα όπως είναι τα αυγά και τα κορεσμένα λιπαρά για να προστατευτεί η καρδιά σας. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα ζωικά λίπη περιέχουν χοληστερόλη, αυτό δεν είναι απαραίτητα ένας κίνδυνος για την υγεία. Όπως έχω πει πολλές φορές, το σώμα μας χρειάζεται τη χοληστερόλη, και το να κατεβάζετε τεχνητά τις τιμές της είναι σχεδόν πάντα πολύ περισσότερο κακό παρά καλό. Κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται τη χοληστερόλη. Βοηθά στην παραγωγή κυτταρικών μεμβρανών, των ορμονών, της βιταμίνης D και των χολικών οξέων που βοηθούν να χωνευτεί το λίπος.
Η χοληστερόλη βοηθά επίσης στο σχηματισμό των αναμνήσεων και είναι ζωτικής σημασίας για τις νευρολογικές σας λειτουργίες. Με άλλα λόγια, η διαιτητική χοληστερόλη είναι φίλος σας, όχι εχθρός σας.
Εκτός αυτού, πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα αυγά δεν έχουν σχεδόν τίποτα να κάνουν με την αύξηση της χοληστερόλης ούτως ή άλλως. Για παράδειγμα, έρευνα που δημοσιεύεται στο International Journal of Cardiology έδειξε ότι, υγιείς ενήλικες, τρώγοντας καθημερινά αυγά, δεν είχαν καμία αρνητική επίδραση στην λειτουργία του ενδοθηλίου, ενός μέσου μέτρησης του καρδιακού κινδύνου, ούτε και στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.


Πηγή:proionta-tis-fisis.com

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Μη συμμόρφωση της Ελλάδας σχετικά με την εκτροφή ωοπαραγωγών ορνίθων

Μη συμμόρφωση της Ελλάδας σχετικά με την εκτροφή ωοπαραγωγών ορνίθων

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεφάνθη την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ότι η Ελλάδα, μη μεριμνώντας ώστε, από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι ωοπαραγωγές όρνιθες να μην εκτρέφονται πλέον σε μη διευθετημένους κλωβούς, παρέβη τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης με την την οδηγία 1999/74/ΕΚ, περί των στοιχειωδών απαιτήσεων για την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, από την 1η Ιανουαρίου 2012, η οδηγία 1999/74/ΕΚ περί στοιχειωδών απαιτήσεων για την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων απαγορεύει την εκτροφή τους σε μη διευθετημένους κλωβούς. Επιπλέον, επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να μεριμνούν ώστε οι ιδιοκτήτες και οι κάτοχοι να εφαρμόζουν για τις ωοπαραγωγές όρνιθες μόνο τα συστήματα εκτροφής που επιτρέπονται από την οδηγία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιστήσει την προσοχή των κρατών μελών στις υποχρεώσεις τους από το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε προσκομίσει η Ελλάδα, προέκυπτε ότι σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών και κατόχων εγκαταστάσεων με ωοπαραγωγές όρνιθες δεν θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης που προβλέπει η οδηγία.

Από τα στοιχεία που η Ελλάδα παρέσχε στα πλαίσια της προδικαστικής διαδικασίας, καθώς και από πιο πρόσφατες επικαιροποιήσεις  των στοιχείων αυτών, προκύπτει ότι δεν έχει ακόμα επιτύχει τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας 1999/74/ΕΚ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε την παρούσα προσφυγή παραβάσεως.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Ελλάδα ανέφερε ότι, μολονότι είχε επιτευχθεί πρόοδος στη συμμόρφωση ορισμένων εκμεταλλεύσεων με τις απαιτήσεις της οδηγίας, από τα στοιχεία που είχαν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές προέκυπτε ότι 2.990.857 όρνιθες, κατανεμημένες σε 232 εκμεταλλεύσεις, εξακολουθούσαν να εκτρέφονται σε μη διευθετημένους κλωβούς.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Αυξημένη παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου με το νέο καλλιεργητικό έτος


Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου το 2015/16 αναμένεται να φτάσει περίπου τους 2.988.500 τόνους, δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 22%.

2
Η πρόβλεψη αυτή την τοποθετεί στο μέσον των επιπέδων παραγωγής μεταξύ των καλλιεργητικών ετών 2014/15 και 2013/14.
Η συνολική παραγωγή των κρατών μελών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), εκτιμάται σε 2.900.500 τόνους.
Οι παραγωγοί της ΕΕ αναμένεται να παράξουν 2.049.500 τόνους από αυτή την ποσότητα, δηλαδή θα υπάρχει 43% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.
 
Πιο αναλυτικά, προβλέπονται 1.300.000 τόνοι για την Ισπανία (+55%), 350 000 τόνοι για την Ιταλία (+58%), 300.000 τόνοι για την Ελλάδα (καμία αλλαγή) και 82.000 τόνοι για την Πορτογαλία (+34%). Μικρότερες ποσότητες προβλέπονται για το υπόλοιπο των παραγωγών της ΕΕ.
 
Στα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΔΣΕ  οι προοπτικές δείχνουν μείωση παραγωγής 8% σε σχέση με το 2014/15.
 
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν -16% στην Τουρκία (143.000 τόνοι), -59% στην Τυνησία (140.000 τόνοι), -20% στο Ισραήλ (14.000 τόνοι), -5% στο Λίβανο (20.000 τόνοι) και -4% στην Αλβανία (10.500 τόνοι). 
Αντίθετα, κατά σειρά όγκου, η παραγωγή προβλέπεται να είναι αυξημένη στη Συρία (215.000 τόνοι), στο Μαρόκο (130.000 τόνοι), στην Αλγερία (73.500 τόνοι), στην Ιορδανία (29.000 τόνοι), στην Αργεντινή και την Αίγυπτο (25.000 τόνοι). Οι προβλέψεις για τις άλλες χώρες είναι μικρότερες.
Όσον αφορά την παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου για το 2015/16 προβλέπεται να ανέλθει σε 2.989.000 τόνους, δηλαδή 5% περισσότερο από ό, τι  το 2014/2015.

Πηγή: paseges.gr


Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Παρτέρια, ένας έξυπνος τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας

Παρτέρια, ένας έξυπνος τρόπος για να καλλιεργείτε τα λαχανικά σας

Ένας από τα τους καλύτερους τρόπους για να καλλιεργήσετε λαχανικά είναι να τα φυτέψετε σε υψωμένα  παρτέρια.  Όταν το χώμα είναι υψωμένο, στεγνώνει πιο γρήγορα, ζεσταίνεται ευκολότερα και παρέχει βαθύτερο έδαφος για να αναπτυχθούν οι ρίζες των φυτών. Με τα παρτέρια αυτά μπορείτε να φυτέψετε νωρίτερα στη σαιζόν και να έχετε συγκομιδή αργότερα το φθινόπωρο.
Η καλλιέργεια σε υψωμένα  παρτέρια μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του χώματος κατά 4,5 μέχρι και 7 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη θερμοκρασία του εδάφους δίπλα. Το χώμα σ’ αυτά τα παρτέρια είναι πιο εκτεθειμένο και ο ήλιος και ο αέρας τείνουν να το στεγνώνουν και να το θερμαίνουν γρηγορότερα.

Στα πιο κρύα κλίματα, η ανοιξιάτικη βροχή διατηρεί το χώμα του λαχανόκηπου μας υγρό και κρύο. Υψώνοντας το έδαφος καλλιέργειας, επιτρέπουμε στην επιπλέον υγρασία να αποστραγγιστεί γρηγορότερα και το χώμα να παραμένει θερμότερο. Γι’ αυτό τον λόγο μπορούμε να φυτέψουμε νωρίτερα.
Μπορούμε να φτιάξουμε υψωμένους λαχανόκηπους φτιάχνοντας ένα ανάχωμα με φτυάρι ή τσουγκράνα ή μπορούμε να περικλείσουμε το χώμα με ξύλινα ή από άλλο υλικό πλαίσια.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε όταν υψώνουμε το έδαφος είναι πως το επιπλέον βάθος επιτρέπει να μεγαλώσουν φυτά με βαθιές ρίζες, όπως καρότα, τεύτλα και ραπανάκια. Επιπλέον, η υψηλότερη θερμοκρασία εδάφους μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε κάποια λαχανικά που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σε ψυχρότερα κλίματα. Για παράδειγμα, αυτά μπορεί να είναι κάποιες ποικιλίες φθινοπωρινών πεπονιών, που δεν θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε σ’ ένα πιο κρύο κλίμα χωρίς υψωμένα παρτέρια.


Οι διαστάσεις των παρτεριών

Μπορείτε να φτιάχνετε υψωμένα παρτέρια όσου μήκους θέλετε. Όμως το πλάτος έχει μια λογική. Το ιδανικό πλάτος για μονή σειρά λαχανικών πρέπει να είναι 60 εκατοστά. Αν έχουμε τον χώρο, είναι πολύ βολικό να φτιάχνουμε παρτέρια πλάτους 100–120 εκατοστών, επειδή αυτό μας επιτρέπει να δουλεύουμε και από τις δύο μεριές και να καλλιεργούμε διπλές σειρές λαχανικών, εξοικονομώντας εργασία και νερό.

Οι σανίδες που χρησιμοποιούμε είναι καλό να έχουν 5 εκατοστά πάχος επί 10 εκατοστά ύψος για τοματιές, ενώ για τα υπόλοιπα λαχανικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε σανίδες πάχους 5 εκατοστά επί 35 ή 40 εκατοστά ύψος.


Χρήσιμες πληροφορίες και τεχνικές

Αν έχετε περιορισμένο χώρο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ξύλινα πλαίσια για να συγκρατήσετε το χώμα του υψωμένου λαχανοκήπου σας. Μ’ αυτό τον τρόπο κερδίζετε χώρο γιατί δεν χρειάζεται να φτιάξετε πολλούς διαδρόμους ανάμεσα στα φυτά μας. Αντί για αυτό φυτέψτε τα λαχανικά σας σε φαρδιές σειρές, αφήνοντας ίση απόσταση προς όλες τις κατευθύνσεις. Για παράδειγμα, αν φυτέψετε καρότα σε υψωμένα παρτέρια με ξύλινα πλαίσια, βάλτε τα ανά 5 εκατοστά προς κάθε κατεύθυνση, σε αντίθεση με τα παρτέρια χωρίς πλαίσιο, όπου θα πρέπει να βάζετε και ένα διάδρομο κάθε λίγες σειρές.

Αν έχετε τη δυνατότητα, τοποθετείτε κάτω από το πλαίσιο σας ένα ύφασμα εδαφοκάλυψης κατά των ζιζανίων. Από πάνω καλύψτε το με πριονίδι ή ακόμα καλύτερα, μικρά κομμάτια φλοιού. Και ρίξτε πάνω απ’ αυτά το χώμα. Με τον τρόπο αυτό θα εμποδίσετε τα παράσιτα και τα ζιζάνια να χαλάσουν την καλλιέργειά σας.

Το χώμα στα υψωμένα παρτέρια θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας. Το ιδανικό για λαχανικά είναι κανονικό χώμα εμπλουτισμένο με κομπόστ, κοπριά ή/και λίπασμα.

Έξυπνες λύσεις


Θα μπορούσατε να φυτέψετε λαχανικά μέσα σε παλιά λάστιχα αυτοκινήτου. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη αισθητική επιλογή όμως μέσα σε αυτά το χώμα θα παραμένει ζεστό και θα στεγνώνει γρηγορότερα. Επίσης, τα λάστιχα απορροφούν τη θερμότητα του ήλιου κατά τη διάρκεια της μέρας και την ακτινοβολούν τη νύχτα, κρατώντας τα φυτά ζεστά το βράδυ.


Χρήση εμποτισμένου ξύλου σε παρτέρια

Αν χρησιμοποιείτε επεξεργασμένο ξύλο, φροντίστε το συντηρητικό του να είναι ασφαλές για χρήση κοντά σε βρώσιμα λαχανικά.

Προσοχή:
Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ξύλα εμποτισμένα με CCA (Άλατα αρσενικού) ή CCB (άλατα βορίου). Οι ουσίες αυτές είναι τοξικές και δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε παρτέρια.

Συνήθως κάθε παρτέρι από μη-επεξεργασμένο ξύλο αντέχει γύρω στα 5 χρόνια, πριν εισβάλουν έντομα και αρχίσει το σάπισμα. Τα εμποτισμένα ξύλα αντέχουν 5 φορές περισσότερο.


Οδηγίες για κατασκευή απλού παρτεριού για τομάτες


Κοντινό πλάνο από πάνω, ενός υπερυψωμένου παρτεριού κατασκευασμένου από μη επεξεργασμένες σανίδες. Το παρτέρι αυτό είναι ιδανικό για τομάτες.


Μια διαφορετική άποψη το ίδιου παρτεριού. Σημειώστε το ύφασμα από κάτω, το οποίο τοποθετήθηκε για να εμποδιστούν τα ζιζάνια.


Η γωνία μας γίνεται όμορφη με την προσθήκη πριονιδιού, το οποίο τοποθετούμε για να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια. Ο νότιος τείχος του σπιτιού αποτελεί το ιδανικό σημείο για τις τομάτες.


Με χώμα και φυτά καλής ποιότητας μπορείτε να έχετε μια καλή σοδειά τομάτες.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές ακόμα ιδέες για παρτέρια που θα ανοίξουν πιθανώς τους ορίζοντες της δημιουργηκότητας σας.

 

Πηγή: kevio.gr

Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


Για να γιορτάσει το τέλος του 2015, η ιστοσελίδα Flickr συγκέντρωσε τις 25 καλύτερες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν το περασμένο έτος στην πλατφόρμα και εντυπωσιάζει. Εδώ ο χρήστης μπορεί να βρει εικόνες από διάφορες θεματολογίες από φωτογράφους που απαθανάτισαν τις στιγμές τους και στη συνέχεια θέλησαν να τις μοιραστούν με τον κόσμο… Η επιλογή έγινε βάσει των likes που πήρε η κάθε εικόνα μέσω ενός αλογόριθμου. Έτσι η ιστοσελίδα επέλεξε τις 10 καλύτερες και κέρδισε τις εντυπώσεις, αποκαλύπτοντας στον θεατή έναν άλλο υπέροχο κόσμο…

perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!


perierga.gr - Το Flickr γιορτάζει το νέο έτος με τις καλύτερες εικόνες του 2015!

Σπίτια με… θέα!



Πολλοί από εμάς φτιάχνουμε για τις διακοπές μας ένα σπίτι ή μέρος που να μας ηρεμεί και να μας απομακρύνει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Τα παρακάτω σπίτια με το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον και την υπέροχη θέα, είναι ιδανικά για μας ταξιδέψουν μακρυά από τις πολύβουες πόλεις μας!
Κάποιοι, πολύ τυχεροί, βέβαια ζουν εκεί!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!


Perierga.gr - Σπίτια με θέα!



Perierga.gr - Σπίτια με θέα!

Ο καρκίνος οφείλεται στο περιβάλλον και όχι στην κακοτυχία



Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο την εκδήλωση καρκίνου σε έναν οργανισμό από τα γονίδια σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στόουνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον δρ. Γιουσούφ Χανούν εκτιμούν ότι ποσοστό 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια ή άλλες φυσικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι οι κυτταρικές μεταλλάξεις που επιφέρει το γήρας, ενώ σε ποσοστό 70% έως 90% φταίει το περιβάλλον (τοξικά χημικά, ακτινοβολίες, τρόπος ζωής κ.ά.).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλά επίπεδα καρκινογενέσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, πλήττονται πολύ συχνότερα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, χρειάζεται κάποια έκθεση σε παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για να «πυροδοτηθεί» η ασθένεια.
Όπως είπε ο Χανούν, «οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο και οι άνθρωποι δεν πρέπει να ρίχνουν το φταίξιμο στην κακοτυχία τους. Δεν μπορούν να καπνίζουν και μετά να λένε ότι φταίει η κακή τους τύχη που έχουν καρκίνο. Είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με ένα περίστροφο: έχεις μια πιθανότητα στις έξι να πάθεις καρκίνο λόγω κακής τύχης. Αν όμως είσαι καπνιστής, τότε έχεις προσθέσει άλλες δύο,τρεις σφαίρες στο περίστροφό σου. Συνεπώς υπάρχει πάντα ένα ποσοστό τύχης, καθώς δεν παθαίνει καρκίνο κάθε καπνιστής, όμως έχει αυξήσει τις πιθανότητες εις βάρος του. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, στόχος είναι να αφαιρέσουμε όσο γίνεται περισσότερες σφαίρες από το όπλο».
Ο καρκίνος προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων, την οποία προκαλούν ενδογενείς αιτίες (συνήθως μεταλλάξεις) και εξωγενείς παράγοντες.
Η σχετική βαρύτητα εξωγενών και ενδογενών αιτιών στην εκδήλωση καρκίνων αποτελεί χρόνια διαμάχη στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
econews