Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σηματοδοτούν μια νέα «κλιματική περίοδο»

Η μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου αερίου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τον άνθρωπο, έχει φθάσει τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στην ατμόσφαιρα για πρώτη φορά στα χρονικά και είναι κατά 44% πάνω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, ανέφερε.


Τα αέρια του θερμοκηπίου έφθασαν σε ένα συμβολικό ορόσημο το 2015, με αποτέλεσμα η κλιματική αλλαγή να περάσει σε μια νέα φάση που μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες γενιές, ακόμη και αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Η μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου αερίου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τον άνθρωπο, έχει φθάσει τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) στην ατμόσφαιρα για πρώτη φορά στα χρονικά και είναι κατά 44% πάνω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, ανέφερε.

Η αύξηση, που συνεχίζεται το 2016, έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία σχεδόν 200 κυβερνήσεων να αρχίσουν να περιορίζουν τις εκπομπές αερίων, στη βάση της περυσινής συμφωνίας του Παρισιού που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δεύτερο μισό του αιώνα.

"Το έτος 2015 εγκαινίασε μια νέα εποχή αισιοδοξίας και κλιματικής δράσης με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Αλλά θα γράψει επίσης ιστορία ως η έναρξη μιας νέας εποχής στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής με υψηλές συγκεντρώσεις-ρεκόρ αερίων θερμοκηπίου", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είχαν φθάσει τα 400 ppm σε κάποιες περιοχές και κάποιους μήνες, αλλά "ποτέ πριν σε παγκόσμια βάση κατά μέσο όρο για ολόκληρο το έτος", ανέφερε ο WMO στο ετήσιο Δελτίο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου (Greenhouse Gas Bulletin).

Το αέριο θα συνεχίσει να αυξάνεται στην ατμόσφαιρα εκτός εάν οι επιστήμονες αναπτύξουν νέες τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο ευθύνεται για τους καύσωνες, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και την αύξηση της στάθμης των ωκεανών

"Ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παραμένει στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια", είπε Ένα παρατηρητήριο στο Μάουνα Λόα, στη Χαβάη, ο κύριος σταθμός μέτρησης με αρχεία που ξεκινούν από το 1958, "προβλέπει ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα θα παραμείνουν πάνω από τα 400 ppm για ολόκληρο το 2016 και δεν θα πέσουν κάτω από αυτό το επίπεδο για πολλές γενιές", ανέφερε ο WMO.

Παγκοσμίως το 2015, τα μέσα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ήταν στα 400,0 ppm, μια άνοδος κατά 2,3 ppm από το 2014, ανέφερε.

Το ισχυρό μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που θερμαίνει τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, είναι πιθανόν να συμβάλλει επίσης το 2016 στην άνοδο των θερμοκρασιών παγκοσμίως. Το Ελ Νίνιο συνδέεται με περισσότερες ξηρασίες και πυρκαγιές στους τροπικούς, που σημαίνει μικρότερη βλάστηση για να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα.

Η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα εκτιμά πως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι 144% υψηλότερα σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα των 278 ppm, του μεθανίου 256% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα στα 1.845 μέρη ανά δισεκατομμύριο και του πρωτοξειδίου του αζώτου ήταν 121% στα 328 μέρη ανά δισεκατομμύριο, ανέφερε.




Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

                           
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ                                         
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ                                                
Ταχ. Δ/νση: 23052, Μολάοι. Λακωνία.                              
Τηλ:2732024175   Fax:2732023158                                 
e-mail: kpe-molaon@sch.gr                                                
site: www.kpemolaon.gr                                                            
Blog: www.kpemolaon.blogspot.com       

                                                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (K.Π.E.) Μολάων
                         




Το ΚΠΕ Μολάων σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβασίας και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει ημερίδα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 9:00 π.μ. που  απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων,  της Λακωνίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Μολάων,  με τίτλο:

 « Το αειφόρο σχολείο -  Επιμόρφωση - Ενημέρωση εκπαιδευτικών».

     Στην ημερίδα θα γίνει ενημέρωση  των εκπαιδευτικών για τα περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις που θα υλοποιήσει κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά το ΚΠΕ Μολάων και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην εκπαίδευση για την αειφορία και  το αειφόρο σχολείο.

   Ένα σχολείο εργαστήρι της ζωής,  της χαράς, ένας ζωντανός χώρος μάθησης ο οποίος ενσωματώνει τις ιδέες και τις αξίες της αειφορίας σε κάθε πλευρά της ζωής του.

    Στην ημερίδα αυτή έχουν κληθεί ως ομιλητές και συντονιστές των εργαστηρίων, ο κ. Καλαϊτζίδης Δημήτρης, Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Σχολικής Γεωγραφίας εμπνευστής του «Βραβείου Αειφόρου Σχολείου» και η συνεργάτης του κ. Χριστίνα Νομικού Υποψ. Δρ - Διευθύντρια 7ου Δ.Σ. Αγίου Δημητρίου Αττικής
  
    Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

    

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (K.Π.E.) Μολάων

              
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ &
Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
                           

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ                                          Mολάοι  20 10 - 2016
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ                                                
Ταχ. Δ/νση: 23052, Μολάοι. Λακωνία.                              
Τηλ:2732024175   Fax:2732023158                                
e-mail: kpe-molaon@sch.gr                                                
site: www.kpemolaon.gr                                                            
Blog: www.kpemolaon.blogspot.com       

                                                                         
         


To Kέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων, στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, της εκπαίδευσης ενηλίκων και της εκπαίδευσης για την αειφορία, σκοπεύει να πραγματοποιήσει ημερίδα, περί τα τέλη Νοεμβρίου 2016, με τίτλο:
«Παραδοσιακή διατροφή – Υγεία και Περιβάλλον»

Στις εισηγήσεις θα γίνει αναφορά:

-          Στη παραδοσιακή Ελληνική - Μεσογειακή διατροφή σε συνάρτηση με τις νηστείες, όπως αυτές έχουν καθιερωθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική παράδοση. Επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον.


-          Στην επιστημονική τεκμηρίωση, από ειδικούς (γιατρούς, διατροφολόγους, κλπ) σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, για τις επιπτώσεις της εγκατάλειψης της παραδοσιακής διατροφής και της υιοθέτησης των δυτικών συνηθειών   και πως αυτές ευθύνονται για πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες.


-          Στη διατροφή των νέων σε συνδυασμό με τις συνέπειες της χρήσης σκευασμάτων – διατροφικών συμπληρωμάτων και τη «μόδα» ή τις υπερβολές που γίνονται για καλλίγραμμο σώμα με εντατική γυμναστική ή αμφιλεγόμενες δίαιτες.


-          Στις επιπτώσεις της σύγχρονης διατροφής στο περιβάλλον. Οι συνέπειες της συνεχούς αύξησης των  εκτάσεων για μονοκαλλιέργειες για την  εκτροφή ζώων και πως αυτό σχετίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η εξαφάνιση της γηγενούς βιοποικιλότητας τόσο σε φυτά όσο και σε οικόσιτα ζώα. Επιπτώσεις στην υγεία και τη βιωσιμότητα. Καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.


-          Στα πλαίσια της ημερίδας θα κληθούν όσοι το επιθυμούν να παρασκευάσουν και να προσφέρουν στο κοινό που θα παρακολουθήσει, κάποιο παραδοσιακό - νηστίσιμο έδεσμα. Οι συνταγές θα είναι διαθέσιμες ως εκπαιδευτικό υλικό για κάθε ενδιαφερόμενο.


Παρατήρηση: όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν για την επιτυχή πραγματοποίηση της ημερίδας, είτε με εισήγηση, ή με ιδέες, ή με συνταγή, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας.





Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Μολάων




Νικόλαος Παπαδάκης

Οινοποιητική Μονεμβασιάς: 


κοχύλια και Μαλβάζια


της Άννας Γαλανού
 
«Ό,τι αγαπούσα αρνήθηκα για το πικρό σου αχείλι
τον τρόμου που δοκίμαζα πηδώντας το κατάρτι
τον μπούσουλα, τη βάρδια μου και την πορεία στον χάρτη,
για ένα δυσεύρετο, μικρό, θαλασσινό κοχύλι».

Πελοπόννησος. Κατεβαίνοντας στη Λακωνία, αφήσαμε πίσω μας τον ερειπωμένο Μυστρά με τα παλάτια, τα αρχοντικά, τις εκκλησιές και πήραμε μαζί μας, στην παρέα μας, ίσκιους απ' τις ιστορίες των παλιών καιρών. Πριν φτάσουμε στην Μονεμβασιά, κάναμε μια παράκαμψη στις Βελιές, ένα χωριό του Δήμου Μονεμβασιάς, για να επισκεφτούμε το οινοποιείο του Γιώργου Τσιμπίδη. Με έστειλε συστημένη η Κική Τριανταφύλλη, ξέροντας την αδυναμία μου στα κρασιά (δες εδώ).
photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού
Δεν άντεξα στον πειρασμό μιας επίσκεψης και δοκιμασίας του πιο πολύτιμου προϊόντος της λακωνικής γης, στον τόπο παραγωγής του μυθικού οίνου Μαλβάζια, με ιστορία αβέβαιη, πριν ή μετά τους Φράγκους, και φήμη που χάνεται στους αιώνες και τις αγορές Ανατολής και Δύσης.
photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού
Το θερμά φιλόξενο και αξιαγάπητο ζευγάρι, ο Γιώργος και η Έλλη Τσιμπίδη, μας μίλησαν για το πείσμα και τις προσπάθειές τους να συνεχίσουν την παράδοση και την οινοποίηση τοπικών ποικιλιών. Αποκορύφωμα των μακροχρόνιων αγώνων τους, η αναγνώριση ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) για τον Μalvasia-Μονεμβασία, οίνο λευκό, γλυκό από λιαστά σταφύλια, που εμφιαλώθηκε το 2013, μετά από παλαίωση για 24 μήνες σε παλιά δρύινα βαρέλια. Το στοίχημα όχι απλά κερδήθηκε, αλλά το κρασί ακολουθεί πια μια σπουδαία διεθνή πορεία και αναγνώριση σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.
photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού
Εκτός όμως από αυτόν τον εμβληματικό οίνο, η οινοποιία παράγει εξαιρετικά κόκκινα, ροζέ και λευκά κρασιά με ποικιλίες όπως η Κυδωνίτσα, Ασπρούδες, Μαλαγουζιά, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Μαυρούδι, Αγιωργίτικο και φυσικά Μονεμβασιά. Έμπνευση μας για τα μαγειρεμένα κυδώνια που ακολούθησαν, δυο εξαιρετικά κρασιά τους. Ο λευκός ξηρός Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) Λακωνία, «300» από Κυδωνίτσα και Ασύρτικο, λευκοπράσινο, φινετσάτο, φρέσκο, με πλούσιο σώμα και γεμάτη μακρά επίγευση εξωτικών και εσπεριδοειδών φρούτων.
MonemvasiaWiner/Twitter
MonemvasiaWiner/Twitter
Το  Άκρα Μινώα, οίνος λευκός ξηρός, Προστατευμένης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) «Πελοπόννησος», από Μονεμβασιά, Μαλαγουζιά και Ασπρούδες, εξίσου ισορροπημένος με αρώματα Ανατολής και άκρως ελληνικό όνομα και σώμα. Για περισσότερες λεπτομέρειες δες εδώ και εδώ, με καινούργιο όνομα.
photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού
Κάνοντας, λοιπόν, ένα διαφορετικό θαλασσινό ταξίδι, αναπολώντας το φράγκικο, βενετσιάνικο και βυζαντινό μας παρελθόν, με απαιτήσεις βέβαια του σήμερα, φτιάξαμε μια μακαρονάδα με αχιβάδες κυδώνια, σκόρδο, μαϊντανό και λευκό κρασί αντικρίζοντας την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς.
Ακολουθήστε με:
  • 1 κιλό αχιβάδες κυδώνια καλά πλυμένες και καθαρισμένες
  • 2 φλιτζανάκια καλό λάδι για το σοτάρισμα
  • 1 κουταλιά καλό βούτυρο αγελάδας
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 2 χούφτες μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά τόσο όσο να κρατάνε λίγο, μετά το σούρωμα φυλάτε λίγο από το νερό που έβρασαν, μήπως χρειαστεί στο τελείωμα.
Στο μεταξύ σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπερίτσες στο λάδι και το βούτυρο σύντομα και προσθέτετε τις αχιβάδες.
Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Ανακατεύετε καλά σε δυνατή φωτιά, κλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας για 3-5 λεπτά, να ανοίξουν όλες, και μετά σβήνετε με το κρασί και αφήνετε για 3-4 ακόμα λεπτά. Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού, τον μισό μαϊντανό, δοκιμάζετε το αλάτι και τέλος βάζετε τα ζυμαρικά. Αν σας φαίνετε ότι χρειάζεται υγρά, προσθέτετε από το νερό που κρατήσατε πριν.
photo: Άννα Γαλανού
photo: Άννα Γαλανού
Σερβίρετε αμέσως με λίγο ακόμα μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι και είστε έτοιμοι. Καλό γευστικό ταξίδι!
* Η Άννα Γαλανού είναι εθνολόγος.
ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

Ερευνα σοκ: Η κλιματική αλλαγή θα «εξαφανίσει» 1 στα 6 είδη του πλανήτη

Ερευνα σοκ: Η κλιματική αλλαγή θα «εξαφανίσει» 1 στα 6 είδη του πλανήτη
Την ώρα που η NASA επιβεβαιώνει πως το 2016 θα είναι χωρίς καμία αμφιβολία το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην Γη, μια σειρά από έρευνες έρχεται να υπενθυμίσει την σοβαρότητα του φαινομένου.
Ο Σεπτέμβρης που πέρασε φρόντισε να συνεχίσει ένα ανεπανάληπτο σερί. Η μέση του θερμοκρασία (παγκοσμίως) ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Πριν από τον Σεπτέμβρη όμως, έχουν προηγηθεί άλλοι 16 «καυτοί» μήνες. Κάθε μήνας που περνάει, παίρνει τον τίτλο του «πιο θερμού στην ιστορία».
Με τους 9 πρώτους μήνες του 2016 να έχουν σπάσει τα... κοντέρ, μπορούμε πλέον να είμαστε βέβαιοι. Το 2016 θα είναι το πιο «καυτό» έτος έχει ζήσει ο πλανήτης μας. Ενα ρεκόρ που συνοδεύεται από αρκετές αρνητικές συνέπειες.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αν ο ξέφρενος ρυθμός της αυξανόμενης θερμοκρασίας διατηρηθεί, τότε αυτό πρόκειται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην βιοποικιλότητα του πλανήτη. Οπως αναφέρει η έρευνα 1 στα 6 είδη θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης!
Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προειδοποιούν. Ηδη από το 2004 υπήρχε αντίστοιχη έρευνα, δημοσιευμένη στο Nature, η οποία τόνιζε πως περίπου 1.000.000 είδη φυτών και ζώων απειλούνται με εξαφάνιση. Τότε η εκτίμηση ήταν σχετικά πρόχειρη, όμως 12 χρόνια μετά οι επιστήμονες έχουν συλλέξει πολλές περισσότερες πληροφορίες που οδηγούν στα ίδια (ή και χειρότερα) συμπεράσματα.
Τα τελικά αποτελέσματα έχουν μια βάση δεδομένων από σχεδόν 100 έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, μην αφήνοντας περιθώριο αμφισβήτησης. «Ο κίνδυνος εξαφάνισης είναι μεγάλος και εξαρτάται άμεσα από την αλλαγή του κλίματος και γενικά την ρύπανση του περιβάλλοντος» τόνισε ο Mark Urban από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, που πέρασε πάνω από ένα χρόνο ερευνώντας το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Προς το παρόν, οι χώροι του πλανήτη είναι, έστω και άνισα, «μοιρασμένοι» στα είδη που τον κατοικούν. Οσο η θερμοκρασία αυξάνει, κάποιες περιοχές θα γίνονται απαγορευτικές για συγκεκριμένα είδη, κάνοντας τον διαθέσιμο χώρο λιγότερο. Τα πιο ευάλωτα είδη δεν πρόκειται να επιβιώσουν από αυτή την ανακατανομή.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την βιοποικιλότητα βρίσκεται στις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. «Οι περιοχές που είναι πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα, βρίσκονται υπό τον μεγαλύτερο κίνδυνο» εξηγεί η Lee Hannah, μέλος της έρευνας του 2004.
Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Γη αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Αν οι επιστήμονες επιβεβαιωθούν και το ένα έκτο των ειδών εξαφανιστεί, θα είναι η 6η φορά που η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας περνάει κρίση.
Θα είναι ωστόσο η πρώτη φορά που αυτό θα το ζήσει ο άνθρωπος. Παράλληλα, θα είναι η μοναδική στην οποία ο άνθρωπος είχε ενεργό και καθοριστικό ρόλο!