Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016


Ανατροπές στη διατροφή και στη γεωργία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Εντύπωση, δέος, μεγάλη ανησυχία, ακόμα και σοβαρές αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι ο γερμανικός κολοσσός του φαρμακευτικού και χημικού κλάδου Bayer εξαγόρασε με το τεράστιο ποσό των 66 δισ. δολαρίων (περίπου 55 δισ. ευρώ) την επίσης πολύ μεγάλη αμερικανική εταιρεία αγροχημικών Monsanto. Πρόκειται για δύο από τα πιο σημαντικά πολυεθνικά μονοπώλια που ελέγχουν τον κλάδο των φυτοφαρμάκων και των εμπορεύσιμων σπόρων, μαζί με την ελβετική Syngenta, την επίσης γερμανική BASF και τις αμερικανικές Dow και DuPont. Οι έξι αυτές μεγα-εταιρείες ελέγχουν ουσιαστικά την αγροτική παραγωγή και άρα σε μεγάλο βαθμό τη διατροφή του πλανήτη μας, καθώς διακινούν το 60% των εμπορεύσιμων σπόρων και το 75% των αγροχημικών προϊόντων.

Η Bayer είναι η δεύτερη παγκοσμίως εταιρεία στην αγορά φυτοφαρμάκων (μετά τη Syngenta), με μερίδιο 17%, ενώ διαθέτει και ένα μικρότερο μερίδιο στην αγορά σπόρων. Η Monsanto είναι ο ηγέτης στην αγορά σπόρων (με μερίδιο 26%), ενώ είναι η πιο εμβληματική εταιρεία στα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα, τα λεγόμενα μεταλλαγμένα. Η νέα συγχωνευμένη εταιρεία θα ελέγχει πάνω από το 25% του διεθνούς εμπορίου φυτοφαρμάκων και σπόρων. «Ο έλεγχος της αγοράς και μέσω αυτής της παραγωγής, του τι θα τρώμε τελικά, είναι μια ανησυχητική και αρνητική εξέλιξη», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Κάργας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Και στην Ελλάδα η μεγάλη πλειονότητα των αγροτών αγοράζει πλέον σπόρους, μεγάλο μέρος των οποίων είναι εισαγόμενοι. Οταν μερικές πολυεθνικές εταιρείες ελέγχουν την αγορά, όχι μόνο θα μπορούν να αποσπάσουν μονοπωλιακό κέρδος από τους αγρότες αλλά να κατευθύνουν και τη γεωργία, με κίνδυνο αρνητικών εξελίξεων στο περιβάλλον, τη διατροφή και τη δημόσια υγεία. Η επέκταση των μεταλλαγμένων είναι μία απ’ αυτές τις απειλές», τονίζει ο κ. Κάργας.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έγινε στις ΗΠΑ. Η Monsanto ελέγχει –με μεταλλαγμένους ή συμβατικούς σπόρους– το 80% της παραγωγής καλαμποκιού και το 90% της σόγιας. Το αποτέλεσμα είναι πως οι άνθρωποι σήμερα στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει την κατανάλωση τροφών που βασίζονται στο καλαμπόκι, μειώνοντας την ποικιλομορφία της διατροφής σε σχέση με το παρελθόν. Πρόκειται για διατροφή πλούσια σε θερμίδες, αλλά λειψή σε άλλες χρήσιμες για την υγεία τροφές. Ταυτόχρονα, ενώ το 1975 η καλλιέργεια ενός εκταρίου καλαμποκιού στοίχιζε στον Αμερικανό αγρότη 11 δολάρια, τώρα έχει φτάσει τα 65-70 δολάρια. «Ενοποίηση αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να είναι πρότυπο για τη γεωργία, ούτε μπορεί να καθορίσει το μέλλον μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτών στις ΗΠΑ, Ρότζερ Τζόνσον.

Οι εξελίξεις μπορεί να γίνουν ακόμα πιο ανησυχητικές, καθώς υπάρχουν σχέδια για δύο ακόμα μεγα-συγχωνεύσεις στον κλάδο: της Syngenta με την κινεζική ChemChina και των δύο αμερικανικών DuPont και Dow Chemical. «Η συγχώνευση της Bayer με τη Monsanto κάνει ορατή στους καταναλωτές τη σύνδεση μεταξύ των Big Pharma, Big Biotech και Big Food, δηλαδή του ελέγχου και της διαπλοκής των τομέων του φαρμάκου, της βιοτεχνολογίας και της διατροφής», δήλωσε ο Ρόνι Κούμινς, διευθυντής του Συνδέσμου Καταναλωτών Οργανικών Προϊόντων (OCA).

Πολλοί στον χώρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων φοβούνται πως η εξαφάνιση του εμπορικού σήματος της Monsanto, που έχει ήδη φθαρεί λόγω της εμπλοκής της με τα μεταλλαγμένα και με άλλα τοξικά προϊόντα, μπορεί να οδηγήσει στην επέκταση των επιβλαβών προϊόντων. Μια απ’ αυτές τις ουσίες είναι η glyphosate, η οποία συνδέεται με καρκινογενέσεις και υπάρχει στο ζιζανιοκτόνο Round Up. «Δεν έχει σημασία ποιος κατασκευάζει ή πωλεί την glyphosate. Η βλάβη στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία παραμένει η ίδια», προσθέτει ο κ. Κούμινς. Για τη χρήση της glyphosate υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση στη Γερμανία, όπου πολλά καταστήματα πωλούν προϊόντα χωρίς glyphosate, και πολλοί ανησυχούν ότι η εξαγορά της Monsanto θα οδηγήσει σε «άφεση αμαρτιών» στην τοξική ουσία.


Ανησυχία για μεταλλαγμένα

Ανάλογη ανησυχία υπάρχει για το ζήτημα των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων. Στην Ε.Ε. υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις του πληθυσμού στα μεταλλαγμένα, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα που δυσκολεύουν την εξάπλωσή τους, χωρίς βέβαια να τα απαγορεύσει συνολικά, όπως ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι αγρότες. Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που η πιο μεγάλη εταιρεία παραγωγής μεταλλαγμένων (μετά την εξαγορά της Monsanto από την Bayer) θα είναι πλέον ευρωπαϊκή και μάλιστα γερμανική; Υπάρχει κίνδυνος να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία στη θέληση του γερμανικού κολοσσού; Θα ήταν παράλογο να το αποκλείσει κάποιος. Εξάλλου, η Bayer έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο λόγω των νεονικοτινοϊδών φυτοφαρμάκων της, τα οποία κατηγορούνται ότι έχουν αρνητική επίδραση στους πληθυσμούς των μελισσών σύμφωνα με μεγάλη πολυετή έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο BBC, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί (με μεγάλη καθυστέρηση) σε καθεστώς μορατόριουμ από την Ε.Ε.
Έντυπη

Αύξηση αγροτικής παραγωγής με φωτοβολταϊκά



Συνδυάζοντας την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων, οι επιστήμονες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εδαφικές εκτάσεις. Η αρχή ενός φιλόδοξου εγχειρήματος.



Σε ένα δοκιμαστικό πρότζεκτ στη λίμνη της Κωνσταντίας επιστήμονες ερευνούν τις δυνατότητες της διπλής εκμετάλλευσης εδαφικών εκτάσεων. Πώς συνδυάζονται ιδανικά εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με την καλλιέργεια; Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι ηλιακές μονάδες δημιουργούν σκιά. Κάποια φυτά όμως δεν ευδοκιμούν σ’ αυτό το περιβάλλον.

Σε δοκιμαστικό στάδιο

Σε μια έκταση 2,5 εκταρίων καλλιεργούνται σιτάρι, τριφύλλι, πατάτες και σέλινο. Κάποια από αυτά κάτω από τις ηλιακές μονάδες, που έχουν τοποθετηθεί σε ύψος πέντε μέτρων, κάποια άλλα κανονικά χωρίς να βρίσκονται υπό σκιά.

Από τη σύγκριση αυτή οι επιστήμονες επιδιώκουν να αποδείξουν ποια λαχανικά ή φρούτα ενδείκνυνται ιδιαίτερα να καλλιεργηθούν κάτω από φωτοβολταϊκά. Οι μέχρι τώρα προσομοιώσεις έδειξαν ότι η πατάτα καλλιεργείται καλύτερα κάτω από τα ηλιακά σε αντίθεση με το σιτάρι που δεν αγαπά πολύ τη σκιά» εξηγεί η κ. Χέγκι.

Με τη βοήθεια αισθητήρων και διαφόρων άλλων μετρήσεων οι επιστήμονες θα εξετάσουν για τα επόμενα τρία χρόνια τις αλλαγές στην βιοποικιλότητα και θα δώσουν εκτιμήσεις για την πρόοδο της σοδειάς.

Λύση και για αγρότες;

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν ακόμη συστηματικές μελέτες για τον ιδανικό συνδυασμό καλλιέργειας και παραγωγής ενέργειας, ούτε και οι εγκαταστάσεις που θα χρειαστούν. Τα νέα συστήματα αναμένεται να είναι πιο λειτουργικά αλλά και πιο ακριβά, τόσο ως προς τις εγκαταστάσεις όσο και ως προς το κόστος συντήρησης. Τα δοκιμαστικά έδειξαν ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας ανέρχεται στα 11,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ωστόσο εάν υπάρξουν πολλές τέτοιες εγκαταστάσεις το κόστος αυτό θα μειωθεί. Στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα αυτά τα συστήματα θα συμφέρουν και τους αγρότες, εκτιμούν οι ειδικοί, αφού θα είναι πιο οικονομικά από την αιολική ενέργεια στη θάλασσα.


Το λάδι καταπολεμάει καρκίνο, καρδιαγγεικά, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Το λάδι που καταπολεμάει καρκίνο, καρδιαγγεικά, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
Περιβαλλοντικοί, σωματικοί και ψυχικοί στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν την παραγωγή δραστικών στοιχείων οξυγόνου, τα οποία είναι γνωστά ως “ελεύθερες ρίζες”.

Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.


Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τι προκαλούν στον οργανισμό

Η παραγωγή των ελευθέρων ριζών αυξάνει το οξειδωτικό στρες στο ανθρώπινο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι πολύ δραστικά ασταθή κύτταρα, που αποτελούνται από μόρια, τα οποία είναι δεν είναι ζευγαρωμένα με ηλεκτρόνια. Τα κύτταρα “δεν θέλουν” να υπάρχουν σε αυτή την κατάσταση και, ως εκ τούτου, αναζητούν στο σώμα κάπου να βρουν σταθερές, ίσως και ευπαθείς περιοχές, από τις οποίες θα μπορέσουν “να κλέψουν” ηλεκτρόνια.

Παρά το γεγονός ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο σώμα και είναι μέρος της ανοσολογικής άμυνας και της λειτουργίας των κυττάρων, πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες οδηγούν σε εκτεταμένες βλάβες. Το οξειδωτικό στρες, που προκαλείται στον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και κάποιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Ουσιαστικά το οξειδωτικό στρες είναι η ανισορροπία μεταξύ του οξειδωτικού και του αντιοξειδωτικού συστήματος του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά σταθεροποιούν τις ελεύθερες ρίζες, παρέχοντας σε αυτές τα ηλεκτρόνια που αναζητούν για τη σταθεροποίηση των κυττάρων. Ως εκ τούτου, αν υπάρχει κάτι που μπορούμε για να βοηθήσουμε το σώμα, είναι τα του παρέχουμε περισσότερα αντιοξειδωτικά. Αυτό θα μειώσει το οξειδωτικό στρες και ταυτόχρονα τις βλάβες στα όργανα και τους ιστούς, που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.


Πώς συμβάλλει το ελαιόλαδο στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών

Οι τροφές είναι ένα από τις καλύτερα βιοδιαθέσιμες πηγές αντιοξειδωτικών για το ανθρώπινο σώμα, με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να είναι ένα από τις πιο ισχυρές σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Food Chemistry, τα φαινολικά οξέα, οι φαινολικές αλκοόλες, οι λιγνάνες και οι φλαβόνες είναι τα τέσσερα στοιχεία που έχει το ελαιόλαδο και θεωρούνται πάρα πολύ σημαντικά. Αν και είναι πιθανό να οφείλεται στην συνεργιστική δράση όλων των ενώσεων ελαιολάδου, σύμφωνα με την έρευνα, οι φαινόλες του (τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη) και τα κλάσματα τους (3,4 DHPEA-ΕΑ και 3,4-DHPEA-EDA), είναι οι ενώσεις που αναγνωρίζονται ως τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry, οι ερευνητές εξέτασαν πολλές ποικιλίες από ελαιόλαδο, για να αξιολογήσουν τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Όλα τα ελαιόλαδα που αναλύθηκαν παρουσίασαν ισχυρή δράση κατά των ελευθέρων ριζών. Μια άλλη, πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Food Composition and Analysis, εξέτασε μια σειρά από 32 ελαιόλαδα από την ιταλική αγορά λιανικής για την μέτρηση της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας. Μια διαδικασία που ονομάζεται “τεστ ABTS” χρησιμοποιείται συνήθως για τη δοκιμή των επιπέδων αντιοξειδωτικών στα τρόφιμα. Η μέση τιμή στο τεστ ABTS γα το ελαιόλαδο ήταν 32,4 u.mol.

Συνολικά, η συνολική αντιοξειδωτική δραστηριότητα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αποδόθηκε στην πολυφαινόλη υδροξυτυροσόλη και την α-τοκοφερόλη. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι η πίκρα (γευστικό τεστ) των δειγμάτων ήταν μια ένδειξη καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου. Ως εκ τούτου, αν επιλέξετε ένα ελαιόλαδο με σχετικά πικρή επίγευση, το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για ένα προϊόν με αυξημένη αντιοξειδωτική αξία.

Αν και πολλές μελέτες δείχνουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο παρέχει μια σειρά από διαφορετικά οφέλη για την υγεία, σε πολλές περιπτώσεις, οι μηχανισμοί που συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος της έρευνας γύρω από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε σχέση με την πρόληψη ασθενειών, ή την μείωση του κινδύνου αυτών, έχει δείξει ότι η μείωση του οξειδωτικού στρες είναι ένας από βασικός μηχανισμός ενάντια σε σοβαρές ασθένειες.

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Food & Function, έδειξε, ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις στο ελαιόλαδο (3,4-DHPEA-ΕΑ και 3,4-DHPEA-EDA) προστατεύουν σημαντικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια από το οξειδωτικό στρες. Όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει το οξειδωτικό στρες, την φλεγμονή, την υπεροξείδωση λιπιδίων και το προφίλ των λιπιδίων στην στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να είναι ευεργετικό και στην πρόληψη ασθενειών όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η βρογχοπνευμονική δυσπλασίας, η περικοιλιακής λευκομαλακία και η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρους γέννησης.


Πώς το ελαιόλαδο βοηθάει το κεντρικό νευρικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στο οξειδωτικό στρες. Μελέτη στο Food Science and Technology, αναφέρει: “Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και σε μια εγγενώς υψηλή ροή αντιδραστικά στοιχείων οξυγόνου (ROS). Ένας άλλος λόγος του οξειδωτικού στρες είναι το χαμηλό επίπεδο των ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε σχέση με άλλους ιστούς, και η υψηλή κατανάλωση του οξυγόνου του”.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι ασκεί θετική επιρροή στο οξειδωτικό στρες του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδίως στα επίπεδα του υπεροξειδίου του λιπιδίου στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην καλύτερη σύνθεση λιπαρών οξέων σε αυτόν (ειδικά του δοκοσαεξανοϊκού οξέος). Έχει, επίσης, αποδειχθεί, ότι αυξάνει τις αντιοξειδωτικές δράσεις των ενζύμων, τα οποία μετριάζουν την οξειδωτική βλάβη που οδηγεί σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.

Ο ρόλος που παίζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην μείωση του οξειδωτικού στρες είναι εξαιρετικά σημαντικός. Είναι σαφές, μέσα από τις επιστημονικές έρευνες, ότι το ελαιόλαδο συνιστάται για καθημερινή κατανάλωση ως μια οικονομικά αποδοτική, άμεσα διαθέσιμη, αντιοξειδωτική πηγή τροφής, που μειώνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη πολλών διαφορετικών ασθενειών.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Δος μου αυτόν τον ξένο
(με αφορμή ανάρτηση του Λευτέρη Κουσούλη)


δς μοι τοτον τν ξνον, τν κ βρφους ς ξνον ξενωθντα ν κσμ· 
δς μοι τοτον τν ξνον, ν μφυλοι μισοντες θανατοσιν ς ξνον· 
δς μοι τοτον τν ξνον, ν ξενζομαι βλπειν το θαντου τ ξνον· 
δς μοι τοτον τν ξνον, στις οδεν ξενζειν τος πτωχος τε κα ξνους· 
δς μοι τοτον τν ξνον……………………………………………………………………
ς ς ξνος οκ χει τν κεφαλν πο κλναι· 
δς μοι τοτον τν ξνον…!»


- Από ομιλία του Επιφανίου Σαλαμίνος/Κύπρου (5ος αιώνας). 
- Μελοποιήθηκε από τον Γεώργιο Ακροπολίτη τον 13ο αιώνα. Ψάλλεται τη Μεγάλη Παρασκευή.
Ο Ιωσήφ ζητάει το σώμα του Χριστού, προς ταφή, από τον Πιλάτο.
Δος μου να θάψω το νεκρό σώμα εκείνου που καταδικάστηκε από εσένα, του Ιησού του Ναζωραίου, του Ιησού του φτωχού, του Ιησού του αστέγου, του Ιησού που κρέμεται —στον Σταυρό— γυμνός και περιφρονημένος, του Ιησού του γιου του ξυλουργού, του Ιησού του δέσμιου, που έμενε στο ύπαιθρο, του ξένου, του αγνώριστου μεταξύ των ξένων, του περιφρονημένου, και κοντά σε όλα και κρεμασμένου στον Σταυρό.

Δος μου αυτόν τον ξένο, γιατί τι σε ωφελεί το σώμα αυτού του ξένου;

Δος μου αυτόν τον ξένο, γιατί ήλθε εδώ από μακρινή χώρα για να σώσει τον άνθρωπο που αποξενώθηκε από τον Θεό.
Γιατί κατέβηκε στη σκοτεινή γη για να ανεβάσει τον ξένο.

Δος μου αυτόν τον ξένο, γιατί αυτός είναι ο μόνος -πραγματικά- ξένος.

Δος μου αυτόν τον ξένο του Οποίου τη χώρα αγνοούμε εμείς οι ξενιτεμένοι.

Δος μου αυτόν τον ξένο του Οποίου τον Πατέρα αγνοούμε εμείς οι ξένοι.

Δος μου αυτόν τον ξένο του Οποίου τον τόπο και τη γέννηση και τον τρόπο — της ζωής Του— αγνοούμε εμείς οι ξένοι.

Δος μου αυτόν τον ξένο που έζησε ζωή και βίο ξενιτεμένου στα ξένα.

Δος μου αυτόν τον ξένο Ναζωραίο του Οποίου τη γέννηση και τον τρόπο αγνοούμε εμείς οι ξένοι.

Δος μου αυτόν που με τη θέληση Του είναι ξένος και εδώ δεν έχει πού να γείρει το κεφάλι.

Δος μου αυτόν τον ξένο, που σαν ξένος σε ξένη χώρα, άστεγος γεννήθηκε στη φάτνη.

Δος μου αυτόν τον ξένο που απ’ αυτήν ακόμη τη φάτνη έφυγε ως ξένος από τον Ηρώδη.

Δος μου αυτόν τον ξένο, που απ’ τα σπάργανα Του ακόμη ξενητεύθηκε στην Αίγυπτο, και δεν είχε πόλη, ούτε χωριό, ούτε σπίτι ούτε τόπο να μείνει, ούτε συγγενή, αλλά σε ξένη χώρα Αυτός είναι ξένος. 
ΤΟ 104ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Κομισιόν αποφάσισε: Προστατεύομενο προϊόν η φάβα Φενεού

Η Κομισιόν αποφάσισε: Προστατεύομενο προϊόν η φάβα Φενεού
Την καταχώριση του ελληνικού προϊόντος «Φάβα Φενεού» (Fava Feneou) στο μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παραγωγή και καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβα Φενεού», με το οποίο η Ελλάδα φτάνει στις 104 προστατευόμενες ονομασίες, πραγματοποιείται, κυρίως, στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του νομού Κορινθίας, στην Πελοπόννησο. Αυτό το προϊόν καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ η τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, οικογενειακή.
Η νέα ονομασία, είναι η 104η της Ελλάδος, και θα προστεθεί στα περισσότερα από 1360 προϊόντα που προστατεύονται ήδη και τα οποία περιλαμβάνονται στην βάση δεδομένων DOOR.
Σημειώνεται ότι ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα·
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση· και
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.