Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

ΣΧΕΔΟΝ 8 ΕΚΑΤ. ΤΟΝΟΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ

Βλαβερές τοξίνες στα ψάρια «χτυπούν» το ανοσοποιητικό

Βλαβερές τοξίνες στα ψάρια «χτυπούν» το ανοσοποιητικό


Του Κοσμά Ζακυνθινού


Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος, επηρεάζουν αρνητικά οι περιβαλλοντικοί ρύποι που βρίσκονται στα ψάρια, δυσχεραίνοντας την αποβολή των βλαβερών τοξινών. Όπως προτείνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, τα ευρήματα της έρευνας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση μολυσμένων θαλασσινών. Μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα κύτταρα σχεδόν όλων των φυτών και ζώων, με την ονομασία P-gp, είναι υπεύθυνη για την αποβολή ξένων χημικών ουσιών από το σώμα. Για να καθορίσει το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η πρωτεΐνη στην αποβολή των βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων που βρίσκονται στα θαλασσινά, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια βιοχημική ανάλυση πρωτεϊνών από ανθρώπους και ποντίκια.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε δέκα οργανικούς ρύπους που εντοπίζονται συχνότερα στο ανθρώπινο αίμα και τα ούρα, καθώς και σε μυϊκούς ιστούς του άγριου τόνου. Οι ρύποι περιλαμβάνουν υπολείμματα παλιών φυτοφαρμάκων, όπως το DDT, καθώς και νεότερα βιομηχανικά χημικά προϊόντα, όπως επιβραδυντικά φλόγας.

Βλαβερές τοξίνες στα ψάρια «χτυπούν» το ανοσοποιητικό

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και οι δέκα ρύποι εμποδίζουν την P-gp να προστατεύει τα κύτταρα, λειτουργώντας με παρόμοιο τρόπο όπως διάφορα φάρμακα, αλλά αντί να μεταφέρονται έξω από το κύτταρο, οι ρύποι δεσμεύονται στην πρωτεΐνη και αναστέλλουν την ικανότητά της να εκτελεί την ωφέλιμη λειτουργία της.
«Όταν τρώμε μολυσμένα ψάρια, μειώνουμε την αποτελεσματικότητα αυτού του κρίσιμου αμυντικού συστήματος του οργανισμού μας», όπως δήλωσε ο Άμρο Χαμντούν, επικεφαλής της μελέτης.

Βλαβερές τοξίνες στα ψάρια «χτυπούν» το ανοσοποιητικό

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα νεογνά και οι προνύμφες των ψαριών είναι δύο από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Τα νεογνά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα δεδομένου ότι εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις οργανικών ρύπων στο μητρικό γάλα, και διαθέτουν χαμηλές ποσότητες της προστατευτικής πρωτεΐνης P-gp. Οι προνύμφες ψαριών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, δεδομένου ότι η συσσώρευση των ρύπων μπορεί να επιβραδύνει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση άλλων θαλάσσιων ρύπων, όπως οι υδρογονάνθρακες.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι περιβαλλοντικές χημικές ουσίες πρέπει εκτός των άλλων να δοκιμάζονται απαραίτητα για το εάν εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του φυσικού αμυντικού συστήματος του σώματος να τις αποβάλει αυτές, μαζί με άλλες ξένες χημικές ουσίες. «Είμαστε το μόνο είδος που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την τροφική αλυσίδα και τους βιότοπους, και για αυτό οφείλουμε να δράσουμε πιο υπεύθυνα στο σχεδιασμό και τη χρήση των χημικών ουσιών στο περιβάλλον, κατανοώντας τις επιπτώσεις αυτών των χημικών ουσιών στα θαλασσινά, και τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Τζέικομπ Τζέιμς, διευθυντής του ιδρύματος που χρηματοδότησε την έρευνα.

Βλαβερές τοξίνες στα ψάρια «χτυπούν» το ανοσοποιητικό


Απορρίμματα
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, οι ωκεανοί του κόσμου θα περιέχουν κατά βάρος περισσότερα πλαστικά απορρίμματα από ψάρια έως το 2050. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 32% όλων των πλαστικών συσκευασιών διαφεύγει των συστημάτων συγκομιδής απορριμμάτων και καταλήγει στα φυσικά οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών, ενώ συσσωρεύεται επίσης σε αστικές υποδομές.

Σήμερα, 8 εκατ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, ενώ αν διατηρηθούν οι σημερινοί ρυθμοί, η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί ως το 2030, και τετραπλασιαστεί ως το 2050. Αυτό σημαίνει ότι τότε θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια στους ωκεανούς, με βάρος 1,12 δισ. τόνους.
Βασιζόμενη σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 180 ειδικούς του τομέα και στην ανάλυση πάνω από 200 μελετών, η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότερες πλαστικές συσκευασίες χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά προτού πεταχτούν στα σκουπίδια.

Βλαβερές τοξίνες στα ψάρια «χτυπούν» το ανοσοποιητικό
«Μετά από ένα σύντομο κύκλο πρώτης χρήσης, το 95% της αξίας του πλαστικού υλικού της συσκευασίας, χάνεται από την οικονομία, αξία ισοδύναμη με 80 έως 120 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο», όπως αναφέρει η έκθεση του διεθνούς οργανισμού. Επιπλέον, η παραγωγή πλαστικών καταναλώνει ιδιαίτερα μεγάλους πόρους, και εκτιμάται πως θα απορροφά περίπου το 20% του παραγόμενου πετρελαίου ως το 2050.
Ωστόσο μόνο το 14% των πλαστικών συσκευασιών συλλέγεται για ανακύκλωση. Το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης είναι εξαιρετικά χαμηλότερο σε σύγκριση με άλλα υλικά, όπως το 58% του χαρτιού και του 70% με 90% του σιδήρου και του χάλυβα.
Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η καταστροφή είναι να βελτιωθούν κατά πολύ τα οικονομικά κίνητρα για την υιοθέτηση της ανακύκλωσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων, και να ενθαρρυνθούν οι χώρες να βελτιώσουν δραστικά τις υποδομές συγκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης, καταλήγει η έκθεση.

Βιοδιασπώμενα
Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά σπάνια διαλύονται στον ωκεανό επειδή απαιτούν βιομηχανική κομποστοποίηση και παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να διασπαστούν, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών.
Τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Τα πλαστικά διασπώνται πλήρως μόνο όταν δεν απομένει κανένα από τα αρχικά πολυμερή και διασπώνται σε διοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο και νερό.
Τα βιοδιασπώμενα πλαστικά δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν στη μείωση των αποβλήτων. Ωστόσο, η νέα έκθεση αποκαλύπτει πως ορισμένα πολυμερή πρέπει να εκτίθενται για παρατεταμένη διάρκεια σε θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου προκειμένου να διαλυθούν.
Αυτές οι συνθήκες είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκύψουν φυσικά, ενώ στον ωκεανό πέρα από τη χαμηλότερη θερμοκρασία υπάρχει επιπλέον περιορισμένη διείσδυση υπεριώδους ακτινοβολίας και λιγότερο οξυγόνο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διάσπαση των βιοδιασπώμενων πλαστικών να χρειάζεται χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο ακόμα και μετά τη διάσπαση, τα υπολειπόμενα μικροπλαστικά επηρεάζουν αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον.
Στην Αρκτική, η ποσότητα των μικροπλαστικών είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες περιοχές των ωκεανών, καθώς ο πάγος επιδεινώνει το πρόβλημα. Η κακή διαχείριση των αποβλήτων έχει οδηγήσει στην εκτεταμένη παρουσία των πλαστικών στους ωκεανούς, προκαλώντας σημαντική φυσική και χημική ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Εξάλλου σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 5,25 τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια βάρους 268.940 τόνων βρίσκονται σήμερα στη θάλασσα.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Δραματικές οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας

Κάθε Έλληνας πολίτης χρησιμοποιεί περίπου 240 πλαστικές σακούλες τον χρόνο



Δραματικές οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας



Όπως αναδείχθηκε μέσα από επιστημονικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο του προγράμματος Life DeBag, ο κάθε Έλληνας πολίτης χρησιμοποιεί κατ΄ έτος περί τις 240 πλαστικές σακούλες, ενώ μπορεί να φθάσει και πάνω από 500, πολλές εκ΄ των οποίων καταλήγουν στο θαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον υποβαθμίζοντας την χλωρίδα και την πανίδα, τη δημόσια υγεία, αλλά και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Οι συνέπειες από τη χρήση της πλαστικής σακούλας καθίστανται πλέον δραματικές, όπως διαπιστώθηκε, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εμπέδωσης καλών πρακτικών απ΄ την πλευρά των καταναλωτών.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συντονιστής του προγράμματος Γιώργος Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι ήδη από το 1995 ήταν γνωστό ότι τα πλαστικά απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον. Όπως είπε περισσότερα από 600 θαλάσσια είδη έχουν επηρεαστεί από τη χρήση τους, ενώ περισσότερα από 50 είδη καταπίνουν συστηματικά πλαστικά.
Όπως εκτίμησε, με τους συγκεκριμένους ρυθμούς, μέχρι το 2050 το 99,8% των θαλασσοπουλιών θα έχουν καταπιεί πλαστικά. Επιπλέον η χρήση πλαστικών επιφέρει αλλοίωση του υποστρώματος του πυθμένα της θάλασσας, με σοβαρή επιβάρυνση της βιοποικιλότητας. Όπως ανέφερε 250 χιλ τόνοι πλαστικών επιπλέουν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ μόνο στο Σαρωνικό σε 3.500 υπολογίζονται τα απορρίμματα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με κυρίαρχα την πλαστική σακούλα, τα μπουκάλια και το αλουμίνιο, ενώ ο αριθμός αυτός φαίνεται ότι αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ Δημήτρη Πολυτόπουλο, έχουν ήδη ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος που θα οδηγήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εναρμονισμό της χώρας μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας.
Όπως επεσήμανε η κα Κλημεντίνη Διακομανώλη εκπρόσωπος της Επιτροπής, περισσότερα από 250 είδη ζώων απειλούνται από παγίδευση εξαιτίας της πλαστικής σακούλας, ενώ για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών στόχος είναι να περιοριστεί ο κάθε πολίτης στις 90 σακούλες ετησίως μέχρι το 2019. Πέρα από τις απαιτούμενες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς επίσης και τα κίνητρα που πρόκειται να δοθούν για εναλλακτικές μεθόδους αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας, στο πλέγμα των δράσεων περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο χρέωσης της κάθε πλαστικής από το 2019 και έπειτα. Απώτερος στόχος είναι μέχρι το 2025 ο κάθε Ευρωπαίος να χρησιμοποιεί μέχρι 40 πλαστικές σακούλες ετησίως.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Κώστας Μπίθας τα οικονομικά και περιβάλλοντικά κόστη από τη χρήση της πλαστικής σακούλας θεωρούνται κρυμμένα κόστη, καθώς αποτελούν κρυμμένες μορφές απώλειας ευημερίας από τις μελλοντικές γενιές. Άμεσα κόστη αποτελούν οι επιπτώσεις στον τουρισμό, η μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας, το κόστος περισυλλογής απορριμμάτων, ενώ στα έμμεσα συγκαταλέγονται η απώλεια της βιοποικιλότητας, η επιβάρυνση της ομαλής λειτουργίας των οικοσυστημάτων, αλλά και οι απώλειες σε επίπεδο υπηρεσιών αναψυχής.
Πρότεινε μάλιστα, τον σχεδιασμό τιμών οι οποίες θα ενσωματώνουν το εξωτερικό κόστος στη βάση του ο ρυπαίνων-ο χρήστης πληρώνει.
Όπως έγινε γνωστό ο κλάδος της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα αφορά έμμεσα ή άμεσα περί τα 30.000 άτομα, ενώ οι άμεσα απασχολούμενοι είναι περί τα 750 άτομα. Όπως είπε ο κ. Κυρκίτσος πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, με την εφαρμογή των νέων πολιτικών για τη μείωση της χρήσης της σακούλας, δεν είναι γνωστό το εάν θα μειωθεί η απασχόληση, καθώς μπορεί τα μέτρα μπορούν να αντισταθμιστούν από την αύξηση παραγωγής πλαστικών σακουλών πολλαπλών χρήσεων, αλλά και την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για τη μείωση της χρήσης των πλαστικών.
Το πρόγραμμα Life DeBug υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Terra Nova, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και του ΕΟΑΝ.

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Γαλλία: πέρασε νόμο που απαγορεύει τα φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες

Γαλλία: πέρασε νόμο που απαγορεύει τα φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες



Η Γαλλία πέρασε νόμο, που απαγορεύει όλα τα φυτοφάρμακα που φέρονται να ευθύνονται για τον θάνατο των μελισσών.

Η ΕΕ, έχει ήδη περιορίσει την χρήση των νεονικοτινοειδών χημικών, μετά από έρευνες που έδειξαν ότι τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν τις μέλισσες, αλλά η Γαλλία αποφάσισε με νόμο να ξεμπερδεύει εντελώς με αυτά.

Μεγάλες εταιρείες όπως η Bayer, η CropScience και η Syngenta, έχουν βγει ήδη και διατείνονται ότι οι έρευνες είναι ασαφείς, ενώ είχαν καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για να μην καταργηθούν τα φυτοφάρμακα.

Ο νέος νόμος, ο οποίος κατατέθηκε από το υπουργείο Οικολογίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας, θα ισχύει από τον Σεπτέμβρη του 2018.


Το διαβάσαμε στο .hitandrun.gr

Σε δύο Έλληνες το πρώτο βραβείο Ευρωπαίου Νέου Αγρότη για το ελαιόλαδο Βιοήλις



Το πρώτο βραβείο στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για την Ανάδειξη του Καλύτερου Νέου Αγρότη της Ευρώπης που διεξήχθη στις 7 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο έλαβε η Ελλάδα.
Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τους νέους αγρότες Θοδωρή Βασιλόπουλο του Γεωργίου και Γιώργο Βασιλόπουλο του Τρύφωνα, οι οποίοι εξελέγησαν ύστερα από διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.
Κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο καλύτερου έργου στο σύνολό του, παρά το γεγονός ότι λόγω των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν αυτοπροσώπως τη δουλειά τους.

Οι δυο νέοι αγρότες παράγουν και μεταποιούν μαζί με την οικογένειά τους έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, βιολογικής καλλιέργειας, βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο από άγριες ελιές βιολογικής γεωργίας, ενώ δραστηριοποιούνται σε αροτριαίες καλλιέργειες και σε κηπευτικά.

Στο διαγωνισμό οι Έλληνες συμμετείχαν με το καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα συγκομιδής ελαιοκάρπου ποικιλίας Κορωνέϊκη, το οποίο μπορεί να καταστήσει το ελαιόλαδο ανταγωνιστικό σε ολόκληρο τον κόσμο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση παραγωγής του εθνικού προϊόντος μας, του ελαιολάδου.

«Ταιριάξαμε την παράδοση με την καινοτομία και πετύχαμε την μείωση του λειτουργικού κόστους, του χρόνου συγκομιδής, ενώ προστατεύσαμε και τα ελαιόδεντρα από την «κακοποίηση» που υφίστανται από άλλους μηχανικούς τρόπους μαζέματος της ελιάς. Το 2009 χρησιμοποιήσαμε το μηχάνημα με εκπληκτικά αποτελέσματα», τονίζει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος.
Οι πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία οι οποίες ξεκίνησαν από τα κτήματα τους κατέστρεψαν όλες τις γεωργικές τους εκτάσεις. Δεν εγκατέλειψαν όμως το τόπο τους. Ξαναδημιούργησαν από το μηδέν την αγροτική τους επιχείρησή.

Δημιούργησαν τις κατάλληλες υποδομές στη συνοικία Τσαφλέϊκα-Πανόραμα που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ήλιδας δίπλα στο αρχαίο μονοπάτι που ενώνει την Αρχαία Ήλιδα με την Αρχαία Ολυμπία. Αποτελείται από 2.200 στρέμματα πευκοδάσους με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα.

Όπως αναφέρει το ilialive.gr, φύτεψαν νέες ελιές. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τον συνεταιρισμό βιοκαλλιεργητών για την παραγωγή, τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, βρώσιμων ελιών και μιας σπάνιας ποικιλίας αγριελιάς. Το 2007 κατοχύρωσαν την επωνυμία τους «Βιοήλις» και το 2008-2013 φύτεψαν χιλιάδες ελαιόδεντρα με την παραδοσιακή μέθοδο, χρησιμοποιώντας δίχτυα και πανιά μέσω του ρομποτικού μηχανήματος.

«Η αναζήτηση λύσεων για την γρήγορη συγκομιδή των ελιών μας οδήγησε στο να σχεδιάσουμε πάνω σε ένα πρότυπο μηχάνημα τύπου unimog, ένα καινοτόμο ρομποτικό μηχάνημα, το οποίο κατασκεύασε τοπική εταιρία.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία των πορτογαλικών Αγροτών (ΚΓΠ) και την Οργάνωση των ισπανικών Αγροτών (ASAJA).

«Το συνέδριο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να γιορτάσουμε το ζωτικής σημασίας έργο που επιτελούν οι νέοι ευρωπαίοι γεωργοί για τη γεωργία, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για το μέλλον, δεδομένης της τάσης γήρανσης από την οποία υποφέρει ο αγροτικός πληθυσμός», δήλωσε η ισπανίδα ευρωβουλευτής Εστέρ Εράνζ. Την ικανοποίηση του για το βραβείο που απέσπασαν οι έλληνες νέοι αγρότες εξέφρασε και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης Έλληνας πρέσβης των Νέων Αγροτών στο Ε.Κ, ο οποίος θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας και οι νέοι άνθρωποι θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά.

Τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι:
Καλύτερο έργο: Βουλγαρία, Petko Simeonov (ισοψήφησε με την Ελλάδα)
Καινοτόμο έργο: Πορτογαλία, Henrique Silvestre Ferreira,
Βιώσιμο έργο: Ισπανία, Alicia Pardo García.

Στροφή στην ανακύκλωση! Αύξηση 10% με 488 χιλιάδες τόνους υλικών το 2015

Στροφή στην ανακύκλωση! Αύξηση 10% με 488 χιλιάδες τόνους υλικών το 2015
Με 140.000 μπλε κάδους να δίνουν το παρών στις γειτονιές των Δήμων και τους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν όλο και πιο συστηματικά, φαίνεται να έχει γίνει εντυπωσιακή στροφή στην ανακύκλωση. Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα. Μόνο το 2015 συγκεντρώθηκαν 488 χιλιάδες τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων (μαζί με τις λοιπές πηγές ανακύκλωσης), με την ανακύκλωση να παρουσιάζει αύξηση 10% μέσα σε έναν χρόνο.
Το θετικό αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πως σημειώθηκε αύξηση της ανακύκλωσης σε μια χρονιά που τα απόβλητα συσκευασίας στη χώρα μειώθηκαν κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτωτικής πορείας της κατανάλωσης.
Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν πως η Ανακύκλωση έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) να ενισχύει συνεχώς τις δράσεις της. Τα έργα ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ καλύπτουν πλέον σχεδόν το 92% του πληθυσμού της χώρας μέσα από τη συνεργασία της με 296 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους εκτός από τους μπλε κάδους έχουν παραδοθεί και 474 ειδικά οχήματα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Αντίστοιχα, σημαντική είναι η πρόοδος στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας, με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία. Συγκεκριμένα, 3.700 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στο δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 160 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 11.500 επιχειρήσεις ενώ 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης - διασκέδασης- ξενοδοχειακές μονάδες κλπ. Παράλληλα, μετά την "ψήφο" των πολιτών, η ΕΕΑΑ έχει και την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, με τις συμβεβλημένες με το Σύστημα επιχειρήσεις να φτάνουν πλέον τις 1.870.


Τα πολύ θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, αποτελούν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δραστηριότητα της ΕΕΑΑ. Η αύξηση κατά 10% των αποτελεσμάτων του 2015 σε σχέση με το 2014, που σημειώθηκε έπειτα από πέντε έτη οικονομικής ύφεσης με σοβαρές επιπτώσεις και στην ανακύκλωση, αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας, στον οποίο αξίζει όλοι να επενδύσουμε.
Το 2016 η ΕΕΑΑ στοχεύει στη διατήρηση της ανοδικής πορείας της ανακύκλωσης συσκευασιών μέσα από το σύστημα του Μπλε Κάδου, εξακολουθώντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην επίτευξη των Εθνικών Στόχων. Ειδικά για τη γυάλινη συσκευασία το δίκτυο του Μπλε Κώδωνα θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση ακόμα περισσότερων Δήμων. Παράλληλα οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών πρόκειται να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.
Με την πολύτιμη συνδρομή των ΟΤΑ, των επιχειρήσεων και των πολιτών εργαζόμαστε μεθοδικά προκειμένου να προωθήσουμε την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα, και να επιτύχουμε ακόμα περισσότερη ανακύκλωση την επόμενη χρονιά" δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Γιάννης Ραζής.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ελληνικά κρασιά: είδη, χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες

Ελληνικά κρασιά: είδη, χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες

Κρασί (οίνος) είναι το αλκοολούχο ποτό, που παρασκευάζεται από τη ζύμωση των σταφυλιών ή του χυμού τους (μούστος), μέσα σε (ξύλινα συνήθως) βαρέλια.Στον τόπο μας, έχει ιστορία μεγαλύτερη από πέντε χιλιάδες χρόνια, ενώ δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο που να μην το γνωρίζουν.

Στην αρχαία Ελλάδα, την πατρίδα του θεού Διονύσου (θεού του κρασιού), έπιναν το κρασί αναμειγνύοντας το με νερό, σε αναλογία ένα μέρος οίνου προς τρία μέρη νερού και μάλιστα διέθεταν ειδικά σκεύη, τόσο για την ανάμειξη του (ονομάζονταν κρατήρες) όσο και για την ψύξη του.
Το να πίνει κάποιος κρασί, που δεν είχε αναμειχθεί με νερό, (ονομαζόταν "άκρατος οίνος"), εθεωρείτο βαρβαρότητα και δινόταν μόνο στους αρρώστους, ή κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών ως τονωτικό.
Πολύ διαδεδομένη ήταν η κατανάλωση κρασιού με μέλι, καθώς και η χρήση μυρωδικών.
Η προσθήκη αψίνθου (αρτεμισία) στο κρασί, ήταν επίσης γνωστή (το παρασκεύαζε ο Ιπποκράτης, γι᾿ αυτό αναφέρεται ως "Ιπποκράτειος Οίνος"), όπως και η προσθήκη ρητίνης (ρετσίνα).

Τα βασικά είδη των ελληνικών κρασιών (οίνων)

Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το είδος του κρασιού:

• Το χρώμα: με βάση αυτό, τα κρασιά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, Λευκά, Ροζέ και Ερυθρά (κόκκινα). Το χρώμα του κρασιού, προέρχεται τόσο από το χρώμα των σταφυλιών, όσο και από τις μεθόδους οινοποίησης. Είναι όμως δυνατόν, να φτιάξουμε λευκά κρασιά, κι από κόκκινα σταφύλια.
•  Τα σάκχαρα: ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, τα κρασιά χωρίζονται σε ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά.
Η ελληνική νομοθεσία, ορίζει σαφώς την απαιτούμενη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ένα κρασί ξηρό ή ημίξηρο κ.λπ.
• Το διοξείδιο του άνθρακα: ανάλογα με την περιεκτικότητά τους, τα κρασιά χαρακτηρίζονται ήσυχα ή απλά, ημιαφρώδη και αφρώδη. Ανάλογα με την προέλευση του διοξειδίου του άνθρακα, τα διακρίνουμε σε "Φυσικά αφρώδη κρασιά", στα οποία το διοξείδιο του άνθρακα προέρχεται από την αλκοολική ζύμωση και έχει διατηρηθεί στο κρασί, και σε "Ανθρακούχα", στα οποία το έχουμε προσθέσει εκ των υστέρων.

Όλα τα κρασιά, ανεξαρτήτως είδους, κατατάσσονται σε κατηγορίες με βάση την ποιότητά τους. Στην ελληνική νομοθεσία, προβλέπονται τέσσερις ποιοτικές κατηγορίες κρασιών:
Επιτραπέζιοι Οίνοι - Vins de Table: Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις ποικιλίες ή στις περιοχές προέλευσης των σταφυλιών, έτσι οι οινοποιοί, έχουν την ελευθερία να παράγουν το κρασί που επιθυμούν.

• Τοπικοί Οίνοι - Regional Wines: Τα σταφύλια προέρχονται από συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως οινοπαραγωγική περιοχή, π.χ. Τοπικός Οίνος Πελοποννήσου, Τοπικός Οίνος Αγίου Όρους, Τοπικός Οίνος Μακεδονίας, κ.λπ.

•  Οίνοι Ελεγχομένης Ονομασίας Προελεύσεως - O.Π.Ε./ ΑΟC: Πρόκειται για φυσικά, γλυκά κρασιά ποιότητας, συγκεκριμένων ποικιλιών σταφυλιών και περιοχών όπως π.χ. Μαυροδάφνη Πατρών (με πιο διάσημη της Achaia Clauss), Μοσχάτος Ρίου, Μοσχάτος Σάμου, κ.λπ.).
Τα κρασιά αυτά φέρουν στο στόμιο της φιάλης, κρατική, αριθμημένη, μπλε ταινία.
    
• Οίνοι Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας - Ο.Π.Α.Π./ V.Q.P.R.D. : Πρόκειται για κρασιά ανωτέρας ποιότητας, που φτιάχνονται με σταφύλια από συγκεκριμένες ποικιλίες, τοποθεσίες και τρόπο παραγωγής.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, έχουν προσδιοριστεί 27 μικρές, οινοπαραγωγικές περιοχές προέλευσης ποιοτικών οίνων, όπως π.χ. Πάτρα, Νεμέα, Μαντινεία, Νάουσα, Σάμος, Πεζά, κ.λπ.
Τα κρασιά αυτά, φέρουν στο στόμιο της φιάλης, κρατική, αριθμημένη, κόκκινη ταινία.
         
–  Λοιπές κατηγορίες - είδη κρασιών:
•   α. Reserve – Επιλεγμένος: Οίνοι Ο.Π.Ε. και Ο.Π.Α.Π., με παλαίωση τουλάχιστον 3 χρόνια οι ερυθροί και 2 οι λευκοί.
•   β. Grand Reserve: Οίνοι Ο.Π.Α.Π., με παλαίωση τουλάχιστον 4 χρόνια οι ερυθροί και 3 οι λευκοί.
•   γ. Cava: Επιτραπέζιοι οίνοι με παλαίωση τουλάχιστον 3 χρόνια οι ερυθροί και 2 χρόνια οι λευκοί.
•  δ. Ρετσίνα ονομασία κατά παράδοσιν: παραδοσιακό, επιτραπέζιο λευκό ξηρό κρασί, συγκεκριμένης περιοχής, (π.χ. Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας), φτιαγμένο από τις ποικιλίες Ροδίτη και Σαββατιανό, με τη χαρακτηριστική γεύση ρητίνης του πεύκου.

Κρασί και φαγητό. Τι γίνεται όταν πρέπει να τα συνδυάσουμε, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες;

Η κεντρική ιδέα είναι, το ταίριασμα να δημιουργεί ισοροπία στις γεύσεις, αναδεικνύοντας και βελτιώνοντας το ένα, τη γεύση του άλλου.
Αν πάντως θέλουμε ν᾿ αποφύγουμε τις κακοτοπιές, ο πιο απλός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι ο χρωματικός.
Αυτός λέει ότι, το λευκό κρασί πάει με το ψάρι, ενώ το κόκκινο κρασί πάει με το κρέας.
Ένα λευκό κρασί, θα συνοδεύσει τέλεια ένα γεύμα με θαλασσινά, γιατί θα μειώσει την αίσθηση της αλμύρας, ενώ συγχρόνως η γεύση του θα αναδειχθεί από αυτήν.
Αντίθετα ένα κόκκινο κρασί, χρειάζεται πιάτα με έντονες γεύσεις.
Ένα κόκκινο ελαφρύ κρασί με λίγες τανίνες, ταιριάζει άνετα μ᾿ ένα άπαχο κρέας, όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, ενώ, ένα δυνατό κόκκινο κρασί θα φανερώσει τα προσόντα του, παρέα μ᾿ ένα πιάτο με κυνήγι (ο λαγός είναι ό,τι πρέπει).

Όσον αφορά τα ροζέ κρασιά, από ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο, αποτελούν μια καλή επιλογή, για ένα πιάτο με ψάρι, ή ένα πιάτο με κρέας με πολλά καρυκεύματα, ενώ αποτελεί και μια καλή λύση για το καθημερινό μας τραπέζι.

Και τέλος τα αφρώδη κρασιά, ποικιλιών όπως το μοσχοφίλερο, ταιριάζουν γάντι με τα επιδόρπια και τα φρούτα. Αλλά και σ’ ένα γλυκό επιδόρπιο, η συνοδεία ενός γλυκού κρασιού, θα είναι εξίσου επιτυχημένη.

Τα παραπάνω ισχύουν πάντα;
Όπως σε όλους τους κανόνες, έτσι κι εδώ, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις.

Το κοτόπουλο, ή ένα ψητό μαγειρεμένο με λευκή σάλτσα, ή ακόμη και αλλαντικά, μακαρόνια, ή κατσικίσιο κρέας, μπορούν άνετα να συνδυαστούν μ᾿ ένα λευκό κρασί, με σχετικά μεγάλη οξύτητα.

Ένα γεύμα που περιέχει ένα λιπαρό ψάρι μπορεί να σερβιριστεί με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί, ενώ ένα ψάρι που σερβίρεται με τη συνοδεία κόκκινης σάλτσας, μπορεί να συνοδευτεί με το κρασί που χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή της σάλτσας του.


Διαφορετικού είδους κρασιά στο ίδιο γεύμα, με ποιά σειρά;
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ξηρά λευκά κρασιά σερβίρονται πάντα στην αρχή του γεύματος και έπειτα ακολουθούν τα κόκκινα. Αρχίζουμε με κρασιά μεγαλύτερης οξύτητας και ακολουθούν αυτά που έχουν μικρότερη οξύτητα, από αυτά που προηγήθηκαν.

Αν σερβίρουμε κρασιά με διαφορά ηλικίας, το νεότερο κρασί, πρέπει να σερβίρεται πάντα, πριν από ένα παλαιότερο. Κι αυτό, για να μην χάσει το νέο κρασί σε αξία, συγκρινόμενο με το παλαιότερο.  Η σειρά παρουσίασης των φαγητών, αλλά και των κρασιών, θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη έκπληξη σ’ όποιον τα δοκιμάζει. Από το απλό στο σύνθετο, κι από την απλή γεύση στην πιο πολύπλοκη.

Εν κατακλείδι
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι, το κρασί πρέπει να συμπληρώνει την γεύση του φαγητού και όχι να κυριαρχεί σ’ αυτό. Ένα ουδέτερο αρωματικό κρασί, είναι το καλύτερο συμπλήρωμα για ένα ιδιαίτερα αρωματικό πιάτο, ενώ αντίθετα για ένα σπάνιο, καλά παλαιωμένο κρασί, το καλύτερο συμπλήρωμα είναι ένα απλό και ουδέτερο φαγητό.

Κι αν προβληματιστείτε, η Πελοπόννησος με τις καταπληκτικές ποικιλίες της, αποτελούν τη λύση, για τη σωστή επιλογή του κρασιού, που θα συνοδεύσει το φαγητό σας.

Το κρασί είναι "φάρμακο";

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν, ότι η καθημερινή μέτρια, κατανάλωση κόκκινου κρασιού, μειώνει τον κίνδυνο πεπτικών ελκών, ενώ απαλλάσσει το σώμα από τα βακτηρίδια που τα προκαλούν, δρα προστατευτικά και προληπτικά ενάντια στην στεφανιαία νόσο αλλά και σε πολλές μορφές καρκίνου.
Τούτο οφείλεται στα φλαβονοιειδή που περιέχονται στις τανίνες του κόκκινου κρασιού και που ενεργούν σαν αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα.
Κάποια ειδικά συστατικά των φλαβονοιειδών αποδείχτηκε ότι εμποδίζουν τη σκλήρυνση των αρτηριών. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κρασιού και η απλή κατανάλωση οινοπνευματωδών αυξάνει τους κινδύνους σχηματισμού πεπτικών ελκών.

Και για όσους πιστεύουν ότι, αν υπάρξει αλλαγή στο είδος του κρασιού που θα σερβιριστεί σ’ ένα γεύμα, επιταχύνεται η μέθη, καλό είναι να γνωρίζουν τα εξής:
Η επίδραση της αλκοόλης στον ανθρώπινο οργανισμό, εξαρτάται από το σωματικό βάρος και την τελική ποσότητα, η οποία θα συγκεντρωθεί στο αίμα, ανεξάρτητα από την προέλευση αυτής της αλκοόλης.
Πηγή:aghta-giagias.blogspot.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης αγροτικών αποβλήτων στο Βασιλάκι της Αρχαίας Ολυμπίας


Πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης αγροτικών αποβλήτων στο Βασιλάκι της Αρχαίας Ολυμπίας

Ένα νέο πιλοτικό έργο με τίτλο «Το σύστημα διαχείρισης CONDENSE: παραγωγή νέων λιπασμάτων από κτηνοτροφικά απόβλητα και υγρά απόβλητα ελαιουργείων» υλοποιεί η Αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο Βασιλάκι της Αρχαίας Ολυμπίας.
Αντικείμενο του έργου είναι η εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης κοπριάς και υγρών αποβλήτων ελαιουργείου, που μετατρέπει αυτά τα απόβλητα σε ένα τελικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ώστε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη γεωργία, αντί της χρήσης χημικής λίπανσης.

Πρωτοποριακή συνέργεια για μία «Υπεύθυνη Αλιεία» στην Καβάλα




Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο προγράμματος της WWF, αλιείς της Καβάλας συνεργάζονται για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματός τους και της θάλασσας, σε συνδυασμό με μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ που τολμά να πρωτοπορήσει για την βελτίωση της βιωσιμότητας των προμηθευτών της.
Στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF Ελλάς για μια «Υπεύθυνη Αλιεία», η περιβαλλοντική οργάνωση και η ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με τους αλιείς γριγρί της Καβάλας, την εταιρία εμπορίας ψαριών «Μανιός» και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο ένα πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας στόλου.

Όπως έγινε γνωστό από την WWF, στόχος της πρωτοποριακής αυτής συνέργειας είναι η επίτευξη βιωσιμότητας του στόλου γριγρί της Καβάλας που αλιεύει γαύρο και σαρδέλα, σύμφωνα με τα πρότυπα της οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC. «Πιστεύουμε ότι μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία μπορεί πραγματικά να αλλάξει ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την αλιεία στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Το MSC μας δίνει το πλαίσιο, όπου μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, και με βάση την επιστημονική γνώση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον, το εισόδημα των αλιέων στο μέλλον και βιώσιμες επιλογές για τους καταναλωτές. Εφόσον ο στόλος της Καβάλας πιστοποιηθεί, θα είναι σε θέση να προσφέρει βιώσιμο γαύρο και σαρδέλα στους Έλληνες καταναλωτές», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς.


Φορείς, πολιτεία, ψαράδες, επιστήμονες και επιχειρήσεις δουλεύουν μαζί για να διατηρήσουν τις ελληνικές θάλασσες ζωντανές, στηρίζοντας έμπρακτα την αλιεία και προσφέροντας βιώσιμες επιλογές στους καταναλωτές.


Αναλυτικότερα, το 2013 μπήκαν οι βάσεις του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τα πρώτα θετικά δείγματα αυτής της συνεργασίας έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Ήδη λειτουργεί η «Επιτροπή Μικρών Πελαγικών Καβάλας», όπου συμμετέχουν εκτός από τους εταίρους του προγράμματος, η Γενική Διεύθυνση Αλιείας, το Λιμενικό Σώμα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, το Τμήμα Αλιείας της Καβάλας, η ιχθυόσκαλα και οι ιχθυέμποροι της περιοχής.


Σύμφωνα πάντα με τη WWF, ο ρόλος της επιτροπής είναι κομβικός για τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων στη διαχείριση και τη βελτίωση βιωσιμότητας του στόλου. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει για πρώτη φορά φωνή στους αλιείς ώστε να συνεργαστούν με το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο τη χάραξη και την εφαρμογή αποτελεσματικής πολιτικής για την αλιεία γριγρί γαύρου και σαρδέλας στην Καβάλα.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή στοχεύει στην ανοικτή και εποικοδομητική διαβούλευση με σκοπό την εξασφάλιση της συλλογής δεδομένων, σχετικά με την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων σαρδέλας και γαύρου (απόθεμα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πληθυσμό ενός είδους ψαριού υπό εκμετάλλευση), και την αποτελεσματική διαχείριση της αλιείας στην περιοχή.


«Στην ΑΒ Βασιλόπουλος αρχή μας είναι να προσφέρουμε ό, τι καλύτερο στους πελάτες μας. Παράλληλα, εξίσου σημαντικό για εμάς είναι να εφαρμόζουμε προγράμματα και να υλοποιούμε δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, όπου δραστηριοποιούμαστε, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Μία από αυτές είναι και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που αντανακλά την προσπάθειά μας για την προστασία των ελληνικών θαλασσών, αλλά και του εισοδήματος των ψαράδων τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Θα στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή μέχρι το τέλος και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε, όχι μόνο γιατί έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή των κατάλληλων ανθρώπων αλλά και γιατί σχεδιάσαμε από κοινού το πλάνο δράσης, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και την εμπειρία της αλιευτικής κοινότητας», δήλωσε από πλευράς του ο Διονύσης Διονυσόπουλος, διευθυντής διασφάλισης ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Νάουσα: υδροηλεκτρική ενέργεια μέσα στο δίκτυο ύδρευσης



Πριν από λίγο καιρό είχατε διαβάσει στο econews.gr για την παραγωγή ενέργειας μέσα από τους σωλήνες του δικτύου ύδρευσης στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ.
Μια αντίστοιχη καινοτομία αναπτύσσει και η Νάουσα στην Κεντρική Μακεδονία, με τον Δήμο να υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ενεργειακής αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού της περιοχής.
Όπως διαβάζουμε στο greenagenda.gr, το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ύδρευσης και από τις υδατοπτώσεις.

Η Νάουσα θα εκμεταλλευτεί τη δύναμη των υδάτων του ποταμού Αράπιτσα, που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Τα νερά του ποταμού ρέουν ορμητικά από υψόμετρο, με αποτέλεσμα να δημιουργούν μεγάλη υδροστατική πίεση. Στην ουσία, ο δήμος θα αξιοποιήσει τη διαφορά υψομέτρου μεταξύ πηγών και δικτύου για να παραγάγει ενέργεια, όταν οι δήμοι της χώρας στη συντριπτική τους πλειονότητα καταναλώνουν ενέργεια για να παράσχουν νερό στους δημότες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία προβλημάτων στο δίκτυο από τη μεγάλη πίεση του νερού, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης υπάρχουν φρεάτια εκτόνωσης, όπου η ορμή του νερού ανακόπτεται προτού καταλήξει στις σωληνώσεις.

Εκεί ακριβώς θα εγκατασταθούν στροβιλομηχανές, οι οποίες ταυτόχρονα με την κατανάλωση νερού θα παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το νερό ρέει επί 24ώρου βάσεως με αποτέλεσμα η ηλεκτροπαραγωγή να είναι σταθερή. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος στρόβιλος ονομαστικής ισχύος 0,5 Μεγαβάτ παράγει πέντε ή έξι φορές περισσότερη ενέργεια από έναν αντίστοιχης ονομαστικής ισχύος που δεν βρίσκεται επί του δικτύου της ύδρευσης.

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι και να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2017, οπότε το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία.

Τα έσοδα από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της ΔΕΗ εκτιμώνται άνω του ενός εκατ. ευρώ ετησίως. Το έργο που έχει προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιτόκιο 3,3% για 25 χρόνια. Σύμφωνα με την χρηματοοικονομική μελέτη τα έσοδα θα είναι σαφώς πολλαπλάσια από τα τοκοχρεολύσια που θα πληρώνει ο δήμος στην ΕΤΕπ και θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Δήμου, το οποίο για το 2016 είναι με τα σημερινά δεδομένα για το δήμο της Νάουσας μόλις 460.000 ευρώ.

Εκτός από την αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού του δικτύου ύδρευσης, ο δήμος της Νάουσας με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη σχεδιάζει επενδυτικά και αναπτυξιακά έργα όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου και της προσβασιμότητας εντός του αστικού ιστού, η ανάπτυξη του branding του Δήμου και η ανάδειξη των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής, η μετατροπή της Νάουσας σε «έξυπνη» πόλη με την εκμετάλλευση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών, καθώς και τη δημιουργία θερμοκοιτίδας νέων καινοτομικών επιχειρήσεων (start ups).

Τέλος, σχεδιάζονται δράσεις συνδρομής των κοινωνικά ευάλωτων δημοτών, όπως η οικονομική ενίσχυση των νέων οικογενειών που τεκνοποιούν.
Υπενθυμίζεται ότι η Νάουσα υπήρξε σημαντικό βιομηχανικό-κλωστοϋφαντουργικό κέντρο των Βαλκανίων από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1990.

econews

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Πότε είναι η εποχή τους;

Πότε είναι η εποχή τους;

Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες τις εποχές του χρόνου χάρη σε θερμοκήπια και ορμόνες, αλλά αν θέλουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας να είναι νόστιμα, θρεπτικά και αγνά (όσο γίνεται), οι σωστοί μήνες είναι οι εξής:

Ιανουάριος:
άνηθος, μαϊντανό, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, ράπα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανό, λάχανο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, αβοκάντο, κουνουπίδι, μαρούλια, καρότα, σέλινο.
Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.

Φεβρουάριος:
Αγκινάρα, άνηθος, καρότο, αντίδια, κουνουπίδια, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανό, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, ράπα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο και αβοκάντο
Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα ψυγείου (συγκομιδή Οκτωβρίου), σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.

Μάρτιος:
Σπαράγγια λευκά και πράσινα, αγκινάρες, αβοκάντο, άνηθος, αντίδια, αρακάς, καρότα, κουνουπίδια, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, πατζάρι, πράσο, ραδίκια, ράπα, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.
Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα ψυγείου

Απρίλιος:
Κολοκυθάκια, κουκιά, ράπα (τελευταία),  αγκινάρες, αβοκάντο, άνηθο, αρακάς, καρότα, κουνουπίδια, κρεμμύδια φρέκα, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, πατζάρι, πράσο, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι.
Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα ψυγείου.

Μάιος:
Αβοκάντο, βλίτα, φασολάκια, πρώιμα αγγούρια, πρώιμες μελιτζάνες, άνηθος, αντίδι, αρακάς, καρότο, κολοκυθάκια, λάχανο, μαϊντανός, μάραθο, μαρούλι, πατζάρια, πιπεριά, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια και μπρόκολα (τελευταία)
Καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλένσια), φράουλες, κεράσια, βερίκοκα, μούσμουλα, πρώιμα πεπόνια.

Ιούνιος:
Ντομάτες, αγγούρι, αβοκάντο, βλίτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, πιπεριά, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, φασολάκια.
Βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες), καρπούζια, βύσσινα, πεπόνια, αχλάδια, μούσμουλα, πορτοκάλια.

Ιούλιος:
Αγγούρι, άνηθος, αντίδι, αρακάς, βλίτο, κολοκυάκια, φρέσκο κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, πιπεριά, ραδίκια, μπάμιες, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, ντομάτες, πατζάρια, ραπανάκια, καρότα, κολοκύθες, μελιτζάνες, πατάτες.
Βερίκοκα, φράουλες, αχλάδια, μήλα, σύκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα , καρπούζια, πεπόνια,

Αύγουστος:
Αγγούρια, άνηθο, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, λάχανα, μαϊντανό, μάραθο, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, πατζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο και φρέσκα φασολάκια, ντομάτες.
Αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, καρπούζια, μήλα, ροδάκινα, πεπόνια, σταφύλια και σύκα, δαμάσκηνα.


Σεπτέμβριος:
Κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, πατάτες.
Σταφύλια, σύκα, αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια
Νωπά καρύδια, φιστίκι Αιγίνης.

Οκτώβριος:
Τελευταία βλίτα, κολοκυθάκια, μάραθος, μελιτζάνες, πιπεριές, ραπανάκια, φασολάκια και ντομάτες. Αγγούρια, αντίδι, άνηθος, καρότο, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μαϊντανός, πατζάρι, μαρούλι, πράσο, ραδίκια, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκια, μπρόκολο, ράπα, φινόκιο.
Ακτινίδια, κυδώνια, μήλα, σταφύλια, λωτοί, ρόδια,
Ξερά σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια.

Νοέμβριος:
Αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Bρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.
Αχλάδια, μήλα, ρόδια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, πορτοκάλια
Ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα.

Δεκέμβριος:
Αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Bρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, ράπα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο, αβοκάντο, άνηθος, μαϊντανός.
Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, αχλάδια , σταφίδες, ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα.

Οι κρυφοί κίνδυνοι των χημικών αντηλιακών του εμπορίου





Οι κρυφοί κίνδυνοι των χημικών αντηλιακών.
Ενώ συχνά μας λένε ότι το να καλύπτεσαι με αντηλιακό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για το δέρμα μας, ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν πως αυτό δεν ισχύει.

Παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν αντηλιακό κάθε χρόνο αυξάνεται, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος εξακολουθεί να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να οφείλεται στο ότι τα δύο τρίτα από τα αντηλιακά που αναλύονται από το Environmental Working Group (EWG) – συμπεριλαμβανωμένων πολλών δημοφιλών μάρκων αντηλιακών-δεν λειτούργησαν καλά ή περιείχαν δυνητικώς επικίνδυνα συστατικά.
Σε ένα απόσπασμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της κλινικής Φαρμακολογίας και Θεραπευτικής, αναφέρει ότι:
«Τα αντηλιακά προϊόντα προστατεύουν από το ηλιακό έγκαυμα, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να δείχνει πως προστατεύουν από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή το μελανώμα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη συμπεριφορά των ατόμων που χρησιμοποιούν αντηλιακά, οι οποίοι λόγω της χρήσης αντηλιακού κάθονται περισσότερο χρόνο στον ήλιο, απ’ ότι θα έκαναν κανονικά. Η αναστολή της βιταμίνης D είναι, σε αυτό το στάδιο, απίθανη λόγω ανεπαρκούς χρήσης από τον χρήστη. Η ασφάλεια των αντηλιακών προϊόντων είναι το κύριο μέλημα, ωστόσο οι εταιρίες αντηλιακών έχουν κάνει επίκληση στα συναισθήματα του καταναλωτή και με ανακρίβειες έχουν προωθήσει τη χρήση των αντηλιακών προϊόντων.»
Γι΄αυτό πρέπει να γίνουμε πολύ πιο προσεκτικοί σχετικά με το τι βάζουμε στο δέρμα μας-ξεκινώντας με τα αντηλιακά.



Δεν είναι όλα τα αντηλιακά προϊόντα ίδια
Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αντηλιακών προϊόντων- τα χημικά αντηλιακά και τα μεταλλικά αντηλιακά. Και τα δύο λένε πως κάνουν την ίδια δουλειά (δηλαδή μας προστατεύουν από επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου) ωστόσο λειτουργούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

Τα χημικά αντηλιακά προκαλούν μια χημική αντίδραση με σκοπό να παρεμποδίσουν τυχόν βλάβη από UVA και UVB ακτίνες του ήλιου. Από την άλλη, τα μεταλλικά αντηλιακά είναι σχεδόν σαν μια φυσική ασπίδα, μπλοκάρει ή αντανακλά τις ακτίνες από το δέρμα.

Ενώ ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα μεταλλικά αντηλιακά που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου με μορφή νανοσωματιδίων (σε αντίθεση με τη ασφαλέστερη μορφή χωρίς-νάνο) μπορεί να είναι αρκετά μικρά και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, υπάρχουν πολλές περισσότερες ανησυχίες γύρω από συστατικά των αντηλιακών.




Διαπερνά το δέρμα
Έχει υπολογιστεί ότι ερχόμαστε σε επαφή με οτιδήποτε, μεταξύ 700.000 έως 2,1 εκατομμύρια διαφορετικών τοξικών χημικών ουσιών την ημέρα – εκ των οποίων πολλά είναι προϊόντα προσωπικής φροντίδας και φροντίδας του δέρματος.


Μερικά από αυτά προκαλούν σοβαρές ανησυχίες υγείας, συγκεκριμένα, το να βάλεις χημικά στο δέρμα μπορεί να είναι χειρότερο απ’ ότι το να τα φας, επειδή εισέρχονται μέσω του δέρματος στην κυκλοφορία του αίματος χωρίς κανένα φιλτράρισμα.
Έτσι από τις μυριάδες λοσιόν και κρέμες που χρησιμοποιούμε, τα χημικά αντηλιακά μπορεί να είναι ιδιαίτερως ανησυχητικά «καθώς τα περισσότερα είναι γνωστό ότι διαπερνούν το δέρμα σε κάποιο βαθμό», σύμφωνα με το EWG.

Ένα από τα πιο κοινά συστατικά αντηλιακών, το oxybenzone, έχει εντοπιστεί από το CDC στα όργανα του 97% των Αμερικανών που εξετάστηκαν. Μάλιστα, δύο ευρωπαϊκές μελέτες εντόπισαν χημικές ουσίες αντηλιακών στο μητρικό γάλα-έως 85% των δειγμάτων που εξετάστηκαν– που δηλώνει ότι το έμβρυο και τα νεογνά είναι σε κίνδυνο έκθεσης στις ουσίες αυτές.



Μιμείται και διαταράσσει τις ορμόνες
Με βάση έρευνα, αρκετές από τις πιο κοινές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για προστασία από τον ήλιο – συμπεριλαμβανομένων των oxybenzone, octinoxate και homosalate – εγείρουν υπόνοιες ότι μπορεί να μιμούνται τις ορμόνες και διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα.

Από αυτά τα τρία, το oxybenzone είναι μακράν η πιο μελετημένη ουσία των αντηλιακών χημικών. Στην πραγματικότητα, η EWG απαριθμεί πάνω από 20 μελέτες που θεωρούν το oxybenzone ως διαταρακτή ορμονών, και έχει βρεθεί μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλών συγκεντρώσεων oxybenzone στο σώμα και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης ενδομητρίωσης και χαμηλότερου βάρος κατά τη γέννηση των θηλέων.

Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της περιβαλλοντικής τοξικολογίας και Χημείας, αποδεικνύει ότι τα αρσενικά ψάρια που εκτίθονται σε υψηλότερη συγκέντρωση του oxybenzone ανέπτυξαν χαρακτηριστικά όμοια με το θηλυκό ψάρι και παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

Και στον άνθρωπο συμβαίνει ακριβώς το ίδιο



Εν τω μεταξύ, η χημική octinoxate έχει συνδεθεί με θυρεοειδή και συμπεριφορικές αλλαγές σε μελέτες σε ζώα, ενώ το homosalate πιστεύεται ότι διαταράσσει τα ανδρογόνα, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη.



Προκαλεί ερεθισμό του δέρματος και αλλεργίες
Άτομα με ευαίσθητο ή επιρρεπές σε αλλεργίες δέρμα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τύπο των αντηλιακών που χρησιμοποιούν, καθώς πολλά περιέχουν συντηρητικά, αρώματα ή αντηλιακές χημικές ουσίες. Άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακό συχνά, όπως άτομα που εργάζονται στην ύπαιθρο ή γυναίκες που χρησιμοποιούν προϊόντα φροντίδας δέρματος που περιέχουν αντηλιακές ουσίες, θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικές καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος.

Συμπτώματα ερεθισμού – όπως εξάνθημα, φαγούρα στο δέρμα, φουσκάλες ή οίδημα – δεν εμφανίζονται πάντα άμεσα, και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν.

Ένα από τα συστατικά που πρέπει να προσέξετε ως συντηρητική ουσία, ονομάζεται μεθυλισοθειαζολινόνη, ή ΜΙ, μια ουσία που η Αμερικανική Λέσχη Δερματίτιδας αποκάλεσε ως το «αλλεργιογόνο της χρονιάς» το 2013.



Απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες
Από τα 1.400 + αντηλιακά που έχουν δοκιμαστεί από το EWG, πάνω από 40% αναφέρονται ως παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.


Αυτό μπορεί να προκύπτει επειδή ορισμένα από αυτά τα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν μια μορφή της βιταμίνης Α και των παραγώγων της, όπως ρετινόλη και παλµιτική ρετινόλη, η οποία μπορεί να απελευθερώσει στο δέρμα επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες με το φως του ήλιου, αυξάνοντας έτσι την ταχύτητα με την οποία κακοήθη κύτταρα αναπτύσσονται.
«Τροφή»: Σας έχω πει πάρα πολλές φορές να μην εμπιστεύεστε επ` ουδενί τις συνθετικές βιταμίνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και όπως βλέπετε ΟΥΤΕ όταν πρόκειται να τις εφαρμόσετε στο δέρμα σας.



Τα αντηλιακά σπρέι είναι ακόμη πιο επικίνδυνα
Τα αντηλιακά σπρέι μπορεί να παρουσιάσουν έναν ξεχωριστό κίνδυνο, καθώς είναι πολύ πιθανό και να τα εισπνέετε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κινδύνους που δεν παρουσιάζουν οι κρέμες, σύμφωνα με τον Δρ Henry W. Lim, Πρόεδρο του τμήματος Δερματολογίας στο Henry Ford Health System στο Detroit..

Γι ‘ αυτό το FDA είναι στο στάδιο της διερεύνησης των πιθανούς κινδύνων των σπρέι προϊόντων για την υγεία.


Δεν είναι σωστά ρυθμισμένα
Με τόσες πολλές τοξικές χημικές ουσίες, θα περιμένατε ότι το FDA θα πραγματοποιούσε αυστηρές και συνεχόμενες δοκιμές για να ελεγθούν αν τηρούνται τα πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των αντηλιακών συστατικών. Ωστόσο, ο Dr. Axe ισχυρίζεται ότι τα αντηλιακά προϊόντα δεν έχουν ρυθμιστεί από το 1978 στις ΗΠΑ.



Φυσικές εναλλακτικές λύσεις
Το θέμα των αντηλιακών είναι σίγουρα πολύπλοκο. Η έκθεση του δέρματος σας στον ήλιο είναι μία κατάσταση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Διότι στην τελική, ο καρκίνος του δέρματος είναι από τις πιο διαδεδομένες μορφές όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, και ο αριθμός των περιπτώσεων συνεχίζει να αυξάνεται. 


Αλλά εάν βγαίνετε απλά για μερικά λεπτά κάθε φορά, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας, μπορεί να μην χρειάζεται να το εφαρμόσετε:
Αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 8 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ικανότητά μας να παράγουμε βιταμίνη D… κατά 95%! Αυτό πιστεύεται ότι είναι ένας από τους λόγους γιατί περίπου 75% από εμάς έχουν έλλειψη βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D είναι μία πραγματικά πολύ σημαντική ουσία και όντως είναι παράξενο, ειδικά εδώ στην Ελλάδα με τόση ηλιοφάνεια να έχουμε τόσοι πολλοί έλλειψη 
οπότε καλά είναι να βγαίνουμε στον ήλιο άφοβα για 20 λεπτά την ημέρα χωρίς αντηλιακό, αλλά ΟΥΤΕ γυαλιά ηλίου και τις υπόλοιπες ώρες ας χρησιμοποιούμε ένα ΦΥΣΙΚΟ αντηλιακό

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι όπου μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας χωρίς τη χρήση δραστικών χημικών ουσιών


Τρόφιμα που προστατεύουν το δέρμα σας από μέσα προς τα έξω!
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία λέει ότι, επειδή η οξειδωτική βλάβη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, ποικίλα αντιοξειδωτικά μέσω διαφόρων πηγών τροφίμων που μπορείτε να καταναλώσετε μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου.


Αποκτήστε μια σωστή ολοκληρωμένη διατροφή που να περιλαμβάνει τα εξής:
  • Πορτοκαλί τρόφιμα όπως τα καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθες και το πεπόνι, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο (βιταμίνη Α) και μπορούν να μειώσουν το ηλιακό έγκαυμα και τις ρυτίδες.
  • Εσπεριδοειδή – περιέχουν κουερσετίνη και βιταμίνη C.
  • Σπανάκι, λάχανο και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα οποία είναι υψηλά σε λουτεΐνη.
  • Ντομάτες, καρπούζι και κόκκινες πιπεριές, που περιέχουν λυκοπένιο.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο σολομό, τα ψάρια, λιναρόσπορο, καρύδια .
  • Τροφές πλούσιες σε σελήνιο (η οποία βρέθηκε να μειώνει το κίνδυνο του θανάτου από καρκίνο του δέρματος κατά 50%) όπως τα καρύδια Βραζιλίας, τα φουντούκια και το βιολογικό κρέας.
  • Πράσινο τσάι- το οποίο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
  • Μούρα – η υψηλότερη πηγή αντιοξειδωτικών.
  • Ψάρια ή UV μανιτάρια – τα οποία είναι γεμάτα με βιταμίνη D, κάτι που μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι ηλιακού εγκαύματος και καρκίνου του δέρματος.
  • Ελιές, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι – πλούσιες πηγές της βιταμίνης Ε, συμβάλλουν για την επούλωση του δέρματος.


Έλαια με φυσικό SPF
Πολλά φυσικά συστατικά – μερικά από τα οποία πιθανώς να έχετε ήδη στο σπίτι σας – έχουν ένα ενσωματωμένο δείκτη-προστασίας από τον ήλιο (αν και είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πόση προστασία ακριβώς προσφέρουν). Ωστόσο, αν βοηθάνε είναι επιθυμητό το να τα προσθέσετε στα σπιτικά προϊόντα ομορφιάς για να προσδώσετε επιπλέον αντηλιακές ικανότητες:


Έλαιο Κόκκινου σμέουρου – από όλα τα έλαια, το έλαιο κόκκινων σμέουρων πρέπει να παρέχει την υψηλότερη προστασία ευρέος φάσματος UV καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, και ω-λιπαρά οξέα .
Έλαιο Κάνναβης– λένε πως προσφέρει ένα SPF περίπου 6, το λάδι κάνναβης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα σας ή να καταναλωθεί, ώστε να ενισχύσει τα επίπεδα ωμέγα-3.
Έλαιο Macadamia – επίσης πιστεύεται ότι έχει δείκτη προστασίας SPF 6.
Σουσαμέλαιο – SPF περίπου 4.
Shea Butter – SPF 4.
Jojoba έλαιο – αυτό το λάδι έχει μια μυριάδα χρήσεων για τα μαλλιά και το δέρμα, ενώ παράλληλα προσφέρει SPF 4.
Λάδι καρύδας – με SPF 2, το λάδι καρύδας δεν πρόκειται να είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον ήλιο, αλλά είναι μία πρόσθετη προστασία του δέρματος.

Δείτε και μία ιδιαίτερα αποκαλυπτική ομιλία της καθηγήτριας Παθολογίας Dr. Elizabeth Plourde:


Πηγή: www.naturallivingideas.com
Παρακαλώ πιθανή αναδημοσίευση να γίνεται με ρητή αναφορά στα:
Επιμέλεια/Μετάφραση: AdRianna Gkika για τα proionta-tis-fisis.com

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Διατροφικός κίνδυνος τα τρανς λιπαρά – Κόψτε τα διά παντός






Καιρός να «κόψουμε» διά παντός τα τρανς λιπαρά!

Τα- πολύ βλαβερά- υδρογονωμένα φυτικά έλαια πρέπει να εξαφανιστούν από την αγορά, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τα επικίνδυνα για την υγεία τρανς λιπαρά πρέπει να απαγορευτούν. Έλληνες και ξένοι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα ανθυγιεινά υδρογονωμένα φυτικά έλαια πρέπει να «εξοριστούν» από την αγορά. 

Ήδη
– στη Νέα Υόρκη,
– στην Καλιφόρνια,
– στην Ελβετία,
– στη Δανία και
– στην Αυστρία
έχουν απομακρυνθεί από τα ράφια και απαγορεύονται.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφέρον να τεθούν περιορισμοί στην κατανάλωση των κακών λιπαρών, τρανς και κορεσμένων» λέει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτος .



Τα λιπαρά αυτά περιέχονται σε πολλές μαργαρίνες, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως σε κέικ, μπισκότα, γλυκά, πίτες, σε διάφορα σνακ αλλά και σε τροφές που πωλούνται στα ταχυφαγεία. Παράγονται κατά τη μετατροπή του υγρού φυτικού ελαίου σε στερεό λίπος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών, δηλαδή κατά την υδρογόνωση, η οποία έχει δύο προτερήματα: επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής στο ράφι και είναι φθηνή.

«Τροφή»: Για την υγιεία, ούτε λόγος. Και εδώ που τα λέμε γιατί να ασχοληθεί η βιομηχανία τροφίμων, εφόσον εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερόμαστε για το τι βάζουμε στο σώμα μας; 
Θυμηθείτε πόσες φορές σας έχω γράψει για την προπαγάνδα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια υπέρ των φυτικών λαδιών και των μαργαρινών εις βάρος του ελαιολάδου και της υγιείας μας εν τέλει! 
και η μεγάλη ειρωνεία είναι πως μας τα έχουν προπαγανδίσει για δήθεν υγιεινά και πως προφυλάσσουν και αποτρέπουν από τα καρδιαγγειακά! 

ΈΛΕΟΣ δηλαδή καθώς συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο


Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εκτιμούν ότι ακόμη και η μείωση κατά 1% της κατανάλωσης αυτών των λιπαρών- ως ποσοστό των συνολικών καθημερινών θερμίδων θα απέτρεπε 11.000 εμφράγματα και θα έσωζε 7.000 ζωές ετησίως στην Αγγλία. Αναγωγή με βάση τα στοιχεία του εξωτερικού δείχνει ότι στην Ελλάδα ένας αντίστοιχος περιορισμός θα απέτρεπε περίπου 2.420 εμφράγματα και 1.540 θανάτους. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών στις αναπτυγμένες χώρες κυμαίνεται στο 2%-4% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Στη Νέα Υόρκη μεμονωμένες προσπάθειες περιορισμού τους είχαν αποτύχει στο παρελθόν. Αλλά όταν απαγορεύτηκαν το 2007 το ποσοστό των εστιατορίων της πόλης που τα χρησιμοποιούσαν μειώθηκε από 50% σε λιγότερο από 2%. Και αυτό διότι ορισμένα τρανς λιπαρά εμφανίζονται φυσικά και δεν μπορούν να αποβληθούν συνολικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από αναλύσεις που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του κ. Καφάτου σε άγριο κατσίκι και σε κατσίκι της αγοράς προέκυψε ότι το πρώτο είχε μόνο 4% λιπαρά και το δεύτερο 25%! «Η διαφορά όμως δεν ήταν μόνο στην ποσότητα του λίπους των δύο κρεάτων αλλά και στην ποιότητά του. Το κατσίκι της αγοράς είχε τρανς λιπαρά» αναφέρει ο καθηγητής.

«Τροφή»: Η βιομηχανοποίηση, λοιπόν, είναι η τεράστια διαφορά (μαζί με την ποσότητα που καταναλώνουμε) που έχει κάνει το κρέας ανθυγιεινό πια και όχι αυτό καθ` αυτό το κρέας. Για να μην πιάσουμε τις ελεεινές και απάνθρωπες συνθήκες μεγαλώματος των ζώων. Ειδικά στην Ελλάδα, που όλοι λίγο πολύ είμαστε από κάποιο μέρος της περιφέρειας ή έχουμε κάποιον γνωστό, δεν επιτρέπεται να ψωνίζουμε βιομηχανοποιημένα κρέατα


Όπως σημειώνουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ Μέιρ Στάμπφερ και οεπίκουρος καθηγητής Ιατρικής Ντάριους Μοζαφάριαν, η αφαίρεση των τρανς λιπαρών από τη βιομηχανία τροφίμων είναι μια από τις απλούστερες στρατηγικές για γρήγορες βελτιώσεις στη δημόσια υγεία. Οπως λένε, μια απαγόρευση θα έσωζε ζωές, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην τιμή, στις πωλήσεις και στη διαθεσιμότητα των τροφίμων. Ηδη βρετανικές αλυσίδες σουπερμάρκετ όπως τα Μarks and Spencer και τα Waitrose, «εξοστράκισαν» σταδιακά τα συγκεκριμένα λίπη, όπως έχουν κάνει και κάποιες εταιρείες παρασκευής τροφίμων.


Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και στα κορεσμένα λιπαρά τα οποία περιέχονται στα ζωικά προϊόντα (γάλα, βούτυρο, τυριά, αυγά, κρέατα κτλ.) και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία. «Η υπερκατανάλωση “κακών” λιπαρών- τρανς και κορεσμένων- ευνοεί τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κτλ.»επισημαίνει ο κ. Καφάτος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ταχεία ανάπτυξη των μεγάλων ζώων και των πουλερικών και η κακή ποιότητα των ζωοτροφών έχουν υποβαθμίσει τα τελικά προϊόντα, με συνέπεια τα «κακά» λίπη να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα στα ζωικά προϊόντα. 

«Τροφή»: Η μαγική λέξη εδώ είναι η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ!! Επιτέλους είναι δυνατόν να τρώτε ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ κρέας; Ήμαρτον πια. Δεν φτάνει η ελεεινή ποιότητά τους, το θέλετε και κάθε μέρα. Είναι νόμος της Φύσης, ότι υπερκαταναλώνεται δημιουργεί προβλήματα ακόμη και το ίδιο το νερό!!!



Αυτή τη στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποιούν αναλύσεις σε 40 μαργαρίνες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. «Οπως φαίνεται, ορισμένες εταιρείες έχουν ελαττώσει τα τρανς λιπαρά, άλλες πάλι όχι» λέει ο καθηγητής. Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης θα είναι διαθέσιμα σε λίγο καιρό.



«Όμως το κακό δεν είναι μόνο τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά αλλά και ο τρόπος ζωής μας» τονίζει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ι. Ζαμπετάκης. Είναι ο συνδυασμός του καθιστικού τρόπου ζωής, της έλλειψης άσκησης και της κακής διατροφής που επιβαρύνει την υγεία μας.



«Στην Ελλάδα έχουμε πολλά και, ακόμη φθηνά, φρούτα και λαχανικά, έχουμε τη μεσογειακή διατροφή και καλό καιρό για περίπατο και άσκηση. Αυτά είναι “δώρα” και πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε. Και το κράτος πρέπει να κάνει κάτι για αυτό. Πρέπει να γίνει πιο επιθετικό απέναντι στη βιομηχανία των τροφίμων. Ακόμη οφείλει να εντάξει στο σχολείο μαθήματα σωστής διατροφής και άσκησης»υπογραμμίζει ο κ. Ζαμπετάκης. Και καταλήγει: «Κακή διατροφή σημαίνει περισσότερους ασθενείς και μεγάλο κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». 

«Τροφή»: Μην περιμένετε τίποτα και από κανέναν,  ΠΆΡΤΕ ΤΗΝ ΤΎΧΗ ΣΑΣ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΣΑΣ!! Εσείς χρειάζεται να κάνετε κάτι για να διατηρήσετε την υγιεία σας  ξεκινώντας από τα παιδιά σας