Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Αγελαδοτρόφοι του Λαγκαδά στήνουν μονάδα βιοαερίου από κοπριά

Λιάμης Λεωνίδας|  
Στη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού από βιοαέριο, με δυναμικότητα 1 MW και συνολικό προϋπολογισμό δαπάνης της τάξης των 3,9 εκατ. ευρώ, προχωρούν γνωστές οικογένειες αγελαδοτρόφων από Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κοινοτικού προγράμματος «Jessica», για την υλοποίηση μιας επένδυσης με οικονομικό και έντονα φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα.
Η τελετή υπογραφής της σύμβασης, με την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει αναλάβει να «τρέξει» το Jessica θα γίνει, μάλλον, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
Η τελετή υπογραφής της σύμβασης, με την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει αναλάβει να «τρέξει» το Jessica θα γίνει, μάλλον, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Οι νομικές πτυχές, για την υπαγωγή του προωθούμενου έργου στη λίστα με τα project, που χρηματοδοτεί το Jessica, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, έκλεισαν το απόγευμα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου, με την εταιρεία «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», που είναι ο φορέας υλοποίησης, να κερδίζει στο νήμα τη μάχη με το χρόνο, αφού οι συμβασιοποιήσεις, βάσει της προκήρυξης, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, η επίσημη τελετή υπογραφής της σύμβασης, με την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει αναλάβει να «τρέξει» το Jessica και στην Κεντρική Μακεδονία κι έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μη χαθεί το κρίσιμο deadline, θα γίνει, μάλλον, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Για την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη της δαπάνης της επένδυσης, εκτός από τους πόρους του Jessica, θα υπάρξει, κατά ένα μέρος, δανεισμός από την Πειραιώς και το υπόλοιπο από τα ίδια κεφάλαια των μετόχων της «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», στην οποία κατέχουν από 20% οι οικογένειες Δαργινάκη, Μουρατίδη, Καρβουνίδη, Κεφαλά και οι κ.κ. Βασίλης και Σπύρος Τζιάκας και Τάσος Μητσόπουλος, ιδιοκτήτες της εταιρείας συμβούλων ErgoPlanning.

Η χωροθέτηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα γίνει σε ακίνητο στο Κολχικό Λαγκαδά και εκτός σοβαρού απροόπτου θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέσα στο 2016. Ως πρώτη ύλη η μονάδα θα χρησιμοποιεί κυρίως τα λύματα που παράγουν οι εκτροφές των μετόχων της «Βιοαέριο Λαγκαδά ΑΕ», συν κάποιους όγκους από παρακείμενες εκμεταλλεύσεις με τις οποίες έχουν γίνει σχετικές συμφωνίες. 

 Μαγειρική σόδα για χαλιά ... σαν καινούρια!

Μαγειρική σόδα για χαλιά ... σαν καινούρια!

Μπορείτε να κάνετε τρία απλά βήματα και το χαλί σας θα γίνει και πάλι σαν καινούριο.



1. Περνάτε με την ηλεκτρική σκούπα το χαλί σας για να φύγει η σκόνη


2. Ραντίζετε το χαλί σας με μαγειρική σόδα


3. Αφού το αφήσετε για λίγη ώρα μετά μαζεύεται με την ηλεκτρική σκούπα, χρησιμοποιώντας και τα βουρτσάκια της, την μαγειρική σόδα.


Το χαλί σας θα μοιάζει σαν καινούργιο και οι ενοχλητικές μυρωδιές θα γίνουν καπνός.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Βιοενέργεια από αγριαγκινάρες στην Κοζάνη θα παράγει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες


Άδεια για την κατασκευή μονάδας βιομάζας ισχύος 25 Μεγαβάτ σε περιοχή του λιγνιτικού κέντρου της Κοζάνης έλαβε από τη ΡΑΕ η ΔEH Ανανεώσιμες.

Η βιομάζα θα προέρχεται από ενεργειακές καλλιέργειες της περιοχής και συγκεκριμένα αγριαγκινάρα, μίσχανθο και ινώδη σόργο. Επίσης θα αξιοποιούνται τα αγροτικά απόβλητα καλλιεργειών καλαμποκιού, σιτηρών κ.ά., αλλά και τα υπολείμματα κλαδεμάτων.
Όπως μεταδίδει το euro2day, το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο μελετάται εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ για πρώτη φορά είχε δημοσιοποιηθεί το 2012 και είχε κατατεθεί αίτηση για την χορήγηση άδειας. Η διαφορά με τον αρχικό σχεδιασμό έγκειται στην τότε πρόβλεψη για σύστημα τηλεθέρμανσης θερμικής ισχύος 75 Μεγαβάτ, κάτι που δεν προβλέπεται στη νέα άδεια.
Να σημειωθεί ότι από το 2009 βρίσκεται σε εξέλιξη πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας αγριαγκινάρας (γαϊδουράγκαθου) που είναι το κύριο ενεργειακό φυτό, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Κοζάνης και τον ΟΤΑ.

Την παραγόμενη βιομάζα αγοράζει η εισηγμένη εταιρία σε προσυμφωνημένες τιμές από τους παραγωγούς και την αναμειγνύει με λιγνίτη για να βελτιώσει την απόδοση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ωστόσο κατά το παρελθόν υπήρξαν προβλήματα με τον έγκαιρο καθορισμό της τιμής αγοράς της αγριαγκινάρας με συνέπεια η καλλιέργειά της να εγκαταλειφθεί από μεγάλο αριθμό γεωργών.

400.000 πρόωροι θανάτοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπασης


Την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε τα νέα εθνικά ανώτατα όρια...
για τις εκπομπές έξι βασικών ρύπων. Ειδικότερα, ενέκρινε τα προτεινόμενα ανώτατα όρια για το διοξείδιο του θείου (SO2), τα οξείδια του αζώτου (NOx), τις πτητικές οργανικές ενώσεις (NMVOC) πλην του μεθανίου, το μεθάνιο (CH4), την αμμωνία (ΝΗ3) και τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5), τα οποία θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2020 και το 2030, όπως αυτά προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   Η νέα οδηγία μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του κόστους που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ως και 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, δεδομένου πως η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο. Η παρούσα νομοθεσία θα βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης εντός των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, οι οποίες έχουν δεσμευτεί σε αυτήν τη διαδικασία.  

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, σχετικά με την παροχή ευελιξίας στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά την αντιστάθμιση της μείωσης των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, διοξειδίου του θείου και αιωρούμενων σωματιδίων από τη διεθνή ναυτιλία οι ευρωβουλευτές προτείνουν να απορριφθεί η αντίστοιχη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.   Αντ' αυτού, προτείνεται η Επιτροπή να εξετάσει τη λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών από τη διεθνή ναυτιλία, κυρίως στα χωρικά ύδατα των κρατών μελών και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες αυτών, και, ενδεχομένως, να υποβάλει νομοθετική πρόταση για το σκοπό αυτό.   Οι ευρωβουλευτές αναμένεται πλέον να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των Υπουργών με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση. 

Τι είναι το κόκκινο σκαθάρι και τρόποι αντιμετώπισης. 
Δράσεις καταπολέμησης  στο Ναύπλιο.


Προληπτικούς ψεκασμούς στα φοινικοειδή πραγματοποιούν συνεργεία του Δήμου Ναυπλιέων υπο την επίβλεψη του...
Αντιδημάρχου Ναυπλιέων Γιώργου Μπουζαλά.

Οι ψεκασμοί έχουν στόχο την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού που έχει προσβάλει χιλιάδες φοίνικες γενικότερα στην Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφανηση του και στην Αργολίδα.

Σήμερα οι ψεκασμοί γίνονταν στα φοινικοειδή στην περιοχή του παλαιού Τελωνείου στην πόλη του Ναυπλίου σε συνεργασία με τον γεωπόνο του Δήμου Ναυπλιέων κ. Λιάκη.


Τι είναι το κόκκινο σκαθάρι και τρόποι αντιμετώπισης: 

Το κόκκινο σκαθάρι, ή ρυγχοφόρος των φοινικοειδών, εισήλθε στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια και προκαλεί πλέον εκτεταμένη κρίση. Έχει ήδη εξολοθρεύσει χιλιάδες φοίνικες με τον πιο ανάλγητο τρόπο κι απειλεί και τους υπόλοιπους. Για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, θα απαιτηθεί η λήψη πολλών μέτρων. Μέχρι και κούρεμα προβλέπεται!

Μα πώς ξεκίνησε αλήθεια αυτή η ιστορία; Το κόκκινο σκαθάρι εντοπίστηκε σε ευρωπαϊκό χώρο στην Ισπανία το 1993, καθώς είχαν προηγηθεί εισαγωγές προσβεβλημένων φοινικοειδών από την Αίγυπτο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Ισπανικών αρχών να κηρυχθεί ως έντομο καραντίνας, η Ευρωπαική Επιτοπή μόλις το 2007 προέβη στην έκδοση της σχετικής οδηγίας στα κράτη-μέλη. Όμως, το πουλάκι... μάλλον το σκαθάρι είχε ήδη πετάξει. Είχε προλάβει να εξαπλωθεί εκτός από τη νότια Ισπανία και σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας μεταφέρθηκε με την εισαγωγή προσβεβλημένων φοινικοειδών κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων.

Aς πούμε τώρα λίγα λόγια για το σκαθάρι (κοκκινο- καφέ στο χρώμα, μεγέθους περίπου τριών εκατοστών) που προσβάλλει όλα τα φοινικοειδή με ιδιαίτερη προτίμηση στον κανάριο φοίνικα. Το θηλυκό γεννά εκτοντάδες αυγά, σε σχισμές και καινούργιες πληγές του φοίνικα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε κάμπιες που κατατρώνε τους μαλακούς ιστούς και τις ίνες του κορμού του φοίνικα στο ανώτερο μέρος του, κοντά στη στεφάνη. Σαν αποτέλεσμα τα νεότερα φύλλα αδυνατίζουν στη βάση τους και κάμπτονται προς τα κάτω. Το σύμπτωμα επεκτείνεται σταδιακά και στα υπόλοιπα φύλλα και το δέντρο παίρνει τελικά την όψη ομπρέλας. Όταν η προσβολή φτάσει στην καρδιά του φοίνικα, το δέντρο ξεραίνεται.

Για την αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού θα πρέπει καταρχήν να λάβουμε προληπτικά μέτρα:
Αγοράζουμε φοινικοειδή που συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή επίσημο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι τα φυτά είναι απαλλαγμένα από το έντομο.

Αποφεύγουμε το κλάδεμα των κατώτερων φύλλων την περίοδο δραστηριότητας του εντόμου. Το κλάδεμα συνιστάται να γίνεται από Νοέμβριο μέχρι Γενάρη ενώ οι τομές του κλαδέματος καθώς και τα αφαιρούμενα φύλλα πρέπει να ψεκάζονται με τα εγκεκριμένα σκευάσματα.

Παρακολουθούμε μακροσκοπικά τους φοίνικες κατά την περίοδο της δραστηριότητας του εντόμου, δηλαδή από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, σε εβδομαδιαία βάση, για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων, όπως το ξαφνικό σπάσιμο ή κάμψη ένος φύλλου ή κάποια φαγώματα στην περιφέρεια των νεότερων φύλλων κοντά στην καρδιά ή κάποιο σκαθάρι πάνω στον κορμό ή κάτω στο έδαφος.

Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί προσβολή, απαιτείται άμεση επέμβαση με χημικές ή βιολογικές μεθόδους. Παρακολουθήσαμε άλλωστε πριν λίγους μήνες την αγωνιώδη προσπάθεια του Κώστα Ρεσβάνη να καταπολεμήσει το σκαθάρι στον φοίνικα, στο γλαφυρό άρθρο του «Τους σώσαμε κυρ Κώστα! Τους σώσαμε!», χρησιμοποιώντας χημικά μέσα και κατασκευάζοντας μια μικρή πατέντα με την ψεκαστήρα για να ρίχνει φάρμακο στην καρδιά του. Παρακάτω παραθέτουμε τη λίστα μέτρων που μπορούμε να πάρουμε σημείωνοντας ότι η επιλογή μας εξαρτάται από το πλήθος των προσβεβλημένων δέντρων, την ένταση προσβολής, με το κόστος που είμαστε διαθετειμένοι να αναλάβουμε, με την επιλογή μας για βιολογικά ή χημικά μέτρα.

Εφαρμογή εγκεκριμένων χημικών σκευασμάτων με δραστικές ουσίες για ψεκασμούς κάλυψης σε φύλλα και στεφάνη, ριζοποτίσματος και έγχυσης στον κορμό σε σοβαρά προσβεβλημένους φοίνικες. Η χημική μέθοδος που απαιτεί επαναλήψεις ανά μήνα (από Φλεβάρη έως Νοέμβρη) είναι η πιο οικονομική από όλες αλλά η πιο επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Εφαρμογή δεντροχειρουργικής (το κούρεμα που λέγαμε) η οποία συνίσταται στην κοπή όλων των φύλλων και στην αφαίρεση όλου του τμήματος της στεφάνης, αφήνοντας μόνο το κορυφαίο μερίστωμα του φοίνικα (καρδιά). Εφόσον το κορυφαίο μερίστωμα δεν έχει πειραχτεί από τον ρυγχοφόρο, μετά από 2-3 μήνες το δέντρο αναβλαστάνει και δημιουργεί νέα φύλλα. Η μέθοδος απαιτεί εξειδικεύμένο προσωπικό.

Εφαρμογή βιολογικού σκευάσματος εντομοπαθογόνων νηματωδών που ψεκάζονται στην περιοχή γύρω από τη στεφάνη. Οι νηματώδεις εισχωρούν στον κορμό και προσβάλλουν τις προνύμφες του ρυγχοφόρου, τις οποίες νεκρώνουν. Η διάρκεια δράσης των νηματωδών είναι 3-4 εβδομάδες από την εφαρμογή. Το κόστος της μεθόδου είναι αρκετό υψηλό και σε αρκετές περιπτώσεις δεν προσφέρει απόλυτη εξασφάλιση.

Εφαρμογή μαζικής προσέλκυσης και παγίδευση των αρσενικών σκαθαριών με ειδικές παγίδες φερομόνης για μείωση πληθυσμού. Αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο.

Εφαρμογή θεραπείας με τη χρήση συσκευής μικροκυμάτων. Πρόκειται για μία συσκευή η οποία περιβάλλει τη στεφάνη του φοίνικα και εκπέμποντας μικροκύματα εξοντώνει τις προνύμφες. Η μέθοδος έχει πολύ υψηλό κοστολόγιο.

«Πράσινο» χοιρινό κρέας από το ΤΕΙ Ηπείρου

«Πράσινο» χοιρινό κρέας από το ΤΕΙ Ηπείρου

Οι ερευνητικές μέθοδοι για την παραγωγή πράσινου χοιρινού κρέατος και τα τελικά αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου της “Αρτας στις 7 το απόγευμα.

Το έργο αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Ηπείρου, ΑΕΙ της Ελλάδας και Πανεπιστημίων της Κίνας, όπως και της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος, για την ανάδειξη και διακριτή παραγωγή του Ελληνικού χοιρινού κρέατος και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και την Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΤΕΙ Ηπείρου, σημειώνεται πως η έννοια των ειδικών ποιοτικών παραμέτρων, της χρήσης πρωτεϊνικών διατροφικών πηγών από τη χώρα του προτύπου παραγωγής, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και της μεθοδολογίας, μπορεί να οδηγήσει το Εθνικό αυτό πρότυπο, σε Ευρωπαϊκή στρατηγική. Μάλιστα όπως σημειώνεται, μπορεί να κάνει την τοπική παραγωγή, εξαιρετικά εξωστρεφή, εξαγωγική δύναμη και αναγνωρίσιμη, καθώς και την Ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία παραγωγής «πράσινου κρέατος», αφού παράγει περίπου, το 17% της Ελληνικής παραγωγής χοιρινού.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Γιάννης Σκούφος.

Ελβετία: Μονάδα δέσμευσης CO2 για την ενίσχυση της φυτικής ανάπτυξης



Η πρώτη μονάδα εμπορικής κλίμακας για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα θα κατασκευαστεί στην Ελβετία, με το αέριο του θερμοκηπίου να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανάπτυξης λαχανικών.
Το εργοστάσιο θα λειτουργεί από την ελβετική Climeworks, μια εταιρεία του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη (ETH Zurich), και θα χρησιμοποιεί τη λεγόμενη τεχνολογία Απευθείας Αέριας Σύλληψης (DAC), η οποία βασίζεται σε ένα καινοτόμο φίλτρο για την εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα του περιβάλλοντος.
Το αέριο δεσμεύεται στην επιφάνεια του επαναχρησιμοποιήσιμου φίλτρου. Όταν το φίλτρο γεμίζει, τότε θερμαίνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου ώστε να απελευθερώσει το CO2, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε ένα κοντινό θερμοκήπιο για να ενισχύσει την ανάπτυξη των λαχανικών.
Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη μαρουλιών έως και κατά 20 τοις εκατό, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας.
Η μονάδα θα έχει κατάλληλη δυναμικότητα για την απομάκρυνση 900 τόνων διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2016, στα πλαίσια ενός τριετούς πιλοτικού προγράμματος για την πλήρη εκβιομηχάνιση της τεχνολογίας.
Παρόμοιες μονάδες μπορούν να αξιοποιηθούν από εταιρείες ανθρακούχων ποτών ή για την παραγωγή συνθετικών καυσίμων, αφού πρώτα προσδιοριστεί με ακρίβεια το λειτουργικό κόστος της τεχνολογίας.
Το πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς το κλείσιμο του κύκλου του άνθρακα, όπου το CO2 που εκπέμπεται από οποιαδήποτε πηγή θα μπορεί να δεσμευθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.
  • Αλλάζοντας διατροφή, αλλάζουμε τον κόσμο!

    Blogpost από Έλενα Δανάλη - 16 Οκτωβρίου, 2015
    Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου. Και μόνο το γεγονός ότι η τροφή μας χρειάζεται μία παγκόσμια ημέρα, δείχνει ότι παγκοσμίως κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το θέμα διατροφή, όπως και με ολόκληρο το διατροφικό μας σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι όλα διορθώνονται. Τα ακόμη καλύτερα είναι ότι ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και η  καταλληλότερη μέρα για να ξεκινήσουμε είναι… σήμερα.
    © Constantinos Stathias /Greenpeace

    Πώς αλλάζει ο κόσμος με το δικό μου φαγητό; [Tweet it!] tweet  

    Κάθε τροφή που επιλέγουμε περιέχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που άφησε περνώντας από τα αναγκαστικά στάδια της παραγωγής, συσκευασίας, μεταφοράς, διανομής και μεταποίησής της. Μια απλή αρχή που μπορούμε να θυμόμαστε είναι ότι "ο,τιδήποτε είναι καλό για την υγεία μας είναι καλό για το περιβάλλον" (και το αντίστροφο!). Ο κόσμος αλλάζει τη στιγμή που αποφασίζουμε να συνδέσουμε αυτό που τρώμε με την υγεία του περιβάλλοντος και ολόκληρου του συστήματος μέσα από το οποίο προήλθε αυτό που επιλέξαμε να φάμε. Αυτό σημαίνει ότι επαναπροσδιορίζουμε τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τροφή και αλλάζουμε επιλογές. Αλλάζοντας επιλογές, αλλάζουμε τον κόσμο!

    Πότε και πώς να αρχίσω;

    Ξεκίνα σήμερα κιόλας (μέρα που ‘ναι). Διάλεξε μία από τις ιδέες παρακάτω ή συνδύασε περισσότερες από μία και ξεκίνα σήμερα κιόλας να αλλάζεις τον κόσμο αλλάζοντας τη διατροφή σου.

    Πρώτα τα βασικά

    Ιδέες για να επανασυνδεθούμε με την τροφή μας και να στραφούμε σε μια διατροφή φιλικότερη για το περιβάλλον (άρα και την υγεία μας) υπάρχουν πολλές και για όλα τα γούστα. Όμως πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μερικά βασικά:
    • Το τι διαλέγουμε κάθε φορά να φάμε το αποφασίζουμε εμείς.
    • Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι συνήθειες, άρα αλλάζουν.
    • Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα από αύριο.

    Μερικές ιδέες 

    • Φάε όλο το φαγητό σου…
    Μην πετάς φαγητό. Το να περισσεύει φαγητό στην κατσαρόλα ή το πιάτο ή το ψυγείο και μετά να το πετάμε δεν είναι "αρχοντιά". Είναι σπατάλη. Πετώντας τροφή πετάς πόρους (χρόνος, ενέργεια, γη, νερό, κοκ) που χρειάστηκαν για να παραχθεί αυτό που ετοιμάζεσαι να πετάξεις. Ψώνιζε, μαγείρευε και γέμιζε το πιάτο σου μόνο με την ποσότητα που πρόκειται να φας. Ξέρεις ότι κάθε χρόνο πετιούνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής, δηλαδή το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως;
    • Φύτεψε την τροφή σου
    Το να φυτέψεις λίγα λαχανικά εποχής στον κήπο σου ή έστω μερικά μυρωδικά σε γλαστράκια στο μπαλκόνι είναι πιο εύκολο από ό,τι μπορεί αρχικά να ακούγεται και σίγουρα ο πιο πρακτικός τρόπος να συστηθείς από την αρχή με την τροφή σου. Επιπλέον όταν «ψωνίζεις» από τον κήπο σου αναγκαστικά τρέφεσαι με περισσότερα είδη εποχής και μην ξεχνάς: τα εποχικά βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της διατροφικής τους αξίας. Ξέρεις ότι τριγύρω σου υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι (αρκετοί μάλιστα ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα) που προμηθεύονται την τροφή τους κατευθείαν από τον κήπο τους;


    • Ψώνισε από μικρούς παραγωγούς
    Αν δεν νιώθεις έτοιμος να αρχίσεις να καλλιεργείς μόνος σου την τροφή σου (ή έστω τμήμα της) τότε προτίμησε να ψωνίζεις από αγορές παραγωγών ή κατευθείαν από αγρόκτημα. Η τροφή που προέρχεται από τοπικές μικρές πολυκαλλιέργειες είναι σίγουρα εποχική και δεν έχει υποστεί τις βλαβερές συνέπειες των χημικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις μεγάλες βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες οι οποίες χωρίς χημικά δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.
    • Ρώτα τα πάντα για το φαγητό σου
    Όταν ψωνίζεις από μικρό παραγωγό μπορείς να διατυπώσεις τις απορίες σου απευθείας στον άνθρωπο που καλλιεργεί και προμηθεύει την τροφή σου. Μπορείς να τον ρωτήσεις τι κάνει για τα παράσιτα, τις ασθένειες ή η γονιμότητα του εδάφους του. Ξεκινώντας να ρωτάς από πού και πώς προέρχεται η τροφή σου, αποκτάς σταδιακά μια πιο ολοκληρωμένη γνώση της όλης διαδικασίας μεταφοράς του φαγητού από τη γη ως το τραπέζι σου. Και τελικά, τρώγοντας με μεγαλύτερη επίγνωση απολαμβάνεις το φαγητό σου περισσότερο.
    • Διάλεξε λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά
    Μειώνοντας το κρέας από τη διατροφή σου συμβάλλεις στη μείωση σπατάλης φυσικών πόρων (νερό, γη, ενέργεια, κοκ) που απαιτούνται για την εκτροφή των ζώων. Επίσης συμμετέχεις στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου περιβαλλοντικού προβλήματος της εποχής μας: των κλιματικών αλλαγών. Ξέρεις ότι η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όσο ο τομέας των μεταφορών; Μείωσε την ημερήσια κατανάλωση κρέατος και μειώνεις τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
    Θες να συμμετέχεις στην προσπάθεια που συνεχώς μεγαλώνει; Αποδέξου την πρόκληση!


  • Οι καθημερινοί ήρωες της διατροφής μας

    Blogpost από Έλενα Δανάλη - 27 Οκτωβρίου, 2015 στις 11:48 Πρόσθεσε σχόλιο
    Ήρωες υπάρχουν πολλοί. Όλοι λίγο-πολύ ήρωες είμαστε σήμερα. Αυτό το ξέρω καλά. Εκείνο που δεν ήξερα είναι ότι μερικά χιλιόμετρα πιο κει, βρίσκονται ήρωες-παραγωγοί (και μάλιστα αρκετοί!). Άνθρωποι που με ελάχιστα στα χέρια τους κάνουν θαύματα. Που επιμένουν στο δύσκολο δρόμο και όχι τις εύκολες λύσεις.
    © Gabriel Psaltakis /Greenpeace
    Κάποιους από αυτούς είχα το προνόμιο να τους γνωρίσω από κοντά. Είναι αγρότες που έχουν γυρίσει θαρραλέα την πλάτη στις «φθηνές λύσεις» της βιομηχανικής γεωργίας και έχουν ήδη στραφεί στις μόνες πραγματικά συμφέρουσες (για όλους) επιλογές: βιώσιμες πρακτικές που παράγουν φαγητό χωρίς να εγκλωβίζουν τους παραγωγούς στο φαύλο κύκλο των χημικών και των φυτοφαρμάκων και χωρίς να καταστρέφουν τους πόρους και την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.
    Τους τελευταίους δώδεκα μήνες τριγύρισα σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρέα με καλούς φίλους-συναδέλφους, για να γνωρίσουμε και να κουβεντιάσουμε με αγρότες και κτηνοτρόφους που δοκιμάζουν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά: το λούπινο, το κουκί, το ρεβίθι και το μπιζέλι. Ελληνικές καλλιέργειες, εύκολες και οικονομικές, ανθεκτικές και προσαρμοσμένες στο εδώ κλίμα και έδαφος. Και ο καρπός τους υψηλά πρωτεϊνούχος. Αυτά φύτευαν οι άνθρωποι, αυτή την πρωτεϊνη έτρωγαν τα πρόβατα, οι κατσίκες και οι αγελάδες  στην Ελλάδα, πριν εισβάλλει η μεταλλαγμένη πρωτεϊνούχα σόγια της Monsanto από τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική.
    Βρεθήκαμε στη Βοιωτία, την Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Καρδίτσα, τη Χαλκιδική και την Αρκαδία. Γνωρίσαμε παραγωγούς-ήρωες που έχουν βρει λύσεις εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα γιατί γνωρίζουν καλά ότι προβλήματα και λύσεις συχνά πάνε μαζί. Μας άνοιξαν την πόρτα τους, τους σφίξαμε το χέρι. ‘Ολοι τους είχαν μία υπέροχη ιστορία να μας πουν. Ιστορία που τελικά με τη δική μας τροφή σχετίζεται και το δικό μας πιάτο αφορά.
      © Panos Mitsios /Greenpeace
    Βρήκαμε πρωτοπόρους παραγωγούς στην πονεμένη (περιβαλλοντικά) Βοιωτία. Ασχολούνται εδώ και χρόνια με το μαύρο κτηνοτροφικό κουκί. Μας έδειξαν τα κουκοχώραφα τους, μας ανέβασαν στο τρακτέρ τους, μας πήγαν στα μαντριά με τα πρόβατα που τρώνε το κουκί και δίνουν το γάλα τους να γίνει τυρί. Τους ρωτήσαμε αν υπάρχει διαφορά τώρα που ταΐζουν το δικό τους κουκί αντί για τη βραζιλιάνικη σόγια. «Μέχρι και στη συμπεριφορά του ζώου βλέπω διαφορά» μας είπε με σιγουριά ο Γιάννης, τρίτης γενιάς κτηνοτρόφος με πρόβατα.
     © Gabriel Psaltakis /Greenpeace
    Ανακαλύψαμε γενναίους καλλιεργητές λούπινου στην περιοχή της Δορκάδας, στην Κεντρική Μακεδονία. Γνήσιοι επαναστάτες (“λουπινίστας” τους ονομάσαμε και τους άρεσε) που πιστεύουν βαθιά μέσα τους και γνωρίζουν ότι η πιο μεγάλη επανάσταση ξεκινάει από το δικό τους χωράφι. Άνθρωποι ωραίοι και σίγουροι. Καλλιεργούν λούπινα, που καθόλου τυχαία κάποτε λέγονταν “το κρέας του φτωχού” καθώς είναι το ψυχανθές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ταΐζουν λούπινα τα πρόβατά τους, παίρνουν το γάλα, φτιάχνουν γιαούρτι. Από την παραγωγή στην κατανάλωση. Δεν θέλουν να αγοράζουν σόγια και να εξαρτώνται από τα σκαμπανεβάσματα των διεθνών τιμών (η σόγια είναι χρηματιστηριακό είδος, η τιμή της ανεβοκατεβαίνει συνεχώς).
    Υπάρχουν και άλλοι, σε διάφορα σημεία της χώρας. Μικροί παραγωγοί μεν, μεγάλοι ήρωες δε. «Αυτός είναι ο δικός μας μαύρος χρυσός», λένε και δείχνουν περήφανα το κτηνοτροφικό τους κουκί ο Σπύρος και η Νικολέτα στην Αυλίδα της Εύβοιας. «Περπατώ στη γη μου και την καμαρώνω. Αγνώριστη μου την έκανε το λούπινο», επιβεβαιώνει φίλος βιοκαλλιεργητής στην Αρκαδία.
    © Vassilios Siagkos/Greenpeace
    Οι ήρωες της τροφής μας είναι αθόρυβοι και απομονωμένοι, όμως είναι εκεί. Επίμονοι και σίγουροι. Και δυστυχώς μόνοι τους, προς το παρόν τουλάχιστον. Χρειάζονται κίνητρα, τεχνογνωσία, υποστήριξη και έμπνευση για να πολλαπλασιαστούν και για να συνεχίσουν το δρόμο μπροστά, το μοναδικό δρόμο που θα μας εξασφαλίσει υγιεινή και ασφαλή τροφή.
    Εμείς φυσικά θα παραμείνουμε στο πλάι τους!

Η Κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες

Η Κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες


Πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες: Η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες είναι ταχύτερη και αποδοτικότερη από τις συνηθισμένες, κλασικές μεθόδους κομποστοποίησης (ανάδευση και βρέξιμο του οργανικού υλικού) και απαιτεί λιγότερο χώρο παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερες οσμές. Το τελικό παραγόμενο προϊόν αποδόμησης της οργανικής ύλης είναι ένα ανώτερο φυσικό προϊόν λεπτότερης υφής που περιέχει περισσότερους μικροοργανισμούς από το φυσικό έδαφος. Το λεπτοκοκκώδες του μίγματος αυτού διευκολύνει περισσότερο την ενζυματική και μικροβιακή δράση και έτσι είναι ικανό να ασκήσει την ευεργετική του δράση πιο άμεσα στο φυτό.

Η ποσότητα της σκωληκοκοπριάς που αποβάλλεται από το γαιοσκώληκα εμπλουτίζεται με διάφορα ένζυμα (π.χ. ένζυμα διάσπασης των πρωτεϊνών) και φυσικές ορμόνες (αυξίνες, γιβεριλλίνες κ.α.). Παράλληλα, οι διάφοροι μικροοργανισμοί που συμβιούν με το γαιοσκώληκα προκαλούν διάσπαση των οργανικών ουσιών της τροφής του, με αποτέλεσμα το σχηματισμό του χούμου και την ελευθέρωση στοιχείων χρήσιμων και απαραίτητων για τη θρέψη των φυτών.

Ο ευεργετικός ρόλος του compost γαιοσκωλήκων (vermicompost ή σκωληκοκοπριά) και του  εκχυλίσματος κομπόστας γαιοσκωλήκων (Viorgan bioenergy): Τα εδάφη που εμπλουτίζονται με compost γαιοσκωλήκων παρουσιάζουν άριστη δομή και ιδιαίτερα αυξημένη ικανότητα συγκράτησης του νερού και των θρεπτικών στοιχείων. Τα φυτά που καλλιεργούνται στο compost γαιοσκωλήκων εμφανίζουν ισχυρό ριζικό σύστημα καθώς και παχύτερο, καταπράσινο φύλλωμα ακόμα και στα ανώτερα κλαδιά. Στα μεγαλύτερης ηλικίας φυτά όπου δεν χρησιμοποιείται compost εμφανίζεται συνήθως ασθενές φύλλωμα ή/και γυμνά κλαδιά στην κορυφή τους. Τα δένδρα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται με σκωληκοκοπριά είναι γεμάτα με καρπούς άριστης ποιότητας (οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) ενώ, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι καλλιέργειες που απολαμβάνουν της ευεργετικής δράσης της κομπόστας γαιοσκωλήκων έχουν ιδιαίτερα βελτιωμένη απόδοση και ανάπτυξη όπως και εξαιρετική εμφάνιση και ευρωστία.
Η χρήση του εκχυλίσματος κομπόστας γαιοσκωλήκων (viorgan bioenergy) αυξάνει την αντοχή των φυτών στις ασθένειες και το κρύο, εγκαθιστώντας ένα πλούσιο μικροβιακό φορτίο στις ρίζες των φυτών.
Ωστόσο, το πραγματικά αξιοσημείωτο για τα φυτά που καλλιεργούνται σε compost γαιοσκώληκα είναι ότι χρειάζονται πολύ λιγότερες φροντίδες, λιγότερο πότισμα και λιπάνσεις, από ότι τα φυτά που καλλιεργούνται με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.

Χρήσιμες οδηγίες για να εκμεταλλευτείτε την ευεργετική δράση της κομπόστας γαιοσκωλήκων.
Φυτά εσωτερικού χώρου: Απλώστε την κομπόστα γαιοσκωλήκων γύρω από τη βάση των φυτών. Σε κάθε πότισμα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του φυτού θα εισχωρήσουν στο υπόστρωμα φθάνοντας μέχρι τις ρίζες του φυτού.

Μίγματα για φύτευση και μεταφύτευση σε γλάστρα: Για υγιή σπορόφυτα, αναμίξτε ένα μέρος κομπόστας γαιοσκωλήκων με τρία μέρη ενός υποστρώματος ή τρία μέρη μίγματος άμμου και απλού χώματος. Μίγματα τύρφης με κομπόστα γαιοσκωλήκων και περλίτη θεωρούνται ως τα πλέον ενδεδειγμένα για αυτή τη χρήση εκτός και εάν έχετε ήδη προμηθευτεί το έτοιμο ειδικό μίγμα Viorgan humoo.

Ενίσχυση εξασθενημένων φυτών: Σε φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα εξασθένησης, η κομπόστα γαιοσκωλήκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υλικό ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος των φυτών ενισχύοντας ακόμα και την αντοχή στο κρύο. Αφαιρείτε τα πρώτα 3-5 εκ. του παλιού χώματος (με προσοχή ώστε να μην τραυματίζονται οι ρίζες) και αντικαταστήστε το με την κομπόστα γαιοσκωλήκων.

Προετοιμασία ευνοϊκών συνθηκών για ισχυρό ριζικό σύστημα – Λίπανση όλων των φυτών: Η κομπόστα γαιοσκωλήκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να προετοιμάσει το έδαφος όπου θα φυτευτούν καρποφόρα ή και καλλωπιστικά δένδρα, αμπέλια, θάμνοι και άλλα φυτά. Η δράση της κομπόστας γαιοσκωλήκων κατά την εφαρμογή αυτή γίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για την ανάπτυξη ισχυρού και υγιούς ριζικού συστήματος. Για να πραγματοποιήσετε την οργανική λίπανση με compost γαιοσκωλήκων, προσθέστε μία στρώση κομπόστας πάχους 2-3 εκ. γύρω από τα φυτά σας. Για να βελτιώσετε το έδαφος ανάπτυξης των φυτών σας μπορείτε να απλώσετε το compost σε πάχος 3-5 εκ. και στη συνέχεια να το ανακατέψετε με το ήδη υπάρχον έδαφος πριν φυτέψετε τα νέα σας φυτά. Εναλλακτικά θα μπορείτε να ανακατέψετε το προστιθέμενο compost με το υπάρχον χώμα και να τοποθετήσετε το μίγμα στη θέση φύτευσης.

Κείμενο: Θεοφύλακτος Σιδηρόπουλος

Παρουσίαση για «πράσινα» πτηνοτροφεία στα Γιάννενα

Τσατσάκης Γιάννης

Hμερίδα στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19:00 στο Κέντρο Εκδηλώσεων στα Λιθαρίτσια Ιωαννίνων. Στα πλαίσια της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα τελικά αποτελέσματα του καινοτόμου ερευνητικού έργου του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ», του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και της εταιρίας Αφοί Εμμανουηλίδη, με τίτλο «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» της δράσης «Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς του θεματικού τομέα Γεωργίας, Ζωικής Παραγωγής και Βιοτεχνολογίας».



Το πρόγραμμα με τίτλο «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων από τις 580 προτάσεις που υποβλήθηκαν και έλαβε έγκριση  για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Συνεργασία 2011», βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Επικεφαλής ερευνητικός εταίρος είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας Θεσσαλίας με υπεύθυνους τον καθηγητή κ. Πάνο Παναγάκη και τον ερευνητή κ. Θωμά Μπαρτζάνα και το πρώην Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου (νυν Τεχνολόγων Γεωπόνων) με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιάννη Σκούφο και συνεργαζόμενους το εργαστήριο Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη.

Στο 5% της αγροτικής οικονομίας αντιστοιχεί η ελληνική πτηνοτροφία 
Η πτηνοτροφία αποτελεί το δυναμικότερο τομέα της κτηνοτροφίας για τη χώρα μας εκφράζοντας το 5% της αγροτικής μας οικονομίας και το 10% της ζωικής παραγωγής, με τον αριθμό των πτηνών που εκτρέφονται να έχει αυξηθεί κατά 80% την τελευταία εικοσαετία. Επίσης, το ορνίθειο κρέας αποτελεί το μόνο κρέας με συνεχείς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στην Ε.Ε. όσο και παγκοσμίως και τους πιο αυξημένους ρυθμούς κατανάλωσης από τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ταυτόχρονα όμως, όπως κάθε παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα, είναι μεγάλος ρυπαντής με την παραγωγή στερεών και υγρών αποβλήτων, όπως και υψηλός καταναλωτής ενέργειας.

Το πρόγραμμα «Πράσινο Κοτόπουλο» πραγματεύεται ένα αντικείμενο εξαιρετικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Ήπειρο, Περιφέρεια που διατηρεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πανελλαδικά και παράγει περίπου ένα στα δύο κοτόπουλα που φτάνουν στο πιάτο μας.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας από τη σύγχρονη πτηνοτροφία, ώστε να οδηγηθεί ένα τμήμα της σε διακριτή παραγωγή με πιστοποιημένη τη μεθοδολογία του μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ, 29 Οκτωβρίου 2015
Κέντρο Eκδηλώσεων Λιθαρίτσια Ιωαννίνων
19:00  Προσέλευση
19:15  Χαιρετισμοί – Έναρξη Ημερίδας
19:30 Διατροφικές τεχνικές και τεχνολογίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων
Γ. Σκούφος, Α. Τζώρα, Α. Τσίνας, Α. Καραμούτσιος, Ζ. Καλύβα, Γ. Μαγκλάρας, Κ. Φώτου, Μ. Φραντζής, Γ. Μπαλτογιάννης, Η. Γιάννενας, Π. Φλώρου- Πανέρη, Π. Παναγάκης
19:50 Διαμόρφωση εσωτερικού μικροκλίματος  πτηνοτροφείου
Δ. Φείδαρος, Κ. Μπαξεβάνου, Θ. Μπαρτζάνας, Δ. Παπαναστασίου, Ι. Σκούφος, Κ. Κίττας
20:10 Περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα πτηνοτροφείου και μέθοδοι μείωσης αυτού 
Κ. Μπαξεβάνου, Δ. Φείδαρος, Θ. Μπαρτζάνας, Ι. Σκούφος, Δ. Παπαναστασίου, Κ. Κίττας
20:30 Η χρησιμοποίηση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση της ποιότητας του ορνίθειου κρέατος
Η. Γιάννενας, Ε. Μπόνος, Γ. Σκούφος, Α. Τζώρα, Α. Τσίνας, Λ. Ντόβα, Α. Γαβριήλ, Μ. Φραντζής, Θ. Μπαρτζάνας, Κ. Μπαξεβάνου, Δ. Φείδαρος, Π. Φλώρου-Πανέρη, Π. Παναγάκης 
20:50 Συζήτηση-Τοποθετήσεις
21:15 Λήξη Ημερίδας

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ερευνητικό πρόγραμμα  «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική δράση «Συνεργασία 2011 - Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό ταμείο) και Εθνικούς Πόρους (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας).

Μητέρα έφτιαξε ένα κρεβάτι για όλη την οικογένεια!

Η Elizabeth Boyce έχει μια μεγάλη οικογένεια να φροντίσει καθημερινά και δύσκολα τα καταφέρνει. Κι όταν έρχεται το βράδυ δεν θέλει να τρέχει από το ένα δωμάτιο στο άλλο για να φροντίσει τα 5 παιδιά της. Σκέφτηκε από εδώ, μελέτησε από εκεί και τελικά σχεδίασε μόνη της ένα υπερ-κρεβάτι που χωράει και τα 7 μέλη της οικογένειάς της.

perierga.gr - Μητέρα έφτιαξε κρεβάτι για όλη την οικογένεια!


Η πατέντα της συνδυάζει τις κουκέτες με το διπλό κρεβάτι στο κέντρο, προσφέροντας άπλετο χώρο για ύπνο σε όλους. Στο κεντρικό κομμάτι κοιμάται η μαμά και ο μπαμπάς μαζί με το ένα παιδί και στα πλαϊνά κοιμούνται από δύο παιδιά δεξιά και αριστερά. Η οικογένεια δηλώνει πως επιθυμεί να κοιμούνται όλοι μαζί, τους βολεύει να μοιράζονται ένα κρεβάτι και εξοικονομούν χώρο και χρήμα από επιπλέον έπιπλα.

Νέα γενιά και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης



Yπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση διεθνώς ότι ο ρόλος των νέων είναι βασικός προκειμένου να οδηγηθεί η κοινωνία πέρα από τα σημερινά αβέβαια όριά της και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Οι νέοι έχουν ενέργεια, παλμό και αισιοδοξία. Επιπλέον, σε ένα περιβάλλον που τους ενθαρρύνει και τους προσφέρει ευκαιρίες μπορούν να φέρουν ουσιαστική αλλαγή.

Η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται με τη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή, τη μείωση των ρύπων που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας και των φυσικών πόρων, τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και απαιτεί αλλαγές σε επίπεδο πολιτικών, νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων. Απαιτεί επίσης αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε, δημιουργούμε, καταναλώνουμε, ταξιδεύουμε, παράγουμε ενέργεια και σχεδιάζουμε τις πόλεις μας. Για την εδραίωση της είναι απαραίτητος ο συνδυασμός της καινοτομίας, της έρευνας και των νέων τεχνολογιών, αλλά και η συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου παράλληλα με τις κυβερνητικές πολιτικές. Επομένως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να διαμορφώσουν τη σχετική «ατζέντα» από μόνες τους. Μέσα από το δημόσιο διάλογο είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και φυσικά των νέων!

Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση βρίσκεται πρωτίστως στην εκπαίδευση και την ενημέρωση. Προκειμένου να διασφαλίσουμε για το μέλλον τη βιώσιμη ανάπτυξη, η νέα γενιά θα πρέπει να γνωρίζει καλά πολλές πτυχές του παγκόσμιου προβλήματος και τις πιθανές του λύσεις. Το σχολείο ή το πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στο να εμπεδωθούν οι έννοιες που το απαρτίζουν, μέσα από μια ολιστική προσέγγιση. Το πλαίσιο της σωστής εκπαίδευσης πρέπει να περιλαμβάνει υποδομές, μεθοδολογία και αξίες, με στόχο να παροτρυνθούν οι νέοι να σκεφτούν για το μέλλον και να συμβάλλουν αποτελεσματικά.

Οι ευκαιρίες που δίνονται στα πανεπιστήμια, πέρα από τη γνώση, δημιουργούν προϋποθέσεις για έκφραση φρέσκων ιδεών ώστε να ξεπεραστούν οι αποτυχίες μας σαν κοινωνία και να προταθούν λύσεις για σωστή διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και φυσικών πόρων σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο περιβάλλον ανάπτυξης. Τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου έχουν να επιδείξουν πολλές πρόσφατες πρωτοβουλίες των φοιτητών τους, οι οποίοι ασκούν πιέσεις στις διοικήσεις των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων προκειμένου να προσανατολίσουν τα επενδυτικά τους κεφάλαια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για ένα πιο βιώσιμο πλανήτη. Σύγχρονες μέθοδοι επικοινωνίας, όπως τα social media, βοηθούν στην ανταλλαγή απόψεων και δημιουργούν συνθήκες για συνεργασία και γνώση που ενδυναμώνουν το ενδιαφέρον τους και το ανατροφοδοτούν με καινούργια δεδομένα.

Τι γίνεται όμως όταν οι νέοι δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν ένα σοβαρό επίπεδο εκπαίδευσης; Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να εξαιρεθούν και από άλλες σημαντικές ευκαιρίες όπως η εργασία, η απασχόληση και η οικονομική εξασφάλιση. Έγκυρη έρευνα για την ανεργία και την οικονομική περιθωριοποίηση υποδεικνύει ότι αυτοί που μένουν έξω από το βασικό ρεύμα της εκπαίδευσης και της οικονομίας, μένουν επίσης έξω από κρίσιμους διαλόγους που λαμβάνουν χώρα σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο: κλασσικά απουσιάζουν από τα αμφιθέατρα, τα κοινοβούλια και το δημόσιο διάλογο, δεν συμμετέχουν σε συνέδρια κλπ. Επομένως η οπτική, οι επιθυμίες και οι επιδιώξεις τους δεν αποτυπώνονται επαρκώς στις πολιτικές και τους νόμους. Οι ιδέες τους και η συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι κοινωνικές συγκρούσεις, η διαφορετικότητα ή η αντιμετώπιση του HIV και του AIDS, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να συνεκτιμηθούν και οι ίδιοι δεν μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι νέοι στην Ελλάδα της κρίσης σήμερα μπορούν να παρακολουθήσουν, έστω κατ' αρχήν, αυτή την «παγκόσμια συζήτηση» όταν η ανεργία είναι το κύριο πρόβλημα των ημερών, πολύ περισσότερο μάλλον να συμβάλλουν με πράξεις ευθύνης; Πολλοί νέοι αναγκάζονται ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους όταν το πανεπιστήμιο είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας των γονιών τους ή να συμβιβαστούν με μια σχολή κατώτερη των προσδοκιών τους ή συχνά με μια περιστασιακή απασχόληση για ένα πενιχρό χαρτζιλίκι.

Επιπλέον, πως θα μπορούσε μια τέτοια συζήτηση να ξεκινήσει σε ένα αμφιθέατρο Ελληνικού πανεπιστημίου και να μετεξελιχτεί σε πράξεις ευρύτερης κοινωνικής ευθύνης τη στιγμή που το κράτος σήμερα αδυνατεί να συμβάλει αποτελεσματικά, να νομοθετήσει και να χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες που οι ίδιοι οι νέοι θα μπορούσαν να υλοποιήσουν πέρα από αυτές που αφορούν την καθημερινότητά τους αποκλειστικά.

Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, όπου, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, οι υποψήφιες πολιτικές παρατάξεις απέφυγαν κάθε αναφορά σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη διάρκεια των προεκλογικών τους εξαγγελιών. Την ίδια στιγμή, πολλοί μεγάλοι οργανισμοί ενδεχομένως αναγκάζονται να μειώσουν τις παροχές τους, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, λόγω της κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης.

Η συμμετοχή των νέων είναι απαραίτητη. Πως όμως θα πεισθούν οι νέοι να δουν τη βιώσιμη ανάπτυξη σαν μια προέκταση της «επάρκειας» του σήμερα στο μέλλον, όταν οι ίδιοι αισθάνονται απογυμνωμένοι από πόρους και προοπτικές;

Σε πολλές χώρες υπάρχουν κυβερνητικοί σχεδιασμοί για να προσανατολίσουν και προβληματίσουν τους νέους πάνω στα σημαντικά θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από ενημερωτικά, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Επίσης, η σύγχρονη στρατηγική των μεγάλων επιχειρήσεων επιλέγει, σε πολλές περιπτώσεις, ως κεντρικό άξονα της εξωστρέφειάς τους προς την κοινωνία να ενισχύει τους νέους. 

Όταν και οι δικές μας κυβερνήσεις...βρουν χρόνο να ευθυγραμμιστούν και να κοιτάξουν πέρα από το «δέντρο» του σήμερα, πιστεύουμε ότι η νέα γενιά θα είναι εκεί για να φυτέψει το «δάσος» του αύριο...ώστε η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη να επιτευχθεί και να είναι ταυτόχρονα βιώσιμη.

[των Φωτεινής Μαλτέζου και Αχιλλέα Σπαή, αναδημοσίευση από το  http://www.huffingtonpost.gr]

Τα αρωματικά φυτά της Ελλάδας βάση για «λειτουργικά» τρόφιμα



Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής και τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην αγορά.

Εξάλλου, η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών-συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά.
Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, εωσότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία με κινεζικούς φορείς, πανεπιστήμια και εταιρείες, για μια πιθανή αντίστοιχη αξιοποίηση κινεζικών φυτών. Ήδη έχει γίνει επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα και ανταλλαγή δειγμάτων φυτών και μούρων.

Η σχετική πρωτοβουλία παρουσιάσθηκε σε χθεσινοβραδινή ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την οποία οργάνωσαν οι εταιρείες Βιορύλ ΑΕ και Πάξμαν ΕΠΕ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα.

Όλοι οι αυτοί οι φορείς συνεργάσθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού τριετούς ερευνητικού έργου, το οποίο εντάχθηκε στη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στο πεδίο της έρευνας και τεχνολογίας, συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και βαίνει στην ολοκλήρωσή του αυτόν τον μήνα.

Οι ερευνητές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα μελέτησαν -και συνεχίζουν να μελετούν- τις δραστικές ουσίες και τα εκχυλίσματα διαφόρων φυτών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές (ακόμη και αντικαρκινικές) ιδιότητες, όπως το θρούμπι, η ρίγανη, το δίκταμο και τα κράνα. Οι ουσίες αυτές θα χρησιμοποιηθουν ως συστατικά σε τρόφιμα (σνακ, ‘ντρέσινγκ’ για σαλάτες, αναψυκτικά, χυμούς κ.α.), που θα βελτιώνουν την υγεία.

Όπως τονίσθηκε στην εκδήλωση, στην Ελλάδα καταγράφεται στον πρωτογενή τομέα μια στροφή στα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, αλλά η μεγάλη πρόκληση θα είναι να υπάρξει επίσης η ανάπτυξη ενός αντίστοιχου βιομηχανικού κλάδου, ο οποίος θα παράγει και θα εμπορεύεται τα νέα καινοτομικά προϊόντα που θα ενσωματώνουν αυτά τα φυτά.

Κάτι τέτοιο, τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού έργου Ιωάννης Κουρκουτάς, επίκουρος καθηγητης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), θα βοηθήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ήδη εκκρεμεί μία -προς το παρόν μη κατονομαζόμενη- πατέντα (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) για τη χρήση αιθέριων ελαίων σε τρόφιμα.

Όπως ανέφερε ο δρ Δημήτρης Τσιμογιάννης του ΕΜΠ, μέχρι σήμερα η μικρή ελληνική βιομηχανία αρωματικών φυτών δεν είναι διεθνώς ανταγωνιστική, επειδή παράγει μόνο αιθέρια έλαια, πετώντας το υπόλοιπο φυτό, ενώ θα μπορούσε να το αξιοποιεί, κάτι που θα επιδιωχθεί στο μέλλον με την παραγωγή και εκχυλισμάτων.

Η δρ Σταυρούλα Βεκιάρη του Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» τόνισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην Ελλάδα γι’ αυτές τις εναλλακτικές γεωργικές καλλιέργειες που οδηγούν σε «υπερ-τροφές» και ανέδειξε ιδιαίτερα τα οφέλη για την υγεία των μούρων (ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μύρτιλα, βατόμουρα, κράνα κ.α.), χάρη στις πολυφαινόλες, τα ωμέγα-λιπαρά οξέα, τις φυτικές στερόλες, τα μέταλλα κ.α. που περιέχουν. Από τις έως τώρα μελέτες, προκύπτει ότι τα κράνα έχουν την πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και τα μύρτιλα είναι τα πιο πλούσια σε φλαβονοειδή.

Η Γρηγορία Μητροπούλου του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ παρουσίασε στοιχεία για την αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων και εκχυλισμάτων των αρωματικών φυτών. Όπως διαπιστώθηκε, σε συνθήκες δωματίου ένας συμβατικός χυμός ντομάτας, αρχίζει να αλλοιώνεται λόγω μικροοργανισμών μετά από τρεις μέρες, ενώ όταν περιέχει αιθέρια έλαια, η αλλοίωση ξεκινά μετά από πέντε μέρες (και μετά από δέκα μέρες, αν ο χυμός βρίσκεται στο ψυγείο). Το συμπέρασμα, όπως τόνισε, είναι ότι η προσθήκη αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων στα τρόφιμα θα συμβάλει στην προστασία τους από μύκητες και άλλα μικρόβια.

Η Ελένη Φίτσιου (ΔΠΘ) μελέτησε την επίδραση αιθέριων ελαίων ελληνικής και τουρκικής ρίγανης και του χυμού από κράνα σε κύτταρα στο εργαστήριο, διαπιστώνοντας αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που φαίνεται να βοηθά στην χημειοπρόληψη του καρκίνου. Φαίνεται επίσης ότι τα εν λόγω αιθέρια έλαια επιδρούν στα επίπεδα έκφασης των γονιδίων και έχουν αντιπολλαπλασιαστική δράση στα κύτταρα.

Την πιθανή αντικαρκινική δράση των ίδιων αιθέριων ελαίων και εκχυλισμάτων, ιδίως για γαστρεντερικούς καρκίνους, επιβεβαίωσε και η έρευνα σε ποντίκια της Αγγελικής Τιπτιρή-Κουρπέτη (ΔΠΘ), η οποία χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν μια αντινεοπλασματική δράση.

Η καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και επικεφαλής του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΕΜΠ Βασιλική Ωραιοπούλου τόνισε ότι θα συνεχισθούν τα πειράματα με στόχο να ενσωματωθούν τα αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα σε τρόφιμα (λάδι, σνακ, σάλτσες κ.α.), έτσι ώστε να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων και να δημιουργηθούν νέες υγιεινές «λειτουργικές» τροφές.

Η χημικός μηχανικός Αντιγόνη Ωραιοπούλου της Βιορύλ ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία προϊόντων που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. Η εταιρεία ήδη έχει προχωρήσει σε πιλοτική παραγωγή και μελετά την περαιτέρω αξιοποίηση αυτών των φυτών για νέα τρόφιμα. Η Βιορύλ ΑΕ είναι ελληνική χημική βιομηχανία, που ιδρύθηκε το 1946 από τον καθηγητή Αλέξανδρο Σταυρόπουλο και σήμερα έχει ηγετική θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά της αρωματοποιίας και της βιοτεχνολογίας.

Η Πάξμαν ΕΠΕ έχει μονάδα στη ΒΙΠΕ Πάτρας και παράγει πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες αναψυκτικών και τροφίμων. Ενδιαφέρεται για τη δημιουργία γαλακτωμάτων με αιθέρια έλαια και ήδη έχει κάνει σχετικές δοκιμές.

Η πλαστική σακούλα που πετάξαμε ταξίδεψε στην Αρκτική



Η πλαστική σακούλα που πετάξατε κάποια στιγμή στο δρόμο ή στην παραλία σήμερα μπορεί να έχει βρεθεί στον Αρκτικό Κύκλο σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που εξετάζει το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης του πλανήτη από πλαστικά.

Γερμανοί και βέλγοι ερευνητές από το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ και το Βελγικό Εργαστήριο Πολικής Οικολογίας αντίστοιχα, το 2012 διέσχισαν με το παγοθραυστικό Polastern το Στενό Φραμ που χωρίζει τη Γροιλανδία από το νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ. Από τη γέφυρα του πλοίου και από ένα ελικόπτερο εντόπισαν και κατέγραψαν τα σκουπίδια που επέπλεαν στη θάλασσα.
Σε μια διαδρομή συνολικού μήκους 5.600 χιλιομέτρων εντοπίστηκαν συνολικά 31 αντικείμενα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Polar Biology. Ο αριθμός μάλλον ς «κορυφή του σκουπιδοπαγόβουνου» μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς τα σκουπίδια καταμετρήθηκαν μόνο κατά μήκος μιας θαλάσσια διαδρομής.

«Πραγματοποιήσαμε την έρευνα από τη γέφυρα του πλοίου, 18 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθώς και από ένα ελικόπτερο, οπότε μπορέσαμε να εντοπίσουμε μόνο τα μεγάλα αντικείμενα. Οι αριθμοί μας, επομένως, πιθανότατα υποτιμούν το πρόβλημα» λέει η Μέλανι Μπέργκμαν του Ινστιτούτου «Άλφρεντ Βέγκενερ» στη Γερμανία.

Η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι τα πλαστικά αντικείμενα προέρχονται από μια νέα πλωτή μάζα σκουπιδιών που σχηματίζουν στη Θάλασσα Μπάρεντς τα θαλάσσια ρεύματα που μεταφέρουν σκουπίδια από τις πυκνοκατοικημένες ακτές της Βόρειας Ευρώπης προς τον Αρκτικό Κύκλο. Σε όλο τον κόσμο έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα πέντε τέτοιες περιοχές μαζικής συσσώρευσης σκουπιδιών και αυτή δεν αποκλείεται να είναι η έκτη.

Οι ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου υποστηρίζουν ότι η παρούσα είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τις ποσότητες των πλαστικών που επιπλέουν στα νερά της Αρκτικής.
Προηγούμενη μελέτη της Μπέργκμαν εστίαζε στη συσσώρευση σκουπιδιών στο βυθό του παγωμένου ωκεανού όπου η συγκέντρωση των απορριμμάτων εκτιμάται τώρα πως είναι 10 με 100 φορές πυκνότερη από ό,τι στην επιφάνεια όσο δηλαδή στις μολυσμένες θάλασσες της νότιας Ευρώπης.


—Μάστιγα τα πλαστικά
Μια πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη δείχνει ότι, μεταξύ 135 διαφορετικών ειδών θαλάσσιων πτηνών, τα 80 καταπίνουν πλαστικά αντικείμενα, είτε γιατί τα θεωρούν τροφή είτε κατά λάθος.

Πτηνά, θαλάσσιες χελώνες, κήτη, μικρά ψάρια και άλλα είδη απειλούνται άμεσα από τα σκουπίδια, τα οποία καταπίνουν πιστεύοντας ότι πρόκειται για μέδουσες ή άλλες μορφές τροφής.
Άλλη πρόσφατη έρευνα εντόπιζε πλαστικό στο 8% των καρχαριών της Γροιλανδίας που εξετάστηκαν.

econews

Ραγδαία βελτίωση στην υγεία των παιδιών αν κόψουν τη ζάχαρη


Μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης στη διατροφή των παιδιών, ειδικά εκείνων που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, μειώνονται μέσα σε 10 μόλις ημέρες οι πιθανότητες για πολλές μεταβολικές νόσους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Obesity.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι γονείς πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην πρόσληψη ζάχαρης από ότι στις συνολικές θερμίδες, όταν επιδιώκουν να κάνουν αλλαγές στη διατροφή των παιδιών τους.
 
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα ασθενειών που εμφανίζονται ταυτόχρονα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή γλυκόζη, περίσσεια λίπους γύρω από τη μέση και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.
 
Η ηπατική νόσος και ο διαβήτη τύπου 2, ασθένειες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην “Δύση”, λόγω της παχυσαρκίας και άλλων συνθηκών που προκαλούνται κυρίως από την κακή διατροφή.
 
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Touro στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ προσπάθησαν να βρουν αν τα σωρευτικά αποτελέσματα της μεταβολικής νόσου οφείλονται στην παχυσαρκία, τις θερμίδες ή κάτι άλλο στη διατροφή. Βρήκαν ότι ο περιορισμός της ζάχαρης στα παιδιά, χωρίς να αλλάξει το σωματικό τολυς βάρος από κάποια άλλη δίαιτα κλπ μείωσε δραματικά τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου.
 
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 44 παιδιών ηλικίας 9-18 ετών. Όλα τα παιδιά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και όλα είχαν επιδείξει σαφή συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου. Τα παιδιά ακολούθησαν μια συγκεκριμένη διατροφή επί 9 ημέρες, όπου διατήρησαν την πρωτεΐνη, το λίπος και τους υδατάνθρακες που συνήθως κατανάλωναν, αλλά μείωσαν την πρόσληψη ζάχαρης από το 28% της διατροφής τους στο 10%.
 
Η ζάχαρη που κόπηκε από τη διατροφή των παιδιών αντικαταστάθηκε με άμυλο, όπως κουλούρια, δημητριακά και ζυμαρικά, αν και τα παιδιά μπορούσαν ελεύθερα να πάρουν φυσική ζάχαρη μέσω των φρούτων.
 
Μετά τις 9 ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν σαφή μείωση στην πίεση του αίματος, τα τριγλυκερίδια, την κακή χοληστερόλη, τη γλυκόζη νηστείας και τα επίπεδα ινσουλίνης και βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά.
 

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Κι όμως ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε προστατευόμενες περιοχές


tourismos-prostatevomenes-perioxesΟ Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης διοργανώνουν την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και ώρα 9.00π.μ. ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη Τουρισμού σε Προστατευόμενες Περιοχές. Η Περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» στα πλαίσια υλοποίησης της πράξης: «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠΠΕΡΑΑ.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα, στον πολυχώρο «BatisMultiplex», στην Αίθουσα “OdysSea” και θα έχει ως στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς επίσης και την προβολή και δοκιμή των τοπικών προϊόντων που παράγονται εντός του ΕΠΑΜΑΘ.Οι εισηγήσεις του πρώτου μέρους της ημερίδας θα αφορούν τις δυνατότητες ανάπτυξης των αγροτουριστικών επιχειρήσεων, το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πιστοποίησης Οικοτουρισμού. 

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από τον Πρόεδρο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τις δυνατότητες του τουρισμού στο ΕΠΑΜΑΘ. Στο δεύτερο μέρος, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις σχετικά με τα διαφορετικά είδη τουριστικών δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτυχθούν στις προστατευόμενες περιοχές (Τουρισμός υπαίθρου, Αναπηρικός τουρισμός, κ.ά.).Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό και οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα διατύπωσης ερωτήσεων προς τους εισηγητές, κατά τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Στο τέλος, οι παρόντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής όπως το μπλε καβούρι, αυγοτάραχο, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά και ακτινίδια. Όλα τα προϊόντα αποτελούν ευγενή χορηγία των τοπικών παραγωγών.

Αιολική ενέργεια: αποθήκευση σε μπάλες στο βυθό της θάλασσας


Η στοχαστικότητα της αιολικής ενέργειας (η οποία παράγεται όταν πνέει άνεμος με συγκεκριμένες ταχύτητες), η αστάθεια που εισάγει στα δίκτυα η διαλείπουσα φύση της παραγωγής και οι απορρίψεις φορτίων από ηλεκτροπαραγωγικές πηγές βάσης (λιγνίτης, φυσικό αέριο) που συνεπάγεται αποτελεί το βασικότερο επιχείρημα που μετέρχονται οι πολέμιοι των ΑΠΕ, οι εκπρόσωποι του λόμπυ των ορυκτών καυσίμων και πολλοί οικολόγοι (που προτιμούν τις καμινάδες των πετρελαιογεννητριών και των θερμοηλεκτρικών μονάδων από τις ανεμογεννήτριες «που εξολοθρεύουν πουλιά και υποβαθμίζουν το φυσικό τοπίο»).
Η αποθήκευση του πλεονάσματος της αιολικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ημερών με υψηλό αιολικό δυναμικό θεωρείται ως η λύση που θα συμβάλλει στην ομαλή ενσωμάτωσή της στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και στην περαιτέρω διείσδυση αυτής της τεχνολογίας μηδενικών εκπομπών στο ενεργειακό μείγμα.

—Τι είναι η αντλησιοταμίευση
Η μέθοδος που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για την αποθήκευση της αιολικής ενέργειας είναι η αντλησιοταμίευση: το πλεόνασμα αιολικής ενέργειας χρησιμοποιείται για την άντληση νερού από μια δεξαμενή υδροληψίας (κάτω δεξαμενή) σε μια δεξαμενή ταμίευσης (πάνω δεξαμενή) και αποθηκεύεται ως νερό σε υψηλή στάθμη.
Το αποθηκευμένο σε υψηλή στάθμη νερό απελευθερώνεται κατά τις ώρες ζήτησης αιχμής ή όταν επικρατεί άπνοια για να κινήσει έναν υδροστρόβιλο παραγωγής ενέργειας και να καταλήξει πίσω στη δεξαμενή υδροληψίας.
Η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης θεωρείται αξιόπιστη σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα σε περιοχές που διαθέτουν την κατάλληλη τοπογραφία και υδάτινους πόρους.


—Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η οποία παράγεται από ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες στη θάλασσα;
Το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον αυτής της τεχνολογίας δεδομένου ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 στην Ευρώπη προστέθηκε μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική ισχύς από κάθε άλλο έτος καθώς ολοκληρώθηκαν διάφορα μεγάλα έργα και επιτεύχθηκε η εγκατάσταση μεγαλύτερων ανεμογεννητριών.
Σε αριθμούς, στο πρώτο μισό του 2015 εγκαταστάθηκαν σχεδόν 2.342,90 Μεγαβάτ, ισχύς τριπλάσια από την εγκατεστημένη κατά την ίδια περίοδο πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, η εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύς στην Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 10.393,60 Μεγαβάτ από 82 θαλάσσια αιολικά πάρκα σε έντεκα χώρες.
Συνολικά, η εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύς αναμένεται να ανέλθει σε 4,2 Γιγαβάτ το 2015 σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance.
Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια ισχύ σε σύγκριση με τα 2,1 Γιγαβάτ που εγκαταστάθηκαν του 2013.
Ήδη προτείνονται διαφορετικές προσεγγίσεις, για το σχεδιασμό και τη λειτουργία τέτοιων αντισταθμιστικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της διαλείπουσας αιολικής παραγωγής στην ανοιχτή θάλασσα.


—Αντλησιοταμίευση στη θάλασσα με σφαιρικούς ταμιευτήρες
Ποσοστό άνω του 50% των νέων υπεράκτιων αιολικών Μεγαβάτ θα εγκατασταθούν σε υπεράκτια αιολικά πάρκα της Γερμανίας.
Η Γερμανία φιλοδοξεί να απεξαρτηθεί πλήρως από την πυρηνική ενέργεια εντός της επόμενης δεκαετίας και ηγείται εδώ και δεκαετίες τόσο στα φωτοβολταϊκά όσο και στην αιολική ενέργεια (μαζί με τη Δανία).
Σε αυτό το πλαίσιο οι Γερμανοί αναπτύσσουν λύσεις αποθήκευσης της αιολικής ενέργειας και στη θάλασσα. Ειδικότερα, η κατασκευαστική εταιρεία Hochtief συνεργάζεται με ερευνητές του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ πάνω σε ένα έργο που ονομάζεται «Stensea» (Stored Energy in the Sea- Αποθήκευση Ενέργειας στη Θάλασσα). Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός αντλησιοταμιευτήρα μεγάλης κλίμακας στην ανοιχτή θάλασσα.
Ο πυρήνας της αντισταθμιστικής μονάδας παραγωγής ενέργειας αποτελείται από 200 κοίλους σφαιρικούς ταμιευτήρες, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από σκυρόδεμα και βρίσκονται προσδεδεμένοι στον πυθμένα της θάλασσας κοντά στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο.
Όταν ο αέρας φυσά, οι μπάλες παραμένουν άδειες. Σε περίπτωση χαμηλής αιολικής παραγωγής, οι γιγαντιαίες μπάλες διαμέτρου 30 μέτρων πλημμυρίζουν με νερό και παράγουν ενέργεια μέσω της κίνησης ενός «πιστονιού» στο εσωτερικό.
57_1
Η ισχύς ενός μόνο τέτοιου συστήματος υπολογίζεται σε 20 Μεγαβάτ. Για να τη διασφάλιση της βραχυπρόθεσμης παροχής ενέργειας σε εθνική κλίμακα απαιτούνται επίπεδο έως και 200 τέτοιες μπάλες συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας τεσσάρων Γιγαβάτ.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις θα μπορούσε να κατασκευαστεί μία τέτοια γιγαντιαία σύγχρονη μονάδα για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε πέντε με δέκα χρόνια.

econews