Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Δείτε πως μπορείτε να βγάλετε 10.000 ευρώ μέσα σε 3 μήνες, αν έχετε μουριές στον κήπο σας [photos]




Ο δρόμος του μεταξιού ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες για όσους θελήσουν να ασχοληθούν με την εκτροφή μεταξοσκώληκα, καθώς... μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, που ξεκινά από τις 8.000 με 10.000 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος της καλλιέργειας...

Ο Μάιος και ο Ιούνιος θεωρούνται ιδανικοί μήνες για την εκτροφή μεταξοσκώληκα, καθώς η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας αυξάνεται και οι μουριές είναι φουντωμένες, καθώς αποτελούν τη μοναδική τροφή του πολύτιμου εντόμου.

Για παράδειγμα, 20 κουτιά σπόρου μεταξοσκώληκα μπορούν να αποφέρουν στον καλλιεργητή εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, ύστερα όμως από κοπιαστική και συστηματική εργασία 3 μηνών.

Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν μουριές, αφού ο μεταξοσκώληκας τρέφεται αποκλειστικά με τα φύλλα της, προκειμένου να αναπτυχθεί και να δώσει το πολύτιμο κουκούλι του.

Σημειώνουμε ότι ένα κουτί (περίπου 15 γραμμάρια) μεταξόσπορου περιέχει 20.000 μεταξοσκώληκες, οι οποίοι για να δώσουν μετάξι θα πρέπει προηγουμένως να καταναλώσουν 500 κιλά φύλλα μουριάς.

Από την εκτροφή ενός κουτιού μεταξόσπορου παράγονται μέχρι 60 κιλά χλωρά κουκούλια, από αυτά μετά την απόπνιξη 20-30 κιλά ξερά και τελικά 3-4 κιλά μεταξωτή κλωστή. Από το κάθε κουκούλι παίρνουμε περίπου 2.500 μέτρα κλωστή.

Για να ασχοληθεί κάποιος με την εκτροφή μεταξοσκώληκα -ανεξαρτήτως του αν είναι αγρότης ή όχι- θα πρέπει να δηλώσει το ενδιαφέρον του στο υπουργείο Γεωργίας, και ακόμα θα πρέπει να δηλώσει ότι διαθέτει χώρο για την εκτροφή του, καθώς και τον απαραίτητο αριθμό μουριών.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τον σπόρο μεταξοσκώληκα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του υπουργείου Γεωργίας.

Πρόκειται για σπόρο που είναι ειδικός για τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν την Ελλάδα. Κάθε κουτί κοστίζει 125-130 ευρώ. Οπως αναφέραμε, ένα κουτί σπόρου, δίνει 40-60 κιλά κουκούλι, ανάλογα βέβαια με το πόσο καλοταϊσμένο είναι το σκουλήκι.

Η διαδικασία

- Ο σπόρος πρέπει να επωαστεί, ώστε να «σκάσουν» τα αβγά και να βγουν τα μικρά σκουληκάκια. Η επώαση αυτή γίνεται στο εκκολαπτήριο. Στο ίδιο μηχάνημα υπάρχουν ειδικές «θήκες-φωλιές» όπου τοποθετούνται και ταΐζονται με ψιλοκομμένα φύλλα μουριάς οι νεογέννητοι μεταξοσκώληκες για τις δύο πρώτες ηλικίες που έχουν διάρκεια 1 βδομάδα με 10 μέρες.

- Αμέσως μετά οι μικρές κάμπιες μεταφέρονται στον κύριο χώρο εκτροφής τους, που θα πρέπει να είναι καλά καθαρισμένος, εξαερισμένος και να τον βλέπει ο ήλιος. Οι κάμπιες τρώνε και πάλι κομμένα φύλλα μουριάς. Είναι η εποχή που θέλουν να φάνε 3 με 4 φορές τη μέρα. Συνολικά οι 20.000 κάμπιες (που θα εκκολαφθούν από 1 κουτί) θα καταναλώσουν 400-500 κιλά φύλλα μουριάς.

- Η περίοδος της διατροφής διαρκεί 26-30 μέρες. Μάλιστα τις τελευταίες 10 μέρες οι μεταξοσκώληκες θα καταναλώσουν τα 350 από τα 500 κιλά φύλλα μουριάς που θα φάνε συνολικά.

- Ακολουθεί η διαδικασία του κλαδώματος. Μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί η φάση διατροφής, οι μεταξοσκώληκες τοποθετούνται πάνω σε κλαδιά μουριάς. Στη συνέχεια εκκρίνουν για τρεις μέρες από τους αδένες τους μία κλωστή. Με αυτήν πλέκουν το κουκούλι τους στο οποίο θα φυλακιστούν για δεκαπέντε μέρες, για να το τρυπήσουν μετά και να βγουν στον έξω κόσμο μεταμορφωμένοι σε πεταλούδες. Λίγες ώρες αργότερα ζευγαρώνουν και γεννούν τα αβγά τους, ολοκληρώνοντας τον βιολογικό κύκλο τους.

- Πριν προλάβει να «σκάσει» το κουκούλι, οι παραγωγοί μαζεύουν τις «φούσκες» από τα κλαδιά. Αν το κουκούλι τρυπήσει από την πεταλούδα καταστρέφεται.

- Τα κουκούλια πάνε σε ειδικό φούρνο για την πρώτη φάση της επεξεργασίας τους.

- Στη συνέχεια «αερίζονται» για να στεγνώσουν επί 1 βδομάδα και παίρνουν τον δρόμο για το απινηστήριο, ώστε να βγει από το κουκούλι η κλωστή.

- Ενα κουτί σπόρου δίνει περίπου 3 κιλά μεταξωτή κλωστή. Η κλωστή αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να καθαρισθεί από τη μεταξόκολλα, ώστε να είναι έτοιμη για χρήση (ύφανση κ.λπ.).

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εκτροφή μεταξοσκώληκα

Βασικές προϋποθέσεις για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων είναι να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για την εκτροφή, η αναγκαία ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα μορεόφυλλων και καλής ποιότητας και υψηλής αποδοτικότητας μεταξόσπορος.

Ο αγρότης επιχειρηματίας που θα αποφασίσει σηροτροφική δραστηριότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους χώρους εκτροφής των μεταξοσκώληκων, καθώς και δικιά του παραγωγή μορεόφυλλων, που αποτελούν την αποκλειστική τροφή των μεταξοσκώληκων, με την εγκατάσταση σύγχρονου μορεολίβαδου. Να σημειωθεί ότι ένα στρέμμα μορεολίβαδου παράγει περίπου 2 με 3 τόνους μορεόφυλλων. Για κάθε «κουτί» εκτροφής απαιτούνται συνολικά περίπου 500 κιλά μορεόφυλλα.

Μπορεί να γίνουν και 3 εκτροφές τον χρόνο (μία την άνοιξη, μία αρχές του θέρους και μία νωρίς το φθινόπωρο) ανάλογα με την περιοχή, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τον τρόπο διαχείρισης του μορεώνα.

Το κλίμα

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας είναι ευνοϊκές για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα.

Οι ανάγκες των μεταξοσκωλήκων σε μορεόφυλλα αυξάνονται όσο οι μεταξοσκώληκες μεγαλώνουν. Ετσι, στην τελευταία ηλικία χορηγείται το 70% περίπου της συνολικής ποσότητας μορεοφύλλων που χρειάζεται για την εκτροφή τους.

Σημειώνουμε ότι τρώνε συνεχώς και μόνο στη διάρκεια των ύπνων δεν λαμβάνουν τροφή. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους συνέχεια φρέσκα φύλλα για να μην καθυστερήσει η ανάπτυξή τους.

Τα φύλλα στις πρώτες ηλικίες (μέχρι την 3η) χορηγούνται κομμένα σε μικρά κομμάτια, από 1 μέχρι 5 εκατοστά. Ο κύριος λόγος του τεμαχισμού των φύλλων είναι η διευκόλυνση διατροφής του μεταξοσκώληκα. Στην 4η ηλικία χορηγούνται ολόκληρα φύλλα και στην 5η ηλικία η τροφοδότηση μπορεί να γίνει και με ολόκληρους βλαστούς.

Τρία ταΐσματα την ημέρα είναι αρκετά, αν χορηγείται η σωστή ποσότητα μορεοφύλλων και αν στους χώρους που γίνονται οι εκτροφές υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Η κάλυψη των εκτροφών με φύλλα πλαστικού (πολυαιθυλενίου) βοηθά ώστε να μη στεγνώνουν γρήγορα τα μορεόφυλλα κυρίως στις πρώτες ηλικίες που χορηγούνται τεμαχισμένα. Στην 4η και 5η ηλικία η κάλυψη με πλαστικό δεν είναι απαραίτητη γιατί τα μορεόφυλλα χορηγούνται ολόκληρα και δεν στεγνώνουν γρήγορα.


Τα αβγά

Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται για τις εκτροφές μεταξοσκώληκα αβγά λευκών υβριδίων κατάλληλων για εαρινή, θερινή και φθινοπωρινή εκτροφή. Με τα πολυυβρίδια εκτρέφονται μεταξοσκώληκες που εμφανίζουν αξιόλογα προσόντα, όπως:

α) μεγάλη παραγωγή σε χλωρά κουκούλια (άνω των 30 κιλών από ένα κουτί των 20.000 αβγών),

β) μεγάλη απόδοση σε μετάξι (από 5,5 - 6 κιλά χλωρά κουκούλια παίρνουμε ένα 1 κιλό μετάξι),

γ) οι κάμπιες τους εμφανίζουν μεγάλη αντοχή στις ασθένειες, η δε εκτροφή τελειώνει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (26-30 ημέρες), πράγμα που μειώνει σημαντικά το κόστος της παραγωγής.

Με την εκτροφή των μεταξοσκωλήκων, μέσα σε περίπου 30 ημέρες, εξασφαλίζεται ένα πολύ καλό εισόδημα για τον παραγωγό και μάλιστα σε μια εποχή που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιο εισόδημα από άλλα γεωργικά προϊόντα.

Οι πέντε ηλικίες του «παραγωγού»

Ο νεαρός μεταξοσκώληκας από τη στιγμή που θα εκκολαφθεί μέχρι τη στιγμή που θα πλέξει το κουκούλι (τη φούσκα) περνά από πέντε διαφορετικά στάδια που ονομάζονται «ηλικίες» και διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα ενδιάμεσο στάδιο που λέγεται «ύπνος». Συνολικά δηλαδή ο μεταξοσκώληκας περνά πέντε ηλικίες και 4 ενδιάμεσους ύπνους, που διαρκούν περίπου 30 μέρες.

-Τρέφεται αποκλειστικά με νωπά φύλλα μουριάς.

-Κατά την εκτροφή που διαρκεί συνολικά 40 περίπου ημέρες οι μεταξοσκώληκες τοποθετούνται πάνω σε ξύλινα κρεβάτια, τις λεγόμενες κρεβάτες.

Μετά από την εκτροφή αρχίζει το στάδιο του κλαδώματος. Οι μεταξοσκώληκες αναρριχώνται στα κλαδιά του πουρναριού που έχουν τοποθετηθεί πάνω στα κρεβάτια για να πλέξουν το κουκούλι τους. Ο μεταξοσκώληκας εκκρίνει από τους δύο μεταξογόνους αδένες του το μετάξι και με κινήσεις ακριβείας του σώματός του πλέκει το κουκούλι.

Το πλέξιμο γίνεται από έξω προς τα μέσα, με συνέπεια ο μεταξοσκώληκας να παγιδεύεται μέσα στη φούσκα ενώ προοδευτικά αλλάζει μορφή σε χρυσαλλίδα. Το πλέξιμο του κουκουλιού επιτυγχάνεται σε 12 μέρες στο απόλυτο σκοτάδι και χωρίς κανέναν εξωτερικό ερεθισμό. Την επόμενη μέρα μετά τις 12 μέρες ξεκινάει το μάζεμα των κουκουλιών από τα κλαδιά.

Το ξεκλάδωμα κρατάει 2-3 μέρες περίπου. Τα κουκούλια ψήνονται σε ειδικό φούρνο, κατόπιν πρέπει να αεριστούν για να στεγνώσουν και μεταφέρονται στο αναπηνιστήριο, όπου θα βγει από το κουκούλι η κλωστή. 

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Στο ΥΠΑΑΤ το θέμα των μεταλλαγμένων


Στο ΥΠΑΑΤ το θέμα των μεταλλαγμένων
29 Μαϊου 2014

Ενέκριναν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στη σύνοδο μονίμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της Ε.Ε.. Ωστόσο στη συμφωνία προβλέπεται ότι η κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη.

Η συμφωνία θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και αφού την εγκρίνουν οι υπουργοί, θα πρέπει να πάρει «πράσινο» φως και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος του έτους.
Με βάση τη συμβιβαστική πρόταση που προώθησε η Ελλάδα ως προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφραζαν αντιρρήσεις θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, ωστόσο τελικά πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης.

Μόνο το Βέλγιο διαφώνησε και απείχε από την ψηφοφορία.

Το νέο πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε χώρα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης.

Παράλληλα, οι χώρες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο πίεζαν οι εταιρείες παραγωγής σπόρων εδώ και μια 15ετία.
Μέχρι σήμερα, οι διαφωνίες των χωρών για τις καλλιέργειες αυτές καθιστούσαν τις διαδικασίες έγκρισης πολύ δύσκολες και μακροχρόνιες.

Τα τελευταία χρόνια τέσσερα γενετικά τροποποιημένα είδη έλαβαν άδεια καλλιέργειας στην Ευρώπη, ωστόσο μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να καλλιεργείται και σήμερα, το καλαμπόκι MON810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto.

Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε.

Εν αναμονή της έγκρισής τους βρίσκονται άλλα επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων και το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.

Πηγή:paseges.gr

Έργα και ημέρες της Monsanto

X-Food


17:33 | 29 Μάιος. 2014
Εν όψει της εισβολής μεταλλαγμένων ειδών στην Ευρώπη, ύστερα από ομόφωνη συμφωνία των κρατών μελών της ΕΕ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ρίξουμε περισσότερο φως στους λόγους για τους οποίους τέτοιες αποφάσεις αποτελούν κάτι παραπάνω από σοβαρότατο κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία των πληθυσμών αλλά και για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. 
Επιμέλεια: Μικαέλα Κόλλια


Παρ’όλο που τα τελευταία χρόνια έχει εγκριθεί στην Ευρώπη η καλλιέργεια τεσσάρων μεταλλαγμένων σπόρων, μόνο το καλαμπόκι MON810 της Monsanto καλλιεργείται σήμερα, καθώς η καλλιέργεια των υπόλοιπων δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε.
Οι θάνατοι και οι αρρώστιες που έχουν προκληθεί από προϊόντα της Monsanto στα χρόνια της λειτουργίας της, σε συνδυασμό με τις καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, από την Αφρική ως την Αρκτική, έχουν ξεσηκώσει μαζικό κύμα διαμαρτυριών, ιδιαίτερα στην Αμερική. Και ενώ μέχρι σήμερα η Ευρώπη είχε εφαρμόσει απαγόρευση των προϊόντων της, φαίνεται ότι η συμφωνία, που προωθήθηκε από την Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα, προμηνύει την έγκριση των κυβερνήσεων για την έλευση των μεταλλαγμένων και το ξέσπασμα λαϊκών αντιδράσεων εναντίον τέτοιων αποφάσεων που, με σκοπό το κέρδος, ανοίγουν το δρόμο στις πολυεθνικές μεταλλαγμένων ειδών.
Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «Μarch against Monsanto», που δημοσιεύεται στο AlterNet, μερικοί από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να απαγορευθούν τα προϊόντα της Monsanto είναι οι εξής:

Πρόκειται για μια κερδοσκοπική εταιρία που παρασκευάζει δηλητηριώδη χημικά.
Με μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της εταιρίας διαπιστώνει κανείς ότι η αλήθεια απέχει παρασάγγας από όσα η ίδια ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει.
Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901 στο St. Louis του Μισούρι των ΗΠΑ από τον Τζον Φράνσις Κουήνι, βετεράνο της φαρμακευτικής. Από τότε έχει αλλάξει άρδην η συμπεριφορά, η ισχύς και η εξάπλωση της εταιρείας. Το πρώτο προϊόν που παρασκεύασε ήταν σακχαρίνη, η οποία είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται για να αυξήσει την αίσθηση του γλυκού σε ποτά, ζαχαρωτά, κουλουράκια, οδοντόπαστες, φάρμακα κ.α. Το προϊόν είχε επιτυχία και έτσι η Monsanto πούλησε τη σακχαρίνη στην Coca Cola. Δυστυχώς, όμως, έχει συσχετισθεί με ευερεθιστότητα, υπερτονία, αϋπνίες και στραβισμό, που υποχωρεί 36 ώρες μετά την κατάποση της. Όπως αναφέρεται σε δύο αναφορές για τη σακχαρίνη, η υπερβολική δόση πορεί να προκαλέσει αντιδράσεις γενικευμένου οιδήματος, ολιγοουρίας και αλβουμινουρίας.
Στη συνέχεια, η Monsanto εξαπλώνεται στην Ευρώπη παράγοντας ασπιρίνη, βανιλλίνη, συνθετικό καουτσούκ και σαλικυλικό οξύ. Στη δεκαετία του 1920 η εταιρεία επεκτάθηκε σε βασικά βιομηχανικά χημικά προϊόντα. Τη δεκαετία του 1940 η Monsanto γίνεται κορυφαίος παραγωγός πλαστικών με τις συνθετικές ίνες και το πολυστυρένιο. Από τότε παραμένει μία από τις 10 μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίες ανά τον κόσμο.
Είναι σημαντικό ότι ένα από τα πιο διάσημα προϊόντα της Monsanto είναι ένα εντομοκτόνο και αποφυλλωτικό, το «Αgent Orange», που το κατασκεύασε σε συνεργασία με το αμερικανικό κράτος και χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Το συγκεκριμένο παρασκεύασμα προκάλεσε, και συνεχίζει να προκαλεί,  καρκίνο, γενετικές μεταλλάξεις σε βρέφη και ενήλικες, ακρωτηριασμούς και ακόμα και θάνατο όχι μόνο των 500.000 χιλιάδων γηγενών αλλά και πολλών αμερικανών στρατιωτών. Μάλιστα, όταν το 1978 Αμερικανοί στρατιώτες βετεράνοι του Βιετνάμ κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Agent Orange, η Μονσάντο χρηματοδότησε μελέτες και χειραγώγησε τα αποτελέσματα ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη διοξίνη δεν είναι καρκινογόνος.
Εκτός από τη σακχαρίνη και τo Agent Orange, έχει στο ενεργητικό της την παραγωγή του DDT (διχλωροδιφαινυλοτριχλωροαιθάνιο), ενός από τα πιο γνωστά συνθετικά εντομοκτόνα, με μακρά, μοναδική και αμφιλεγόμενη ιστορία, που χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση της ελονοσίας. Παρ’όλο που το DDT έχει συνδεθεί με κάποιες μορφές διαβήτη και καρκίνου, δεν είναι τόσο τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εντούτοις, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι βιοδιασπώμενο και έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο. Σύμφωνα με αμέτρητες έρευνες, τα ραντίσματα με DDT είχαν ως αποτέλεσμα τον αφανισμό ψαριών, εντόμων και πουλιών από την Αφρική ως την Αρκτική.
Τέλος, ένα από τα βλαβερά προϊόντα της είναι το PCB, που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό υγρό και η έκθεση σε αυτό προκαλεί καρκίνο, γεννήσεις παιδιών με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, μείωση λειτουργίας θυρεοειδούς και διαταραχή των σεξουαλικών ορμονών. Όταν, το 1966, κάποιοι επιστήμονες έριξαν ψάρια στο κανάλι του Σνόου Κρικ όπου ρίχνονταν ποσότητες PCB τα ψάρια πέθαναν μέσα σε 3.5 λεπτά. Και ενώ η Monsanto ενημερώνει την πολιτεία για τη τοξικότητα και τους κινδύνους του υγρού και τη συμβουλεύει να ζητήσει από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, εκείνη μένει κυριολεκτικά αμέτοχη.
Τα χημικά προϊόντα της Monsanto συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο στον κόσμο, τόσο εντός όσο και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, και να τη θέτουν συνεχώς αντιμέτωπη με δικαστικές αγωγές. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τα χημικά παρασιτοκτόνα που παράγει με τη νόσο του Πάρκινσον, νόσο του Alzheimer, τον αυτισμός και τον καρκίνο.
Ένα άλλο παράδειγμα της χημικής τρέλας της Monsanto ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ένα γαλλικό δικαστήριο την έκρινε ένοχη για τη δηλητηρίαση από χημικά ενός Γάλλου καλλιεργητή, του Πολ Φρανσουά. Ο αγρότης που υπέστη νευρολογικά προβλήματα, όπως απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους και τραύλισμα μετά από την εισπνοή του ζιζανιοκτόνο Lasso της Monsanto, το 2004, κατηγορεί τη γιγαντιαία επιχείρηση για τη μη παροχή επαρκών προειδοποιήσεων σχετικά με την ετικέτα του προϊόντος.

Χτίζει μονοπωλιακή αγορά που θέτει τους αγρότες εκτός παραγωγής, προκαλώντας ακόμα και αυτοκτονίες των μικροκαλλιεργητών.
H Monsanto ασκεί τεράστια έλεγχο στη βιομηχανίας σπόρων. Ήδη από το 1982, ξεκίνησε να αγοράζει μικρότερες εταιρείες σπόρων (μερικές από τις πιο σημαντικές αγορές της ήταν Asgrow (σόγια) , η Delta and Pine Land (βαμβάκι), DeKalb (καλαμπόκι) , Seminis (λαχανικά) και σπόρους του ιδρύματος Holden του), συμπιέζοντας τον ανταγωνισμό και ασκώντας τεράστιες πιέσεις στις αμερικανικές κυβερνήσεις ώστε να μην θέσουν αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Παράλληλα, έχει δημιουργήσει και ένα τεράστιο μονοπώλιο στην παραγωγή ινδικού βαμβακιού. Στην Ινδία, πάνω από 250.000 αγρότες έχουν δουλεύουν με σπόρους βαμβακιού της Monsanto, οι οποίοι δεν πραγματοποιούν όσα υπόσχονται. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι η ιδιοκτησία των αγροτών, αλλά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ανήκουν στην Monsanto, δεσμεύοντας τους σπόρους ακόμα και τρίτης γενιάς. Όταν οι εν λόγω σπόροι δεν αποδίδουν, όπως είχε αρχικά υποσχεθεί η εταιρία, ή ακόμη και αν το κάνουν , οι γεωργοί εγκαταλείπουν τις εργασίες τους, παγιδευμένοι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και χρέους. Μάλιστα, ορισμένοι αγρότες έχουν μετατραπεί σε πόσιμο δηλητηριώδη φυτοφάρμακα Monsanto σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει τις οικογένειές τους από την οφειλή .
Όπως γράφει η Βαντάνα Σίβα του Al Jazeera στο άρθρο με τίτλο «Σπόροι αυτοκτονίας και δουλείας εναντίον Σπόρων ζωής και ελευθερίας», η πραγματικότητα στο ινδικό έδαφος είναι εντελώς διαφορετική από τα χαμογελαστά πρόσωπα που προωθεί το μάρκετινγκ της Monsanto. Οι αγρότες ζουν μες στο χρέος και τη βαθιά αγωνία, και έχουν εξαρτώνται από το μονοπώλιο των σπόρων της Monsanto.

Ελέγχει τα τρόφιμα και ιδιωτικοποιεί το νερό.
Καθώς ο μισός πληθυσμός της γης θα αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη νερού μέχρι το 2030, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εταιρείες όπως η Monsanto (μαζί με την Royal Dutch Shell και τη Nestle), συναγωνίζονται για ένα μέλλον στο οποίο ελεύθερη παροχή νερού θα ανήκει στο παρελθόν και οι φυσικοί, δημόσιοι πόροι θα ελέγχονται από ιδιωτικές υπηρεσίες.
Οι ιδιωτικές εταιρείες κατέχουν ήδη το 5% του γλυκού νερού στον κόσμο. Οι δισεκατομμυριούχοι και οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Monsanto, αγοράζουν τα δικαιώματα διαχείρισης των υπόγειων υδάτων και του υδροφόρου ορίζοντα. Η Monsanto κατηγορείται ήδη για μόλυνση των παρόχών νερού με διάφορες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων του PCB και άλλων διοξινών. Επιπλέον, βλέποντας μια κερδοφόρα αγορά, έχει ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση των πηγών νερού που ρυπαίνεΙ, το φιλτράρισμα του νερού, και την πώλησή του πίσω στο κοινό.

Ασκεί κυβερνητικές πιέσεις και θέτει νομοθεσίας για την προστασία των συμφερόντων της.
Πρώην στελέχη της Monsanto έχουν ιδρύσει την υπηρεσία Food and Drug Administration, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων για το αμερικανικό κοινό.
Αυτή η προφανής σύγκρουση συμφερόντων θα μπορούσε να εξηγήσει την έλλειψη κυβερνητικής έρευνας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Πρόσφατα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρασε ένα νόμο που έχει ονομαστεί «Πράξη Προστασίας Monsanto», που, μεταξύ άλλων, απαγορεύει στα δικαστήρια την ανάσχεση της πώλησης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων της Monsanto.

Διαιωνίζει τους περιβαλλοντικούς εφιάλτες.
Όπως επισημαίνεται στο site Μillions Against Monsanto αλλά και σε άρθρο της Washington Post, ενώ η ίδια η Monsanto διαφημίζει τη τεχνολογία της ως σημαντική για την ανάπτυξη της παγκόσμιας γεωργίας, στην πραγματικότητα  αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και της βιώσιμης γεωργίας.
Το άρθρο σημειώνει, επίσης, ότι έχει αυξήσει η χρήση των ζιζανιοκτόνων, η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία. Είναι σημαντικό ότι μια τέτοια αύξηση έχει προκαλέσει την εμφάνιση μολυσμένων γονιδίων ακόμα και σε μη μεταλλαγμένες καλλιέργειες.
Τέλος, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων (UCS), η Monsanto συμβάλλει ελάχιστα στο να τραφεί ο κόσμος, και έχει αποτύχει να υιοθετήσει σημαντικές τεχνολογίες που θα έδιναν λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα σιτισμού επειδή δε θέτουν τα προϊόντα της σε κύριο ρόλο.

Οι Ισπανοί προειδοποιούν: «Έλληνες, μην καταστρέψετε τις ακτές σας»

Οι Ισπανοί προειδοποιούν: «Έλληνες, μην καταστρέψετε τις ακτές σας»


Επιστολή με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη διαχείριση του αιγιαλού απέστειλε προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας.

«Όπως είμαι σίγουρος πως θα γνωρίζετε, η Ισπανία είναι η χώρα της Μεσογείου που υποφέρει τα μέγιστα από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης της. Η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είχε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.
Αυτή τη στιγμή, το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης (με ρυθμό 8 εκτάρια ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο ακτογραμμής έχει οικοδομηθεί πλήρως στο ένα τρίτο των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοικίες είναι κενές.

[…] Η περιβαλλοντική υποβάθμιση των ακτών δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Η κατάληψη περισσότερου από το 70% του αιγιαλού προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού.»

Το παραπάνω αποτελεί ένα μόνο απόσπασμα της επιστολής που απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, κ. Στουρνάρα και κα. Κεφαλογιάννη, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας, Χουάν Κάρλος δελ Όλμο. Με την Ισπανία να αποτελεί ένα μεσογειακό παράδειγμα προς αποφυγή ως προς τη μη βιώσιμη διαχείριση των ακτών της και την υποβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας καλεί με επείγοντα τρόπο την ελληνική κυβέρνηση να μην υποπέσει στα λάθη της χώρας του με το καταστροφικό – όπως τέθηκε στη διαβούλευση – νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.

Χαρακτηριστικά, ο Χουάν Κάρλος δελ Όλμο καλεί «εκ βάθους καρδιάς» τους Υπουργούς να εξασφαλίσουν «πως οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά στην παράκτια ζώνη θα εγγυάται την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και των οικολογικών υπηρεσιών που παρέχουν, ούτως ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σημαντικός τουριστικός προορισμός με σεβασμό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση».

«Το WWF Ελλάς έχει εξ αρχής ταχθεί ενάντια σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο, ενώ οι πρωτοφανείς αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αλλά και φορέων εξανάγκασαν την Κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, «παγώνοντάς» το προς το παρόν. Παρόλα αυτά, με τις Ευρωεκλογές να αποτελούν πλέον παρελθόν, οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε για τα επόμενα βήματα του Υπουργείου και να πιέζουμε για ένα αποτελεσματικό, προστατευτικό και οικολογικά βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο για τις ακτές μας. Το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο, αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση, αξιοποιώντας με υγιή τρόπο το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το φυσικό μας κεφάλαιο», σημείωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. 

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, κα Κεφαλογιάννη, κ. Στουρνάρα,

Θορυβημένοι από την προοπτική μιας άνευ προηγουμένου απώλειας πολύτιμων παράκτιων οικοσυστημάτων, όπως αυτή προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την «Προστασία του αιγιαλού και των ακτών», το WWF Ισπανίας σας απευθύνει το επείγον αυτό κάλεσμα για επανεξέταση των πολιτικών της Ελλάδας σχετικά με τη διαχείριση των ακτών και τον τουρισμό, με στόχο τον επαναπροσανατολισμό της χώρας προς μια ζωντανή οικονομία μέσω της υγιούς και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού κεφαλαίου.


Όπως είμαι σίγουρος πως θα γνωρίζετε, η Ισπανία είναι η χώρα της Μεσογείου που υποφέρει τα μέγιστα από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης της. Η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είχε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.
Αυτή τη στιγμή, το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης (με ρυθμό 8 εκτάρια ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο ακτογραμμής έχει οικοδομηθεί πλήρως στο ένα τρίτο των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοικίες είναι κενές.

Η δυσανάλογη ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας εξελίχθηκε με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος και αύξησε τη διαφθορά. Η αύξηση του αριθμού των κατοίκων σε παραθαλάσσιες περιοχές και η ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα προκάλεσαν την έντονη υποβάθμιση του παράκτιου περιβάλλοντος, συνοδευόμενες από μη βιώσιμη χρήση υδάτινων, χερσαίων και ενεργειακών πόρων.
Επιπροσθέτως, σημαντικά οικοσυστήματα αφανίστηκαν ή βρίσκονται υπό σοβαρή απειλή: το μεγαλύτερο μέρος των παράκτιων υγροτόπων και το 60% των αμμολόφων χάθηκαν, το 80% των λιβαδιών Posidonia oceanica έχει υποβαθμιστεί, οι παραλίες έχουν υποχωρήσει και η ροή πολλών υδατορεμάτων έχει αλλοιωθεί.

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση των ακτών δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Η κατάληψη περισσότερου από το 70% του αιγιαλού προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού. Για την ακρίβεια, ο τουρισμός της Ισπανίας παρουσιάζει πτώση τα τελευταία χρόνια, επωφελούμενος μόνο από την κοινωνική και πολιτική αστάθεια άλλων χωρών της Μεσογείου.

Στη χώρα σας, την Ελλάδα, γνωρίζουμε ήδη περιπτώσεις όπου η μη βιώσιμη ανάπτυξη των ακτών απειλεί εξαιρετικά τοπία και χώρους μοναδικής βιοποικιλότητας. Σε αυτές περιλαμβάνονται παραδείγματα όπως ο Λαγανάς στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου και οι αμμοθίνες με τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Κυπαρισσία, δύο από τους σημαντικότερους τόπους αναπαραγωγής της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Οι απειλές για αυτό το παγκοσμίως κινδυνεύον με εξαφάνιση είδος έχουν προκαλέσει άλλωστε την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ. 

Σε άλλες περιοχές, όπως η Ρόδος και η Κρήτη, η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα υποβαθμίζει το μέλλον του ίδιου του τουρισμού, καθώς προκαλεί την υποβάθμιση του φυσικού κεφαλαίου που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του τουριστικού προϊόντος. Επίσης, η καταστροφή του αιγιαλού της Κρήτης έχει αναφερθεί από επιστήμονες ως σημαντική απειλή για την ποιότητα του εδάφους, την αντιπλημμυρική προστασία και τη σταθερότητα των ακτών. Η περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα ζωής, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αλλά και για τη διατήρηση και αναβάθμιση των φυσικών και πολιτιστικών κέντρων ενδιαφέροντος. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει πως η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα, τους φυσικούς πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά.

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εμπειρία της Ισπανίας, σας καλώ εκ βάθους καρδιάς να εξασφαλίσετε πως οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά την παράκτια ζώνη θα εγγυάται την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και των οικολογικών υπηρεσιών που παρέχουν, ούτως ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σημαντικός τουριστικός προορισμός με σεβασμό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση.

Με εκτίμηση,
Χουάν Κάρλος δελ Όλμο
Διευθυντής, WWF Ισπανίας».

Η έρευνα και καινοτομία στην υπηρεσία της μεσογειακής διατροφής


7112447F4A24483D98EB7E28C742F584.jpg
  Ως «μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής προεδρίας» του Συμβουλίου της ΕΕ, χαρακτήρισε την προώθηση της πρωτοβουλίας για την ευρωμεσογειακή συνεργασία P.R.I.MA. ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΓΓΕΤ), Χρήστος Βασιλάκος, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο «έργο εταιρικής σχέσης» θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο καταλυτικής σημασίας για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής και της καινοτομίας στους κλάδους των τροφίμων-ποτών και του νερού στη Μεσόγειο, τόσο στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όσο και στις μεσογειακές χώρες της αφρικανικής ηπείρου.

«Η προώθηση του P.R.I.M.A είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής προεδρίας, καθώς ένα από τα βασικά της πεδία, τα τρόφιμα- ποτά, σχετίζεται με τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη γεωργία και τη διατροφή. 

Το πρόγραμμα θα στηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε όλα τα στάδια παραγωγής, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και την τυποποίηση, αναδεικνύοντας τη μεσογειακή διατροφή. 

Παράλληλα, έχει και σημαντικούς υπο-τομείς, όπως η ενέργεια, η υγεία και το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Βασιλάκος, στο περιθώριο συνεδρίου για την έρευνα και την καινοτομία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να χρηματοδοτήσει το «P.R.I.M.A» με κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ οι χώρες της Μεσογείου θα εισφέρουν ισόποσα. Οι προϋποθέσεις για την άμεση προώθηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας -η οποία θα «τρέξει» στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας HORIZON 2020 και υποστηρίζεται ήδη από τουλάχιστον 23 χώρες- εκτιμάται ότι έχουν ωριμάσει, ώστε αυτή να μετουσιωθεί σε πρόγραμμα, στη βάση του άρθρου 185 τής Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ). Την εκδήλωση διοργανώνουν η ΓΓΕΤ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). 
Η ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την κλιματικής αλλαγή περιορίζεται σταθερά από το 2007, σύμφωνα με έρευνα
Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης περιορίζεται σταθερά από το 2007, σύμφωνα με έρευνα

Έρευνα που διεξήχθη μέσω των Google Trends από τα πανεπιστήμια της Οξφόρφης και του Πρίνστον δείχνει ότι η κοινή γνώμη χάνει το ενδιαφέρον της σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, οι αναζητήσεις (μέσω του διαδικτύου) για το θέμα έχουν μειωθεί από το 2004.

Οι ερευνητές μελέτησαν μέσω των Google Trends τους όρους αναζήτησης “κλιματική αλλαγή” και “παγκόσμια υπερθέρμανση” στις τρεις πιο ομιλούμενες γλώσσες του διαδικτύου, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα κινέζικα. Τα Google Trends κρατούν δεδομένα για περισσότερο από το 80% των αναζητήσεων του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίματα.

Αύξηση στο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε μετα την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ “Μια άβολη αλήθεια” (An Inconvenient Truth) το 2006 και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τέταρτης συνάντησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευρεία κάλυψη θεμάτων σχετικών με την κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα σύντομης μόνο αύξησης του ενδιαφέροντους του κοινού για το ζήτημα, ακόμα και όταν προκύπτουν θέματα που διχάζουν, όπως το σκάνδαλο “climategate”. Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι οι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την τάση που παρατηρείται για το ζήτημα στην κοινή γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια κοινή γνώμη με μικρό ενδιαφέρον για το ζήτημα είναι απίθανο να πιέσει για την λήψη πολιτικών αποφάσεων ικανών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Ουίλλιαμ Άντερεγκ, μεταδιδακτορικό επιστημονικό συνεργάτη του Περιβαλλοντικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Πρινστον με σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας και της κλιματικής αλλαγής. «Αν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την κλιματική αλλαγή μειώνεται, γίνεται ίσως πιο δύσκολο να προκαλέσεις την ανησυχία και την ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει σχετικά ο κ. Άντερεγκ προσθέτοντας ότι «αυτή η μακροπρόθεσμη μείωση του ενδιαφέροντος για το ζήτημα είναι ανησυχητική και μία τάση για την οποία θα μπορέσουμε σύντομα να κάνουμε κάτι».

Λίγες φορές είδαμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να γίνεται πρώτο θέμα στα Μ.Μ.Ε. Η νέα έκθεση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. στις αρχές του Μάη, η οποία ισχυρίζεται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι χειρότερες από τις προβλεπόμενες. Η έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για το 2014 η οποία θεωρεί ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Η έρευνα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού η οποία αναφέρει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει επιταχυνθεί και θα συνεχίζει να το κάνει για αιώνες.

Σας ενδιαφέρει ακόμα η κλιματική αλλαγή, ή μήπως δείχνετε μια αυξανόμενη αδιαφορία στο να ακούτε τις ίδιες επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο ειδήσεις σχετικά με το ζήτημα;

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Διατροφή που θα τονώσει τους μαθητές

Διατροφή που θα τονώσει τους μαθητές

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, μαθητές amp; γονείς εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία. Σε αυτήν την διαδρομή υπάρχουν πολλοί σύμμαχοι και άλλοι τόσοι ανταγωνιστές. Ένας μεγάλος σύμμαχός είναι η ισορροπημένη διατροφή, η οποία παρέχει στο σώμα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που προάγουν την καλή λειτουργία του οργανισμού μέσω των κατάλληλων τροφών.

Πλήρες πρωινό: Ένα καλό πρωινό είναι σημαντικό για τον εφοδιασμό του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το ξεκίνημα της ημέρας για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά σε όλη την διάρκειά της. Πληθώρα μελετών επιβεβαιώνει ότι η σωστή διατροφή το πρωί οδηγεί το παιδί στην «επιτυχία». Για μια ημέρα γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια πιείτε ένα ποτήρι φρεσκοστιμμένο χυμό από 1-3 φρούτα, συνεχίστε με γάλα ή γιαούρτι και δημητριακά μαζί με λίγα αμύγδαλα, καρύδια, 1 κουταλάκι σταφίδες ή ένα τοστ με ψωμί ολικής, κασέρι, άπαχο ζαμπόν ή 1 αυγό βραστό, και λαχανικά.

Η σημασία του κολατσιού. Το κολατσιό είναι πολύ χρήσιμο για να μετριάσουμε το αίσθημα της πείνας και να μας βοηθήσει να κρατήσουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση του φαγητού. Πρέπει να παρέχει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά που θα διατηρήσουν την ενέργειά του, χωρίς πολλές θερμίδες . Καλό είναι να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φτωχό σε αλάτι και ζάχαρη. Ετοιμάστε για τα παιδιά νόστιμα σπιτικά σνακ ώστε να μην τρώνε κάτι τυχαία. Για παράδειγμα ένα μήλο ή μια μπανάνα ή αποξηραμένα φρούτα μαζί με ανάλατους ξηρούς καρπούς και ένα παστέλι με μέλι ή 1 μπισκότο βρώμης ή μια φέτα σπιτικό κέικ ή πίτα αποτελούν ένα πολύ θρεπτικό κολατσιό που θα τους χαρίσει ενέργεια και ζωντάνια.


Το ημερήσιο διαιτολόγιο τους να περιλαμβάνει τροφές με τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:

1) Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν ή αντιστέκονται ή προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις. Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την περαιτέρω δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους. Συμπερασματικά τα αντιοξειδωτικά προάγουν την καλή υγεία- ευεξία.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι: τα φρούτα (κυρίως μύρτιλλα, εσπεριδοειδή, ρόδι) και λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι ολικής, το σουσάμι, κ. α.
Οι κυριότεροι εκπρόσωποι τους είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε.
Η βιταμίνη Ε βοηθά στη σωστή θρέψη των κυττάρων, στην σωστή ανάπτυξη και μειώνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επίσης η βιταμίνη Ε βοηθά στην καλή λειτουργία των ορμονών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι: το ελαιόλαδο και γενικά μαγειρικά έλαια (εκτός από το λάδι του κακαοκάρυδου), φυλλώδη λαχανικά, σπαράγγια, αλεύρι από βρώμη, σιτηρά, ξηροί καρποί, ηλιόσποροι, αβοκάντο, θαλασσινά, (αστακός, σολομός, τόνος).
Η βιταμίνη C αυξάνει την άμυνα του οργανισμού στα διάφορα μικρόβια, βοηθά στο να επουλώνονται γρήγορα οι πληγές και τα τραύματα, βοηθά το σώμα να ξεκουράζεται, να έχει πιο ξεκούραστο ύπνο μία και βοηθά την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων, να απορροφά το σίδηρο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι: οι γλυκές πιπεριές, η παπάγια, οι φράουλες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, οι ντομάτες και ο ντοματοπολτός.

2) Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς κάθε κύτταρο του οργανισμού και η οποία βρίσκεται μέσα στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Η καλή αιμάτωση του εγκεφάλου ενισχύει την ικανότητα απομνημόνευσης, αντίθετα τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα επιφέρουν υπνηλία και κόπωση
Πλούσιες πηγές: Βοδινό, νεφρά, χαβιάρι, μπούτι κοτόπουλο, σκόνη κακάο, ψάρια, συκώτι, πορτοκάλια, οστρακοειδή, ηλιόσποροι, σιτάρι, μύδια, ξερά φρούτα, κρόκος αυγού, ξηροί καρποί.

3) Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος (μειώνει τη διέγερση των νεύρων), τη λειτουργία των κυττάρων των μυών (και της καρδιάς) και τη διατήρηση του μυϊκού τόνου, καθώς και στον σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Με αυτό τον τρόπο επιδρά στην ικανότητα απομνημόνευσης, στη μείωση της κούρασης και του στρες, Επιπλέον, συμβάλλει στη λειτουργία του μεταβολισμού και αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την είσοδο του σακχάρου στα κύτταρα ( ελέγχουμε έτσι το αίσθημα πείνας, τσιμπολογήματος κατά τη διάρκεια της μελέτης ). Σημαντικό είναι όμως να τονίσουμε ότι δρα ανταγωνιστικά με το ασβέστιο.
Πλούσιες πηγές μαγνησίου: Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, η σκόνη από κακάο, τα όσπρια ( κυρίως φασόλια και μπιζέλια ), οι ξηροί καρποί, το σουσάμι ,τα δημητριακά ολικής άλεσης, το φυστικοβούτυρο.

4) Τα ω λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά στις μεμβράνες των κυττάρων επίσης είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα έχουν αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες γεγονός που τα καθιστά σημαντικούς παράγοντες στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σκουμπρί, ο σολομός κ.α. είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά και ενδείκνυται να δίνουμε στα παιδιά 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

5) Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η δράση τους έγκειται στην ρύθμιση της μεταβολικής διαδικασίας και των ενεργειακών μετατροπών που συμβαίνουν στον οργανισμό. Βρίσκονται σε όλους τους ιστούς και είναι αναγκαίες στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ενισχύουν τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, λειτουργώντας ως ουσίες αντιστρές και ενισχυτικές της μνήμης Λειτουργούν στο σχηματισμό των αμινοξέων και υπεισέρχονται σε ορισμένες διαδικασίες μεταβολισμού των λιπών και των υδατανθράκων
Πλούσιες πηγές: δημητριακά ολικής, ψωμί ολικής, κόκκινο κρέας, τυρί, ωμοί ξηροί καρποί.
Συνεχόμενη παροχή γλυκόζης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος πεινάει υπολειτουργεί, εκνευρίζεται, κουράζεται ,πιέζεται. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να του παρέχουμε οργανωμένα και σωστά δομημένα γεύματα δηλαδή πρωινό, κολατσιό, γεύμα, κολατσιό, δείπνο και ξανά κολατσιό αν ξενυχτάτε. Τα βασικά γεύματα πρέπει να περιέχουν πάντα σαλάτα ή φρούτα, πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης και δημητριακά ολικής. Τα ενδιάμεσα γεύματα πρέπει να περιέχουν φρούτο, ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς και ένα μικρό σνακ. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα και ο εγκέφαλος έχουν την απαιτούμενη ενέργεια.

Σωστή λήψη υγρών: Το νερό είναι από τα σημαντικότερα συστατικά του ανθρώπινου σώματος. Κύρια λειτουργία του είναι να μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και στα όργανα του σώματος καθώς και να απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από αυτό. Επίσης λειτουργεί σαν μέσο απορρόφησης κραδασμών, προστατεύοντας τα οστά, τους μύες, αλλά και ευαίσθητα όργανα όπως ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη, εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος. Ένας πολύ σημαντικός κανόνας είναι να πίνουμε νερό πριν απ' το φαγητό, αλλά ποτέ κατά τη διάρκεια του φαγητού και για τουλάχιστον μία ώρα μετά. 

Πηγή:.top7news.gr

Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια


Από το 1888 το περιοδικό «National Geographic» έχει φέρει πολιτισμούς και τόπους του πλανήτη μας μέσα στα σπίτια των εκατομμυρίων των αναγνωστών του ανά τον κόσμο. Τυπώθηκε σε 37 γλώσσες και αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα περιοδικά αλλά και ένα από τα πιο σεβαστά έντυπα για τις απίθανες εικόνες του αλλά και για μερικούς από τους πιο κορυφαίους φωτογράφους-συνεργάτες του. Το «National Geographic» για να γιορτάσει την 125η επέτειο της κυκλοφορίας του βγάζει προς πώληση 125 από τις σημαντικότερες και ωραιότερες φωτογραφίες του από το παρελθόν μέχρι σήμερα μέσω του Οίκου Christie’s. Από ένα αρχείο 11,5 εκατομμυρίων εικόνων το περιοδικό διάλεξε τις κορυφαίες των κορυφαίων για τον κόσμο, ενώ οι τιμές θα ξεκινούν από 400 και θα φτάνουν ως τα 3.000 δολάρια. Η δημοπρασία θα γίνει από 19-29 Ιουλίου στο site του Οίκου. Πάρτε ένα δείγμα στη συνέχεια…


1. Σπήλαιο Majlis al Jinn, Ομάν
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



2. Παγόβουνο Brown Bluff, Ανταρκτική Χερσόνησος
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια


3. Καταρράκτες Brooks, Katmai National Park & Preserve, Αλάσκα
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



4. Ζωολογικός Κήπος Brazzaville, Δημοκρατία του Κονγκό
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



5. Bonneville Salt Flats, Γιούτα
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



6. Khunde, Νεπάλ
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



7. Καμπότζη
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



8. Υλοτόμοι στην Καλιφόρνια, 1892
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



9. Λέαινες στην Μποτσουάνα
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



10. Στρουθοκάμηλοι στη Γιούτα
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



11. Ψάρι-ανεμώνη στα Νησιά Φίτζι
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια



12. Κίνηση στην Καλκούτα, Ινδία
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια


13. Αμαρίλο, Τέξας
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια


14. Λεοπάρδαλη του χιονιού στο Πάρκο Hemis, Ινδία
perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια


15. Πτήση πάνω από τις Πυραμίδες της Γκίζας

perierga.gr - Οι καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic τα τελευταία 125 χρόνια

απίθανα τραπέζια

15 Awesome Tables You’d Love In Your Own Home


If you are reading this, chances are you’re sitting at or near a table. But if you’re like me, there’s also a good chance that your table is plain and boring. These tables, however, are anything but – each is a great example of functional design or even art that puts my poor, boring little desk to shame.
Given the amount of work that any given table does on a daily basis (especially now, when more and more of us spend significant portions of our day in front of a computer), it would certainly make sense to pay more attention to how they’re made and how they function. This list attempts to take all of these things into account – some are simply coffee tables with an attention-grabbing design meant to decorate the room, while others also introduce some sort of additional functionality as well. And some, like the glacial table or the nautilus table, are works of art in their own right. Some even help your pets feel more at home.
Despite its ubiquitous nature now, the table undertook a lot of transformations to get where it is now. The Egyptians were the first to use the earliest tables, although the first were not much more than stone platforms that were used for eating rather than for sitting. Tables were also embraced by the Greeks and Romans, who seemed to use them more often than the Egyptians did.
For other cool furniture-related posts, check out our post about pet furniture and our posts about bookshelves, beds, chairs and sofas.
Have you seen any other cool table designs you love? If so, share them with us below!

Sparkling Table

creative-table-design-1-1

creative-table-design-1-2

Designed by John Foster

Octopus Table

creative-table-design-2

Designed by Isaac Krauss

Picnyc Table

creative-table-design-3-1

creative-table-design-3-2

Image credits: haikocornelissen.com

Liquid Glacial Table

creative-table-design-4-1

creative-table-design-4-2

creative-table-design-4-3

Designed by Zaha Hadid

Swing Set Table

creative-table-design-5

Image credits: psfk.com

CATable

creative-table-design7-1

creative-table-design-7-2

Image credits: lycs-arc.com

Beach Sand Under Your Work Desk

creative-table-design-6-1

creative-table-design-6-2

Designed by Justin Kemp

Photo Album Coffee Table

creative-table-design-8-1

creative-table-design-8-2

creative-table-design-8-3

Designed by Mitch Steinmetz

Grass Table for Cats

creative-table-design-9-1

creative-table-design-9-2

Designed by Emily Wettstein

Nautilus Table

creative-table-design-10-1

creative-table-design-10-2

Designed by Mark Fish

Duck Pond Table

creative-table-design-11

Designed by watertables.net

Coffee Table Hammock

creative-table-design-12-1

creative-table-design-12-2

creative-table-design-12-3

Designed by Koichi Futatsumata

Illusion Side Table

creative-table-design-13

Designed by essey.com

Fusion Table

creative-table-design-14-1

creative-table-design-14-2

Image credits: fusiontables.com

Pond Table

creative-table-design-15-1

creative-table-design-15-2

Image credits: davidgillgalleries.com