Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τα 12 πιο επικίνδυνα χημικά που βρίσκονται στα καθημερινά αντικείμενα

 
Λίστα με τους 12 πιο επικίνδυνους ενδοκρινικούς διαταρράκτες έδωσαν στη δημοσιότητα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Environmental Working Group» και ο Σύνδεσμος «Keep-A-Breast Foundation».
Οι ενδοκρινικοί διαταρράκτες είναι χημικές ουσίες που μιμούνται ή μπλοκάρουν τις ορμόνες του οργανισμού προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.
Πρώτη χημική ουσία στη λίστα είναι η δισφαινόλη Α (BPA), η οποία, όπως και οι υπόλοιπες ουσίες, βρίσκεται σε μια ευρεία γκάμα πλαστικών αντικειμένων από μπουκάλια νερού μέχρι γυαλιά ηλίου, θήκες CD και βρεφικά είδη.
Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, η δισφαινόλη Α υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο αποβολής και βλάπτει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.

Δείτε τα υπόλοιπα χημικά που περιλαμβάνονται στη λίστα «Dirty Dozen» με τους 12 πιο επικίνδυνους ενδοκρινικούς διαταρράκτες:
1) Δισφαινόλη Α (BPA)
2) Διοξίνες
3) Ατραζίνη
4) Φθαλικές ενώσεις
5) Υπερχλωρικά άλατα
6) Επιβραδυντές φλόγας
7) Μόλυβδος
8) Αρσενικό
9) Υδράργυρος
10) Υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFCs)
11) Οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα
12) Aιθέρες γλυκόλης

Με βιοντίζελ η θέρμανση σχολείων στο δήμο Νεάπολης- Συκεών


Τετρακόσια πενήντα λίτρα βιοντίζελ που έχει παραχθεί από υπολείμματα τηγανόλαδου, έπειτα από την ενεργειακή αξιοποίησή του...
θα αποτελέσουν την πηγή θέρμανσης των 30 νηπίων που φιλοξενούνται στο 14ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης.

Η ποσότητα του βιοκαυσίμου παραδόθηκε, σήμερα, παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και των αντιδημάρχων Διοικητικού-Οικονομικού-Παιδείας Κατερίνας Τσουκαλά και Τεχνικών Υπηρεσιών Ντίνου Ζωγόγιαννη.

Το 14ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης είναι η τέταρτη κατά σειρά σχολική μονάδα που θα θερμαίνεται με βιοντίζελ, το οποίο έχει παραχθεί από την ενεργειακή αξιοποίηση τηγανόλαδων. Τα τηγανόλαδα συλλέγονται από περίπου 2000 νοικοκυριά και πάνω από 10 επιχειρήσεις-καταστήματα που συμμετέχουν -προς το παρόν- στην ανοιχτή εκστρατεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την προώθηση και διεύρυνση των δράσεων ανακύκλωσης.

Η ποσότητα που παραδόθηκε σήμερα, είναι μέρος του αποτελέσματος της ενεργειακής αξιοποίησης των τηγανόλαδων που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο συνεργάζεται ο δήμος.

Από τον Αύγουστο του 2010, που ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος στον πρώην δήμο Συκεών, στο ΤΕΙ έχουν παραδοθεί περίπου 5500 λίτρα τηγανόλαδων. 

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μήπως είστε Αφυδατωμένοι; Κοινά Νοσήματα και Συμπτώματα που οφείλονται στη Χρόνια Αφυδάτωση.


νερό αφυδάτωση 300x157 Μήπως είστε Αφυδατωμένοι; Κοινά Νοσήματα και Συμπτώματα που οφείλονται στη Χρόνια Αφυδάτωση.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και τον Μεταβολισμό
American College for the Advancement in Medicine



Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή. Είναι το αμέσως απαραίτητο μετά το οξυγόνο.
Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Έχει υπολογιστεί ότι το θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 65% νερό. Κάποια όργανα όπως ο εγκέφαλος φτάνουν στο 85%.
Παρότι θεωρούμε δεδομένο ότι ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να ζήσει, οι λόγοι για τους οποίους το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας σπάνια περιγράφονται. Το αποτέλεσμα είναι να παραμελείται ως παράγοντας για την διατήρηση της καλής υγείας.
Για την πλειοψηφία του κόσμου η αφυδάτωση είναι κάτι που συμβαίνει σε όσους ταξιδεύουν στην έρημο, όταν αυτοί ξεμείνουν από νερό.
Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουμε ότι πίνουμε αρκετά υγρά καθημερινά. Πραγματικά, πίνουμε καφέδες, τσάι, αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα. Αυτά τα υγρά όμως τις περισσότερες φορές αυξάνουν τις απώλειες γιατί προκαλούν διούρηση και εφίδρωση.
Η χρήση αλκοόλ και καπνού ενισχύει επιπλέον τις απώλειες.


Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε μια χώρα σαν την δική μας, που είτε εκτιθέμεθα σε υψηλές θερμοκρασίες είτε διαβιώνουμε σε χώρους με κλιματιστικά, η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε. 

Σύμφωνα με μελέτες 2 στα 3 άτομα είναι μερικώς αφυδατωμένα. Η αφυδάτωση, ακόμη και στο μικρό βαθμό του 2% του βάρους σώματος, έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών και τη μείωση της απόδοσης του οργανισμού.
Επηρεάζονται λειτουργίες που έχουν να κάνουν με το μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας μέχρι τη διάθεση και την πνευματική διαύγεια.



Κόπωση, έλλειψη ενέργειας
Μπορεί αυτό να σας εκπλήξει, η πιο συχνή όμως αιτία χρόνιας κόπωσης είναι η αφυδάτωση.
Πρόκειται για το πιο σημαντικό λόγο πτώσης του μεταβολισμού μας. Της ικανότητας δηλαδή του οργανισμού μας να παράγει ενέργεια και να κάνει καύσεις.
Η αφυδάτωση των ιστών προκαλεί την μείωση της δραστηριότητας των ενζύμων (τα ένζυμα είναι ενώσεις που αυξάνουν τη ταχύτητα με την οποία γίνονται οι χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα) και των μηχανισμών παραγωγής ενέργειας που μπορεί να φτάσει και το 40% μέσα σε μια ώρα.
Η επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση εμφανίζεται με σημαντική έλλειψη ενδιαφέροντος στις καθημερινές δραστηριότητες.



Δυσκοιλιότητα
Το σώμα προσπαθεί να κατανέμει το νερό που έχει στη διάθεση του κατά προτεραιότητες.
Στην χρόνια αφυδάτωση, το έντερο απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να είναι σκληρά και συμπυκνωμένα. Αυτό δυσχεραίνει την εύκολη αποβολή τους και μια φυσική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας.



Παραπάνω κιλά και Παχυσαρκία
Όσοι είναι υπέρβαροι, τρώνε παραπάνω από όσο μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αποβάλει το σώμα τους.
Γιατί όμως έχουμε την τάση να τρώμε παραπάνω από όσο έχουμε ανάγκη; Υπάρχουν πολύ λόγοι, ένας όμως από αυτούς – η δίψα – σπάνια αναφέρεται.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της δίψας:
- μπορούμε να πιούμε πολλά υγρά ή
- να καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε νερό
αν επιλέξουμε τη δεύτερη λύση, το σώμα λαμβάνει τα υγρά που χρειάζεται, λαμβάνει όμως και θερμίδες που δεν έχει ανάγκη και συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους. Πολύ πιο συχνά από όσο νομίζουμε, όταν διψάμε τρώμε αντί να πιούμε νερό. 


Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συστατικά για το σώμα μας. Όταν όμως κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα μας τότε είναι δείκτης (όχι η αιτία) αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.
Το ένα τρίτο της χοληστερίνης το προσλαμβάνουμε από το τη τροφή μας και τα υπόλοιπα δύο τρίτα παράγονται μέσα στο σώμα. Η υπερχοληστερολαιμία (ο ιατρικός όρος για την αυξημένη χοληστερίνη) μπορεί να οφείλεται είτε σε εξωτερικά αίτια (η τροφή μας) είτε σε εσωτερικά (υπερπαραγωγή).
Μια από τις λειτουργίες που επιτελεί η χοληστερίνη είναι να παίρνει μέρος στην κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών. Η αφυδάτωση προκαλεί την αποστράγγιση υγρών από το εσωτερικό των κυττάρων. Το σώμα προσπαθεί να σταματήσει αυτή την απώλεια αυξάνοντας τη παραγωγή χοληστερίνης.
Η αυξημένη χοληστερίνη σε αυτή τη περίπτωση δείχνει ότι τα κύτταρα μας λειτουργούν σε μη ιδανικές συνθήκες. Η ενυδάτωση, σ’ αυτή την περίπτωση, δύναται να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας χωρίς αλλαγή στη διατροφή μας.



Πρόωρο Γήρας
Η διαδικασία της γήρανσης εμπλέκει την σταδιακή μείωση των εξωκυττάριων και ενδοκυττάριων υγρών στο σώμα μας.
Τα υγρά που βρίσκονται μέσα και έξω από τα κύτταρα μας.
Το σώμα ενός νεογέννητου παιδιού αποτελείται κατά 85% από νερό, αυτό το ποσοστό σταδιακά μειώνεται κάτω του 70% σε έναν ενήλικα και συνεχίζει να μειώνεται περαιτέρω καθώς μεγαλώνουμε.
Αυτή η απώλεια νερού συμβάλει στην μείωση του όγκου των ιστών και είναι χαρακτηριστική του γήρατος. Η απώλεια νερού, σε επίπεδο ιστών, ενισχύεται και επιταχύνεται σε συνθήκες αφυδάτωσης.
Η χρόνια αφυδάτωση μας κάνει να γέρναμε πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.




Λοιπά συμπτώματα
Άλλα συμπτώματα που μπορούν να οφείλονται σε χρόνια αφυδάτωση είναι:
• Ουρολοιμώξεις: στοιχεία δείχνουν ότι όσοι είναι αφυδατωμένοι έχουν πιο συμπυκνωμένα ούρα με αποτέλεσμα τοξίνες που περιέχονται σε αυτά να προκαλούν βλάβη στο επιθήλιο των οργάνων του ουροποιητικού και να αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτυχθούν μικρόβια.

• Υγεία των δοντιών: η αφυδάτωση μειώνει την παραγωγή σάλιου και την προστασία που αυτό παρέχει στα δόντια. Θα πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα όσοι αθλούνται και ιδρώνουν έντονα.
• Καρδιαγγειακά νοσήματα: μελέτες δείχνουν ότι η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω αυξημένης γλοιότητας του αίματος.
• Δυσπεπτικά ενοχλήματα: οι εκκρίσεις των πεπτικών χυμών του στομάχου και του εντέρου είναι μειωμένες.
• Υπόταση ή Υπέρταση: ο όγκος του αίματος δεν είναι επαρκής για να γεμίσει τις αρτηρίες και τις φλέβες στο σώμα μας. Αυτό δυσκολεύει το σώμα ώστε να ρυθμίζει τη σωστή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι είτε να έχουμε αυξημένη είτε χαμηλή αρτηριακή πίεση. 



Γιατί είμαστε Αφυδατωμένοι
Η χρόνια αφυδάτωση επηρεάζει τον καθένα που:
α. Είτε δεν προσλαμβάνει αρκετά υγρά
β.είτε το σώμα του δεν μπορεί να τα συγκρατήσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού βρίσκεται ενδοκυττάρια, δηλαδή μέσα στα κύτταρα. Για να συγκρατήσει αυτό το νερό μέσα στα κύτταρα το σώμα μας, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.1. Να υπάρχουν επαρκή μεταλλικά στοιχεία και άλατα.2. Να μπορεί το κύτταρο να παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτεί τις κυτταρικές αντλίες που ρυθμίζουν την ενδοκυττάρια ποσότητα νερού

3. Να υπάρχει επάρκεια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες ώστε να είναι το σώμα μας σε θέση να δομήσει τους μηχανισμούς που διατηρούν την επαρκή ενυδάτωση
4. Θα πρέπει να έχει στη διάθεση του όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ένζυμα, λιπαρά οξέα) που είναι αναγκαία για την διατήρηση της βιοχημικής ισορροπίας (ομοιοστασία) των κυττάρων.

Το να πίνει κανείς νερό ενώ δεν πληρούνται τα παραπάνω θα μπορούσε να επιδεινώσει την αφυδάτωση αντί να την βελτιώσει.
Η αυξημένη διούρηση αυξάνει τις απώλειες σε απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά και δυσκολεύει την συγκράτηση υγρών.
Η χρήση φυσικού μη ραφιναρισμένου θαλασσινού αλατιού, που περιέχει πάνω από 80 μεταλλικά και άλλα θρεπτικά συστατικά βοηθάει σημαντικά.
Επίσης οι χυμοί λαχανικών είναι μια πηγή με υψηλή θρεπτική αξία και άμεσα απορροφήσιμα συστατικά.
Επομένως η απλή πόση νερού δεν αρκεί για να ενυδατώσει τους ιστούς και οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν από άτομο σε άτομο. 
Γι αυτό προτιμήστε: Να «τρώτε»… νερό!! 

Η διενέργεια εξετάσεων που μας δείχνουν επακριβώς τις ελλείψεις σε μεταλλικά και μικροθρεπτικά συστατικά ενδοκυττάρια (μέσα στα κύτταρα) είναι ο πιο ακριβής τρόπος αξιολόγησης της κατάστασης ενυδάτωσης.
Γνωρίζοντας επακριβώς τις ελλείψεις μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα να μειώσει τη συρρίκνωση των ιστών που προκαλείται λόγω της χρόνιας αφυδάτωσης. 

Ασχοληθείτε με τον κήπο και... κερδίστε χρόνια ζωής!

Ασχοληθείτε με τον κήπο και... κερδίστε χρόνια ζωής!


Τη διάρκεια ζωής επεκτείνουν η κηπουρική και τα μαστορέματα στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine».

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν για 12 χρόνια τα επίπεδα δραστηριότητας 4.232 ηλικιωμένων, εξετάζοντας τα οφέλη ποικίλων δραστηριοτήτων, από μαστορέματα στο σπίτι και το αυτοκίνητο μέχρι κούρεμα του γκαζόν και κυνήγι.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι άνθρωποι που ήταν περισσότερο δραστήριοι σε καθημερινή βάση είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά 30% χαμηλότερος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καθημερινές δραστηριότητες είναι ουσιαστικής σημασίας για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι πολλές φορές τείνουν να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους ξαπλωμένοι στον καναπέ ή το κρεβάτι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα χαμηλώνει τον ρυθμό μεταβολισμού, ενώ μεταβάλλει τις ορμόνες που παράγονται στον μυϊκό ιστό, προκαλώντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και προϊόντα επιβλαβή για τον οργανισμό;

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια και άλλα παρόμοια προϊόντα έχουν προσελκύσει την προτίμηση του καταναλωτικού κοινού τα τελευταία χρόνια.
Σαπούνια, αφρόλουτρα, κρέμες απολέπισης και λιπ γκλος για να μην αναφέρουμε καθαριστικά σπιτιού, σφουγγάρια, ακόμα και στρώματα ύπνου.
Οι καταναλωτές αγοράζουν ολοένα και περισσότερα αντιβακτηριαδιακά προϊόντα.
Το δυστύχημα είναι ότι δεν είναι και τόσο καλά για τον οργανισμό.
Οι οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών που εκδίδει η περίφημη Mayo Clinic αναφέρει:
Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια δεν είναι αποτελεσματικότερα στην εξόντωση των μικροβίων σε σύγκριση με τα κοινά σαπούνια.
Η χρήση αντιβακτηριδιακών σαπουνιών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικότερων βακτηρίων, που εξοντώνονται πολύ δύσκολα μόλις τελειώσει η επίδραση των συστατικών του σαπουνιού.
Το πρόβλημα είναι ότι τα αντιβακτηριδιακά καθαριστικά αφήνουν στην επιφάνεια ένα υπόλειμμα μετά το ξέπλυμα ή το σκούπισμα των χεριών. Το υπόλειμμα υποτίθεται ότι συνεχίζει να σκοτώνει βακτήρια, αλλά αυτό που κάνει είναι να ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικότερων από τα αρχικά.
Πέραν αυτού, το Triclosan, ένα κοινό συστατικό στα αντιβακτηριδιακά σαπούνια είναι πιθανότατα καρκινογόνος ουσία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Προστασίας του Περιβάλλοντος και έχει συνδεθεί με αποβολές, καρκίνους της ουροδόχου κύστης, προβλήματα στον θυρεοειδή και δυσλειτουργία των κυττάρων.
Το Triclosan, γνωστό και ως Microban, έχει εντοπιστεί στο μητρικό γάλα και στο 60% των των υδάτινων δρόμων στις ΗΠΑ, γεγονός που ενδέχεται να μολύνει τρόφιμα μέσω της άρδευσης.
Γι΄αυτό το λόγο προτιμάμε μια παλιά, καλή πλάκα σαπούνι.
Το σαπούνι χαλαρώνει τη μοριακή δομή της βρώμας, των ελαίων και των μικροβίων, τα οποία στη συνέχεια ξεπλένονται με το νερό.
Το σαπούνι δεν χρειάζεται πλαστικές συσκευασίες και ειδικά τα προϊόντα με βάση τη γλυκερίνη είναι η πιο “πράσινη” επιλογή.

Ανάσα ζωής στα ψάρια από το Ευρωκοινοβούλιο – Κερδισμένη μάχη κατά της υπεραλίευσης

 
Κρίσιμη ήταν για το μέλλον των ψαριών η ψηφοφορία που έλαβε χώρα την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ).

Συγκεκριμένα, η κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης στο Στρασβούργο αφορούσε την κατανομή των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν την επόμενη επταετία από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Το Ευρωκοινοβούλιο έκρινε ότι πρέπει να διατεθούν λιγότερα χρήματα από ό,τι πρότεινε η Κομισιόν για την επιδότηση των καυσίμων για τα αλιευτικά σκάφη και τον λεγόμενο εκσυχρονισμό του στόλου, ο οποίος θα αύξανε την αλιευτική ικανότητα. Αντίθετα ψήφισε υπέρ της αύξησης των κονδυλίων για την συλλογή επιστημονικών δεδομένων και την εφαρμογή των αλιευτικών κανόνων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπεραλίευση πλήττει σήμερα το 80% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και το 47% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων στον Ατλαντικό, συγκριτικά με μόλις 21% στην αλιευτική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιύν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των πληθυσμών σε διάστημα λίγων δεκαετιών.

Ενόψει της ψηφοφορίας, σχεδόν 200 επιστήμονες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία ζητούσαν να περικοπούν οι επιδοτήσεις για νέα αλιευτικά. «Οι επιδοτήσεις αυτές δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για υπεραλίευση και η μείωσή τους είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την καταπολέμηση του προβλήματος» έγραφαν στην επιστολή.
Το θέμα πάντως δεν έχει κλείσει, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί την απόφαση με την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ικανοποίησε πάντως τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. H Σάσκια Ρίτζαρντς, ειδική σε θέματα αλιείας για την Greenpeace στις Βρυξέλλες ανέφερε στο δικτυακό τόπο του Science ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και δίνει έμφαση στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων.

Η ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας έρχεται έπειτα από την μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στην ΕΕ, με βασικό μέτρο την απαγόρευση της απόρριψης των λεγόμενων «άχρηστων» ψαριών πίσω στη θάλασσα.

Πριν την ψηφοφορία, Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλλά και εκατοντάδες πολίτες ζήτησαν από τους Ευρωβουλευτές να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να ψηφίσουν υπέρ ενός πακέτου επιδοτήσεων που θα εξασφαλίζει τον τερματισμό της υπεραλίευσης και την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων ως το 2020.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν και απέρριψε την πρόταση επανεισαγωγής επιδοτήσεων για την κατασκευή νέων σκαφών, διατήρησε κάποιες από τις παραδοσιακές ενισχύσεις που παρέχουν κίνητρα για υπεραλίευση, όπως την επιδότηση για αντικατάσταση μηχανής» δήλωσε από το Στρασβούργο ο Markus Knigge, εκπρόσωπος του πανευρωπαϊκού δικτύου OCEAN2012.

Θετική είδηση αποτελεί η αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης προς τα κράτη-μέλη για τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων, τον έλεγχο των αλιευτικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. «Τα μέτρα αυτά αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των αλιευτικών πόρων και την εξάλειψη της παράνομης αλιείας» δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, Διευθυντής του MEDASSET, μέλος του δικτύου OCEAN2012.

«Σημαντικές είναι και οι προοπτικές που δημιουργούνται μέσω του ΕΤΘΑ για αποδοτικότερη αλιεία με λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα» πρόσθεσε ο κ. Γριμάνης. Το ΕΤΘΑ χρηματοδοτεί επενδύσεις σε αλιευτικό εξοπλισμό και συστήματα τα οποία καθιστούν την αλιεία πιο επιλεκτική, ώστε να αλιεύονται λιγότερα ανεπιθύμητα ή μη επιτρεπόμενα είδη, ενώ προβλέπει επιδοτήσεις για την επιλογή και διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μέσα από την ενεργή συμμετοχή των αλιέων.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενίσχυσε διατάξεις που αφορούν στην παροχή επιδοτήσεων μόνο προς τους αλιείς και τα κράτη-μέλη που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περνά τώρα στις τελικές διαπραγματεύσεις επί του τελικού κειμένου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών. «Η βιώσιμη και κερδοφόρα αλιεία μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2020, εφόσον το Συμβούλιο Υπουργών και οι εθνικές αρχές κινηθούν προς την κατεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» τόνισε ο κ. Γριμάνης.

Ένα δισ. δολάρια την ημέρα το κόστος της κλιματικής αλλαγής – Έρευνα

 
Περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε καθημερινή βάση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Πολιτική (Climate Policy Initiative – CPI).
Αν και το ποσό ακούγεται τεράστιο, στην πραγματικότητα τα χρήματα που δαπανήθηκαν από κυβερνήσεις και εταιρείες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ήταν λιγότερα κατά πέντε δισεκατομμύρια συγκριτικά με το 2011, που ξοδεύτηκαν 354 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ως το 2020 θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα καθαρής ενέργειας, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στην έκθεση της CPI, με τίτλο «Το παγκόσμιο τοπίο της κλιματικής χρηματοδότησης το 2013», επισημαίνεται ότι τα χρήματα που επενδύονται στην καθαρή ενέργεια είναι ελάχιστα συγκριτικά με αυτά που διατίθενται για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της IEA, το 2011 οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες έφτασαν τα 253 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντίθετα, οι επιδοτήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως περιορίστηκαν στα 88 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τα βιοκαύσιμα που ανήλθαν σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την ενέργεια, Günther Oettinger, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να αποκρύψει πληροφορίες για την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων.
Σημειώνεται ότι δέκα από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν να μειωθούν οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι αυξάνουν το κόστος της ενέργειας και προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη της CPI, περίπου το 38% των επενδύσεων για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής το 2013, που ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 135 δισεκατομμύρια δολάρια, προήλθε από τον δημόσιο τομέα.
«Υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. «Αν και οι ιδιωτικές επενδύσεις γενικά μειώθηκαν, το τεχνολογικό κόστος για μεγάλα έργα ΑΠΕ έπεσε κι άλλο, ίσως γιατί οι οικονομίες κλίμακας αρχίζουν να παίρνουν το προβάδισμα».

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Στη δημοσιότητα άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου


Στη δημοσιότητα άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου


 
Μια γεύση από την ανέκδοτη ως σήμερα ποιητική συλλογή «Το Υπερώον» του Γιάννη Ρίτσου - γραμμένη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 - έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκδόσεις «Κέδρος».

Δέκα ολιγόστιχα πεζόμορφα ποιήματα του μεγάλου ποιητή - από τα 72 συνολικώς που γράφτηκαν σε πολυτονικό σύστημα το 1985 και περιλαμβάνονται στη συλλογή που κυκλοφορεί εντός του Νοεμβρίου - προδημοσιεύονται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η θεματολογία αυτών των ποιημάτων προσλαμβάνει στις μέρες μας αξιοσημείωτη επικαιρότητα» έχουν επισημάνει, ήδη από το καλοκαίρι, οι εκδόσεις «Κέδρος». Πρόκειται για μια ακόμη αποδέσμευση δημιουργημάτων του Γιάννη Ρίτσου που έχει την έγκριση της κόρης του Έρσης.

«Ο ποιητής Ρωμιοσύνης» μετεξελίσσεται, μέσα από αυτά τα σχεδιάσματα, «σε ποιητή της εσωτερικότητας, παρατηρώντας τα συμβάντα του καθημερινού βίου, διαλεγόμενος με το αίνιγμα, το μυστήριο, το χρόνο, τα πρόσωπα, τα προσωπεία, τη φθορά, τον έρωτα και τον θάνατο».


ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Μιλούσε για μυστικές αρτηρίες , / για σιωπηλά εφόδια,/ για κείνο το ανάλαφρο βάρος στις πλάτες/ όταν η Μαρία λύνει την ποδιά της και κοιτάει απ΄το παράθυρο,/ όταν δύο νέοι εμπορεύονται στο πεζοδρόμιο/ λαθραία υφάσματα,/ όταν ο Λαοδίκης στον εξώστη ,με ριγέ πιτζάμες,/ κλείνει τα μάτια του στο μέγα φως,/ κι η θάλασσα μας πλησιάζει/ όλους ανεξαιρέτως/ διδακτική, αμερόληπτη, αμνησίκακη.


Ο ΩΡΑΙΟΣ ΔΡΑΠΕΤΗΣ

Φτηνό το φως, φτηνά μαγαζιά, φθηνότερα λόγια./ Άλλοι έφυγαν, άλλοι κοιμούνται, άλλοι πεθάνανε./ Κι αυτοί κι εκείνοι το ίδιο γερνάνε./ Εσύ αρνήθηκες τον γενικό κανόνα./ Άφησες πλαγιασμένο στο κρεβάτι σου το ομοίωμά σου/ μην καταλάβουν πως εσύ πλανιέσαι/ στο μέγα δάσος, άοπλος κυνηγός,/ φορώντας τις λευκές σου μπότες.


ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ

Η σιωπηλή αθωότητα της άγνοιας. Πόσες/ διαδοχικές αναιρέσεις , σφαλερές διαισθήσεις./ Κοιτούσες το βουνό, το ποτάμι, το σύννεφο./ Τα ωραία κορίτσια χάθηκαν στον κήπο/ πίσω από πανύψηλα χρυσάνθεμα. / Η νύχτα/ διαστέλλονταν πάνω απ΄την πόλη./ Κι εσύ/ απόμεινες ασάλευτος μέσα στο διχασμό σου,/ έχοντας μόνο άλλοθι το άστρο.


ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Πίσω απ΄τη μάντρα ,σπασμένα γυαλιά,/ σπασμένες στάμνες και κονσερβοκούτια,/ τα λυπημένα σκυλιά, οι άγριες γάτες, / πλήθος τσουκνίδες κι ανάμεσά τους/ ένα μικρό λουλούδι κίτρινο,/ σαν άστρο παραμελημένο,/ έχει αναλάβει να πληρώσει όλα τα σπασμένα./ Μαζί κι εγώ.


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Πριν από εσένα ήσουν εσύ;/ Έξω στο δρόμο δεν περνάει κανένας./ Το φως του δωματίου πέφτει κάθετα/ τονίζοντας τα ζυγωματικά, σβήνοντας το σαγόνι/ μέσα στην ίδιαν απορία: «υπήρξαμε;». Έτσι/ πέταξα το ποτήρι απ΄το παράθυρο./ Έτσι άκουσα τουλάχιστον κάτω στο πεζοδρόμιο τον κρότο: «υπάρχουμε».


ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ

Τα πιο πολλά, τα πιο ωραία,/ τα΄δες απ΄την κλειδαρότρυπα- λουλούδια πεσμένα στο πάτωμα/ και μέσα στα παπούτσια σου. / Καλύτερα λοιπόν/ να περπατάς ξυπόλητος/ μη σ΄ακούσουν.


ΤΟ ΑΔΙΑΒΑΤΟ

Άνθρωποι ριψοκίνδυνοι ήταν./ Δεν το περηφανεύονταν ωστόσο./ Έσπασε το θερμόμετρο,/ ο υδράργυρος σκόρπισε./ Σαν φτάσαμε στα σύνορα/ μας σταμάτησαν./ Τα ψεύτικα διαβατήρια / ήταν έγκυρα./ Εμείς δεν περάσαμε.


ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΚΟ

Στη μικρή λίμνη τα χρυσόψαρα κι ένας κύκνος./ Στο παγκάκι η Περσεφόνη σταυροπόδι. Τα γόνατά της / λάμπουν ωραία. Όμως , προπάντων, αυτός ο κύκνος ακριβώς ήταν το επιχείρημα σου/ να συνεχίσεις να γράφεις μετά θάνατον.


ΥΑΛΟΥΡΓΕΙΑ

Οι φούρνοι των υαλουργείων. Φλόγες, διαθλάσεις,/ κρυστάλλινες μορφές, αγαλμάτια, δοχεία./ Το σώμα της Άρτεμης διάφανο,/ ο κλόουν, ο υπνοβάτης, η θλιμμένη χελώνα,/ τα δίδυμα άλογα. Σχήματα οικεία-/ μακρινές μνήμες επιστρέφοντας στον εαυτό τους, / πραγματωμένη διαφάνεια. Πρόσεχε- είπε- /αχ, η ονειρεμένη, η εύθραυστη, διαψευσμένη, / η προδοτική.


Τ΄ΑΣΠΡΑ ΒΟΤΣΑΛΑ

Ετούτα τ΄άσπρα βότσαλα στο γυμνό σου τραπέζι/ λάμπουν στον ήλιο. Κανένας δε μαντεύει/ από ποιους βυθούς ανασύρθηκαν. Κανένας/ δεν υποπτεύεται με το ριψοκίνδυνες/ καταδύσεις τ΄ανέβασες. Με τι / στερήσεις κι αρνήσεις τ΄απέσπασες/ από τα νύχια κοραλλόδεντρων και βράχων. Γι΄αυτό/ λαμποκοπούν τόσο λευκά με τη σεμνή τους περηφάνια/ ν΄αποσκεπάζουν το σκοτάδι της καταγωγής τους και ποτέ/ να μην μαρτυρήσουνε την ώρα της Μεγάλης Δίκης.  

Βρετανία : Αυτόφωτο μονοπάτι αντικαθιστά τα φώτα του δήμου [VIDEO]




Πιθανή εναλλακτική λύση στον δημόσιο φωτισμό αποτελεί το εντυπωσιακό Βρετανικό πρότζεκτ Starpath, που υπόσχεται να καταργήσει τα φώτα του δήμου, αφού κάνει τα μονοπάτια αυτόφωτα.
Η τεχνολογία του βασίζεται σε ένα αδιάβροχο στρώμα χρώματος που έχει την ιδιότητα να απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να την απελευθερώνει τη νύχτα, προσαρμόζοντάς την στις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου.
Η τεχνολογία Starpath είναι μία πρωτοτυπία της Βρετανικής εταιρείας Pro-Teq η οποία προς το παρόν πειραματίζεται με το πρότζεκτ της σε μια επιφάνεια 150 τετραγωνικών μέτρων, στο πάρκο Christ’s Pieces της Βρετανίας προκειμένου να εξακριβωθεί εάν μπορεί να αποτελέσει οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική λύση στο συμβατικό δημόσιο φωτισμό.
Το Starpath δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια και έχει μικρό κόστος, αφού τα έξοδα εγκατάστασης και συντήρησης του είναι πολύ χαμηλά, ενώ μπορεί επίσης να ψεκαστεί πάνω σε μια υφιστάμενη επιφάνεια και στη συνέχεια να επικαλυφθεί με αδιάβροχο υλικό.
Οπως εξηγούν οι εμπνευστές του, το στρώμα χρώματος απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνει το βράδυ, όταν σωματίδιά της προσαρμόζονται στο διαθέσιμο φυσικό φως και φωτίζουν σε ανάλογο επίπεδο.
Το μόνο αρνητικό ωστόσο είναι ότι το Starpath ουσιαστικά αχρηστεύεται αν καλυφθεί με χιόνι.

Απορρυπαντικά & η βλαπτική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ...


1 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Περίπου ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας και το 40% οφείλεται στους άνδρες. Συνήθεις παράγοντες υπογονιμότητας είναι η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα στενά jeans. Υπάρχουν όμως και παράγοντες, όπου ο άτακτος τρόπος ζωής μας, μας έχει στρέψει έξω από τον έλεγχο. Οι παράγοντες αυτοί είναι: τα δηλητήρια που προκαλούν μείωση στο σπέρμα και η αύξηση στο περιβάλλον που ζούμε, των χημικών ουσιών, εκείνων που το ανθρώπινο σώμα αναγνωρίζει και εκλαμβάνει ως Θηλυκές ορμόνες. Η δράση τους επί του ανθρώπινου σώματος είναι δηλαδή παρόμοια με εκείνη των θηλυκών ορμονών, των οιστρογόνων (δράση oestrogelike). Οι ουσίες αυτές εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα με την αναπνοή ή τις τροφές και δημιουργούν τα προβλήματα που θα αναφερθούν.*28


Δηλητήρια όπως διφαινόλες, αλκυλφαινόλες, φθαλικά παράγωγα, χλωροπαράγωγα διοξίνης, παρασιτοκτόνα, ξεγελούν το ορμονικό μας σύστημα, το οποίο τα εκλαμβάνει ως οιστρογόνα και ενεργώντας ως ψευδοορμόνες ανατρέπουν στο σύνολο την λειτουργία του οργανισμού και ιδιαιτέρα του γεννητικού  συστήματος.-29  Οι  ουσίες αυτές στον  άνδρα προκαλούν καταστάσεις θηλυκοποίησης και στην γυναίκα λειτουργούν ως αντισύλληψη. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο μέσος όρος ποιότητας και κατ' επέκτασιν η δυνατότητα γονιμοποίησης του ανδρικού σπέρματος φθίνει. Στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι μειώνεται ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων ανά εκσπερμάτιση, αλλά και η μέση κινητικότητα αυτών, δηλαδή η δυνατότητα τους να ταξιδέψουν ψηλά μέσα στην μήτρα της γυναίκας και τις σάλπιγγες όπου θα συναντήσουν το ωάριο και θα το γονιμοποιήσουν.

Όλο και περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός αυτών που προσφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Σύντομα και αυτός είναι σήμερα ο κύριος στόχος των γενετιστών, θα γίνεται γονιμοποίηση του ωαρίου στο εργαστήριο, λαμβάνοντας το ανδρικό γενετικό υλικό όχι από το σπερματοζωάριο αλλά από οποιοδήποτε κύτταρο του ανδρικού σώματος.

Τα τελευταία όμως χρόνια, όπως φαίνεται αυξάνονται ραγδαία και τα προβλήματα των γεννητικών οργάνων των νεογέννητων αγοριών. Πρόσφατες στατιστικές που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Γαλλικό Ουρολογικό Συνέδριο, έδειξαν ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί επί 3,5 η συχνότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων, όπως η κρυψορχία και οι υποσπαδίες. Κρυψορχία είναι η μη αυτόματη κατάβαση των όρχεων από την κοιλιά του εμβρύου όπου δημιουργούνται, μέσα στο όσχεο, πριν από την γέννηση. Υποσπαδίας είναι η ατελής κατασκευή τα ουρήθρας με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται στην κορυφή του πέους, αλλά κάπου στην κάτω επιφάνεια του κορμού αυτού. Η δημιουργία και η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων του άρρενος κατά την διάρκεια τα κύησης προκαλείται και κατευθύνεται από τις ανδρικές ορμόνες η δράση των οποίων προφανώς επηρεάζεται από την δράση των ουσιών “oestroge-like". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προβληματική ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων του άρρενος από την δημιουργία τους.

Ήδη από το 1983 είναι γνωστό ότι ο ανθρώπινος οργανισμός ξεγελιέται. Μέχρι πρότινος οι ειδικοί θεωρούσαν ότι τα ίχνη των συνθετικών αυτών ορμονών, όταν κυκλοφορούν στο περιβάλλον είναι ικανά να απορυθμίσουν το ορμονικό σύστημα του ενήλικα άνδρα. Φαίνεται όμως ότι οι τεχνητές αυτές ορμόνες επηρεάζουν σοβαρά και οι βλαβερές συνέπειες τους φαίνονται και επόμενες γενιές.*30

Δανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η στειρότητα και τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου των όρχεων στους άνδρες αποτελούν συμπτώματα, ενός νέου συνδρόμου που καλείται "Σύνδρομο Δυσγενεσίας των Όρχεων". Σύμφωνα με τον καθηγητή Neils Shakkeback και τους συνεργάτες του από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης υποστηρίζουν ότι η μείωση τα ποσότητας σπέρματος και η συχνότητα του καρκίνου των όρχεων και των ανωμαλιών στα ανδρικά γεννητικά όργανα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές νοσολογικές οντότητες αλλά ως τμήματα του συνδρόμου “ Δυσγενεσίας των Όρχεων". *31

Οι περιβαντολλογικοί παράγοντες που σε έδαφος γενετικής προδιάθεσης ευθύνονται για τα προβλήματα στειρότητας και υπογονιμότητας των  ανδρών που προαναφέραμε, περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα της καθημερινότητας μας, ένα από τα οποία είναι και τα απορρυπαντικά και γενικά όλα τα καθαριστικά προϊόντα, που ένα από τα κύρια "συστατικά ” τους είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Οι ουσίες αυτές επιδρώντας με τις φυσιολογικές ορμόνες του ανθρώπου προκαλούν συγγενείς ανωμαλίες και άλλα προβλήματα. Η θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος προφανώς πρέπει να επηρεάζει και τον ψυχισμό - σεξουαλική συμπεριφορά του ανδρός. Με την παρουσία των ουσιών “oestrogelike" μειώνεται η επιθυμία για το άλλο φύλο, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά των ανδρών να είναι πια ουδέτερη ή ακόμη και ομοσεξουαλική. Συνολικά η θυληκοποίηση του περιβάλλοντος και κατ' επέκτασιν η θηλυκοποίηση του άνδρα, παρουσιάζεται σαν ένα σοβαρό πλέον θέμα το οποίο βάσει των ιατρικών στατιστικών μπορεί να πάρει μέσα στα επόμενα 40-50 χρόνια πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.*32


2 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ-ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Οι υποψίες για την ένοχη δράση τοξικών ενώσεων που συναντώνται ως περιβαντολλογικοί ρυπαντές και οι οποίες διαταράσσουν τις φυσικές ορμονικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι είδηση. Οι επιστήμονες που από καιρό μελετούν τις επιπτώσεις τα χημικής ουσίας bisphenol 4, μεταξύ άλλων τώρα στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους σε μια άλλη χημική ουσία, ένωση της ίδιας κατηγορίας το 4-nonylphenol, η οποία είναι ύποπτη, ότι προκαλεί καρκίνο του μαστού.


Την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Εφαρμοσμένης Τοξικολογίας, διεξήγαγαν Αμερικανοί επιστήμονες από το Τέξας της Καρολίνας, οι οποίοι προειδοποιούν πως η μακροχρόνια έκθεση στην συγκεκριμένη ουσία, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Η ουσία 4-nonylphenol, που χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθαρισμού και σε οικιακά απορρυπαντικά εκτός των άλλων, ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ενώσεων που ονομάζονται παρεμποδιστές ενδοκρινικών ορμονών ή περιβαντολλογικά οιστρογόνα ή κοινώς και όπως την συναντήσαμε προηγουμένως Ενδοκρινικός Διαταράκτης. Όταν εισέλθει  στον  οργανισμό  μιμείται  την δράση των γυναικείων ορμονών, των γνωστών οιστρογόνων. Μόλις φτάσει στο συκώτι ενεργοποιεί την δημιουργία μίας άλλης ορμόνης της οιστραδιόλης.

Οι διαταραχές των επιπέδων των εν λόγω ορμονών στον γυναικείο οργανισμό, έχει πλέον αποδειχθεί ότι σχετίζονται στενά με την εμφάνιση και εκδήλωση καρκίνου του μαστού, και συγκεκριμένα τα οιστρογόνα και η οιστραδιόλη. Η 4-nonylphenol, προσδένεται επίσης στους οιστρογονικούς υποδοχείς στο μαστό και προάγει την νόσο σε μεγαλύτερη έκταση από τα οιστρογόνα.

Έχοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, επιστημονική ομάδα από τα πανεπιστήμια Τέξας στο Ελ Πάσο και Κλίμσον στην Δυτική Καρολίνα, με επικεφαλής τον Δρ. Ουίλιαμ Μπάλντουϊν, μελέτησε τις συνέπειες της χορήγησης της τοξικής ουσίας 4-nonylphenol και των οιστρογόνων σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Έπειτα από παρατήρηση 32 εβδομάδων διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που λάμβαναν 4-nonylphenol, ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού σε μεγαλύτερα ποσοστά από τα ποντίκια που λάμβαναν οιστρογόνα. Αυτό δείχνει πόσο βλαβερή και καταστροφική είναι η ουσία 4-nonylphenol για τον ανθρώπινο οργανισμό.



3  Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΖΩΗ

Οι Ενδοκρινικοί Διαταράκτες έχει βρεθεί ότι μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό, όχι μόνο από τις πιο πιθανές οδούς έκθεσης αλλά και από μια επιπρόσθετη οδό,αυτή της μητρικής έκθεσης μέσω του πλακούντα και του θηλασμού. Έχουν την ιδιότητα μέσω της αλληλεπίδρασης με ενδογενή ορμονικά συστήματα να τροποποιήσουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ασκούν επιδράσεις στην σύνθεση, την έκκριση, τη μεταφορά, το μεταβολισμό, τη δράση και τον καταβολισμό των ορμονών, καθώς και στη σύνδεση τους στις δεσμευτικές πρωτεΐνες. Είναι γνωστό ότι τα κύρια ορμονικά συστήματα που επηρεάζονται είναι αυτό του θυρεοειδούς των επινεφριδίων και των γονάδων.

Ο ξεχωριστός ρόλος που παίζουν οι ορμόνες στην ανάπτυξη και την φυσιολογική λειτουργία κάθε ζωικής και φυτικής τάξης, οικογένειας ή είδους επιβάλλει την εξακρίβωση του μηχανισμού δράσης των Ενδοκρινικών Διαταρακτών επί των ορμονικών συστημάτων ανάμεσα στα είδη. Στη θυρεοειδική λειτουργία οι ουσίες αυτές επιδρούν σε κρίσιμα διαστήματα για την εμβρυϊκή εξέλιξη, αναστέλλοντας τη φυσιολογική δράση της θυρεοειδικής λειτουργίας στην ωρίμανση και ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και του υπόλοιπου κεντρικού νευρικού συστήματος. Η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα του εμβρύου τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνη και τους 6-8 πρώτους μήνες της ζωής του νεογνού συμβάλλει αποφασιστικά στην ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη ορισμένων ζωτικών συστημάτων του οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια η θεωρία που υποστήριζε ότι ο πλακούντας αποτελεί φραγμό για τις τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν στην μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει επιστημονικά ανατραπεί. Διάφορες εξωγενείς ουσίες έχουν ενοχοποιηθεί ως Ενδοκρινικοί Διαταράκτες που διαπερνούν τον πλακουντιακό φραγμό και προκαλούν σημαντικά ιατρικά προβλήματα τόσο στην μητέρα όσο και στο έμβρυο. Η έκθεση σε Ενδοκρινικούς Διαταράκτες κατά την εγκυμοσύνη, οδηγεί σε προβλήματα γονιμότητας, στους αρένες σε λειτουργικές ανωμαλίες του γεννητικού σωλήνα με κυριότερες την μη φυσιολογική κάθοδο και λειτουργικότητα των όρχεων, την ανάπτυξη κύστεων στην επιδιδυμίδα και σε μερικές περιπτώσεις στην ανάπτυξη σεμινώματος.

Ιδιαίτερη σπουδαιότητα έχει η μελέτη των Ενδοκρινικών Διαταρακτών που επηρεάζουν την θυρεοειδική λειτουργία εξαιτίας της σημασίας που έχουν οι θυρεοειδικές ορμόνες για την ενδομήτρια ζωή. Η δράση τους στο έμβρυο εντοπίζεται κυρίως στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην μυοσκελετική ανάπτυξη, στην ωρίμανση των πνευμόνων, στη γένεση του αμφιβληστροειδούς και την ανάπτυξη της ακουστικής οδού. Οποιαδήποτε διαταραχή των θυρεοειδικών ορμονών προκαλεί νευρολογικές βλάβες άλλοτε άλλης βαρύτητας, αναστρέψιμες ή μη. Η βαρύτητα των βλαβών εξαρτάται από την αναπτυξιακή φάση στην οποία προκλήθηκαν και από την βαρύτητα της θυρεοειδικής διαταραχής. Οι απόγονοι γυναικών που εμφανίζουν κλινικό η υποκλινικό υποθυρεοειδισμό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένη επίπτωση νευρολογικών και συμπεριφορικών διαταραχών με κυριότερες την εμφάνιση ενδημικού κρετινισμού (σοβαρή νοητική στέρηση, κώφωση, αλαλία ή δυσαρθρία, αδυναμία συνεργασίας των μελών, σπαστικότητα, προβλήματα στάσης και βάδισης) και τον συγγενή υποθυρεοειδισμό (πνευματική στέρηση άλλοτε άλλου βαθμού, διαταραχές του λόγου και της ακοής που δεν φτάνουν όμως στην κώφωση και στην αλαλία, προβλήματα ισορροπίας, σπαστικότητα και τρόμο).

Άλλες ηπιότερες βλάβες περιλαμβάνουν την εμφάνιση μαθησιακών διαταραχών, διαταραχών της μνήμης, καθώς και το σύνδρομο αδυναμίας συγκέντρωσης και υπερκινητικότητας στα παιδιά. Σε αυτές τις διαταραχές είναι δυνατό να οδηγήσει η έκθεση σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια, ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των απορρυπαντικών, καθώς και οι διοξίνες οι οποίες αποτελούν μια κατηγορία 75 ουσιών που περιέχουν χλώριο.

Νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εκτεθεί σε διοξίνες κατά την διάρκεια της κύησης εμφάνισαν χαμηλό βάρος γέννησης, μελάγχρωση του δέρματος, βρογχίτιδα και αναπτυξιακή καθυστέρηση. Παράλληλα, η ενδομήτρια έκθεση σε διοξίνες αποδείχθηκε πως προκαλεί σημαντικού βαθμού διαταραχή στην θυρεοειδική λειτουργία και στην ενδομήτρια ζωή έχουν μελετηθεί επισταμένως, όπου διαφαίνεται ότι επιδρούν σε κρίσιμα στάδια για την εμβρυϊκή εξέλιξη, επηρεάζοντας την φυσιολογική ανάπτυξη και ωρίμανση τόσο του εγκεφάλου όσο και του υπόλοιπου νευρικού συστήματος.*34 
Πώς θα μειώσετε τη χρήση των συνθετικών απορρυπαντικών, για να προστατέψετε την υγεία σας και το περιβάλλον
crud5
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανατραφεί σε μια δυτικού τύπου κοινωνία, όπου το πάθος για καθαριότητα δυναστεύει την καθημερινή ζωή μας. Ως ένα βαθμό βέβαια η προσήλωση αυτή είναι προφανώς δικαιολογημένη από τις ανάγκες της δημόσιας υγείας. Η ανάλυση των μη ορθολογικών αιτίων όμως ξεπερνά κατά πολύ το σκοπό μας. Συγκεντρώσαμε λοιπόν εδώ μερικές πρακτικές ιδέες που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να κάνουμε πιό εύκολο, περιβαλλοντικά φιλικό, υγιεινό και ασφαλή τον καθαρισμό του σπιτιού μας.


Η επανάσταση των απορρυπαντικών ; 
pestie20
Αν πίστευε κανείς τις διαφημίσεις που μας κατακλύζουν, θα έπρεπε κάθε νέο απορρυπαντικό να φέρνει μια πραγματική επανάσταση στην οικιακή μας καθαριότητα, κάτι που κανείς άλλος κατασκευαστής μέχρι τώρα δεν το είχε επινοήσει, ή μια τόσο γρήγορη δράση ώστε το απαλότερο άγγιγμα αρκεί για να εξαφανίσει κάθε ίχνος λεκέ, σκόνης ή ακαθαρσίας. Στην πραγματικότητα όμως η αγορά απορρυπαντικών κυριαρχείται από δύο πολυεθνικές εταιρείες, τις Unilever και Procter & Gamble, ώστε τα περισσότερα προϊόντα για τον καθαρισμό του σπιτιού και το πλύσιμο των ρούχων που κυκλοφορούν κατασκευάζονται από αυτές. Οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως στη συσκευασία και στα πρόσθετα αρώματα "φρεσκάδας", παρά στη χημική σύνθεση και δράση τους.



Οι κίνδυνοι.
Από οικολογική άποψη, η εύκολη και "απόλυτη" καθαριότητα που υποτίθεται ότι προσφέρουν τα χημικά απορρυπαντικά έχει σοβαρές συνέπειες. Τόσο κατά την παραγωγή, αλλά και μετά τη χρήση ως οικιακά απόβλητα τα χημικά απορρυπαντικά δηλητηριάζουν τους υδάτινους πόρους και σκοτώνουν ψάρια, πουλιά και ζώα. Τα περισσότερα από τα απορρυπαντικά του εμπορίου έχουν δοκιμασθεί πάνω σε ζώα, με κυριολεκτικά μαρτυρικές συνθήκες.
Ακόμη όμως και για την υγεία του χρήστη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη η χρήση των χημικών απορρυπαντικών. Η μυρωδιά του λεμονιού, για παράδειγμα, στα υγρά πιάτων δημιουργείται συνήθως με τη λεμονίνη (limonene), ουσία ύποπτη για καρκινογένεση. Τα αποσμητικά χώρου μπορεί να περιέχουν παραδιχλωροβενζίνη (paradichlorobenzine), που προκαλεί καρκίνο και ασθένεια του ήπατος. Οι παιδικές αλλεργίες έχουν εικοσαπλασιασθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αυξημένη χρήση οικιακών χημικών, και μάλιστα των λεγόμενων "βιολογικών".



Τι μπορούμε να κάνουμε.


1. Να κάνουμε το σπίτι μας πιό υγιεινό και να μειώσουμε την ανάγκη για καθαρισμό.
- Καλός καθημερινός αερισμός του σπιτιού, ιδιαίτερα καθώς τα σύγχρονα διαμερίσματα κατασκευάζονται με τέτοιες προδιαγραφές θερμομόνωσης ώστε δεν εισέρχεται σχεδόν καθόλου αέρας. 
- Λιγότερη σκόνη: Απομακρύνετε όλα τα περιττά αντικείμενα όπου συσσωρεύεται η σκόνη, όπως παλιές εφημερίδες και περιοδικά. Μην κρατάτε στο χώρο όπου ζείτε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιήσατε τους τελευταίους 18 μήνες: Η θέση τους είναι στην αποθήκη ή στον κάδο ανακύκλωσης - πουλήστε ή χαρίστε τα σε κάποιον που θα τα χρησιμοποιήσει. Ακόμη μη φοράτε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι.
- Κρατείστε καθαρά τα υπνοδωμάτια, γιατί εκεί περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο σπίτι. Μην αφήνετε τα οικιακά ζώα να μπαίνουν στα υπνοδωμάτια.
- Καθαρίστε το σπίτι από πάνω προς τα κάτω, αφήνοντας το δάπεδο τελευταίο. Αφήστε τη σκόνη να κατακαθίσει πριν χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα.



2. Να χρησιμοποιούμε λιγότερα απορρυπαντικά.
Ο μέσος καταναλωτής χρησιμοποιεί διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού από την αναγκαία. Να χρησιμοποιούμε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα. Για το πλύσιμο των ρούχων, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δοκιμάσει το ένα τρίτο της συνιστώμενης δόσης, με μακρότερο χρόνο πλυσίματος και ελαφρά υψηλότερη θερμοκρασία.
Πολλές ακαθαρσίες στο σπίτι μπορούν να καθαριστούν χωρίς απορρυπαντικά, απλά με ζεστό νερό.



3. Να αγοράζουμε απορρυπαντικά μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον.
Τα απορρυπαντικά αυτά είναι συχνά λίγο ακριβότερα, αλλά το αξίζουν. Ας θεωρήσουμε το επιπλέον κόστος ως μια επένδυση στην υγεία της οικογένειάς μας και στο περιβάλλον μας. Να αγοράζουμε απορρυπαντικά που δεν περιέχουν φώσφορο, χλωρίνες ή έχουν βάση το πετρέλαιο, κατά το δυνατόν (προκαλούν ακόμη ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα και πονοκεφάλους στον χρήστη).



4. Να αποφεύγουμε τα απορρυπαντικά του εμπορίου. 
scrub25
Αντικαταστείστε τα ακριβά και ανθυγιεινά χημικά απορρυπαντικά του εμπορίου με απλά παρασκευάσματα που μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας. Για παράδειγμα:

- Πράσινο ή άσπρο σαπούνι σε νιφάδες: Στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί να διαθέτουμε ένα από τα αποτελεσματικότερα και απαλότερα φυσικά απορρυπαντικά. Το τριμμένο σαπούνι ελιάς, διαλυμένο σε ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέτουμε λίγο ξίδι.
- Γενικό καθαριστικό: Μισό φλυτζάνι ξίδι και 1/4 φλυτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα νερό. Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια.
- To ξίδι χρησιμοποιείται για απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας. Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού.
- Διάλυμα ξιδιού σε ζεστό νερό είναι άριστο καθαριστικό για τζάμια (δύο κουταλιές ανά λίτρο ζεστού νερού - πλένουμε τα τζάμια χρησιμοποιώντας τις παλιές μας εφημερίδες), κεραμικά πλακίδια και πλαστικές επιφάνειες (όπως το εσωτερικό του ψυγείου).
- Αφαιρούμε τα άλατα από το βραστήρα του νερού βράζοντας μισό φλυτζάνι ξίδι σε δύο φλυτζάνια νερό. Ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.
- Ανάμεσα στα οικιακά απορρυπαντικά, τα πιό τοξικά είναι τα καθαριστικά φούρνου, αποχετεύσεων και λεκάνης τουαλέτας. H καυστική σόδα είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και για τον χρήστη. Για να καθαρίσετε τις αποχετεύσεις, αντί για καυστική σόδα μπορείτε να ρίξετε στην αποχέτευση μισό φλυτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλυτζάνι ξίδι. Η χημική αντίδραση που ακολουθεί διασπά τις λιπαρές ουσίες σε σαπούνι και γλυκερίνη και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά, ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα (η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται μόνον σε μεταλλικούς σωλήνες. Οι πλαστικοί σωλήνες μπορεί να λιώσουν αν ρίξουμε μεγάλες ποσότητες βραστού νερού. Ακόμη, μη χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο αν προηγουμένως έχετε ρίξει εμπορικά παρασκευάσματα απόφραξης, γιατί σε συνδυασμό με το ξίδι δημιουργούνται επικίνδυνες αναθυμιάσεις). Το ίδιο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λεκάνη της τουαλέτας, όπου αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά, τρίβουμε με βούρτσα και ξεπλένουμε με νερό.
- Απολυμαίνουμε επιφάνειες αν τις σκουπίσουμε με ζεστό νερό όπου έχουμε προσθέσει βόρακα (1/4 του φλυτζανιού βόρακα σε 2 λίτρα ζεστό νερό). Και βέβαια μπορούμε να απολυμάνουμε με οινόπνευμα.
- Χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα σαν σκόνη καθαρισμού, και την ενισχύουμε αν χρειαστεί αναμιγνύοντας με ξίδι.
- Αντί για τα τοξικά αποσμητικά χώρου, χρησιμοποιούμε φύλλα λεβάντας ή μέντας, η αιθέρια έλαια. Επίσης αερίζουμε συχνά τους χώρους.

Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό του σπιτιού μας ωφελεί την υγεία της οικογένειάς μας, ιδιαίτερα μάλιστα των παιδιών που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικές ουσίες. Εξοικονομούμε ακόμη χώρο και χρήματα, απλοποιούμε τη ζωή μας και βοηθούμε το περιβάλλον. Τα ποτάμια και τα υπόγεια νερά καθώς και η άγρια ζωή ωφελούνται από τη μείωση των χημικών οικιακών αποβλήτων.

Η Χημεία στο Σπίτι Μας. Χημικά απορρυπαντικά και επιπτώσεις.

Η καθαριότητα είναι κάτι που μας απασχολεί όλους μας.
Τι προϊόντα όμως χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα του χώρου μας;
Η αγορά έχει κατακλυστεί με προϊόντα καθαρισμού και η σύγχρονη κοινωνία του καταναλωτισμού όπου ζούμε μας επιβάλλει να έχουμε στο σπίτι μας όσο πιο πολλά καθαριστικά γίνεται.
Αυτό που δεν κατάλαβαν οι περισσότεροι όμως είναι ότι όλα αυτά είναι επιβλαβή για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την υγεία.

Η χρήση των χημικών καθαριστικών κρύβει πολλούς κινδύνους και συνέπειες. Καταρχήν, τα χημικά καθαριστικά ήδη προκαλούν ρύπανση κατά την παραγωγή τους και πολλά αθώα ζωάκια έχουν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα για την παρασκευή και την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους.
Κατά δεύτερον, μετά τη χρήση τους επιστρέφουν στο περιβάλλον ως οικιακά απόβλητα μολύνοντας το ακόμη περισσότερο, αφού διεισδύουν στο οικοσύστημα μέσα από το έδαφος, τους υδάτινους πόρους με αποτέλεσμα να αφανίζονται πολλοί μικροοργανισμοί αλλά και ζώα και πουλιά.

Και για όσους δεν δείχνουν κατανόηση στο περιβάλλον και την πανίδα, ας προσέξουν τουλάχιστον τη δική τους υγεία καθώς και των παιδιά τους αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, διάφορες μορφές καρκίνου, αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις επήλθε ακόμη και θάνατος, ιδιαίτερα από την αλόγιστη χρήση τους και την πρόσμιξη διαφόρων τέτοιων προϊόντων.

Από οικολογική άποψη, η εύκολη και «απόλυτη» καθαριότητα που υποτίθεται ότι προσφέρουν τα χημικά απορρυπαντικά έχει σοβαρές συνέπειες. Τόσο κατά την παραγωγή, αλλά και μετά τη χρήση ως οικιακά απόβλητα τα χημικά απορρυπαντικά δηλητηριάζουν τους υδάτινους πόρους και σκοτώνουν ψάρια, πουλιά και ζώα.
Τα περισσότερα από τα απορρυπαντικά του εμπορίου έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, με κυριολεκτικά μαρτυρικές συνθήκες. Ακόμη όμως και για την υγεία του χρήστη μπορεί να αποβεί επικίνδυνη η χρήση των χημικών απορρυπαντικών.

Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Η χημεία "κυκλώνει" ολοένα τη ζωή μας.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια χημικές ενώσεις και ότι ο καθένας μας έρχεται σε επαφή με 60-70,000 χημικές ενώσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες εκφράζουν υπόνοιες για 22,000 χημικές -σε ότι αφορά την καρκινογόνο δράση τους-, ενώ για περίπου 2,000 έχει αποδειχθεί η φονική τους δράση.
Αυτό το "χημικό πλαίσιο" αφορά την ανθρωπότητα.

Στο μικρόκοσμο του σπιτιού μας, όμως, -με ελάχιστη προσπάθεια- μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα λιγότερο χημικό περιβάλλον

ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
Στη δεκαετία του 1980, ανακαλύπτονται τα κατιονικά τασιενεργά, τα οποία εξασφαλίζουν την απαλότητα στα ρούχα, αλλά είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς. Και ο κατάλογος συνεχίζεται...
Σύμφωνα με το νόμο, τα τασιενεργά θα πρέπει να αποικοδομούνται (δεν σημαίνει την τέλεια διάσπαση, αλλά τη μη δημιουργία αφρού στην επιφάνεια της θάλασσας) κατά 80%, μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες και το υπόλοιπο 20% μέσα στις τρεις επόμενες.
Η ίδια διάταξη περιορίζει και τη χρήση φωσφορικών αλάτων, αλλά δεν κάνει λόγο για τα προϊόντα της διάσπασης, που ενεργοποιούν τα βαρέα μέταλλα, που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας.
Θα πρέπει να παραδεχτούμε, πάντως, ότι αυτού του είδους η ρύπανση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ποσότητες των τοξικών λυμάτων και των πετρελαιοειδών, που ρίχνονται-χωρίς επεξεργασία-στο υγρό στοιχείο.



Χημικός πόλεμος... μέσα στο σπίτι!
Η οικολογία είναι στάση ζωής και δεν είναι λογικό από τη μία να διαδηλώνουμε για να κλείσει ένα εργοστάσιο, που εκλύει "φονικά" αέρια για το όζον της ατμόσφαιρας και από την άλλη να κηρύττουμε "χημικό πόλεμο" - μέσα στο σπίτι μας - στο όνομα της καθαριότητας ή να ρυπαίνουμε τις θάλασσες μας στο όνομα μίας αστραφτερής πλύσης.

Τα απορρυπαντικά
Η εποχή του σαπουνιού και του ενεργού άνθρακα, από τη στάχτη του τζακιού, αποτελεί παρελθόν. Σήμερα, τα απορρυπαντικά - σκόνες και υγρά - συντροφεύουν τη νοικοκυρά, στο έργο της πλύσης.
Είναι ενδεικτικό, ότι περισσότερα από χίλια ευρώ που πληρώνει - ετησίως - κάθε ελληνικό νοικοκυριό μόνον για τα απορρυπαντικά ρούχων, συντηρώντας έτσι μία ανθηρή βιομηχανία, με πάνω από 22 επώνυμες μάρκες των οποίων ο διαφημιστικός τζίρος - κάθε χρόνο - φθάνει τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
(Οι πωλήσεις απορρυπαντικών ρούχων στην Ελλάδα, υπολογίζεται: το 1981 σε 19.000 τόνους, το 1991 σε 49.700 τόνους και το 2001 σε 74.300 τόνους). Όλα τα συμβατικά απορρυπαντικά βασίζουν τη σύνθεσή τους στα παράγωγα πετρελαίου και στα φωσφορικά άλατα.
Αποτέλεσμα, η ρύπανση των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών, που δέχονται - εκτός των άλλων - και τα απόνερα της πλύσης.
Έτσι, - και στο βαθμό που η απόπειρα των επιστημόνων, από τη μακρινή.η Ιαπωνία, να "πλύνουν" με υπερήχους, απέτυχε - η μόνη λύση για την προστασία του υγρού περιβάλλοντος είναι τα οικολογικά απορρυπαντικά.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΖΑΜΙΩΝ: ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Περιέχουν, μέχρι 40% οινόπνευμα, επιφανειοδραστικές ουσίες - κυρίως αμμωνία, που είναι επικίνδυνη για τα μάτια.
Άλλα καθαριστικά, για τα τζάμια, περιέχουν υδροξείδιο του καλίου θειικό ή φωσφορικό νάτριο και οξικό οξύ.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΟΥ: ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Τα καθαριστικά αυτά έχουν ως βάση αποκλειστικά το χλώριο.
Όταν η χλωρίνη αναμιχθεί με άλλα καθαριστικά δημιουργούνται αέρια, όπως το φωσγένιο (χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο), χλωροφόρμιο, τετραχλωράνθρακας (τοξικό) και χλωροαιθυλένιο (καρκινογόνο).
Συχνά, οι νοικοκυρές, που κάνουν αυτές τις μίξεις παθαίνουν "χλωριοακμή", που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα του δέρματος, έντονη φαγούρα και πυώδη σπυράκια.
(Σχόλιο τροφής: εγώ όταν χρησιμοποιούσα τα καθαριστικά του εμπορίου, σχεδόν με όλα, μετά είχα πρόβλημα μεγάλο με το στομάχι και ελαφρύτερα με το αναπνευστικό μου)

ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ: ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Περιέχουν ισχυρά αλκαλικά (30-100% υδροξείδιο του καλίου ή του νατρίου) με ρινίσματα αλουμινίου ή μαγνησίου για να αναπτύσσεται θερμότητα, μέχρι 80 βαθμούς Κελσίου.
Τα αλκαλικά είναι πολύ καυστικά για το δέρμα και τα παραγόμενα αέρια, από την απόφραξη είναι ιδιαίτερα τοξικά.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ: ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
Είναι από τα πλέον τοξικά καθαριστικά, καθώς περιέχουν από τις πλέον δραστικές ενώσεις.
Συνήθως, περιέχουν σκόνη μαρμάρου ή άμμο και σκόνη ελαφρόπετρας ή κιμωλία. Για να λευκαίνουν περιέχουν χημικά υπερλευκαντικά, υποχλωρικό κάλλιο ή νάτριο.
Για να απολυμαίνουν περιέχουν χλώριο, φορμαλδεϋδη ή φαινόλη, αλλά και χημικές αρωματικές ουσίες, για καλή οσμή -το υπόλοιπο, περίπου 35%, είναι νερό.
Η ταυτόχρονη "απελευθέρωση" του χλωρίου με τη φορμαλδεϋδη και τις χημικές αρωματικές ουσίες δημιουργεί τοξικότατα αέρια.

(Το 1918, στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο πέθαναν 85,000 στρατιώτες από χημικά αέρια, που ως βάση είχαν το χλώριο).

Εξάλλου, "γνωστός" είναι ο βήχας και το άσθμα των καθαριστριών.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
Υπολογίζεται, ότι για κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν, περίπου, 4-5 κιλά απορρυπαντικού, σε ετήσια βάση.
Αυτό σημαίνει, ότι ο Σαρωνικός κάθε χρόνο δέχεται περίπου 200.000 τόνους από απόνερα, με απορρυπαντικά που δεν διασπώνται.
Αποτέλεσμα, είναι το φαινόμενο του "ευτροφισμού", κατά τη διαδικασία του οποίου επικρατούν κάποια μόνο είδη, της θαλάσσιας χλωρίδας, τα οποία "τρέφονται" με τα φωσφορικά άλατα των συμβατικών απορρυπαντικών και κατά τον "γιγαντισμό" τους απορροφούν τεράστιες ποσότητες οξυγόνου, "κλέβοντας" - μ' αυτόν τον τρόπο - την ανάσα από τα ψάρια και από τα άλλα θαλάσσια φυτά.
Η σύνθεση των συμβατικών απορρυπαντικών αποτελείται κατά 10-15% από αποσκληρυντικά, 30-40% από λευκαντικά, κατά 20-30% από αντιοξειδωτικά του πλυντηρίου, κατά 3-5% από οπτικά λευκαντικά και κατά 0,1-1% από αρώματα και χρωστικές ουσίες.
Βέβαια, η ποσοστιαία σύνθεση παραλλάζει ανάλογα με τη μάρκα και τη γενιά του απορρυπαντικού.
Το 1960, για παράδειγμα, η γερμανική εταιρία HENKELS εισάγει τη χρήση φωσφορικών αλάτων στις σκόνες πλυντηρίων.
Τις δύο επόμενες δεκαετίες, εγκαταλείπει το φυσικό τασιενεργό, που είναι το σαπούνι και επιλέγονται τα συνθετικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
1. Να κάνουμε το σπίτι μας πιο υγιεινό & να μειώσουμε την ανάγκη για καθαρισμό.
Καλός καθημερινός αερισμός του σπιτιού, λιγότερη σκόνη, μη φοράτε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι, κρατείστε καθαρά τα υπνοδωμάτια γιατί εκεί περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο σπίτι
2. Αντί για τα τοξικά αποσμητικά χώρου, χρησιμοποιούμε φύλλα λεβάντας ή μέντας ή αιθέρια έλαια.
Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό μας ωφελεί την υγεία της οικογένειάς μας, ιδιαίτερα μάλιστα των παιδιών που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικές ουσίες.
3. Να αγοράζουμε απορρυπαντικά μη τοξικά, φιλικά προς το περιβάλλον.
Υπάρχουν οικολογικά προϊόντα καθαρισμού της τα οποία είναι βιοδιασπώμενα, μικροβιοκτόνα και μυκητοκτόνα, μη τοξικά, χωρίς χλώριο, αμμωνία ή φώσφορο.

Απλοποιήστε την ζωή σας & βοηθείστε το περιβάλλον. Τα ποτάμια και τα υπόγεια νερά καθώς και η άγρια ζωή ωφελούνται από τη μείωση των χημικών αποβλήτων.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Για την καθαριότητα του σπιτιού:
Να αποφεύγεται αυστηρά η χρήση καθαριστικών, που περιέχουν χλώριο.
Τα μικρόβια και οι μύκητες, που θα έρθουν σε επαφή μαζί του δεν σκοτώνονται ακαριαία -απαιτείται χρόνος και μεγάλη ποσότητα.
Εάν η ποσότητα του χλωρίου είναι μικρή τότε οι μικροοργανισμοί σταματούν την ανάπτυξη τους, αλλά δεν πεθαίνουν.
Εάν πάλι είναι αρκετή για να τα εξοντώσει, τότε όσα προλαβαίνουν να γεννήσουν δημιουργούν ανθεκτικότερες γενιές μικροβίων.
Υπάρχουν στην αγορά σκόνες και υγρά καθαρισμού, που δεν περιέχουν χλώριο.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι, που έχει απολυμανθεί με "βαριά" υλικά, κινδυνεύουν όταν βρεθούν στο εξωτερικό περιβάλλον, καθώς το ανοσοποιητικό τους είναι "αθώο" από ιούς, μικρόβια και μικροοργανισμούς.