Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τα χορταρικά του θέρους!

Τα τελευταία χρόνια, κάποια ξεχασμένα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στη χώρα μας μόνο το καλοκαίρι κάνουν δυναμικά την επανεμφάνισή τους στο πιάτο μας, προσφέροντάς μας νέες γευστικές επιλογές. Εκτός, λοιπόν, από την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα και τα βραστά βλίτα, έχετε την ευκαιρία να γευτείτε δροσερές σαλάτες και νόστιμα μαγειρευτά με στύφνα, γλιστρίδα ή αρμυρήθρες και να συνοδεύσετε τους ουζομεζέδες σας με κρίταμο. Αρκετά από αυτά καλλιεργούνται, οπότε μπορείτε να τα βρείτε στη λαϊκή αγορά ή στο μανάβικο της γειτονιάς σας. Επιπλέον, αποτελούν μια εξαιρετικά υγιεινή διατροφική επιλογή, ενώ κάποια από αυτά έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Θα εντυπωσιαστείτε, επίσης, από τα βλίτα μαγειρεμένα με διαφορετικούς τρόπους. 



Γλιστρίδα η πολυλογού 
Τη γνωρίζετε όλοι. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας είναι γνωστή και ως αντράκλα. Πρόκειται για άλλο ένα ζιζάνιο που αφθονεί στους κήπους και στους ελληνικούς αγρούς το καλοκαίρι. Καλλιεργείται και πωλείται στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα. Σίγουρα την έχετε γευτεί ωμή στην παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα. Η ευχάριστη ξινή, χυμώδης και δροσερή της γεύση ταιριάζει πολύ με πράσινες σαλάτες και ντομάτα, ενώ επίσης μπορεί να μαγειρευτεί με κρέας ή ψάρι. O λόγος που σε πολλά μέρη της Ελλάδας ρωτάμε έναν πολυλογά: «Μήπως έφαγες γλιστρίδα;» γιατί, σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, η κατανάλωση αντράκλας ή γλιστρίδας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου. Η γλιστρίδα καλλιεργείται εδώ και 4.000 χρόνια. Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη και καλλιεργείται εντατικά στη Μεγάλη Βρετανία, την Oλλανδία, την Άπω Ανατολή και την Ινδία. 
Ένα πολυφάρμακο: Τα σαρκώδη φύλλα της περιέχουν πολύ νερό (95%) και πολλές θρεπτικές ουσίες: μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό), ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C, Ε, Α, Κ και κόμμι (πολυσακχαρίτης που απορροφάται κυρίως από το παχύ έντερο και διατηρεί υγιή τη χλωρίδα του). Η γλιστρίδα είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα. O Γαληνός τη χορηγούσε για οδοντικές και στοματικές παθήσεις. O Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων (βιταμίνη Ε) και ο Διοσκουρίδης ως καθαρτικό, διουρητικό, αντιπαρασιτικό, αλλά και για οφθαλμικές παθήσεις (βιταμίνη Α), την επούλωση πληγών (βιταμίνη C, ω-3 λιπαρά οξέα), καθώς και για τον κατευνασμό της σεξουαλικής επιθυμίας. Η τελευταία φαρμακευτική δράση της γλιστρίδας αναφέρεται και στον «Κώδικα του Ισπανού Φαρμακοποιού» (1837). Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες επιστημονικές μελέτες, η ουσία norepinephrine (νοραδρεναλίνη) που περιέχει το φυτό προκαλεί συστολή των αρτηριών και περιορίζει τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα τον κατευνασμό των σεξουαλικών ορμών. Η γλιστρίδα χρησιμοποιείται επίσης ως αντιπυρετικό, καθαρτικό του αίματος, αναλγητικό, τονωτικό, μυοχαλαρωτικό και διουρητικό. 



Το πικρό ζιζάνιο στύφνο 
Λέγεται αλλιώς βρομοβότανο και μαυρόχορτο και προτιμά τους λαχανόκηπους και τα περιβόλια. Oι μικροί μαύροι καρποί του μοιάζουν με χοντρόκοκκο πιπέρι και χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες, πίτες, τάρτες και σάλτσες. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται. Το βρίσκετε σε λαϊκές αγορές και σε μανάβικα. Έχει ελαφρώς πικρή γεύση και χρησιμοποιείται για βραστή σαλάτα ή ως υλικό σε συνταγές με λαχανικά και κρέας.
Φάρμακο και δηλητήριο: Στα αρχαία ελληνικά η ονομασία του φυτού είναι στρύχνος. O Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε τα φαρμακευτικά είδη του φυτού για την αντιπυρετική και ηρεμιστική τους δράση. Το εκχύλισμα του στρύχνου των Ινδιών είναι η γνωστή στρυχνίνη, φάρμακο, αλλά και δυνατό δηλητήριο. Χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, γιατί σε πολύ μικρές δόσεις δυναμώνει την καρδιά και το αναπνευστικό σύστημα. Το στύφνο που τρώμε περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, που μεταξύ άλλων συνεισφέρει στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, βιταμίνη Ε, που επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, και καροτενοειδή. Επίσης, περιέχει ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Στο Ιράκ και στο Ιράν οι γυναίκες χρησιμοποιούν το στύφνο για τον αποχρωματισμό των φακίδων και την περιποίηση του δέρματός τους. 



Το γνωστό βλίτο 
Αν και πρόκειται για ένα χορταρικό με ουδέτερη γεύση, χρησιμοποιείται κατά κόρον τους καλοκαιρινούς μήνες για σαλάτα. Έχει ελάχιστες θερμίδες και μπορεί να μαγειρευτεί και με πατάτες, ζαρζαβατικά ή και κρέας. Η βραστή σαλάτα μπορεί να γαργαλήσει ευχάριστα τον ουρανίσκο, αν σοτάρετε τα χόρτα με ελαιόλαδο και προσθέσετε λεμόνι και τριμμένο σκόρδο. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες για την περιεκτικότητα του βλίτου σε θρεπτικά συστατικά, όπως όλα τα χόρτα περιέχει μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε και C και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως: κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση



Oι νόστιμες αρμυρήθρες 
Είναι ένα φυτό που φυτρώνει σε υγρότοπους, κυρίως κοντά στη θάλασσα, και δευτερευόντως κοντά σε ποτάμια και λίμνες. Είναι συγγενικό είδος με τα αρμυρίκια που φυτρώνουν στις αμμουδιές. Ευδοκιμεί στο θερμό και ξηρό μεσογειακό κλίμα. Για να αντεπεξέλθει στις υψηλές τιμές άλατος στο έδαφος, αποθηκεύει στις ρίζες της μέχρι και 17% αλάτι. Σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές φτιάχνουν με τα τρυφερά βλαστάρια του φυτού τουρσί ή νοστιμότατη βραστή σαλάτα, στην οποία προσθέτουν ελαιόλαδο και άφθονο λεμόνι για να απαλύνουν την ελαφρώς αλμυρή γεύση τους. Μπορείτε όμως να τις γευτείτε και σε γκουρμέ εστιατόρια, καθώς η ιδιαίτερη γεύση τους έχει κερδίσει την υψηλή μαγειρική. Γι’ αυτό άλλωστε και καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια. Επίσημα στοιχεία για τη θρεπτική αξία του φυτού δεν υπάρχουν. Ωστόσο, όπως όλα τα χόρτα περιέχουν μικρές συγκεντρώσεις βιταμινών C και Ε και οι αρμυρήθρες που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα είναι πλούσιες σε ιώδιο και μεταλλικά στοιχεία. 



Μυρωδάτο κρίταμο 
Φυτρώνει σε αμμουδιές, βράχους και τοίχους κοντά στη θάλασσα, στις ακτές της Μεσογείου και του ευρωπαϊκού Ατλαντικού. O βλαστός και τα φύλλα του, όταν τα τρίψετε, αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα. Σε ορισμένες περιοχές το λένε και αρμύρα. Oι αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν κρίθμον, επειδή οι σπόροι του μοιάζουν πολύ με του κριθαριού. Oι βλαστοί και τα φύλλα του γίνονται τουρσί και χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε σαλάτες. Επίσης, συνοδεύει άριστα τους καλοκαιρινούς μεζέδες που τρώγονται με ούζο ή τσίπουρο. Το κρίταμο όμως έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες, τις οποίες είχαν αξιοποιήσει από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, καθώς περιέχει πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά: ιώδιο (απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς), μεταλλικά άλατα, μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε, C και Κ. Χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, καθαριστικό του αίματος, εμμηναγωγό και αποτοξινωτικό. 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ανθρώπινο Σώμα: Μια Εκπληκτική Μηχανή Προσαρμογής!


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς 
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μεταβολομικής Ιατρικής
Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης
Το σώμα μας είναι μια εκπληκτική μηχανή που πραγματοποιεί εκατομμύρια διεργασίες ταυτόχρονα, χωρίς εμείς να σκεφτόμαστε ή να δίνουμε εντολή για να συμβούν.



Η κόρη των ματιών μας διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα με την ένταση του φωτός στο περιβάλλον, η καρδιά μας χτυπάει με έναν ρυθμό που προσαρμόζεται στις ανάγκες των οργάνων για αίμα, τα έντερα μας και το στομάχι μας κινούνται για να προωθήσουν την τροφή, ορμόνες εκκρίνονται όταν πρέπει και όσο πρέπει ενώ εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα, χωρίς εμείς να έχουμε κάποια ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες.

Μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης το ανθρώπινο σώμα έχει προσαρμοστεί και έχει προγραμματιστεί γενετικά ώστε να αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο ανάλογα με τις περιστάσεις.
Αντίστοιχα γενετικά προγράμματα ενεργοποιούνται σε συνθήκες που απειλούν την επιβίωση μας. Αυτόματοι μηχανισμοί τίθενται σε λειτουργία για να μας βοηθήσουν και να αυξήσουν την πιθανότητα επιβίωσης μας σε μια δύσκολη κατάσταση
Το σύνολο των ορμονικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας ως απάντηση σε μια απειλή για την επιβίωση ονομάζεται Στρες.

Αυτόματοι Βιολογικοί Μηχανισμοί
Οι παραπάνω γενετικά προγραμματισμένοι μηχανισμοί αναπτύχθηκαν και υπάρχουν με σκοπό να βοηθήσουν στην επιβίωση μας.
Φανταστείτε ότι βρίσκεστε έξω στη φύση και ξαφνικά δέχεστε την επίθεση ενός άγριου ζώου. Το σώμα μας αντιδρά άμεσα, αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, αυξάνει την καρδιακή συχνότητα και την ταχύτητα μεταφοράς οξυγόνου από τους πνεύμονες προς το αίμα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη, ή θα γλυτώσουμε ή θα μας φάει.
Αυτός είναι και ο λόγος που το σώμα σε τέτοιες περιπτώσεις εξαντλεί και υπερβαίνει τα όρια του με σκοπό να διορθώσει τις απώλειες και να επουλώσει τις πληγές σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχει την ευκαιρία και αφού θα έχει επιβιώσει. Σε αυτή τη φάση ενεργοποιούνται μηχανισμοί που ευνοούν την ανάκτηση δυνάμεων, πέφτουν τα επίπεδα ενέργειας και αυξάνεται η όρεξη. Έχουμε λοιπόν όλοι μας, βιώσει ή παρατηρήσει ότι για να επιτευχθεί η επούλωση σε αυτές τις περιπτώσεις η ξεκούραση και η καλή τροφή είναι αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε αποτελεσματικής θεραπείας.
Πως γίνεται όμως αυτοί οι μηχανισμοί που εξελίχθηκαν για να μας βοηθήσουν και επέτρεψαν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους μέχρι σήμερα, να απειλούν την σωματική και πνευματική μας υγεία;

Σκέψη και Ενδοκρινικό Σύστημα 
Σε διαφοροποίηση με τα υπόλοιπα ζώα ο άνθρωπος έχει την ικανότητα της σκέψης. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σκέψη επηρεάζει και ενεργοποιεί τα γονίδια και την έκφραση τους (Επιγενετική). Η γέφυρα που ενώνει την σκέψη με το ορμονικό μας σύστημα και εν συνεχεία ενεργοποιεί ή καταστέλλει τα γονίδια και άλλες λειτουργίες, είναι το συναίσθημα.
Κάθε μας σκέψη φέρνει στην επιφάνεια και ένα συναίσθημα. Κάθε συναίσθημα προκαλεί διαφορετικές ορμονικές απαντήσεις. Αν σκεφτώ μια φορά που ήρθα σε δύσκολη θέση και νιώσω το συναίσθημα της ντροπής, θα κοκκινίσουν τα μάγουλα μου. Αν είμαι θυμωμένος, χαρούμενος, οργισμένος, αδιάφορος ή θλιμμένος, διαφορετικές ορμονικές εκκρίσεις θα προσαρμόσουν τις σωματικές μου λειτουργίες με ακριβή και προκαθορισμένο τρόπο.

Το πρόβλημα στην εξίσωση προκύπτει γιατί μέσα από τη σκέψη και το συναίσθημα ο άνθρωπος μπορεί να ενεργοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς χωρίς να υπάρχει πραγματική βιολογική απειλή προς την επιβίωση.
Το άγχος που συνοδεύει μια δυσχερή οικονομική κατάσταση γίνεται αντιληπτό ως απειλή για την επιβίωση και το σώμα μας αντιδρά αντίστοιχα. Μπορεί για παράδειγμα να φοβηθούμε ότι δεν θα έχουμε να παράσχουμε τροφή για εμάς και την οικογένεια μας. Ένα στρες αυτού του τύπου θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς απορρόφησης της τροφής στο έντερο και στο συκώτι και να μειώσει σημαντικά τις καύσεις σε επίπεδο μεταβολισμού καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της απειλής. 

Στη φύση όμως μια σοβαρή απειλή προς την ζωή έχει συνήθως συγκεκριμένη και περιορισμένη διάρκεια. Δεν έχει προβλεφτεί βιολογικός μηχανισμός ως προς μια μια διεθνή οικονομική κρίση διάρκειας 2 ή 3 ετών. Δεν είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι για κάτι παρόμοιο! Τα βιολογικά στρες μπορεί να διαρκέσουν από λίγες στιγμές έως μερικές εβδομάδες.
Το αποτέλεσμα είναι το σώμα να λειτουργεί σε κατάσταση χρόνιου στρες. Έτσι ενώ τα τελευταία 100 χρόνια έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής μας, έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα τα χρόνια νοσήματα ο καρκίνος και οι ψυχικές διαταραχές.

Δύο Βασικοί Λόγοι
Υπάρχουν λοιπόν δύο βασικοί λόγοι που οι φυσικές διαδικασίες χάνουν το δρόμο τους και καταλήγουμε να πάσχουμε από κάποιο χρόνιο νόσημα που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις.

  1. Το πρώτο είναι η διάρκεια των στρεσογόνων καταστάσεων. Τα ουσιαστικά προβλήματα που αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο έχουν μεγάλη διάρκεια και πολλές φορές διαρκούν χρόνια και όχι λίγες μόνο στιγμές.

  2. Το δεύτερο είναι ότι η τροφή μας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις βασικές μας ανάγκες, πόσο μάλλον να βοηθήσει στην επιδιόρθωση μηχανισμών κατά τη διάρκεια έντονου και μακροχρόνιου στρες.

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω, η μεγάλη διάρκεια του στρες και η έλλειψη των βασικών μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει εξαντλούν οποιαδήποτε δυνατότητα του οργανισμού μας να διορθώσει και να επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Οι δύο Φάσεις του Στρες
- Στην πρώτη φάση, κάποιο απρόσμενο και ξαφνικό περιστατικό ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ανταπόκρισης στο στρες. Η εικόνα που παρουσιάζουμε σε αυτή τη φάση είναι ταχυκαρδία, εφιδρώσεις, υπερένταση, κρύα άκρα και μείωση των ωρών που κοιμόμαστε.
- Στη δεύτερη φάση έχουμε την επίλυση του στρες. Μετά από κάποιο διάστημα ημέρες, μήνες ή χρόνια το στρες που μας απασχολεί επιλύεται με κάποιο τρόπο και το σώμα μας εισέρχεται σε μια φάση επούλωσης όπου νοιώθουμε κουρασμένοι, πεινάμε περισσότερο, γίνεται κατακράτηση υγρών και εμφανίζονται συμπτώματα όπως ζαλάδες, πονοκέφαλοι, αιμορροΐδες, ζεστά άκρα που οφείλονται στην κάθετη πτώση των επιπέδων της αδρεναλίνης και στην αυξημένη δράση του παρασυμπαθητικού μας συστήματος (το κομμάτι εκείνο του νευρικού συστήματος που αναλαμβάνει σε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης). 

Τι μπορούμε να κάνουμε
Έχοντας πλέον αποκωδικοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς μπορούμε να δράσουμε προς την μείωση της επίδρασης που έχουν πάνω στην υγεία μας.
Για να μειώσουμε την επίδραση τους στρες πάνω μας, είναι ουσιαστικό να εντοπίσουμε τον κύριο στρεσογόνο παράγοντα. Ενώ μπορεί να έχουμε πλειάδα προβλημάτων είναι συνήθως ένας ο παράγοντας που έχει αναστατώσει τις οργανικές μας λειτουργίες.
Έχει παρατηρηθεί ότι όταν εντοπίσουμε τι ακριβώς μας ενοχλεί αυτό παύει να έχει την ίδια στρεσογόνο επίδραση πάνω μας. Με τον εντοπισμό του ακριβούς στρεσογόνου παράγοντα τα αυτόματα βιολογικά προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί αδρανοποιούνται άμεσα. Έχουν βέβαια αναπτυχθεί ειδικά πρωτόκολλα για τον εντοπισμό και την απενεργοποίηση τους όμως η περιγραφή τους είναι πέρα από τους σκοπούς αυτού του άρθρου.

Αυτό όμως που θα μπορούσε να κάνει μόνος του ο καθένας από εμάς, είναι μέσα από τους δεκάδες στρεσογόνους παράγοντες, να εντοπίσει το κύριο και βασικό πρόβλημα που θέτει τον οργανισμό του σε κατάσταση συναγερμού.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν έχουν όλα τα προβλήματα την ίδια βαρύτητα. Πως μπορούμε λοιπόν να ξεχωρίσουμε ΤΟ πρόβλημα; Πρόκειται γι αυτό που σκεφτόμαστε συνέχεια, είναι το πρόβλημα που μας βασανίζει όταν πάμε για ύπνο και είναι η πρώτη μας ανησυχία με το που θα ξυπνήσουμε το πρωί.

Μόλις εντοπίσουμε την συγκεκριμένη απειλή που βιώνουμε και μας φέρνει σε μια κατάσταση συναγερμού το επόμενο βήμα είναι να καθίσουμε και να βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό.
Ποιες ενέργειες μας μπορούν έστω και στο ελάχιστο να αρχίσουν να αλλάζουν λίγο την εικόνα. Δεν είναι απαραίτητες δραματικές αλλαγές, θέλουμε μια μικρή, πολύ σταδιακή και ήπια βελτίωση της εικόνας. Το σύνηθες λάθος είναι μια προσπάθεια να λύσουμε με μιας το πρόβλημα μας. Αυτό θα προκαλούσε μια βίαια αλλαγή στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και έντονα συμπτώματα λύσης του στρες. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Πολλές φορές η λεπτομερής επισκόπηση ενός προβλήματος αρκεί ώστε να αλλάξει ριζικά την εικόνα.

Αν γίνουν σωστά τα παραπάνω βήματα θα νοιώσουμε ανακούφιση και χαλάρωση. Το σώμα μας θα μπει σε κατάσταση επούλωσης και θα χρειαστεί βασικά συστατικά υψηλής θρεπτικής αξίας και επαρκή ξεκούραση για να μπορέσει να βγει όσο το δυνατόν ταχύτερα από την συγκεκριμένη φάση.
Θα έχετε σίγουρα προσέξει ότι τα περισσότερα προβλήματα υγείας προκύπτουν μετά την επίλυση ενός στρες, στα σαββατοκύριακα ή στις διακοπές. Με το που λέμε "Ευτυχώς τα κατάφερα!" βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα που το σώμα μας έκανε στην άκρη μέχρι να περάσει η δύσκολη κατάσταση. 
Η βιταμίνη C, τα αντιοξειδωτικά, μια καλή πολυβιταμίνη μαζί με ήπια άσκηση όπως το περπάτημα, η κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών και όσο το δυνατόν περισσότερη ξεκούραση είναι στοιχειώδεις ενέργειες που μπορούν όμως να μας βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε τις καταστάσεις γύρω μας και το πρώτο σημείο για να ξεκινήσουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Αν εμείς νοιώθουμε καλά και είμαστε υγιείς μπορούμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις με μεγαλύτερη δύναμη και να επιτύχουμε και καλύτερα αποτελέσματα με την μικρότερη δυνατή επίδραση του στρες πάνω μας.


Παρατήρησις "τροφής": Και να θυμάστε 2 πράγματα και πως όλα, μα όλα είναι στο μυαλό μας...

- Το πρώτο είναι, αναρωτηθείτε αυτά που τώρα σας στενοχωρούν, θα σημαίνουν κάτι μετά από 5 χρόνια; Εκ πείρας, θα σας πω ότι ως επί το πλείστον αυτά που με έχουν στενοχωρήσει στο παρελθόν, όλα έπαιξαν ρόλο ανάπτυξης και εξέλιξης στην ζωή μου και εκ των υστέρων ευγνωμονώ που μου συνέβησαν!! 
Θυμηθείτε πόσα πράγματα συνέβησαν στο παρελθόν που τα θεωρήσατε αρνητικά και εντούτοις τώρα μπορεί, επίσης, να ευγνωμονείτε για αυτές τις εμπειρίες. Αυτές οι εμπειρίες θα σας κάνουν δυνατότερους και καλλίτερους. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται τη δύσκολη ώρα, θυμηθείτε... ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟ!
- Το δεύτερο είναι, ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΟΜΑΣΤΕ: ΓΙ` ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ (οπότε και διορθώνουμε) & ΓΙ` ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ (οπότε τα παρατάμε και δεν ασχολούμαστε, διότι δεν πρόκειται καταφέρουμε κάτι)! Το ακολουθώ με ευλάβεια από τότε που το πρωτο-διάβασα!

Προσωπικά, με έχουν βοηθήσει ΑΦΆΝΤΑΣΤΑ!! σας εύχομαι το ίδιο!

Σπαθόλαδο: Ένα φυσικό «γιατρικό» !


Αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου.

Αναγνωρισμένο για τις πολλές του ιδιότητες, το σπαθόλαδο κατάφερε να διατηρηθεί ως “απαραίτητο γιατρικό”, από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστό πού μπορεί να το βρει κανείς ή πώς να το παρασκευάσει.

Στην περιφέρεια, πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν μόνοι τους. Στις αρχές Μαΐου και για περίπου έναν μήνα ανθίζει το σπαθόχορτο, ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας. Το φυτό αυτό διακρίνεται, όχι μόνο για το έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες - αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές.

Βοηθά δε σημαντικά, όπως λέγεται, στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).

Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη, είχε και ιδιότητες αντικαταθλιπτικού. 

Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφει υψηλές πωλήσεις, ύστερα από σχετκό πρόγραμμα του ABC News, τον Ιούνιο του 1997, το σπαθόλαδο αποτέλεσε το εναλλακτικό "πρόζακ" για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη. Στη Γερμανία το σπαθόλαδο, που χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό αλλά και για την αντιμετώπιση αϋπνιών, αποτελεί συχνά συνταγογραφούμενο από τους γιατρούς φάρμακο κατά της μελαγχολίας.

Μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες ...
hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin. Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται κυρίως σε νευραλγίες και τραυματισμούς νεύρων και γενικά συμπτωματολογία που ξεκινά από τραυματισμούς νεύρων, όπως απώλεια μαλλιών, κατάθλιψη και νευραλγία.

Το συγκεκριμένο φυτό κατά την περίοδο της ωρίμανσής του στους ορεινούς - κυρίως - όγκους μαζεύεται από τους παραγωγούς και με τη φυσική μέθοδο της ζύμωσης παρασκευάζεται το σπαθόλαδο, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών ή άλλων ουσιών.

Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα.

Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων.

Επίσης, με το σπαθόλαδο γίνονται επαλείψεις ή ελαφρές εντριβές στο μέρος που πονά ή μπορούμε ακόμη να εφαρμόσουμε τοπικά επιθέματα με διαποτισμένη γάζα.

Επίσης, είναι ιδανικό για κάθε θεραπευτικό ή χαλαρωτικό μασάζ - μπορεί να εμπλουτισθεί με αιθέρια έλαια ανάλογα. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πόσιμο, καθώς συνιστάται ιδιαιτέρως για τις κολίτιδες, την επώδυνη πέψη και τις ξινίλες του στομάχου.

“Κατ' αρχάς, το σπαθόχορτο το μαζεύουμε τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε παραθαλάσσιες περιοχές και όσο περνάει ο καιρός - μέχρι και το τέλος Ιουλίου - το βρίσκουμε στα ορεινά μέρη της Ελλάδας. Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο, ενώ το 'μυστικό' σε αυτή την περίπτωση είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Συνήθως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα ή αγουρέλαιο, που η οξύτητά του είναι κοντά στο 0% είναι το καλύτερο λάδι που μπορούμε να βάλουμε” αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο βοτανολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοριάδης.

“Κατόπιν - προσθέτει - το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος. Τονίζω ότι όλο το μυστικό είναι στο ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλά σπαθόλαδα, κυρίως αυτά που έρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτά είναι με σπορέλαια που κάθε άλλο παρά έντονο κόκκινο χρώμα έχουν. Φυσικά, ένας που γνωρίζει από σπαθόλαδα, το αντιλαμβάνεται εύκολα αποκλειστικά από το χρώμα, γιατί αν δεν είναι καλό το ελαιόλαδο, αυτό γίνεται καφέ. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί αν το πάρουν σε πλαστικό μπουκαλάκι, είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού”.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες του σπαθόλαδου, ο κ. Γρηγοριάδησς επισημαίνει πως "αποτελεί μιας πρώτης τάξης αντισηπτικό και επουλωτικό, ενώ βοηθά στις παλινδρομήσεις και στο έλκος στομάχου". Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αν προστεθεί σε κεραλοιφή, τότε γίνεται πολύ αποτελεσματικό και στις κατακλύσεις.

"Τα αποτελέσματα είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια, αφού οι πολεμιστές τα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Το ευχάριστο είναι ότι γίνεται αποδεκτό σε μεγάλο βαθμό ακόμη και από την ιατρική κοινωνία” επισημαίνει.

Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο. “Καλό είναι να καταναλώνετε σύντομα και να μην το κρατάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, ο κόσμος έχει στραφεί προς τα βότανα και τα προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεν είναι τυχαία, αφού βλέπει ότι δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Ακόμη και στα μικρά παιδιά, σε περιπτώσεις συγκάματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση μιας κρέμας, ενώ βοηθάει και η καθημερινή επάλειψη στο πρόσωπο για να κερδίζει κάποιος χρόνια νεότητας!" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης συνιστώντας μας να καταναλώνουμε μια κουταλιά σπαθόλαδο το πρωί.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013



Μια συμβουλή ενός δισεκατομμυριούχου: Επενδύστε σε αγροτικά προιόντα

Μια συμβουλή ενός δισεκατομμυριούχου: Επενδύστε σε αγροτικά προιόντα
Αμερικανός επενδυτής και συγγραφέας προφητεύει τεράστιες ελλείψεις προσεχώς σε όλα τα προιόντα και κυρίως τα αγροτικά.
Ο ”ζάμπλουτος” Jim Rogers, συνιδρυτής επενδυτικών εταιρειών με τον George Soros, εξαιρεί από την αβεβαιότητα των παγκοσμίων αγορών τον αγροτικό τομέα.
Λέει χαρακτηριστικά:
"Αν αγόραζα κάτι, θα αγόραζα αγροτικά προϊόντα. Όσο προχωράμε θα έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε όλα – συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών. Πιστεύω ότι η γεωργία είναι ένας πολύ καλός τομέας για τα επόμενα χρόνια”.
Τονίζει δε, πως δεν συστήνει την αγορά μετοχών αγροτικών εμπορευμάτων, αλλά επένδυση στα ίδια τα προιόντα: ”Πρόσφατη έρευνα του Yale έδειξε ότι οι επενδυτές έβγαλαν 300% περισσότερα επενδύοντας χρήματα στα ίδια τα προϊόντα από ό,τι στις μετοχές των προϊόντων”.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013


Σκουπίδια Πελ/σου: Λύση τον Αύγουστο με «εθνικό μοντέλο»


Μέχρι τον Αύγουστο θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Πρόκειται για την (προσωρινή) κατάληξη μια επίπονη διαγωνιστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και 20 μήνες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά τη διαδικασία αυτή ακολουθείται το ευρωπαϊκό μοντέλο του ανταγωνιστικού διαλόγου που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκο μοντέλο που υιοθετήθηκε και στον Οδικό Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, και, όπως αφήνει να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς σε επιστολή του προς τον αρμόδιο Επίτροπο Γ. Χαν, στόχος είναι να αποτελέσει και «εθνικό μοντέλο». Έρχεται μάλιστα  σε μια στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη, αφού επί των κεφαλών των πολιτών επικρέμεται η απειλή τεράστιων προστίμων για τη συνεχιζόμενη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Ποιο είναι αυτό το μοντέλο; Πρώτον, η  χρήση των κοινοτικών πόρων σε συνδυασμό με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και το σχεδιασμό σύγχρονων έργων που συνδέουν το έργο με το αυστηρό περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, και δεύτερον η αντιμετώπιση του συνόλου των απορριμμάτων ως προϊόν και ως «νέα οικονομία» και όχι πλέον ως πρόβλημα.

«Χτύπημα» στη «μαφία των σκουπιδιών» και το υψηλό κόστος
Ποιοι είναι οι πρωτεργάτες αυτού του μοντέλου; Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης,  ο οποίος από την πρώτη στιγμή έβαλε τη διαδικασία στο τραπέζι, έπεισε τη διυπουργική, διαβουλεύτηκε με τους τοπικούς φορείς προκειμένου να επιτύχει συναίνεση και είναι ο πρώτος και ο μόνος για την ώρα που φέρνει το έργο σε πέρας και από την άλλη ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ο οποίος πίστεψε στο εγχείρημα και με την τεχνογνωσία της ειδικής γραμματείας βοήθησε να γίνει πράξη.
Αυτό βέβαια έχει και μια άλλη φωτεινή συνέπεια, που συνήθως συσκοτίζεται από την παραφιλολογία που ανθεί γύρω από το θέμα σκουπίδια. Το πέρασμα από τη «μαφία των σκουπιδιών» στη νόμιμη διαχείριση θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του κόστους για τον πολίτη. Διότι αυτό που δεν λέγεται ενίοτε από τους δημάρχους είναι ότι οι πολίτες πληρώνουν μέσα από τα ανταποδοτικά οφέλη εκατομμύρια ευρώ σε μεταφορές , συχνά παράνομες, χωρίς να παίρνουν πίσω αυτό που τους αξίζει: καθαρό περιβάλλον, αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής, ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον διαβίωσης.
Σε δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο Πέτρος Τατούλης αναφέρεται στις «ευκαιρίες που θα υπάρξουν για μικρές επιχειρήσεις κυρίως στον τομέα της ανακύκλωσης, οι οποίες θα στηθούν και με την αρωγή του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου». Ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας τονίζει ότι «στηρίζει την προσπάθεια της περιφέρειας. Ελπίζουμε να προχωρήσει», προσθέτει και θέτει το ζήτημα της χωροθέτησης ώστε να επισπευσθεί η διαδικασία.

«Σούπερ» Ελληνικές τροφές που ενισχύουν την υγεία!


Εδώ και πολλά χρόνια έχει αναγνωριστεί η μεγάλη αξία της ελληνικής χλωρίδας που είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, 6.200 φυτικά είδη, από τα οποία τα 1.150 είναι ενδημικά ή ενδοχώρια κατά τον Ιπποκράτη…
Μακρύς επίσης, ο κατάλογος με ονόματα, πολλά από τα οποία γνωστά, των ελληνικών υπερτροφών (super foods), δηλαδή των φυτικών ειδών υψηλής, για τον ανθρώπινο οργανισμό, διατροφικής και φαρμακευτικής αξίας.

Ανάμεσα στα παραδοσιακά, που καλλιεργούνται ήδη συστηματικά στην ελληνική ύπαιθρο και η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, όπως η μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, υπάρχουν και τα λιγότερο γνωστά, τα «καινοτόμα», τα οποία έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και δίνουν προοπτική σε νέους καλλιεργητές.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ βοτανολόγος-γεωπόνος ΑΠΘ, Νίκος Σαμαρίδης «πρόκειται για θαμνώδη και δενδρώδη δασικά φυτά, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διατροφική ενίσχυση του οργανισμού, αλλά έχουν και ευεργετική ωφελιμότητα για την υγεία. Καλύπτουν την άμυνα του οργανισμού, προστατεύουν από κρύο και λοιμώξεις, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και ακόμη δεν είναι πολύ γνωστά στους αγρότες».

Οι «ρίζες» τους όμως, χάνονται στην αρχαιότητα. Όπως τονίζει ο δρ Σαμαρίδης, «ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι η Κίρκη παρέθεσε γεύμα στον Οδυσσέα και τους συντρόφους του με καρπούς κρανιάς».
Τέτοια φυτά είναι η κουμαριά, η κρανιά, ο κράταιγος, η άγρια τριανταφυλλιά, η βατομουριά και άλλα πολλά.

Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες. Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Από τους καρπούς της είναι δυνατόν να παρασκευαστεί σιρόπι και μαρμελάδα.

Δείτε περισσότερα: Κυνόροδο ή καρπός αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa canina)

Το αφέψημα από τα φύλλα της κουμαριάς, περιέχει αρβουτίνη και τανίνες, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες για το ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα ως κατάπλασμα για θρομβοφλεβίτιδες. Σήμερα, στην κλασική φαρμακευτική κυκλοφορούν κουμαρινικά αντιπηκτικά. Ενώ, από τα κούμαρα μπορούν να παρασκευαστούν τσίπουρο, λικέρ, κονιάκ και μαρμελάδα.
Δείτε περισσότερα: Κούμαρο, ένα άγριο φρούτο της Ελληνικής χλωρίδας με ιαματικές ιδιότητες.

Ο κράταιγος είναι το φυτό που κάνει κραταιό τον καρδιακό μυ. Ως αφέψημα τα φύλλα και τα άνθη του είναι ωφέλιμα για τη ρύθμιση και της υπέρτασης και της υπότασης, έχει δηλαδή αμφότερη ρυθμιστική δράση. Οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά). Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, Γερμανοί έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για την ανάδειξη των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων. Από τους καρπούς του μπορούν επίσης να παρασκευαστούν αλκοολικά εκχυλίσματα (βάμματα).
Δείτε περισσότερα: Κράταιγος - το βότανο της καρδιάς!!

Η κρανιά έχει υψηλή αντιοξειδοτικότητα, στυπτικές (αντιαιμορραγικές) και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα κράνα, οι καρποί της, περιέχουν φλαβονοειδή, σίδηρο και ανθοκυάνες, ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Από τους καρπούς παρασκευάζεται επίσης χυμός που καταναλώνεται ως αναψυκτικό, ενώ ιδιαίτερα ανθεκτικό είναι το ξύλο της. Από ξύλο κρανιάς κατασκευάζονται οι γκλίτσες, ενώ λέγεται ότι από κρανιά είχε κατασκευαστεί και ο εμπνευσμένος από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, Δούρειος Ίππος.
Δείτε περισσότερα: Κράνα: ένας «άγνωστος» καρπός με σημαντικά οφέλη για την υγεία

Τα φυτά αυτά συναντώνται περισσότερο στην ηπειρωτική Ελλάδα, ημιορεινή και ορεινή, όπου προσφέρονται οι πιο κατάλληλες βιοκλιματικές (θερμοκρασία, βροχοπτώσεις) και οικοτοπικές (έδαφος, ηλιοφάνεια) συνθήκες για την αποδοτική καλλιέργεια και την αξιοποίησή τους, για την παραγωγή δευτερογενών προϊόντων (μαρμελάδα, ποτά, χυμοί).

Όπως αναφέρει ο δρ. Σαμαρίδης, η Μακεδονία έχει την πιο πλούσια και παλαιότερη καλλιέργεια φυτωρίων, καθώς και εμπειρία από ομαδικές και συνεταιριστικές καλλιέργειες (συνεταιρισμός κρόκου Κοζάνης), από μονάδες βιοτεχνολογικής αξιοποίησης, μεταποίησης δευτερογενών γεωργικών προϊόντων και αποστακτήρια αιθέριων ελαίων.

Δείτε περισσότερα: Κρόκος «Ανθισμένη» αντικαρκινική βόμβα!

Πρόζακ ή Κρόκος; Η αρχαία θεραπευτική γνώση επιβεβαιώνεται!

Σκλήρυνση κατα πλάκας και κρόκος Κοζάνης!

Διατηρεί το προβάδισμα στη νέα πρόταση των θαμνοειδών και δενδροειδών φαρμακευτικών και είναι ένας απέραντος πειραματ-αγρός, από την Κοζάνη, Έδεσα μέχρι τη Δράμα, όπου υπάρχουν φυτώρια και καλλιέργειες ροδιάς, βατόμουρων, σμέουρων, μύρτιλλου, κράταιγου, φραγκοστάφυλλων κ.α.
Οι προτεινόμενες καλλιέργειες απαιτούν ήλιο, εδάφη αποστραγγιζόμενα, κυρίως ξερικά, υψόμετρα κυρίως ημιορεινά (από 300 μέτρα η κρανιά έως 1.000 μέτρα η κουμαριά), πλαγιές ελατοδασών, πχ η αγριοτριανταφυλλιά και ο κράταιγος, που είναι αυτοφυή σε τέτοιες περιοχές, ελάχιστες βροχοπτώσεις (κατά μέσο όρο 600 χιλιοστά βροχής τα χρόνο).

Αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες τα περισσότερα, πχ η κρανιά, μπορεί να επιβιώσει και στους -30. Είναι ανθεκτικά στις φωτιές, η κουμαριά μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανάπλαση δασικών εκτάσεων. Οι λίγοι εχθροί και ασθένειες των δασικών θαμνοφύτων, δηλαδή ανθράκωση, φυτοφθόρα, σκωρίαση, και οι τετράνυχοι μπορούν να ελέγχονται από ειδικές υπηρεσίες γεωργικών εφαρμογών.
Πέρα από τη διατροφική και θεραπευτική αξία που έχουν τα είδη αυτά και τη δυνατότητα παρασκευής δευτερογενών προϊόντων, ο δρ. Σαμαρίδης υπογραμμίζει τη δυνατότητα «να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να γίνει η διεύρυνση της καλλιέργειάς τους και η θεραπευτική ανάδειξή τους».

«Η διεύρυνση της καλλιέργειας θα γίνει με τη συνεργασία γεωπονικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, όπως ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», ενώ η θεραπευτική ανάδειξή τους μπορεί να γίνει με την επιστημονική συνεργασία πανεπιστημιακών ή ερευνητών, των κλάδων της βιοχημείας και της φαρμακογνωσίας». Οι δήμοι, σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, πρέπει να παραχωρήσουν αναξιοποίητες ημιορεινές πλαγιές και λειμώνες (εγκαταλελειμμένα βοσκοτόπια), με πολυετείς συμβολικές συμβάσεις σε νέους καλλιεργητές, όπως για παράδειγμα ο δήμος Βελβεντού στην Κοζάνη.

«Έτσι, θα ανθίσουν μαζί με τα ωφέλιμα για θρέψη και θεραπεία φαρμακευτικά φυτά και η παραμελημένη ελληνική ύπαιθρος» υπογραμμίζει.




Την ίδια ώρα, ο δρ. Σαμαρίδης, υπενθυμίζει την υψηλή αξία των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, των βοτάνων, με τα οποία έχει προικιστεί η φύση στα νησιά, στη νότια και στην κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Τα βουνά της, οι ραχούλες και τα φαράγγια της μοσχοβολούν θυμάρι, μαντζουράνα, μαλωτήρα (σιδερίτης), φλισκούνι, φασκόμηλο, δίκταμο (έρωτας) κ.α.

Δείτε: Ο πλούτος & οι προοπτικές των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα.

Αυτά τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται από τον Ελληνικό λαό εμπειρικά και παραδοσιακά για εκατοντάδες χρόνια, ως τσάγια, ροφήματα και άλλες μορφές. Είναι, επίσης, πολύτιμα για τα αιθέρια έλαιά τους, όπου από αρχαιοτάτων χρόνων με απλές παραδοσιακές μεθόδους (υπερχείλιση σε λίπος) γινόταν εξαγωγή των αιθέριων ελαίων. Μαρτυρίες υπάρχουν τόσο στην Κρήτη, στα ανάκτορα του Μίνωα, ενώ στην Πύλο, στα ανάκτορα του Νέστορα, υπήρχε ειδικό δωμάτιο με τα «ζείδωρα» αιθέρια έλαια.

Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor

 
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (1)
Το TripAdvisor δημοσίευσε μια ακόμη λίστα (από αυτές που μας κάνουν να μετράμε αντίστροφα τον χρόνο για τις διακοπές), αυτή τη φορά με τους 25 τοπ προορισμούς του κόσμου, όπως ακριβώς τους ψήφισαν οι αναγνώστες.
Η γνώμη των αναγνωστών της μεγαλύτερης ιστοσελίδας παγκοσμίως για ταξίδια, του tripadvisor.com, είναι πολύτιμη, ιδιαίτερα πρόκειται για τους προορισμούς που θεωρούν τους ιδανικότερους για να ταξιδέψουν.

Aυτή τη φορά, οι ταξιδιώτες επέλεξαν ανάμεσα σε 412 προορισμούς παγκοσμίως, καταλήγοντας στις κορυφαίες πόλεις για τη χρονιά 2013 (συγκεκριμένα, η κατηγορία ονομάστηκε “the world’s best travel spots”). Η αλήθεια είναι πως μια μικρή απογοήτευση την ένιωσα όταν έψαξα -μάταια- να βρω το όνομα της Ελλάδας σε κάποια θέση… Νικήτρια αναδείχθηκε η πανέμορφη πόλη του Φωτός, το Παρίσι, ενώ τις επόμενες δυο θέσεις καταλαμβάνουν η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, το οποίο πέρυσι βρισκόταν στην κορυφή της λίστας.
1. Παρίσι, Γαλλία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (25)
2. Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (2)
3. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (3)
4. Ρώμη, Ιταλία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (4)
5. Βαρκελώνη, Ισπανία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (5)
6. Βενετία, Ιταλία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (6)
7. Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (8)
8. Φλωρεντία, Ιταλία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (9)
9. Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (10)
10. Σίδνεϊ, Αυστραλία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (11)
11. Βερολίνο, Γερμανία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (12)
12. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (13)
13. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (14)
14. Σικάγο, Ιλινόις
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (16)
15. Τόκιο, Ιαπωνία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (15)
16. Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (17)
17. Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (26)
18. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (21)
19. Μαρακές, Μαρόκο
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (24)
20. Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (19)
21. Πεκίνο, Κίνα
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (22)
22. Σανγκάη, Κίνα
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (23)
23. Σιέμ Ριπ, Καμπότζη
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (18)
24. Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (7)
25. Κουίνσταουν, Νέα Ζηλανδία
Οι 25 καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί του κόσμου, όπως τους ανέδειξε το TripAdvisor (20)
*Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στο feedback και τις βαθμολογίες των ταξιδιωτών που μπαίνουν συχνότερα στην ιστοσελίδα.
Οι φωτογραφίες του θέματος είναι από το Pinterest.


Κυριακή 26 Μαΐου 2013

 
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Κάντε το τεστ του Δαλάι Λάμα!!! Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!!!
 
 
Ο Dalai Lama είπε «Διαβάστε το για να δείτε αν όντως ισχύει για εσάς!». Πολύ ενδιαφέρον τεστ. Μόνο 4 ερωτήσεις και όμως οι απαντήσεις θα σας εκπλήξουν!

Μην κλέβεις κοιτώντας τις απαντήσεις στο τέλος.

Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, δουλεύει καλύτερα όταν είναι ανοικτό.

Είναι πολύ διασκεδαστικό να το κάνεις, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες κατά γράμμα.

Μην κλέβεις !

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΤΕΣΤ!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Απάντησε τις ερωτήσεις όσο προχωράς!

Υπάρχουν μόνο 4 ερωτήσεις και αν τις δεις όλες πριν τελειώσεις, δεν θα έχεις ειλικρινή αποτελέσματα.

Προχώρα σιγά-σιγά και κάνε κάθε άσκηση. Μην κοιτάς τα επόμενα.

Πάρε χαρτί και μολύβι για να γράφεις τις απαντήσεις όσο προχωράς! Θα τις χρειαστείς στο τέλος.

Αυτό είναι ένα αξιόπιστο ερωτηματολόγιο το οποίο μπορεί να σου πει πολλά για τον πραγματικό σου εαυτό.

Δώσε μία απάντηση για κάθε ερώτηση.

Προχώρησε για να αρχίσεις το τεστ

1. Βάλε τα παρακάτω 5 ζώα, με τη σειρά προτίμησής σου.

Αγελάδα Τίγρης Πρόβατο Αλογο Γουρούνι

2. Γράψε μία λέξη που περιγράφει κάθε ένα από τα παρακάτω :

Σκύλος Γάτα Αρουραίος Καφές Θάλασσα

3. Σκέψου κάποιον (που επίσης σε ξέρει και είναι σημαντικός για σένα) τον οποίο μπορείς να τον συσχετίσεις με τα παρακάτω χρώματα

(μην δώσεις την ίδια απάντηση 2 φορές. Κάθε χρώμα πρέπει να έχει και άλλο όνομα προσώπου)

Κίτρινο Πορτοκαλί Κόκκινο Ασπρο Πράσινο

4. Τέλος, γράψε το αγαπημένο (τυχερό) σου νούμερο και την αγαπημένη σου μέρα της εβδομάδος.

Τελείωσες;

Παρακαλώ, σιγουρέψου ότι οι απαντήσεις που έδωσες είναι αυτές που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙΣ !!

Κοίταξε τις ερμηνείες πιο κάτω: (αλλά πριν συνεχίσεις, επανέλαβε την ευχή σου!)

Αυτό καθορίζει, τις προτεραιότητές σου στη ζωή!

1) Η Αγελάδα εκφράζει την ΚΑΡΙΕΡΑ

Η Τίγρης εκφράζει την ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ

Το Πρόβατο εκφράζει την ΑΓΑΠΗ

Το Αλογο εκφράζει την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το Γουρούνι εκφράζει τα ΧΡΗΜΑΤΑ

2) Η περιγραφή που έδωσες για το ΣΚΥΛΟ, υποδηλώνει την προσωπικότητά σου.

Η περιγραφή που έδωσες για τη ΓΑΤΑ, υποδηλώνει την προσωπικότητα του συντρόφου σου.

Η περιγραφή που έδωσες για τον ΑΡΟΥΡΑΙΟ, υποδηλώνει την προσωπικότητα των εχθρών σου..

Η περιγραφή που έδωσες για τον ΚΑΦΕ, υποδηλώνει το πως ερμηνεύεις το ΣΕΞ.

Η περιγραφή που έδωσες για τη ΘΑΛΑΣΣΑ, υποδηλώνει την ίδια σου τη ζωή.

3) Κίτρινο: Κάποιος που δεν θα ξεχάσεις ποτέ !

Πορτοκαλί: Κάποιος που υπολογίζεις για πραγματικό σου φίλο.

Κόκκινο: Κάποιος που αγαπάς πραγματικά

Ασπρο: Η δίδυμη ψυχή σου

Πράσινο: Κάποιος που δεν θα ξεχάσεις για την υπόλοιπη ζωή σου.

4) Πρέπει να στείλεις αυτό το άρθρο σε τόσα άτομα όσα και ο αγαπημένος (τυχερός) σου αριθμόςπου σημείωσες πριν, και η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί την ημέρα που έβαλες ως αγαπημένη.
 
Ποια είναι τα 4 προϊόντα που έχουμε μες στο σπίτι μας και είναι
 
 
 
Χρώματα βαψίματος
Σύμφωνα με την EPA (Αμερικανική εταιρία προστασίας περιβάλλοντος), επικίνδυνα χημικά εμπεριέχονται και στα χρώματα που χρησιμοποιούμε για τη βαφή των τοίχων καθώς και σε ορισμένα καθαριστικά σπιτιού ή σε κεριά. Όλα αυτά ενδεχομένως εμπεριέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα προϊόντα αυτά απελευθερώνουν τοξικά συστατικά στον αέρα όταν χρησιμοποιούνται και μέσω της εισπνοής εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Εναλλακτικά: αρκετές εταιρείες χρωμάτων παράγουν πλέον μπογιές χωρίς πτητικές οργανικές ενώσεις και με ελάχιστα ή καθόλου χημικά. Αν και πωλούνται ακριβότερα από τις συνηθισμένες, καλό θα είναι να τις προτιμήσετε καθώς δεν βλάπτουν τον οργανισμό. Επίσης, προτιμήστε να βάψετε το σπίτι σας ή άλλο χώρο την άνοιξη ή το καλοκαίρι καθώς η ζέστη θα σας επιτρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα και να αερίζεται ο χώρος.
 
 
 
Αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος
Όλα τα μαγειρικά σκεύη (τηγάνια, ταψιά, κατσαρόλες κ.α.) που έχουν κατασκευαστεί με την αντικολλητική επίστρωση Teflon, αντιμετωπίζονται με δισταγμό τα τελευταία χρόνια. Τα βασικότερο συστατικό της επίστρωσης λέγεται PFOA και εδώ και χρόνια έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο. Το ερώτημα παραμένει για το αν το PFOA, εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό με το μαγείρεμα ή αν απελευθερώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες της κουζίνας, οπότε και δεν απειλεί τον οργανισμό. Μια άλλη μερίδα επιστημόνων έχει διατυπώσει έντονες ανησυχίες για το αν η ουσία αυτή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εισχωρεί μέσα στο φαγητό και κατά συνέπεια μέσα στον οργανισμό. Και παρόλο που διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν καλέσει τις εταιρείες κατασκευής μαγειρικών σκευών να βγάλουν την ουσία PFOA από τα σκεύη, αυτό στην πράξη δεν έχει συμβεί ακόμη από αρκετές.
Εναλλακτικά: γυάλινα, πορσελάνινα ή κεραμικά σκεύη καθώς και σιδερένια ή χάλκινα είναι εντελώς ασφαλή και καλό θα ήταν να τα προτιμήσετε. Βέβαια, δεν έχουν τις... χάρες των αντικολλητικών σκευών όσον αφορά στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο αλλά εξασφαλίζουν την καλή μας υγεία. Τέλος, υπάρχουν και μαγειρικά αντικολλητικά σκεύη με άλλες επιστρώσεις, όπως κεραμικές, από τιτάνιο κ.λπ. που δεν εμπεριέχουν PFOA.


 
Λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα
Τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα που συχνά χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για τη φροντίδα των φυτών μας, εγκυμονούν κινδύνους που ούτε φανταζόμαστε. Μια έρευνα του 2009, αποκάλυψε πως βρέθηκε μεγάλο ποσοστό παιδιών με καρκίνο στον εγκέφαλο και...όλως τυχαίως, οι γονείς των παιδιών αυτών ασχολούνταν επαγγελματικά με την κηπουρική και έρχονταν καθημερινά σε επαφή με λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Πέρα από διάφορες μορφές καρκίνου και το αλτσχάιμερ φαίνεται πως έχει κάποια σύνδεση με την υπερέκθεση σε αυτά τα προϊόντα, όπως αποκάλυψαν αρκετές μελέτες.
Εναλλακτικά: ασχοληθείτε με το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας και αποφύγετε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Επίσης, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εντομοκτόνο για το εσωτερικό του σπιτιού σας, αναζητήστε στο διαδίκτυο φυσικά εκχυλίσματα που είναι εξίσου αποτελεσματικά και διόλου επικίνδυνα.


 
Καθαριστικά σπιτιού
Τα περισσότερα καθαριστικά εμπεριέχουν επικίνδυνα και τοξικά συστατικά που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ίσως τα πιο επικίνδυνα όλων είναι ορισμένα αποσμητικά χώρου που περιέχουν παραδιχλωροβενζόλιο, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πνεύμονες, νεφρούς και συκώτι, σύμφωνα με το Yahoo health. Επικίνδυνα είναι και αρκετά καθαριστικά και ειδικά όσα εμπεριέχουν χλώριο ή αμμωνία.
Εναλλακτικά: υπάρχουν πλέον πολλά οικολογικά καθαριστικά στο εμπόριο που μπορείτε να προμηθευτείτε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας οικολογικά και ασφαλή καθαριστικά με νερό, ξύδι, χυμό λεμόνι και μαγειρική σόδα.