Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η βρώμικη δωδεκάδα του παγκόσμιου κώδικα τροφίμων


192-katsaros
Ο παγκόσμιος Κώδικας Τροφίμων {CODEX ALIMENTARIUS} ιδρύθηκε το 1961 απο τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας {FAO} και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας {WHO} των Ηνωμένων Εθνών{ΟΗΕ} με σκοπό την δημιουργία κανόνων για την προστασία του καταναλωτή για τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνει,και την διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.Στην πραγματικότητα όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν η προστασία των πολυεθνικών τροφίμων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου{ΠΟΕ}.Ο Henry Kissinger είχε πει « αν θέλετε να ελέγξετε τα έθνη έλεγξε το πετρέλαιο,αν θέλετε να ελέγξετε τους λαούς έλεγξε τα τρόφιμα» και αυτόν ακριβώς τον ρόλο ανέλαβε η Επιτροπή του Παγκόσμιου Κώδικα Τροφίμων{CODEX ALIMENTARIUS}.
Στην Επιτροπή του Παγκόσμιου Κώδικα Τροφίμων μετέχουν 147 χώρες και εκδίδουν τους Κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων οι οποίοι δεν είναι μεν υποχρεωτικοί για τις χώρες -μέλη άμεσα,έμμεσα όμως είναι υποχρεωτικοί ...αφού υιοθετούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου {ΠΟΕ} και έτσι σε οιανδήποτε διένεξη για την ασφάλεια των τροφίμων δικαιώνεται από τον ΠΟΕ εκείνη η χώρα που έχει αποδεχθεί τους κανονισμούς ασφάλειας του Παγκόσμιου Κώδικα Τροφίμων{ΠΚΤ}.
Για να γίνει αντιληπτός ο ρόλος του ΠΚΤ,Codex Alimentarius,παρουσιάζω την βρώμικη δωδεκάδα των παρακάτω ενεργειών του
 

-1.δεν έφερε καμία αντίρρηση για την εμπορία μεταλλαγμένων τροφίμων αντίθετα την υποστήριξε θερμά,παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της επιστημονικής κοινότητας όσον αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

-2.δεν έφερε καμία αντίρρηση αντίθετα υποστήριξε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων,παρα τις σοβαρές ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.

-3.δεν έφερε καμία αντίρρηση αντίθετα υποστήριξε να μην αναγράφεται στην ετικέτα ότι ένα τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά.

-4.δεν έφερε καμία αντίρρηση αντίθετα υποστήριξε και επέτυχε το κρέας και τα προϊόντα ζώων{γάλα,αυγα,αλλαντικά κλπ} που τράφηκαν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές να μήν αναγράφεται στην ετικέτα οτι κατανάλωναν μεταλλαγμένες ζωοτροφές..

-5.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην παραγωγή ,εμπορία και επισήμανση κλωνοποιημένων κτηνοτροφικών ζώων {πρόβατα,αγελάδες ,κλπ} παρά τους κινδύνους και την αβεβαιότητα στην υγεία και τις μεθόδους ελέγχου και κυριως το τεράστιο θέμα της βιοηθικής με την κλωνοποίηση του ανθρώπου.

-6.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην χρήση ορμονών και αντιβιοτικών σε κτηνοτροφικά ζώα με σκοπό την γρήγορη ανάπτυξη και πάχυνση τους παρά τους κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία.

-7.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην χρήση
 προσθέτων{συντηρητικών,χρωστικών,ομογενοποιητών,κλπ} παρά το γεγονός άτι κάποια από αυτά αποσύρονται λόγω επικινδυνότητας στην ανθρώπινη υγεία.

-8.δεν έφερε καμία αντίρρηση στον περιορισμό της χρήσης βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων στα συμπληρώματα διατροφής παρά την διαχρονικά αποδεδειγμένη χρησιμότητα τους.

-9.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην απαγόρευση της καλλιέργειας που δεν προέρχονται από αγροτικές βιομηχανίες σπόρων από ιδιώτες.

-10.δεν έχει φέρει καμία αντίδραση στην σχεδιαζόμενη απαγόρευση καλλιέργεια και εμπορία παραδοσιακών βοτάνων που επί χρόνια χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς και από εδώ και στο εξής θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης μόνο των φαρμακευτικών εταιρειών.

-11.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην σχεδιαζόμενη απαγόρευση παραδοσιακών ιατρικών όπως της κινεζικής και της ινδικής και της βοτανοθεραπείας παρά το γεγονός ότι επί αιώνες χρησιμοποιούνται και τώρα μοναδικό όφελος θα εχουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

-12.δεν έφερε καμία αντίρρηση στην αύξηση των ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων παρά την ενδεχόμενη τοξικότητα τους ή και καρκινογόνο δράση τους και υποστήριξε την συντήρηση τροφίμων με ραδιενεργό ακτινοβολία παρά τους κινδύνους αλλοίωσης των τροφίμων.

.Είναι γεγονός ότι ο ΠΚΤ είναι όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που στην ουσία προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών των τροφίμων και των φαρμάκων.Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Monsanto,η Du Pont,η Novartis,η Agrevo αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τους μεταλλαγμένους σπόρους,τα πρόσθετα των τροφίμων,τα εντομοκτόνα και τα άλλα φυτοφάρμακα,τις βιταμίνες και τα άλλα φαρμακευτικά παρασκευάσματα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επιτροπή του ΠΚΤ δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε για την προστασία του καταναλωτή αντίθετα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών από την οδηγία για την μείωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων στα συμπληρώματα διατροφής θα επιφέρει μέσα σε μια δεκαετία τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από εκφυλιστικές ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν όπως καρδιαγγειακές παθήσεις,υπέρταση.αρθρίτιδα,κλπ.¨Αν αναλογισθούμε ότι οι ρυθμίσεις για μείωση των επιπέδων βιταμινών και ιχνοστοιχείων στα συμπληρώματα διατροφής θα συνοδεύονται και από ρυθμίσεις που θα επιβάλουν την ακτινοβόληση των τροφίμων,την χρήση ορμονών και αντιβιοτικών στα κτηνοτροφικά ζώα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο ΠΚΤ θα συμβάλλει στην μαζική εξόντωση του πληθυσμού.¨δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.

*Ο Νίκος Κατσαρός είναι πρ. πρόεδρος ΕΦΕΤ, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη {ΕΕΔΥΕ}


Πιο κοντά αγρότες και ξενοδόχοι με τη βοήθεια των τραπεζών


«Γέφυρα» σύνδεσης του αγροτικού τομέα με τα ξενοδοχεία «ρίχνουν» οι συνεταιριστικές τράπεζες της Κρήτης που δημιούργησαν ένα νέο τραπεζικό προϊόν για την άμεση πληρωμή των αγροτών: Αξιολογούν και πιστοποιούν τις ξενοδοχειακές μονάδες για να προεξοφλούν τις επιταγές τους όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουν τους παραγωγούς για τα προϊόντα τα οποία παραδίδουν.
Tο χρηματοδοτικό προϊόν εγκαινιάζουν η Παγκρήτια και η Συνεταιριστική Χανίων, ενώ στο πλάνο της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα αναμένεται να μπουν και άλλες τράπεζες.Tο χρηματοδοτικό προϊόν εγκαινιάζουν η Παγκρήτια και η Συνεταιριστική Χανίων, ενώ στο πλάνο της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα αναμένεται να μπουν και άλλες τράπεζες.

Έτσι οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τις καλλιέργειες τους για να εξακολουθήσουν να προμηθεύουν τα ξενοδοχεία και βέβαια να καλύπτουν άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις των οικογενειών τους. Ήδη το νέο χρηματοδοτικό προϊόν εγκαινιάζουν η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Πιθανότατα στο μεγάλο πλάνο της σύνδεσης του πρωτογενή με τον τουριστικό τομέα της Κρήτης να μπουν και άλλες τράπεζες. Αν πράγματι λειτουργήσει το νέο τραπεζικό προϊόν, τότε θα λυθεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της σύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουριστικό. Μέχρι τώρα το μεγάλο «αγκάθι» είναι η πληρωμή με μεταχρονολογημένες επιταγές που δεν «δένει τα χέρια» των παραγωγών. 

Αυτά ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων από τα προεδρεία των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της Κρήτης  και της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, ενόψει του παγκρήτιου forum προώθησης των κρητικών προϊόντων στα κρητικά ξενοδοχεία που θα γίνει το Σάββατο 2 Μαρτίου. 

Το forum θα περιλαμβάνει:
•             Απευθείας συναντήσεις παραγωγών και μεταποιητών με ξενοδόχους και υπεύθυνους αγορών ξενοδοχείων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
•             Έκθεση προϊόντων στην αίθουσα ΚΑΡΟΥΖΟΥ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου 
•             Γευστική δοκιμή των προϊόντων 
•             Παρουσίαση παρασκευής και σύστασης του Κρητικού πρωινού.

« Η πρώτη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι είχε σημαντικά αποτελέσματα γιατί δόθηκε η ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν την κρητική διατροφή και στους αγρότες και τυποποιητές της περιοχής μας να καταλάβουν την αξία της παραγωγής τους  και ν’ αποκτήσουν εξωστρέφεια διεκδικώντας μερίδιο στην τοπική τουριστική αγορά», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  Μανώλης Αλιφιεράκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.


Την προεξόφληση των επιταγών των ξενοδοχειακών μονάδων προς τους παραγωγούς που εφοδιάζουν με τα προϊόντα τους τα ξενοδοχεία στοχεύει το νέο τραπεζικό προϊόν που δημιούργησαν οι δύο συνεταιριστικές τράπεζες της Κρήτης, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες αξιολογούν και πιστοποιούν τις ξενοδοχειακές μονάδες για να προεξοφλούν τις επιταγές τους όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσουν τους παραγωγούς για τα προϊόντα τα οποία παραδίδουν. Έτσι οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τις καλλιέργειες τους για να εξακολουθήσουν να προμηθεύουν τα ξενοδοχεία και βέβαια να καλύπτουν άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις των οικογενειών τους. 

Οι καλύτερες ταξιδιωτικές επιλογές του 2012!


Από την φθηνότερη αεροπορική εταιρία, μέχρι το καλύτερο οικογενειακό κατάλυμα και από το ιδανικό μέρος για καταδύσεις, μέχρι την καλύτερη εθνική κουζίνα, τα βραβεία World Travel Awards worldtravelawards.com για το 2012, έδωσαν το στίγμα τους, αιτιολόγησαν τις συγκεκριμένες επιλογές και άφησαν πλέον στην ευχέρεια και την κρίση του κοινού τα υπόλοιπα… Τα διεθνή βραβεία Travel Awards απονέμονται κάθε χρόνο και αποτελούν έναν καλό σύμβουλο- οδηγό για το ταξίδι, αναψυχής ή επαγγελματικό.

Καλύτερο Αεροδρόμιο: Changi Σιγκαπούρη
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Μπορεί να είμαστε συνηθισμένοι σε αεροδρόμια με κάπως ψυχρούς και αυστηρούς χώρους, με βαρετές αίθουσες αναμονής, αλλά το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης  ξεφεύγει από τα συνηθισμένα πρότυπα. Κήποι, χώροι αναψυχής, πισίνα και εγκαταστάσεις spa, αλλά και καταστήματα για τα ψώνια σας, προσφέρουν στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Καλύτερος προορισμός για μήνα του μέλιτος: Μαυρίκιος
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Η αναμέτρηση ήταν δύσκολη! Σεϋχέλλες, Μαλδίβες, νησιωτικά συμπλέγματα στην Αυστραλία, ήταν οι κύριοι αντίπαλοι κι όμως το τροπικό νησί του Μαυρίκιου, κέρδισε επάξια τον τίτλο του ιδανικότερου προορισμού για μήνα του μέλιτος.

Καλύτερος νησιωτικός προορισμός: Μαλδίβες
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Για πολλούς θεωρείται ο πλέον εξωτικός προορισμός του κόσμου. Σίγουρα όμως οι Μαλδίβες είναι επισκέψιμες από τουρίστες με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και δεν μπορεί να θεωρηθεί φθηνός προορισμός. Σε αυτές τις ατόλες του Ινδικού Ωκεανού, θα συναντήσετε όχι μόνο ατέλειωτες παραλίες, αλλά και φυσικά τοπία που θα σας μαγέψουν.

Καλύτερο νέο τουριστικό θέρετρο: Conrad Algarve, Πορτογαλία
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Μπορεί να άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του, αλλά το ξενοδοχείο Conrad Algarve ήδη κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές τιμητικές διακρίσεις. Σε προνομιακή θέση, περιβαλλόμενο από το Εθνικό Πάρκο Ria Formosa και με πισίνα και με απαράμιλλη θέα, σίγουρα αποτελεί ιδανικό μέρος για χαλάρωση και άνετες διακοπές.

Καλύτερος προορισμός για καταδύσεις: Νησιά Cayman
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Μερικοί από τους πιο φημισμένους υφάλους στον κόσμο, βρίσκονται στα νησιά Cayman. Τα διάφανα σχεδόν κρυστάλλινα νερά, κάνουν τα νησιά Cayman, ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν μια βουτιά στα… βαθιά.

Καλύτερος προορισμός: Ινδία
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Σίγουρα κάποιοι θα δουν υποτιμητικά ή και με καχυποψία τη συγκεκριμένη επιλογή, μιας και ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Νέο Δελχί. Η Ινδία όμως είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες, σε οικονομικό και τουριστικό επίπεδο. Προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τουριστών, με τη διάνοιξη νέων υπερσύγχρονων δρόμων, αλλά και με νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενώ δεν λείπουν και τα αξιοθέατα.

Καλύτερο Ξενοδοχείο και καταλύματα: W Hotel, Ντόχα, Κατάρ
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, η πολυτέλειά του αλλά και τα μικρά διαμερίσματα-κατοικίες, για την μεγαλύτερη άνεση των παραθεριστών, είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματά του, συμπεριλαμβανομένης και της εξαιρετικής κουζίνας.

Καλύτερο ρομαντικό θέρετρο: Baros Maldives, Μαλδίβες
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Στις Μαλδίβες είναι συνηθισμένο να συναντά κάποιος ρομαντικά καταλύματα, οπότε το να ξεχωρίσουμε κάποιο είναι δύσκολη υπόθεση. Η ιδιαιτερότητα του Baros Maldives, είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό αλλά ιδιαίτερα φιλόξενο θέρετρο, με δική του ιδιωτική ακτή, που προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες στιγμές χαλάρωσης κάτω από τον ήλιο του ινδικού ωκεανού.

Καλύτερο θεματικό πάρκο: Universal Orlando, Φλόριντα
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Εκτός ίσως από την πολυδιαφημισμένη Disneyland, το «Universal Orlando», είναι το πιο φημισμένο θεματικό πάρκο. Μπορείτε να ζήσετε μαγικές παραμυθένιες εμπειρίες εκεί, με περιηγήσεις στο Κάστρο του Χάρρυ Πότερ, να ανεβάσετε την αδρεναλίνη στα ύψη με τα δαιδαλώδη roller coaster ή να… αναμετρηθείτε με ήρωες όπως ο Spideman, ο Shrek κ.ά.

Καλύτερο οικογενειακό ξενοδοχείο: Jebel Ali Golf, Ντουμπάι
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Με γήπεδο γκολφ, πισίνα, εγκαταστάσεις spa, παιδικό ζωολογικό κήπο και πολλές επιλογές ως προς το φαγητό, το Jebel Ali Golf  είναι σίγουρα ο ιδανικός τόπος διαμονής για όλη την οικογένεια.

Καλύτερο παγωμένο ξενοδοχείο: «Ice Hotel» στην Σουηδία
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Θερμοκρασίες υπό το μηδέν, ψυχρό κλίμα και λευκό τοπίο. Στο «Ice Hotel» της Σουηδίας συναντώνται τα άκρα. Φανταστείτε να κοιμάστε μέσα σε γούνες από ταράνδους και να προσπαθείτε να ζεσταθείτε, με ροφήματα που κυριολεκτικά καίνε τον ουρανίσκο. Αν είστε τολμηροί, επιλέξτε το για μια διαφορετική διανυκτέρευση.

Καλύτερος γαστρονομικός προορισμός: Περού
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Πλούσια και με μεγάλη ποικιλία, η περουβιανή κουζίνα, προσφέρει συν τοις άλλοις στους τουρίστες, μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας! Δοκιμάστε τα περίφημα ψητά κρέατα, την παραδοσιακή συνταγή με ψάρι, ceviche και γεμιστές πατάτες και θα διαπιστώσετε ότι επάξια αποδόθηκε η συγκεκριμένη διάκριση στο Περού.

Καλύτερος ρομαντικός προορισμός: Τζαμάικα
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Ο ρομαντισμός είναι σίγουρα κάτι υποκειμενικό! Υπάρχουν όμως και σημεία που όλοι συγκλίνουν και συμφωνούν. Κάπως έτσι, δύσκολα κάποιος θα διαφωνήσει ότι δεν είναι έντονα ρομαντική μια βόλτα στο Rick’s Café στη Τζαμάικα, με θέα στον ωκεανό. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις παραλίες Montego και Negril.

Καλύτερος προορισμός για τις παραλίες του: Turks & Caicos
perierga.gr - Τα "καλύτερα" στον ταξιδιωτικό τομέα!
Πρόκειται για τον κορυφαίο προορισμό με παραλίες σε όλο τον κόσμο και ανήκουν στις μεγάλες Αντίλλες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους, είναι ίσως ότι δεν έχουν αλλοιωθεί από υπέρμετρο τουρισμό, όπως άλλα νησιά της Καραϊβικής. Εκεί θα βρείτε μια από τις μεγαλύτερες εκτάσεις κοραλλιογενών υφάλων και πολλών ειδών πτηνά.

Βραστές σαλάτες:πολλαπλά τα οφέλη

Βραστές σαλάτες:πολλαπλά τα οφέλη
Τρώγοντας καθημερινά σαλάτες, εμπλουτίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ενώ παράλληλα περιέχουν ελάχιστες θερμίδες. Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, επιλέξτε κάποιες από τις παρακάτω και «φτιάξτε» ένα γερό οργανισμό!

Παντζάρια
Τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλή νοηματική υγεία, καθώς διεγείρουν τον εγκέφαλο, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συσσωρεύονται σε αυτόν. Επίσης, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση, εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και επαναφέρουν σημαντικά τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού. Έχουν διουρητική δράση και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντικές ιδιότητες σε παθήσεις της χοληδόχου κύστης, του συκωτιού, του στομάχου και των νεφρών. Ακόμα, καταπολεμούν τη γρίπη, τη βρογχίτιδα και την αναιμία, διότι διαθέτουν αιμοποιητικές ιδιότητες. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α , C, φολλικό οξύ, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και τη λεγόμενη βιταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, υπεύθυνης για την εμφάνιση εμφράγματος.
Τέλος, προτείνονται ιδιαίτερα σε αθλητές, καθώς αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη.

Μπρόκολο
Τα μπρόκολα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως επίσης βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και προλαμβάνουν τον καταρράκτη. Επιπρόσθετα, βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών και δρουν βοηθητικά στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Αποτελούν πολύ καλό διουρητικό και καθαρτικό και έχουν ηρεμιστική δράση.
Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α , Β, C, όπως και ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών.

Κουνουπίδι
Η κατανάλωση κουνουπιδιών φαίνεται να δρα ευεργετικά στην απομάκρυνση των περιττών υγρών από τον οργανισμό και στην υπέρταση. Επιπλέον, έχουν καθαρτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας, του άσθματος και της δυσκοιλιότητας. Μάλιστα, μια έρευνα έδειξε πως τρώγοντας πάνω από μια φορά την εβδομάδα κουνουπίδι και μπρόκολο, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης προηγμένου σταδίου καρκίνου του προστάτη κατά 40-50%. Ακόμα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνουν τη γήρανση του δέρματος και βοηθούν στην επούλωση πληγών.
Είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες Α, Β, C, φώσφορο, ασβέστιο, φολλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο και φυτικές ίνες. Δυστυχώς θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνα τα άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα.

Κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια προτιμούνται βραστά από την πλειοψηφία, αν και μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Τα κολοκυθάκια, λοιπόν, απομακρύνουν τις βλέννες από το πεπτικό σύστημα, διευκολύνουν την πέψη και εμφανίζουν αντιοξειδωτικές και διουρητικές ιδιότητες. Ακόμα, βοηθούν στην όξυνση της όρασης και στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.Προλαμβάνουν από παθήσεις του ανοσοποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος, των νεφρών και του συκωτιού. Περιέχουν πολύ νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, νάτριο, λουτεΐνη, φολλικό οξύ, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.

Χόρτα (αντίδια, λαχανίδα, βλίτα, τσουκνίδα κ.ά)
Όποια χόρτα και αν επιλέξετε, να είστε σίγουροι ότι αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό, πεπτικό και νευρικό σύστημα και ενδείκνυνται σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης. Μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωματικής βλάβης και βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και των χρόνιων δερματίτιδων. Έχουν διουρητικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και φαίνεται να συμβάλλουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του πνεύμονα, μαστού, τραχήλου, δέρματος και στομάχου. Περιέχουν βιταμίνη Α, Β, C, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ω3 λιπαρά οξέα.
Το χειμώνα, λοιπόν, καταναλώνετε συχνά βραστές σαλάτες και δεν θα το μετανιώσετε. Θα πρέπει, όμως, να δώσετε προσοχή στο μαγείρεμά τους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και το βράσιμο μεγάλης διάρκειας καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους στοιχείων.
Καλή σας όρεξη!

Κεραμεικό φίλτρο νερού εξοντώνει το 99,9% των βακτηρίων (video)


nonprofitorg

Η PureMadi, μια ΜΚΟ τουΠανεπιστημίου της Βιρτζίνια(U.Va.), δημιούργησε ένα απλό κεραμικό φίλτρο καθαρισμού του νερού. Το φίλτρο νερού MadiDrop περιέχει νανοσωματίδια αργύρου ή χαλκού και μπορεί να αποστειρώνει το νερό για έξι μήνες, με την απλή τοποθέτησή του σε μια δεξαμενή.
Το MadiDrop αναπτύχθηκε με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε κοινότητες της Νοτίου Αφρικής με μικρή ή καμία πρόσβαση σε πηγές πόσιμου νερού.
3-nonprofitorg
“Madi” σημαίνει “νερό” σε μια νοτιοαφρικανική διάλεκτο. Η ΜΚΟ PureMadi συγκεντρώνει καθηγητές και φοιτητές του U.Va. οι οποίοι εργάζονται για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε κοινότητες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Οι φοιτητές που συμμετέχουν στην PureMadi προέρχονται από μια πληθώρα ακαδημαϊκών χώρων όπως η αρχιτεκτονική, η μηχανική, η ιατρική, η νοσηλευτική, η διοίκηση επιχειρήσεων, τα οικονομικά και το εμπόριο, η ανθρωπολογία και οι διεθνείς σχέσεις.
Το 2012, η PureMadi εγκατέστησε μια βιοτεχνία παραγωγής κεραμικών φίλτρων νερού στην επαρχία Λιμπόπο της Νοτίου Αφρικής, το οποίο έχει παραγωγική δυνατότητα 500-1000 φίλτρων μηνιαίως.
Κάθε φίλτρο μπορεί να εξυπηρετήσει μια πενταμελή ή εξαμελή οικογένεια για χρονικό διάστημα από δύο έως πέντε χρόνια.
Στόχος της PureMadi είναι να κατασκευάσει 10-12 εργοστάσιο στη Νότιο Αφρική και άλλες χώρες.
Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες θα προσφέρουν απασχόληση στις τοπικές κοινότητες.

Η τεχνολογία του PureMadi

Τα φίλτρα κατασκευάζονται από τοπικό πηλό, πριονίδι και πηλό. Τα υλικά συμπιέζονται και πιέζονται σε ένα καλούπι. Αποτέλεσμα είναι ένα κεραμικό φίλτρο που μοιάζει με κανάτα, το οποίο ψήνεται σε ένα καμίνι. Το ψήσιμο καίει το πριονίδι που βρίσκεται στο μείγμα των υλικών με αποτέλεσμα το κεραμικό να εμφανίζει πολύ λεπτές οπές στην επιφάνειά του.
Στη συνέχεια, το φίλτρο βάφεται με ένα λεπτό διάλυμα νανοσωματιδίων αργύρου ή χαλκού, τα οποία λειτουργούν ως απολυμαντικά και εξοντώνουν το 99,9% των παθογενών βακτηρίων που μεταφέρονται με το νερό και τα οποία προκαλούν διάρροιες, εμετούς και αφυδάτωση.
Ο χρήστης παίρνει νερό από ένα πηγάδι ή πηγή και το ρίχνει στο φίλτρο. Από εκεί φιλτράρεται με ρυθμό 1-3 λίτρα ανά ώρα και τοποθετείται σε ένα καθαρό δοχείο.
Οι έλεγχοι έδειξαν ότι τα φίλτρα MadiDrop είναι πολύ ασφαλή και απελευθερώνουν ασήμαντες ποσότητες σωματιδίων χαλκού ή αργύρου, πάντα εντός των ορίων ασφαλείας για το νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο.


econews



Μια 100% ενεργειακά αυτόνομη κοινότητα γίνεται υπόδειγμα αειφορίας


zp_Feldheim_25

Φανταστείτε μια ενεργειακά αυτόνομη πόλη η οποία δεν εξαρτάται πλέον από τα ορυκτά καύσιμα ή την πυρηνική ενέργεια.
Ένα μέρος όπου οι κάτοικοι δεν στράφηκαν για επιδότηση στο Κράτος, αλλά επένδυσαν δικά τους χρήματα για να κατασκευάσουν το δικό τους ενεργειακό δίκτυο με στόχο να απολαύσουν χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού και θέρμανσης στο μέλλον.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για το πραγματικό παράδειγμα της κοινότητας του Φέλντχαϊμ στη Γερμανία, 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου.

Περισσότερες ανεμογεννήτριες από σπίτια

Το Φέλντχαϊμ των 150 κατοίκων περιβάλλεται από ένααιολικό πάρκο 47 ανεμογεννητριών που “καλωσορίζουν” τον επισκέπτη στην πόλη.
Την επαύριο της Φουκουσίμα η πόλη της Γερμανία πλημμύρισε από εκπροσώπους ιαπωνικών πόλεων που ζητούσαν να ενημερωθούν για την τοπική εμπειρία ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στις υποδομές ώστε να απεξαρτηθούν από τα πυρηνικά.
Ο θόρυβος από τις ανεμογενννήτριες ενοχλεί τους κατοίκους; Ο ήχος είναι αισθητός παραδέχεται ο επικεφαλής του τοπικού σταθμού της Πυροσβεστικής Τόμας Γκλουκ, ιδιαίτερα όταν ο αέρας πνέει προς την πόλη, ωστόσο η έντασή του είναι χαμηλή και γρήγορα τον συνηθίζεις.

Φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά 30%

Στην άκρη της πόλης μια συστοιχία φωτοβολταϊκών τροφοδοτεί το δίκτυο. Κάθε κάτοικος συνεισέφερε3000 Ευρώ το 2010 για να κατασκευαστεί ένα αυτόνομο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές ηλεκτρισμού είναι κατά μέσο όρο 30% φθηνότερες από αυτές που ισχύουν στη γερμανική αγορά και καθορίζονται στο κοινοτικό συμβούλιο. Κάθε νοικοκυριό καταναλώνει σύμφωνα με συγκεκριμένες ποσοστώσεις ώστε να διασφαλιστεί η ευστάθεια του δικτύου.
Η πόλη φιλοξενεί επίσης σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας για παραγωγή δύο ημερών ώστε να παρακαμφθούν οι κανονισμοί που ρυθμίζουν και ουσιαστικά αποθαρρύνουν την κερδοσκοπική πώληση ενέργειας πίσω στο κεντρικό δίκτυο από συστήματα όπως αυτό του Φέλντχαϊμ.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο το νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί τα μονοπώλια ηλεκτρισμού και αποθαρρύνει την αυτόνομη παραγωγή.

Θέρμανση από βιοαέριο προϊόν ανακύκλωσης αγροτικών αποβλήτων

Οι κάτοικοι του Φέλντχαϊμ απολαμβάνουν επίσης θέρμανση 10% φθηνότερη από το μέσο Γερμανό. Μια εγκατάσταση βιοαερίου καίει τα αέρια που παράγονται από τη χώνευση των τοπικών αγροτικών, οργανικών αποβλήτων και είναι συνδεδεμένη με κάθε νοικοκυριό του χωριού.
Το μοντέλο του Φέλντχαϊμ ίσως δεν γίνεται να λειτουργήσει παντού. Αγροτικά απόβλητα, τεράστιες εκτάσεις γης και η κινητοποίηση και συνεργασία μεταξύ των κατοίκων αποτελούν βασικούς παράγοντες επιτυχίας του εγχειρήματος, συχνά δυσεύρετους.
Ωστόσο, η γερμανική πόλη αποτελεί υπόδειγμα αειφορίας και ενεργειακής αυτονομίας για όλο τον κόσμο.

Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ – Αναλυτικά η λίστα



Η Greenpeace όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δημοσίευσε τη λίστα με τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Αυτή είναι η επίσημη λίστα μεταλλαγμένων προϊόντων με την ειδική επισήμανση της Greenpeace

ΚΟΚΚΙΝΟ
Προσοχή! Tα προϊόντα αυτά προέρχονται ή είναι πιθανό να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς. Αυτή η κατηγορία περιλαµβάνει επίσης τα προϊόντα των εταιριών που έχουν δώσει ασαφείς απαντήσεις και τα προϊόντα εταιριών που δεν έχουν απαντήσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο.


ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής ήδη αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν ζωοτροφές απαλλαγμένες από µεταλλαγµένους οργανισμούς και έχουν δεσμευτεί εγγράφως ότι στο άμεσο μέλλον θα “καθαρίσουν” το σύνολο των ζωοτροφών από µεταλλαγµένα συστατικά.


ΠΡΑΣΙΝΟ
Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής εγγυώνται ότι προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς.


ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Για τα προϊόντα αυτά η Greenpeace έχει πραγματοποιήσει έλεγχο των πιστοποιητικών που διαθέτουν οι παραγωγοί από τους προμηθευτές τους για τη χρήση µη µεταλλαγµένων οργανισμών στις ζωοτροφές

Η λίστα με τα μεταλλαγμένα προϊόντα περιλαμβάνει:


Αλλαντικά:

ΑΝΑΝΙΑΔΗ
Γιαούρτια – Επιδόρπια:
Γιαούρτι After School Choco (ΦΑΓΕ)
FruYo γιαούρτι με δημητριακά (ΦΑΓΕ)
Nouvelle, (ΦΑΓΕ)
Caramele (ΦΑΓΕ)
Corn Flakes (Tasty)


Επεξεργασμένες ντομάτες:

Brava Ketchup (Med Foods)


Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών:

La Mediterranea (Γιουριμάκ)
Pasta Italia (Γιουριμάκ)
Μάκβελ Ζυμαρικά (Γιουριμάκ)
Τορτελίνια (ΑΒΕΖ)


Κονσέρβες:

Παλίρροια Βοδινό με αρακά (Παλίρροια)
Παλίρροια Γίγαντες γιαχνί (Παλίρροια)
Παλίρροια Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (Παλίρροια)
Παλίρροια Σπετζοφάι (Παλίρροια)


Σπορέλαια – Μαργαρίνες:

Corolla (Κορέ)
Standard Σπορέλαια (Standard)
Union Σογιέλαιο (Παπουτσάνης)
Εύα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Μάνα Αραβοσιτέλαιο (Παπουτσάνης)
Μάνα Βαμβακέλαιο (Παπουτσάνης)
Σογιόλα (Κορέ)
Σορίνα (Ελληνικές Δημιουργίες)
Το Λαμπερό (μύλοι Σόγιας)


Σαλάτες – Σάλτσες – Σούπες:

17 Delicatessen Farma (Olympus Foods)
17 Delicatessen Mustard Sauce (Olympus Foods)
17 Delicatessen Μελιτζανοσαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Ρώσικη Σαλάτα (Olympus Foods)
17 Delicatessen Τυροσαλάτα (Olympus Foods)
Brava Μουστάρδα (Med Foods)
Delicia Μουστάρδα (Med Foods)
Chef Grec Τυροσαλάτα (Κούτρας)

Chef Grec Ρώσικη Σαλάτα (Κούτρας)
Chef Grec Ταραμοσαλάτα (Κούτρας)

Chef Grec Τζατζίκι (Κούτρας)
BEM Μελιτζανοσαλάτα (BEM)
BEM Ρώσικη Σαλάτα (BEM)
BEM Ταραμοσαλάτα (BEM)
BEM Τζατζίκι (BEM)

Σοκολάτες – Καραμέλες:
Oscar Σοκολάτες (Oscar)


Παγωτά:
ΑΓΝΟ

Τσιπς – Σνακς:

Cheetos (Tasty)
Doritos (Tasty)
Φουντούνια (Tasty)
Lay’s (Tasty)
Pitsinia (Tasty)
Ruffles (Tasty)
Tasty Snacks (Tasty)
Tsakiris Chips με αλάτι – πάπρικα (Τσακίρης)
Tsakiris Chips με αλάτι – ρίγανη (Τσακίρης)


Ψωμί – Φρυγανιές:

Ferro Κριτσίνια με σκόρδο (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)
Ferro Κριτσίνια με σουσάμι (Αθ. Οικ. Αρτοποιία)


–Αβγά-Πουλερικά

Κρείττον Κοτόπουλα-Κρείττον ΚΟΚΚΙΝΟ
Λειβαδίτης Κοτόπουλα-Λειβαδίτης ΚΟΚΚΙΝΟ
Σαραμούρτση Κοτόπουλα-Σαραμούρτση ΚΟΚΚΙΝΟ
Σαρσύρ Κοτόπουλα-Σαρσύρ ΚΟΚΚΙΝΟ
Πτηνοπαραγωγή Κοτόπουλα-Πτηνοπαραγωγή ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Σύνκο Κοτόπουλα-Σύνκο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Aγ.Iωάννης Κοτόπουλα-HQF ΠΡΑΣΙΝΟ
Μιμίκος Κοτόπουλα-HQF ΠΡΑΣΙΝΟ
Fresh Κοτόπουλα-Αφοι Παπαµικρούλη ΠΡΑΣΙΝΟ
Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ‘Aρτας Κοτόπουλα-Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός ‘Aρτας ΠΡΑΣΙΝΟ
Xρυσά Αυγά-Ζούρας Φάρμ ΠΡΑΣΙΝΟ
Αγγελάκης Κοτόπουλα-Αγγελάκης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Βλαχάκης Αυγά-Βλαχάκης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Γαλανός Κοτόπουλα-Γαλανός Κοτόπουλα Μεσημερίου ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Κελαϊδίτης Κοτόπουλα-Κελαϊδίτης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Κλημέντζος Κοτόπουλα-Αφοί Κλημέντζου-Πλεσιώτη ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Μέγα Φάρμ Αυγά-Μέγα Φάρμ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Νιτσιάκος Κοτόπουλα-Νιτσιάκος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Όρνιθα Κοτόπουλα-Όρνιθα ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Πίνδος Κοτόπουλα-Πίνδος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ


—Γαλακτοκομικά
Carnation-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ
Dolca-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ
Neslac-Nestlé ΚΟΚΚΙΝΟ
Lurpak-Arla ΚΟΚΚΙΝΟ
Κρέμα Τυριού Νatural Buko-Arla ΚΟΚΚΙΝΟ
Mister Cheez Τυρί – Τριγωνάκια-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ
Νουνού Γάλα-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ
Νουνού Κρέμα Γάλακτος-Friesland ΚΟΚΚΙΝΟ
N’Joy-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΦΑΓΕ Φρέσκο Γάλα-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΦΑΓΕ Φέτα-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΦΑΓΕ Κρέμα Γάλακτος-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
Αγνό Κρέμα Γάλακτος-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
Αγνό Τυροκομικά-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
Αγνό Φρέσκο Γάλα-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
Βίγλα Τυροκομικά-Βίγλα ΚΟΚΚΙΝΟ
Δέλτα Κρέμα Γάλακτος-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ
Δέλτα Μilkο-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ
Δέλτα Φέτα-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ
Δέλτα Φρέσκο Γάλα-Δέλτα ΚΟΚΚΙΝΟ
ΔΩΔΩΝΗ Φέτα-ΔΩΔΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΔΩΔΩΝΗ Φρέσκο Γάλα-ΔΩΔΩΝΗ ΚΟΚΚΙΝΟ
Ήπειρος Φέτα-Ήπειρος ΚΟΚΚΙΝΟ
Τελεμές Γκλίτσα-Ήπειρος ΚΟΚΚΙΝΟ
Κολιός Τυρoκομικά-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ
Κολιός Φρέσκο Γάλα-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ
ΜΕΒΓΑΛ Κρέμα Γάλακτος-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΜΕΒΓΑΛ Τοπίνο-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΜΕΒΓΑΛ Φέτα-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΜΕΒΓΑΛ Φρέσκο Γάλα-ΜΕΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
Πίνδος Τυροκομικά-Πίνδος ΚΟΚΚΙΝΟ
Ροδόπη Τυροκομικά-Ροδόπη ΚΟΚΚΙΝΟ
Ροδόπη Φρέσκο Γάλα-Ροδόπη ΚΟΚΚΙΝΟ
Αλπίνο Βούτυρο-Αλπίνο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Αλπίνο Τυροκομικά-Αλπίνο ΠΟΤΟΚΑΛΙ
Αλπίνο Φέτα-Αλπίνο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Τυροκομικά Θάσου-Τυροκομική Θάσου-Τρουλιάρης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Cretalat Γάλα-Κριαράς ΠΡΑΣΙΝΟ
Cretalat Τυροκομικά-Κριαράς ΠΡΑΣΙΝΟ
Twinko-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ
Εβροφάρμα Φρέσκο Γάλα-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ
Εβροφάρμα Τυροκομικά-Εβροφάρμα ΠΡΑΣΙΝΟ
Δελφοί Μυζήθρα-Δελφοί ΠΡΑΣΙΝΟ
Δελφοί Φέτα-Δελφοί ΠΡΑΣΙΝΟ
Δουκίδης Κρέμα Γάλακτος-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ
Δουκίδης Τυροκομικά-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ
Δουκίδης Φέτα-Δουκίδης ΠΡΑΣΙΝΟ
Νεογάλ Τυροκομικά-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ
Νεογάλ Φρέσκο Γάλα-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ
Όλυμπος Γάλα-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ
Όλυμπος Τυροκομικά-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ
Παγώνης Τυροκομικά-Παγώνης ΠΡΑΣΙΝΟ
ΣΕΡΓΑΛ Φρέσκο Γάλα-ΣΕΡΓΑΛ ΠΡΑΣΙΝΟ
ΤΥΡΑΣ Τυροκομικά-ΤΥΡΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟ
Τύρκο Τυροκομικά-Τύρκο ΠΡΑΣΙΝΟ
Τυροκομικά Προϊόντα Νάξου-Κουφόπουλος-Τυροκομικά Προϊόντα “Νάξος” ΠΡΑΣΙΝΟ
Φάρμα Κουκάκη Γάλα-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ
Φάρμα Κουκάκη Τυροκομικά-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ


Γιαούρτια-Επιδόρπια

Advance-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
Danette Επιδόρπια-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
Vitaline-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΔΕΛΤΑ Γιαούρτια-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
After School Choco-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
FruYo-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
Nouvelle-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
Καραμελέ-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
Σικάγο-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΦΑΓΕ Γιαούρτια-ΦΑΓΕ ΚΟΚΚΙΝΟ
Beautiful-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
Chocomania-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
Duettino-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
Harmony-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΜΕΒΓΑΛ Γιαούρτια-MEΒΓΑΛ ΚΟΚΚΙΝΟ
Αγνό Γιαούρτια-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
Κολιός Γιαούρτια-Κολιός ΚΟΚΚΙΝΟ
Τυράς Γιαούρτια-ΤΥΡΑΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Τυροκομικά Θάσου Γιαούρτι-Τυροκομική Θάσου-Τρουλιάρης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Αφοι Στάμου Γιαούρτια-Αφοι Στάμου ΠΡΑΣΙΝΟ
Δημητρίου Γιαούρτια-Δημητρίου ΠΡΑΣΙΝΟ
ΕΛ ΓΑΛ Γιαούρτια-ΕΛ ΓΑΛ ΡΗΓΑ ΠΡΑΣΙΝΟ
ΚΑΡΑΛΗΣ Βιομ. Γάλακτος Ηπείρου Γιαούρτι-ΚΑΡΑΛΗΣ Βιομ. Γάλακτος Ηπείρου ΠΡΑΣΙΝΟ
Κρι-Κρι Γιαούρτια-Κρι-Κρι ΠΡΑΣΙΝΟ
Νεογάλ Γιαούρτια-Νεογάλ ΠΡΑΣΙΝΟ
Όλυμπος Γιαούρτια-Όλυμπος ΠΡΑΣΙΝΟ
ΣΕΡΓΑΛ Γιαούρτια-ΣΕΡΓΑΛ ΠΡΑΣΙΝΟ
Φάρμα Κουκάκη Γιαούρτια-Φάρμα Κουκάκη ΠΡΑΣΙΝΟ


Παγωτά

Algida Παγωτά-Unilever ΚΟΚΚΙΝΟ
Αγνό Παγωτά-Αγνό ΚΟΚΚΙΝΟ
Δέλτα Παγωτά-ΔΕΛΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
Δωδώνη Παγωτά-Παγωτά Δωδώνη ΚΟΚΚΙΝΟ
ΕΒΓΑ Παγωτά-ΕΒΓΑ ΚΟΚΚΙΝΟ
Κρι-Κρι Παγωτά-Κρι-Κρι ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ


Χοιρινό κρέας

Β.Ι.Κ.Ι Μπέϊκον-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ
Β.Ι.Κ.Ι Παριζάκι-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ
Β.Ι.Κ.Ι Σαλάµι-Β.Ι.Κ.Ι ΚΟΚΚΙΝΟ
Ζλάτης Αλλαντικά-Ζλάτης ΚΟΚΚΙΝΟ
Boss Μπριζόλες-Boss ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Boss Σουβλάκια-Boss ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Primo Λουκάνικα-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Primo Μορταδέλα-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Primo Σαλάμι-Primo ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ανανιάδης Λουκάνικα-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ανανιάδης Παριζάκι-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ανανιάδης Σαλάµι-Ανανιάδης ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Βέκκα Xoιροµέρι-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Βέκκα Λουκάνικα-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Βέκκα Σαλάµι-Βέκκα ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Νίκας Λουκάνικα-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Νίκας Πάριζα-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Νίκας Σαλάµι-Νίκας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υφαντής Λουκάνικα-Υφαντής ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υφαντής Μπέικον-Υφαντής ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Boss Hamburger-Boss ΠΡΑΣΙΝΟ
Creta Farm Ζαµπόν-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ
Creta Farm Παρίζα-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ
Creta Farm Σαλάµι Αέρος-Creta Farm ΠΡΑΣΙΝΟ
Dianik Λουκάνικα-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ
Dianik Μορταδέλα-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ
Dianik Μπέικον-Dianik ΠΡΑΣΙΝΟ
Βέκκα Γαλοπούλα-Βέκκα ΠΡΑΣΙΝΟ
Έδεσµα Λουκάνικα-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ
Έδεσµα Παρίζα-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ
Έδεσµα Σαλάµι-Έδεσµα ΠΡΑΣΙΝΟ
Θράκη Παριζάκι-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ
Θράκη Πικ-Νικ-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ
Θράκη Χοιρινό-Θράκη ΠΡΑΣΙΝΟ
Κάρνικα Αλλαντικά-Κάρνικα ΠΡΑΣΙΝΟ
Πασσιάς Λουκάνικα-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ
Πασσιάς Παριζάκι-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ
Πασσιάς Σαλάμια-Πασσιάς ΠΡΑΣΙΝΟ
Υφαντής Κεφτεδάκια-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ
Υφαντής Παστουρμάς-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ
Υφαντής Φιλέτο Γαλοπούλας-Υφαντής ΠΡΑΣΙΝΟ
ΚΡΕ.ΚΑ Κρέας-ΚΡΕ.ΚΑ ΠΡΑΣΙΝΟ
Νίκας Γαλοπούλα Καπνιστή-Νίκας ΠΡΑΣΙΝΟ
Νίκας Μεριδάκι από Πρόβειο-Νίκας ΠΡΑΣΙΝΟ


Ψάρια

Smoki Πέστροφα-Smoki ΠΡΑΣΙΝΟ
Smoki Σολομός-Smoki ΠΡΑΣΙΝΟ
Νηρεύς Λαυράκι-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ
Νηρεύς Συναγρίδα-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ
Νηρεύς Τσιπούρα-Νηρεύς ΠΡΑΣΙΝΟ
Ξιφίας Κολιοί-Ξιφίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Ξιφίας Σαρδέλλες-Ξιφίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ


Ιχθυοτροφεία

Ιχθυοτρoφεία Ιθάκης ΚΟΚΚΙΝΟ
Ιχθυοτρoφεία Ναυπλίου ΚΟΚΚΙΝΟ
Lion Iχθυοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ
Neptunus ΠΡΑΣΙΝΟ
Octopus ΠΡΑΣΙΝΟ
Sea Farm Ionian ΠΡΑΣΙΝΟ
Simi Fish ΠΡΑΣΙΝΟ
Σελόντα ΠΡΑΣΙΝΟ
Sparfish Υδατοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Εύριπος ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Ιχθυοκαλλιέργειες Αγιά ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Ιχθυοκαλλιέργειες Κρήτης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Ιχθυοτροφική Ελλάς ΑΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ
Υδατοκαλλιέργειες ΚΟΡΩΝΙΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΕ ΝΙ

Κινόα: Η υπερτροφή του μέλλοντος;



Η κινόα, του γένους των χηνοποδιδών, δεν είναι δημητριακό -για την ακρίβεια ως φυτό είναι πιο συγγενική με το σπανάκι, το παντζάρι και τον αμάραντο- αλλά οι σπόροι της καταναλώνονται ως τέτοιο, και μάλιστα με πλεονεκτήματα έναντι πολλών ανάλογων τροφών: δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται πιο εύκολα από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε οποιαδήποτε μορφή του.
Η κινόα παρέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα, είναι γεμάτη μεταλλικά ιχνοστοιχεία και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, μεταξύ 14-18%. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ θεωρεί ότι είναι τόσο θρεπτική που μπορεί να αντικαταστήσει μέχρι και το μητρικό γάλα.
Perierga.gr - Κινόα, η τροφή του μέλλοντος
Οι Ίνκας τής απέδιδαν ιερές ιδιότητες και την αποκαλούσαν «μητέρα όλων των καλλιεργειών». Μόνο που οι Ισπανοί κατακτητές, θεωρώντας την κατώτερου τύπου «τροφή για Ινδιάνους», την εξόρισαν για χάρη των σιτηρών, φθάνοντας μέχρι και στο σημείο να την απαγορεύσουν, αφού συνδεόταν και με πολλές μη χριστιανικές τελετές γονιμότητας. Παρ’ όλα αυτά, καλλιεργείται αδιάκοπα από το 3.000 π.Χ. στις Ανδεις, σε υψόμετρα άνω των 2.000 μ., καθώς απαιτεί ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, με άνω του 90% της παραγωγής της να μοιράζεται ανάμεσα στο Περού και τη Βολιβία.
Perierga.gr - Κινόα, η τροφή του μέλλοντος
Οι Βορειοαμερικανοί έχουν ξετρελαθεί μαζί της: συνιστάται σε αθλητές και σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, οι γευσιγνώστες λατρεύουν το ότι συνδυάζει θρεπτικότητα με μεγάλη «ευελιξία» στο μαγείρεμα, ενώ η NASA την έχει υποψήφια για καλλιέργεια σε διαστημόπλοια, για αποστολές μακράς διαρκείας. Ετσι, η τιμή της έχει εκτοξευθεί, δεδομένου και του περιορισμένου όγκου της παραγωγής: από το 2000 η χονδρική τιμή της έχει επταπλασιαστεί, ενώ οι εξαγωγές έχουν δεκαπλασιαστεί. Και η ζήτηση δεν παύει να αυξάνεται.
Perierga.gr - Κινόα, η τροφή του μέλλοντος

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013


Το πράσινο τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Το πράσινο τσάι προλαμβάνει τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος.
Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, του στομάχου ή του οισοφάγου, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Γουέι Ζενγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, εστίασαν σε πάνω από 69.000 γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας στην Κίνα, επί μια δεκαετία, και διαπίστωσαν ότι όσες (περίπου 19.000) έπιναν πράσινο τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μικρότερος για όσες έπιναν τακτικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα πράσινο τσάι. Όσες έπιναν καθημερινά πράσινο τσάι για πάνω από 20 χρόνια, είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 27% έως 29% για την εμφάνιση οποιουδήποτε καρκίνου του πεπτικού συστήματος.  Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει σε ποιο βαθμό το ίδιο το πράσινο τσάι ασκεί αυτή την προστατευτική δράση, καθώς όσοι το πίνουν, συνήθως κάνουν γενικότερα πιο υγιεινή διατροφή (με περισσότερα φρούτα και λαχανικά) και ζωή. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν το όφελος του πράσινου τσαγιού, γι’ αυτό φρόντισαν, ώστε καμία από τις γυναίκες της έρευνας να μην πίνει πολύ αλκοόλ ή να μην καπνίζει τακτικά.

Παράλληλα, συνέλεξαν στοιχεία για την υπόλοιπη διατροφή των γυναικών, το βαθμό που ασκούνταν σωματικά, το βάρος τους, το ιατρικό ιστορικό τους και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη όλοι οι ανωτέρω παράγοντες, συνέχισε να ισχύει η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού και στον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε μάλλον αντιφατικά συμπεράσματα για τη σχέση πράσινου τσαγιού-καρκίνου. Η βασική αιτία για τις αμφιβολίες είναι ότι είναι αδύνατο να απομονώσει κανείς, από το σύνολο της διατροφής, την επίδραση ενός μόνου τροφίμου και να το συσχετίσει απολύτως πειστικά με την πιθανότητα καρκίνου.

Εργαστηριακά πειράματα με πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων καρκινικών κυττάρων παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι πράγματι το πράσινο τσάι έχει εν δυνάμει αντικαρκινική δράση, πιθανότατα χάρη σε ορισμένες αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες βλάβες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην εμφάνιση καρκίνου.

Συμπερασματικά, η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι αν κανείς αρχίζει να πίνει πράσινο τσάι, θα προλάβει τον καρκίνο, ενώ θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς και αυτού του είδους το τσάι πρέπει να πίνεται σε μέτριες ποσότητες, καθώς περιέχει καφεΐνη, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.

Το πράσινο τσάι, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη Κ, που θα μπορούσε να μειώσει τη δράση φαρμάκων όπως τα αντιπηκτικά του αίματος. Γι’ αυτό, ιδίως οι ηλικιωμένοι που παίρνουν συχνά διάφορα φάρμακα, θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους, προτού αρχίσουν να πίνουν πράσινο τσάι σε τακτική βάση.

 βιολογικά, ελάφια, κοτόπουλα, φράουλες εσπεριδοειδή κι ελαιόλαδο

Επίσκεψη στο Κτήμα Γκολέμη στη Φάριδα


Είναι αξιοπρόσεκτο αλλά και αξιοπερίεργο… Την εποχή που αναζητούμε ότι φυσικό και αυθεντικό, δεν γνωρίζουμε, ότι δίπλα μας βρίσκεται το Κτήμα Γκολέμη.
Στα όρια Τραπεζοντής – Παλαιοπαναγιάς οι αδελφοί Γκολέμη δημιούργησαν το Βιολογικό κτήμα Γκολέμη. Την εποχή που κανείς δεν μιλούσε για βιολογικά, δεκαετία 90 ο Χρήστος και ο Τάσος δημιούργησαν μια
φάρμα όπου καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα κι εκτρέφονται βιολογικά  τα ζώα. Σε έκταση 250 στρεμμάτων με ελιές και εσπεριδοειδή έχουν επιδοθεί σε ένα καθημερινό αγώνα για καλύτερη ποιότητα και καθαρότερα προϊόντα.

Έτσι δικαιώθηκαν όταν το λάδι τους διακρίθηκε ακόμα και από πανεπιστημιακούς αναλυτές για την χαμηλή οξύτητα και για την πληρότητά του. Τα οπωροκηπευτικά και τα εσπεριδοειδή τους γίνονται ανάρπαστα στις βιολογικές λαϊκές της Αθήνας.
Εξειδικευμένοι στην παραγωγή και καλλιέργεια έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις αλλά κυρίως το πλεονέκτημα της κουραστικής μεν αλλά φυσικής ζωής.
Το «Κτήμα Γκολέμη» είναι επισκέψιμο. Επισκέπτες κυρίως από άλλες πόλεις και σχολεία θαυμάζουν τόσο την φάρμα όσο και τις καλλιέργειας.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας γευθήκαμε φράουλες ενώ θαυμάσαμε τα ζώα από Θιβέτ, τα ελάφια, τις κότες και τα πανέμορφα και άγρυπνα ελληνικά σκυλιά – φύλακες.
Προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη. Λίγο πριν από την Τραπεζοντή στην εθνική οδό δεξιά. (τηλ. 6945048528)  

Η πιο χαριτωμένη γάτα στο διαδίκτυο!

 
 
Μπορεί ο Boo, το διάσημο πλέον σκυλί του Internet, να μετρά ήδη εκατομμύρια φίλους και ασύλληπτη δημοφιλία, όμως και η Daisy, η χαριτωμένη γάτα που βλέπετε, δεν πάει πίσω! Άμα τη εμφανίσει των πρώτων εικόνων της στο Διαδίκτυο από τον ιδιοκτήτη της που ζει στο Τόκιο, η γλυκιά Daisy έγινε μια μικρή σταρ. Και αναμένεται να μεγαλώσει το φαν κλαμπ της στο μέλλον, καθώς ήδη μετρά πολλούς θαυμαστές. Και οι περισσότεροι μιλούν για την πιο γλυκιά και χαριτωμένη γατούλα του Διαδικτύου. Άδικο έχουν;
 
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!
perierga.gr - Η πιο χαριτωμένη γάτα του Διαδικτύου!