Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

CPE Bach-Flute Concerto in D minor WQ22-Akamus

Η προστασία της Αρκτικής ξεκινά από εμάς


H Greenpeace διαμαρτύρεται για τη σχεδιαζόμενη άντληση πετρελαίου στην Αρκτική. Η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά την ανακήρυξη της περιοχής σε προστατευόμενη οικολογική ζώνη.

Μπορεί η Αρκτική να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, ωστόσο η καθημερινή καταναλωτική μας συμπεριφορά συνδέεται με την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή του αρκτικού Βορρά. Aυτό πιστεύει ο 20χρονος εθελοντής της Greenpeace Λούκας Τσίμερ, που πληροφορεί τους περαστικούς σε μία πλατεία ενός προαστίου της Βόννης. Και συνεχίζει λέγοντας πως το λιώσιμο των πάγων έχει ως επακόλουθο να γίνεται η Αρκτική να γίνεται πλέον εύκολα προσβάσιμη, γεγονός που διευκολύνει την εγκατάσταση πετρελαϊκών κολοσσών στην περιοχή.


Γροιλανδία, η νέα «Σαουδική Αραβία»

Στην Αρκτική βρίσκεται το 13% των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων πετρελαίου στον πλανήτη. Από τότε που οι πάγοι του αρκτικού Βορρά άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν, ξεκίνησε ένα φρενήρες παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων πολυεθνικών εταιριών. Το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στις ακτές Αλάσκας η Shell, ενώ και η ρωσική Gazprom σχεδιάζει αντίστοιχες επενδύσεις στις βόρειες ακτές της Ρωσίας.

H Greenpeace αντιδρά. «Η Αρκτική είναι πηγή φυσικού πλούτου. Αντιδρούμε στα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου» λέει ο νεαρός εθελοντής. Συν τοις άλλοις, αντίστοιχες επενδύσεις ενέχουν μεγάλο ρίσκο κυρίως εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Τα κέρδη επομένως που υπολογίζεται να αποφέρουν μόνο σίγουρα δεν είναι.


Ευαισθητοποίηση και δράσεις

Mέλη της γερμανικής Greenpeace στη Ρηνανία-Βεστφαλία αλλά και σε συνολικά 64 άλλες πόλεις συλλέγουν υπογραφές κατά της πετρελαϊκής εκμετάλλευσης της Αρκτικής. Οι ενέργειες αυτές ξεκινούν από τοπικό επίπεδο και αποβλέπουν να συσπειρώσουν περιβαλλοντολόγους και επιστήμονες με στόχο την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων της περιοχής.

Η οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού μετά από έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρυξης της BP to 2010 έχει αφήσει πίσω της ανυπολόγιστες ζημιές που θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανορθωθούν. Μια αντίστοιχη καταστροφή στην Αρκτική θα ήταν επιζήμια για όλη την ανθρωπότητα, λένε οι ειδικοί.


Η Αρκτική ανήκει σε όλους

Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι κατά πόσο ο εθελοντισμός καθώς και η αυθόρμητη συλλογή υπογραφών από περαστικούς αρκούν για να επιφέρουν έμπρακτα αποτελέσματα. Η ευαισθητοποίηση σε κάθε περίπτωση είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Ειδικοί της Greenpeace και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων συμφωνούν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για άσκηση πίεσης από πολιτικούς, επιστήμονες και απλούς πολίτες.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) αλλά και η Παγκόσμια Οργάνωση Αιολικής Βιομηχανίας (GWEC) επιμένουν πως το μέλλον είναι στις εναλλακτικές, πράσινες πηγές ενέργειας και όχι στο πετρέλαιο. Έτσι κι αλλιώς τα πετρελαϊκά κοιτάσματα δεν φαίνεται να επαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού σε βάθος χρόνου.

 

 

Το 98% των μαθητών ζητά την αυστηρή τιμωρία όσων κακοποιούν ζώα

      
Μια έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρία δημοσκοπήσεων VPRC, για τη διερεύνηση των απόψεων των μαθητών σχετικά με τις εικόνες και τις αναπαραστάσεις βίας μέσα και έξω από τους σχολικούς χώρους καταλήγει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και για τη βία, που ασκείται πάνω στα ζώα και στο πως την αντιμετωπίζουν τα παιδιά.

Αυτή η ποσοτική έρευνα – που διεξήχθη από τις 13 έως 29 Φεβρουαρίου 2012 μετά από ανάθεση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή Α.Ε. – έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Οι 705 μαθητές (της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου), που συμμετείχαν στην έρευνα, και οι οποίοι διαμένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο) ρωτήθηκαν:

«Η πρόταση “Η κακοποίηση / δηλητηρίαση των ζώων είναι έγκλημα και θα έπρεπε να τιμωρείται αυστηρά από το νόμο” πόσο ανταποκρίνεται στις δικές σου απόψεις;».

Οι μαθητές, απάντησαν, ότι συμφωνούν ΠΟΛΥ με την πρόταση κατά 91% και ότι είναι έγκλημα και θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά από τον νόμο η κακοποίηση των ζώων. Το 7% είπε, ότι αυτή η πρόταση το βρίσκει ΑΡΚΕΤΑ σύμφωνο, το 1% είπε, ότι συμφωνεί ΛΙΓΟ, και το ένα 1% είπε ΚΑΘΟΛΟΥ.

Ένας Έλληνας «Φωτογράφος της Χρονιάς 2012»

 
Ο Νικόλας Λώτσος απέσπασε επάξια την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό ασπρόμαυρης φωτογραφίας «Sprider Awards 2012″, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο, βραβεύοντας τους καλύτερους επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους σε διεθνές επίπεδο. Λαμβάνοντας τον τίτλο «Φωτογράφος της Χρονιάς» ανάμεσα σε πολλούς διαγωνιζομένους, ο Νικόλας ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Με μια εντυπωσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία από το ζωικό βασίλειο με τίτλο «Το Κυνήγι» (σ.σ. «The Hunt»), έκλεψε τις εντυπώσεις του κόσμου και κέρδισε τις ψήφους των κριτών. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην Κένυα της ανατολικής Αφρικής και απαθανατίζει μια άγρια λέαιανα που ετοιμάζεται να κυνηγήσει την τροφή της. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι η εν λόγω φωτογραφία είχε αρκετές υποψηφιότητες και σε άλλες κατηγορίες του διαγωνισμού, ενώ κέρδισε την πρώτη θέση και στην κατηγορία «Άγρια Ζωή».


perierga.gr - Ένας Έλληνας "Φωτογράφος της Χρονιάς 2012"!



































Ο 43χρονος Νικόλας Λώτσος ασχολείται από 16 ετών με την καλλιτεχνική φωτογραφία, κυρίως με την ασπρόμαυρη, αποτυπώνοντας θέματα από την άγρια ζωή, τη φύση αλλά και την ανθρώπινη κουλτούρα, ενώ ένα μέρος της ενασχόλησής του έχει να κάνει και με την αρχιτεκτονική φωτογραφία. Οι φωτογραφήσεις του έχουν ως απώτερο στόχο την προστασία της φύσης, την κινητοποίηση του κόσμου αλλά και την προσφορά βοήθειας προς αυτή την κατεύθυνση. «Σαν να προσπαθώ να διαφυλάξω κάτι πολύτιμο να μην χαθεί. Ίσως γιατί δείχνοντας το μεγαλείο της φύσης, μπορείς να τη διασώσεις για τις επόμενες γενιές. Ίσως γιατί πιστεύω ότι αν δείξουμε εμείς απλά τη θέληση να την προστατεύσουμε, η φύση θα βρει τον τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ExxonMobil: Έχουμε άλλες προτεραιότητες από την κλιματική αλλαγή

Την ώρα που οι επιστήμονες και οι οικολογικές οργανώσεις στέλνουν απεγνωσμένα μηνύματα για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του πλανήτη, ο διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Rex Tillerson, χαρακτηρίζει αυτές τις ανησυχίες «υπερβολικές».

Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Rex Tillerson αναγνώρισε πως η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και μεταβολή των καιρικών φαινομένων, αλλά υποστήριξε πως οι κοινωνίες είναι σε θέση να προσαρμοστούν. «Για αυτό είμαστε όλοι εδώ. Έχουμε προσαρμοστεί», τόνισε.

«Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας είναι πιο σημαντικός στόχος από τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου», ανάφερε σύμφωνα με το Bloomberg στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

«Άλλα είναι τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν και όχι η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Υπάρχουν πολύ πιο επείγουσε προτεραίότητες ως ανθρωπότητα», δήλωσε.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στους «φτωχούς του κόσμου» που όπως είπε «δεν έχουν καν πρόσβαση σε ορυκτά καύσιμα». «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουν ορυκτά καύσιμα γιατί η ζωή τους θα βελτιωθεί αφάνταστα», πρόσθεσε.
Βιοκαύσιμα-Βιοαέριο-Βιομάζα στην έκθεση Bioenergy 2012 * 5 ως 7 Οκτωβρίου

 
H Bioenergy 2012 συνεχίζει την πετυχημένη πορεία στον κλάδο της που εγκαινιάστηκε το 2011 και συνεχίζει δυναμικά να δίνει το παρόν σε επαγγελματίες, κοινό, τον κλάδο και τον επιστημονικό κόσμο.
Με το βλέμμα και τις εργασίες στραμμένα στην αναβάθμιση της ενεργειακής δυναμικής της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην παροχή ολοκληρωμένων προτάσεων και λύσεων για κάθε μικρή ή μεγάλη εγκατάσταση και ανάγκη παραγωγής ενέργειας, η Bioenergy 2012 ανοίγει τις πόρτες της 5 – 7 Οκτωβρίου, στο M.E.C. Expo Center στην Παιανία.
Βιομάζα, βιοκαύσιμα, πέλλετς, ενεργειακά τζάκια, σόμπες καύσης πέλλετ, καυστήρες βιομάζας, παραγωγή βιοαερίου, σιλό, θάλαμοι αποθήκευσης, επεξεργασία πρώτων υλών και αξιοποίηση της παραγωγής, μελέτη και υπηρεσίες επενδύσεων, εγκαταστάσεων και απόδοσης, μικρής και μεγάλης κλίμακας παραγωγή και διαχείριση πρώτων υλών και επεξεργασμένων προϊόντων Βιομάζας- Βιοαερίου- Βιοκαυσίμων.
Η Bioenergy 2012 φιλοξενεί για ακόμη μία φορά, τα προϊόντα, τα εργαλεία, τις υπηρεσίες και τους επαγγελματίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες για εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και την ώθηση στην παραγωγή, τις επενδύσεις και την κερδοφορία.
Στην ανάγκη για ενέργεια η Bioenergy 2012 απαντά με λύσεις.
Με τη συνδιαοργάνωση των Building Green 2012 και Sun&Shadow 2012 για μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της σύγχρονης Πράσινης Ανάπτυξης στην Ελληνική αγορά.

Συμβουλές για μια «πράσινη» κουζίνα – Νερό, σκεύη και αποθήκευση τροφίμων


Όταν μιλάμε για οικολογικό και υγιεινό τρόπο ζωής, η κουζίνα είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο του σπιτιού.
Κι αυτό γιατί πολλές από τις τοξίνες στις οποίες εκτιθέμεθα καθημερινά βρίσκονται εκεί.
Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ώστε να “πρασινίσουμε” την κουζίνα μας;



—Νερό
Χλώριο, φθορίδια, βαρέα μέταλλα ή φαρμακευτικές ουσίες που δεν αφαιρούνται από το σύστημα επεξεργασίας υδάτων καθιστούν επικίνδυνο το νερό της βρύσης.
Συχνά η ποιότητα του νερού είναι τόσο χαμηλή που προτιμούνται οι εξής λύσεις:
-Καθαρισμός του νερού με φίλτρα ενεργού άνθρακα
-Αποσταγμένο νερό το οποίο συνιστάται σε όσους ακολουθούν θεραπεία αποτοξίνωσης από μέταλλα.
-Σύστημα Αντίστροφης Όσμωσης το οποίο απομακρύνει ιόντα βαρέων μετάλλων και χλώριο. Η αντίστροφη όσμωση, ή αλλιώς RO, είναι μία άλλη διαδικασία διαχωρισμού που χρησιμοποιεί μία ημιπερατή μεμβράνη. Αυτή η μεμβράνη αφήνει τα σωματίδια συγκεκριμένης διάστασης ή μικρότερης να περάσουν και κρατάει πίσω μεγαλύτερης διάστασης σωματίδια.
-Ιονιστής νερού ο οποίος απομακρύνει ιόντα βαρέων μετάλλων και χλώριο και κάνει πιο αλκαλικό το pH. Θεωρείται πως το αλκαλικό νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών και της οξύτητας, να ισχυροποιήσει τη μακροβιότητα, ακόμη και να θεραπεύσει τον καρκίνο. Ωστόσο άλλες έρευνες δείχνουν πως το αλκαλικό νερό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας οφειλόμενα στην υπερπαραγωγή στομαχικών οξέων.
Διαβάστε επίσης στο econews για το νανο – συνθετικό γυαλί που καθαρίζει το νερό.
Και περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα καθαρισμού του νερού στο σπίτι εδώ.
—Σκεύη
Έχουμε ποτέ σκεφτεί τι είδους σκεύη χρησιμοποιούμε στην κουζίνα. Τα αντικολλητικά σκεύη κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη αλλά με τι κόστος;
Τα υπερφθοροοκτανοϊκά οξέα (PFOAs) είναι ουσίες που βρίσκονται στις αντικολλητικές επιφάνειες όπως το Teflon και κατηγορούνται για πρόκληση αυτιστικών διαταραχών.
Οι εν λόγω ουσίες εισέρχονται στον οργανισμό μας από την τροφή και δεν απομακρύνονται άμεσα. Η συσσώρευσή τους προκαλεί βραδεία δηλητηρίαση του κυτταρικού συστήματος και ασθένειες των οποίων η αιτία είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη.
Για τους παραπάνω λόγους προτιμάτε κεραμικά σκεύη, επισμαλτωμένα με πορσελάνη και ανοξείδωτα, αλλά και μαχαιροπήρουνα από μπαμπού.
—Αποθήκευση τροφίμων
Τα πλαστικά τάπερ είναι εύκολα στη χρήση, αλλά είναι προτιμότερο να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε σκεύη από γυαλί ή Pyrex.
—Πλαστικές μεμβράνες
Αν χρησιμοποιείτε πλαστικές μεμβράνες επιλέξτε προϊόντα που δεν περιέχουν χλωρίδιο του βινυλίου, αλλά από πολυαιθυλένιο που είναι λιγότερο επισφαλές.
—Υγρό πιάτων
Αποφύγετε προϊόντα με το αντιβακτηριδιακό triclosan και προτιμήστε καθαριστικά με φυτική βάση.
—Φούρνοι μικροκυμάτων
Αποφύγετε το ζέσταμα του φαγητού στον φούρνο μικροκυμάτων διότι περιορίζει τη διατροφική του αξία.
Μην βάζετε ποτέ πλαστικά σκεύη στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αστικές καλλιέργειες για αγρότες της πόλης: ενημέρωση στο cityfarmer


Ένας νέος ιστότοπος, το cityfarmer.gr, είναι διαθέσιμος στην κοινότητα του Ίντερνετ με σκοπό την ενημέρωση και την ενθάρρυνση της απασχόλησης των Ελλήνων, μικρών και μεγάλων, με τις αστικές καλλιέργειες.
Το cityfarmer.gr είναι μία online πλατφόρμα που έχει σκοπό να φέρει κοντά και να ενημερώσει όλους όσους ασχολούνται με τις αστικές καλλιέργειες στην Ελλάδα. Τόσο οργανισμοί, φορείς και επιχειρηματίες όσο και εθελοντές αλλά και ενδιαφερόμενοι που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τις αστικές καλλιέργειες μπορούν να βρουν στο cityfarmer.gr το σημείο συνάντησης και ενημέρωσης τους. Δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν και να πληροφορήσουν μέσα από συζητήσεις αλλά και άρθρα που θα δημοσιεύονται στην πλατφόρμα.
Με καθημερινή ανανέωση άρθρων και αυξανόμενο αριθμό μελών το cityfarmer.gr πλησιάζει τους «αστικούς καλλιεργητές» κάθε ηλικίας των πόλεων και όχι μόνο, τους ενημερώνει και κυρίως τους δίνει το κίνητρο να ασχοληθούν δυναμικά με την τάση των αστικών καλλιεργειών άμεσα, εύκολα και αποτελεσματικά. Ο ιστότοπος αποτελείται από άρθρα, βιβλιοθήκη από «How-to» και καλές πρακτικές αλλά και ένα τόπο επικοινωνίας όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανοίξει μία συζήτηση και να λύσει τις απορίες του.
Επιπλέον, μέσα από τις δωρεάν καταχωρήσεις φορέων, ενημερωτικών μέσων και κάθε είδους οργανισμού και εταιρείας που μπορεί να συμβάλλει και να υποστηρίξει το νέο «αστικό καλλιεργητή», οι επισκέπτες και τα μέλη του ιστότοπου έχουν τη δυνατότητα να έρθουν γρήγορα και απλά σε επαφή με οποιοδήποτε είδος οργανισμού επιθυμούν τόσο για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, όσο και για την περαιτέρω ενημέρωση τους και εμπλοκή με τις αστικές καλλιέργειες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site www.cityfarmer.gr
Επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί οι σπιτικές ντομάτες είναι νοστιμότερες

Μέσω της γενετικής οι επιστήμονες κατάφεραν να λύσουν ένα μυστήριο που απασχολεί επιστήμονες και νοικοκυριά εδώ και χρόνια: γιατί οι ντομάτες του κήπου είναι νοστιμότερες από αυτές του σούπερ μάρκετ.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια γενετική μετάλλαξη που είναι εν μέρει υπεύθυνη για την παραγωγή σακχάρων στη ντομάτα.
Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Science, υποστηρίζει ότι ο κοινός τύπος ντομάτας που καλλιεργείται από τους παραγωγούς σταθερότητα και την ανθεκτικότητά του κατά τη μεταφορά, ακούσια εμποδίζει τη μετάλλαξη που ευθύνεται για την παραγωγή σακχάρων.
Αυτό καθιστά τις ντομάτες του εμπορίου λιγότερο γλυκές από τις σπιτικές ποικιλίες.
Σε δηλώσεις της η φυτολόγος Ann Powell από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια τόνισε ότι η γενετική που σχετίζεται με τη διαδικασία παραγωγής σακχάρων μπορεί να οδηγήσει κάποια μέρα στην ανάπτυξη ποικιλιών ντομάτας που είναι γλυκές και παράλληλα αρκετά ανθεκτικές για να ταξιδεύουν χωρίς πρόβλημα.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ελεγχόμενη διατροφή
Ένα video που πραγματικά δεν έχω τρόπο και λόγια να προλογίσω.Ξέρω πως οι πληροφορίες που φτάνουν στα μάτια και τα αυτιά μας είναι πολλές.Κάποιες μπορεί να είναι αληθινές και κάποιες ίσως όχι. Οφείλουμε να τις θέτουμε υπόψη σας ειδικά σε αυτό το blogπου κατά κύριο λόγο ασχολείται με την αυτάρκεια με βάση την διατροφή. Κάθε ένας μπορεί να βάλει τα δικά του <<φίλτρα>> σε κάθε ανάγνωσμα ή άκουσμα και να πράξει ανάλογα.


Ξέρω πολλούς όμως που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τρόπο ζωής και κυρίως διατροφής γιατί το ένστικτο της επιβίωσης ήταν πολύ πιο ισχυρό από την δύναμη της συνήθειας και νίκησαν συνεργαζόμενοι μαζί με τους ανάλογους ειδικούς ,αρρώστιες που σήμερα θεωρούνται ανίατες.



Νέες παράνομες χωματερές σε όλη τη χώρα


Νέες παράνομες χωματερές έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του καλοκαιριού σε αρκετές περιοχές της χώρας όπως επισημαίνουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, σε πολλές περιπτώσεις οι παράνομες χωματερές ανοίγουν με ευθύνη δημάρχων που προσπαθούν να βρουν χώρους για την απόρριψη των σκουπιδιών.
Υπολογίζεται ότι για κάθε δυο χωματερές που κλείνουν, ανοίγει τουλάχιστον μια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με αυτόν τον τρόπο οι δήμοι προσπαθούν να αποφύγουν τα πρόστιμα από την ΕΕ, καθώς στον επίσημο κατάλογο των χωματερών δεν συμπεριλαμβάνονται οι νέοι χώροι που ανοίγουν.
Ως εκ τούτου η Ελλάδα φαίνεται να μειώνει τον αριθμό των ανοιχτών χωματερών ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που αλλάζει είναι η χωροθέτηση.

Greenpeace: «Ναι» στις ανεμογεννήτριες αλλά με σαφές περιβαλλοντικό σχέδιο

 
Το θέμα με την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την προσφυγή κατοίκων και συλλόγων της Μάνης στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της εγκατάστασης 250 ανεμογεννητριών στην περιοχή. Ο Τάκης Γρηγορίου της Greenpeace σε συνέντευξη του στο tvxs.gr τονίζει ότι «οι ανησυχίες των κατοίκων της κάθε περιοχής είναι σωστές και δικαιολογημένες, αλλά είναι και προϊόν παραπληροφόρησης». Ρεπορτάζ Νίκος Μίχος.

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από κατοίκους της Μάνης, και συγκεκριμένα από 32 τοπικούς συλλόγους, απέναντι στο ζήτημα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην περιοχή. Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πάρκο αυτό προέβλεπε διακόσιες πενήντα ανεμογεννήτριες, ύψους εκατόν είκοσι μέτρων και διαμέτρου 70 μέτρων στα πτερύγια, η κάθε μια. Μάλιστα, οι σύλλογοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο να καταγγείλουν το σχέδιο και να αποτρέψουν την εφαρμογή του. Οι ίδιοι αιτιολογούν την αντίδρασή τους δηλώνοντας πως το πάρκο θα προκαλέσει περιβαλλοντικές αλλοιώσεις επηρεάζοντας τόσο τις δασικές εκτάσεις της περιοχής όσο και το μεταναστευτικό ρεύμα των πτηνών, αφού η περιοχή της Μάνης έχει χαρακτήριστεί ως μια από τις τέσσερις μεταναστευτικές στενωπούς. Οι αντιδράσεις, όμως, είναι πολλές και σε άλλες περιοχές της χώρας για το ίδιο ζήτημα.

Μιλώντας με τον Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, τον ρωτήσαμε τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στο περιβάλλον ένα αιολικό πάρκο. Ο κ. Γρηγορίου απάντησε ότι «οι ανησυχίες των κατοίκων της κάθε περιοχής είναι σωστές και δικαιολογημένες, αλλά είναι και προϊόν παραπληροφόρησης. Πρέπει να υπάρξει σαφής διάλογος ανάμεσα στους επενδυτές και τους κατοίκους της περιοχής που πρόκειται να γίνει ένα πάρκο. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν και υποχωρήσεις στο σχέδιό τους εάν αυτό δεν γίνεται δεκτό αυτούσιο από την τοπική κοινωνία».

Ο Τάκης Γρηγορίου μας παρουσίασε επίσης τις επιπτώσεις που είναι δυνατόν να έχει ένα αιολικό πάρκο. «Σίγουρα μπορεί να επηρεασθεί η ορνιθοπανίδα είτε είναι μεταναστευτικά πουλιά είτε πρόκειται για πουλιά της περιοχής. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εφόσον τηρηθεί στο ακέραιο η περιβαλλοντική νομοθεσία, δεν υπάρχουν επιπτώσεις. Η πανίδα της περιοχής συνηθίζει της ανεμογεννήτριες και δεν επηρεάζεται. Ούτε οι καλλιέργειες μπορούν να επηρεαστούν απο ένα στύλο και μια γεννήτρια. Αφήστε που είναι και αισθητικά ωραίο!»

Η μόνη άξια λόγου επίπτωση για τον κ. Γρηγορίου είναι το κόψιμο ορισμένων δέντρων για να ανοιχθεί δρόμος μέχρι την κορυφή του βουνού που θα γίνει η εγκατάσταση. Παρόλα αυτά, και εδώ τονίζεται ότι εάν τηρηθεί ο περιβαλλοντικός νόμος αυτούσιος και προβλεφθούν τα πάντα από το σχέδιο δεν θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα αιολικά πάρκα αποτελούν και πόλο έλξης τουρισμού, του λεγόμενου οικο-τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Γρηγορίου.

Η ελληνική ύπαιθρος καλύπτεται κατά 25% από περιοχές «Natura», δηλαδή περιβαλλοντικές Ζώνες Υψηλής Προστασίας. Όμως, ο νόμος δεν απαγορεύει τα αιολικά πάρκα στις περιοχές Natura, εφόσον πάντα τηρούνται αυστηρότατα οι περιβαλλοντικοί νόμοι.

Ο κ. Γρηγορίου θεωρεί αναγκαία την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς «σύμφωνα με έρευνες εάν δεν αξιοποιηθούν τα γεωθερμικά χαρακτηριστικά της χώρας μας στο τέλος του αιώνα θα έχουμε 60 ημέρες το χρόνο καύσωνα και αύξηση της στάθμης της θάλασσας έως και 2 μέτρα».

Ακόμη, δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη των ΑΠΕ για να περιοριστεί η χρήση του λιγνίτη και του άνθρακα, η οποία στοιχίζει περίπου 1000 ζωές ετησίως στην Ελλάδα όπως και τρία με τέσσερα δις ευρώ (στοιχεία απο έρευνα της Greenpeace για την Ελλάδα).

Όσον αφορά το θέμα των τοπικών κοινωνιών που απορρίπτουν τα αιολικά πάρκα ο Τάκης Γρηγορίου υποστηρίζει πως πρέπει να «αφήσουμε το σύνδρομο του ‘όχι στην αυλή μου’. Την στιγμή που κάποιος δηλώνει ότι δεν θέλει να βλέπει την ανεμογεννήτρια στην περιοχή του, κάποιος άλλος στην Κοζάνη ή στην Προλεμαΐδα πεθαίνει από καρκίνο στα εργοστάσια του λιγνίτη. Πρέπει να το δούμε και ανθρωπιστικά το πράγμα».

Βραβευμένοι Επιχειρηματίες από τα θρανία!


Η ομάδα της «GRINN A.E» που απέσπασε το πρώτο βραβείο.
Η ομάδα της «GRINN A.E» που απέσπασε το πρώτο βραβείο.
Άκρως καινοτόμες και με σαφή οικολογικό προσανατολισμό ήταν οι εικονικές επιχειρήσεις τις οποίες δημιούργησαν και παρουσίασαν στο κοινό οι δέκα καλύτερες μαθητικές ομάδες από Λύκεια και ένα Γυμνάσιο της χώρας, που πήραν μέρος στην τελική φάση του πανελλαδικού διαγωνισμού «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2012», τον οποίο διοργάνωσε το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/JA Greece, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, στις εγκαταστάσεις του μη-κερδοσκοπικού ινστιτούτου τεχνολογίας AIT, (Αthens Information Technology), στην Παιανία, Αττικής.

Το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων» / Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) αποτελεί τον φορέα του Junior Achievement Europe στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005. Υποστηρίζεται από 73 μέλη-διακεκριμένες επιχειρήσεις και έχει ως στόχο την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, με τη βοήθεια στελεχών επιχειρήσεων που αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους ενημερώνοντας και προσφέροντας στους μαθητές τις πολύτιμες εμπειρίες τους από την πραγματική οικονομία.

Το πρώτο βραβείο έλαβε ομάδα πέντε μαθητών της σχολής Ι.Μ Παναγιωτόπουλου, παρουσιάζοντας την εικονική επιχείρηση «GRINN A.E». Η επιχειρηματική τους ιδέα βασίστηκε στη σχεδίαση και κατασκευή ενός οικολογικού ηλιακού φορτιστή για κινητά και μικροσυσκευές, ο οποίος λειτουργεί χωρίς μπαταρία λιθίου. Οι νικητές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2012», που διοργανώνει το Junior Achievement Europe και το JA Romania (JA – YE Europe) στις 19-22 Ιουλίου 2012, στο Βουκουρέστι.

Ο οργανισμός Junior Achievement-Young Enterprise Europe(JA-YE www.ja-ye.org) αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό εφαρμογής προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 37 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί ένα από τα περιφερειακά κέντρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκπαίδευσης και Επιχειρηματικότητας-Junior Achievement Worldwide.

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε μαθητική ομάδα από το Επαγγελματικό Λύκειο Καλλονής στη Μυτιλήνη, η οποία εντυπωσίασε το κοινό δημιουργώντας και παρουσιάζοντας την εικονική επιχείρηση «KalloniAgroCom», με αντικείμενο την πώληση αγροτικών προϊόντων του νησιού σε συμφέρουσες τιμές μέσω ηλεκτρονικής δημοπράτησης.

Για το τρίτο βραβείο ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός και κατέληξε σε ισοβαθμία ανάμεσα στις εικονικές επιχειρήσεις «ΜUSTERPEACE» από μαθητές του Α' Αρσάκειου Λύκειου Ψυχικού, οι οποίοι παρουσίασαν το πρωτοπόρο δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) νεανικό περιοδικό MUST, γραμμένο από νέους για νέους, και το «SmartPack Co» από μαθητές του Κολλεγίου Ψυχικού, οι οποίοι παρουσίασαν μια ειδικά διαμορφωμένη ξύλινη κατασκευή που παρέχει δυνατότητα ψύξης ή θέρμανσης του περιεχομένου της με το πάτημα ενός διακόπτη.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κος Χρήστος Τσάγκος, δήλωσε σχετικά με τον διαγωνισμό: «Οι επιχειρηματικές ιδέες των μαθητών, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά και συστηματικά, καθ’όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, απέπνεαν πρωτοτυπία, δημιουργικό ταλέντο και φαντασία. Τα παιδιά κατάφεραν να μας εντυπωσιάσουν για ακόμα μια φορά με την εφευρετικότητά τους, την προσήλωσή τους στον κοινό στόχο και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».

Τι είναι ο άνυδρος κήπος;
Άνυδρος είναι ο κήπος που ποτίζεται ελάχιστα ή καθόλου γιατί έχει φυτά προσαρμοσμένα στα ξηρά καλοκαίρια που χαρακτηρίζουν τις περιοχές με μεσογειακό κλίμα.
Γιατί να έχουμε άνυδρο κήπο;
Γιατί το νερό είναι πολύτιμος φυσικός πόρος που πιθανότατα θα σπανίζει (και θα ακριβαίνει) όλο και περισσότερο καθώς οι αλλαγές στο κλίμα θα φέρουν ακόμα ξηρότερα και θερμότερα καλοκαίρια σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Και βεβαίως επειδή οι άνυδροι κήποι ταιριάζουν με το μεσογειακό περιβάλλον και είναι όμορφοι όλες τις εποχές.

Τι φυτά ταιριάζουν σε άνυδρο κήπο;
Δέντρα, θάμνοι (και πολλά αναρριχώμενα), υπόθαμνοι (και πολλά αρωματικά βότανα), βολβοί, θερινά ή χειμερινά εποχιακά, και μερικά ποώδη πολυετή. Υπάρχουν χιλιάδες φυτά ιθαγενή των διαφόρων περιοχών του κόσμου με μεσογειακό κλίμα που έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες θερινής ξηρασίας. Υπάρχουν και άλλες περιοχές με έντονες περιόδους ξηρασίας που προσφέρουν πολλά ακόμα τέτοια φυτά.

Τι δεν μπορούμε να έχουμε;
Γκαζόν και φυτά από εύκρατα κλίματα που θα ξεραθούν χωρίς τακτικό καλοκαιρινό πότισμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να υπολογίσουμε και τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες: μερικά φυτά ιδεώδη για ξηρά καλοκαίρια δεν αντέχουν την παγωνιά, ενώ άλλα μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Πώς επιζούν τα φυτά χωρίς καλοκαιρινό πότισμα;
Εκτός από τους βολβούς και τα ανοιξιάτικα εποχιακά, που ανθίζουν και μετά εξαφανίζονται κάτω απ' τη γή (βολβοί) ή ξεραίνονται αφού δέσουν οι σπόροι τους για την επόμενη άνοιξη (εποχιακά), τα μεσογειακά φυτά αντιστέκονται στην καλοκαιρινή ξηρασία γιατί η περίοδος ανάπτυξής τους είναι το φθινόπωρο, ο χειμώνας και η άνοιξη, εποχές κατά τις οποίες μπορούν να βασιστούν σε τακτική βροχή. Το καλοκαίρι παύουν να αναπτύσσονται. Πολλά από αυτά έχουν σκληρά, γυαλιστερά, χνουδωτά ή ασημιά φυλλώματα που βοηθούν να περιοριστεί η απώλεια νερού από τα φύλλα. Η ποικιλία φυλλωμάτων και δομής δίνει σε πολλά μεσογειακά φυτά ενδιαφέρουσα εμφάνιση ακόμα και όταν δεν είναι ανθισμένα.

Τι θα συμβεί αν τα ποτίσω;
Μερικά φυτά ξηρού κλίματος θα ξεραθούν αν ποτιστούν το καλοκαίρι. Άλλα θα επιζήσουν αλλά με βραχύτερο κύκλο ζωής απ ότι θα είχαν απότιστα, και άλλα θα δεχτούν το πότισμα χωρίς βλαβερές συνέπειες.

Άρα, καθόλου πότισμα;
Ύστερα από ένα σωστό ξεκίνημα, πολλά φυτά ξηρού κλίματος πράγματι δεν θα χρειάζονται καθόλου πότισμα το καλοκαίρι. Άλλα  φυτά θα τα ωφελούσε ένα βαθύ πότισμα σε τακτά διαστήματα, ας πούμε μια φορά τον μήνα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων καλοκαιριών, ώσπου να εγκατασταθούν σωστά (δηλαδή έχοντας αναπτύξει καλό σύστημα ριζών και συνηθίσει το νέο χώμα και τη νέα τοποθεσία), τα νεοφυτεμένα φυτά θα χρειάζονται ένα βαθύ πότισμα κάθε δύο-τρεις εβδομάδες.

Τι είναι το βαθύ πότισμα;
Πολύ νερό σε αραιά διαστήματα είναι πολύ καλύτερο από λίγο νερό συχνά. Ο λόγος είναι ότι το συχνό πότισμα με μικρές ποσότητες νερού ενθαρρύνει τα φυτά να αναπτύξουν επιφανειακές ρίζες, ενώ το αραιό πότισμα με μεγάλες ποσότητες επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει βαθιά στο έδαφος και ενθαρρύνει το φυτό να αναπτύξει βαθιές ρίζες για να αντιμετωπίσει καλύτερα την ξηρασία. Ένας τρόπος βαθιού ποτίσματος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης αρδευτικής λεκάνης, βάθους περίπου 20εκ. γύρω από το φυτό (η γύρω από μία ομάδα μικρών φυτών) κατά την φύτευση. Κατά το πότισμα η λεκάνη πρέπει να γεμίζει ως απάνω και να επιτρέπει στο νερό να εισχωρήσει βαθιά.

Θερινή νάρκη: άφυλλο αλλά όχι ξερό
Μερικά μεσογειακά φυτά πέφτουν σε θερινή νάρκη, χάνοντας όλα τους τα φύλλα όταν σταματήσει το πότισμα. (Παραδείγματα είναι τα Medicago arborea  και το Teucrium fruticans.) Αυτά τα φυτά μπορεί να μοιάζουν ξερά αλλά εξακολουθούν να είναι ζωντανά. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου θα βγάλουν νέα φύλλα. Όταν σχεδιάζετε έναν άνυδρο κήπο, καλό είναι να τοποθετείτε τέτοια φυτά στο βάθος κι όχι στην πρώτη γραμμή.

Μερικές συμβουλές:
Να φυτεύετε το φθινόπωρο
Πάντα να φυτεύετε το φθινόπωρο ώστε τα νέα φυτά να ωφεληθούν από τις χειμωνιάτικες βροχές κατά την πρώτη τους χρονιά.

Να αγοράζετε μικρά φυτά.
Όταν ψωνίζετε κοιτάξτε να διαλέξετε μικρά και γερά φυτά του είδους πού θέλετε και μην παρασυρθείτε από τα μεγάλα και ανθισμένα. Τα φυτά που παίρνουν τη θέση τους στον κήπο όταν είναι ακόμη μικρά θα εδραιωθούν καλύτερα και γρηγορότερα, και σε κανένα δυό χρόνια θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα που αρχικά θέλατε.

Αποστράγγιση
Τα φυτά ξηρού κλίματος δεν αντέχουν νερό στις ρίζες τους τον χειμώνα, και χρειάζονται έδαφος με καλή αποστράγγιση. Για να το εξασφαλίσετε αυτό σκαλίστε βαθιά το χώμα πριν φυτέψετε και αν το δείτε βαρύ και αργιλώδες προσθέστε άμμο ή χαλίκι.

Περιορίστε την επιφανειακή εξάτμιση
Για να εμποδίσετε την απώλεια υγρασίας από εξάτμιση, καλύψτε το χώμα με ένα παχύ (τουλάχιστον 10 εκ.) στρώμα οργανικής (ψιλοκομμένα κλαδιά) ή ανόργανης (χαλίκι ή βοτσαλάκια) εδαφοκάλυψης. Η ανόργανη εδαφοκάλυψη έχει το προτέρημα των στραγγιστικών ιδιοτήτων, και ενδείκνυται για φυτά που δεν αντέχουν τη χειμωνιάτικη υγρασία. Πολλά φυτά με καταγωγή από τα πετρώδη εδάφη των μεσογειακών λόφων αγαπούν ιδιαίτερα το χαλίκι. Αφήστε ακάλυπτη την αρδευτική λεκάνη κατά τον πρώτο χρόνο του φυτού.

Που θα βρείτε τα κατάλληλα φυτά;
Δυστυχώς τα περισσότερα φυτώρια και κέντρα κήπου, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μεσογειακής Λεκάνης, δεν διαθέτουν μεγάλη ποικιλία φυτών ξηρού κλίματος. (Βέβαια, αν οι πελάτες τα ζητούν επίμονα κάποια στιγμή θα το κάνουν.) Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τα φυτά που θέλετε στην περιοχή σας, ψάξτε στο διαδίκτυο για ειδικευμένα φυτώρια που κάνουν αποστολές.

ανάρτηση από Το Μεσογειακό Σύλλογο 
Πολλές πληροφορίες για κηπουρική ξηρού κλίματος με λεπτομερείς καταλόγους κατάλληλων φυτών, υπάρχουν στα ακόλουθα βιβλία:
Στα ελληνικά:
Olivier Filippi, Για έναν άνυδρο κήπο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008
Heidi Gildemeister, Κήποι στο φως της Μεσογείου, Εκδόσεις Ποταμός, 2004.
Στα αγγλικά:
Heidi Gildemeister, Mediterranean Gardening: A Waterwise Approach, Thames and Hudson, 2004; Editorial Moll, 1995

Delivery βιολογικών προϊόντων από την Κρήτη!

Θα θέλατε να τρώτε φρέσκα βιολογικά προϊόντα από την Κρήτη κάθε μέρα; Μία οικονομική και πρακτική λύση που θα βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και της ζωής μας προτείνει ο 42χρονος Κώστας Κρεμμύδας, γεωπόνος και βιοκαλλιεργητής ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση αποστολής προϊόντων. Ο  κ. Κώστας μας μίλησε για τους λόγους που αξίζει να επιλέξετε τα προϊόντα του για να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας.

Εμείς το δοκιμάσαμε και πειστήκαμε! Έτσι έχουμε τη χαρά να χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού κάθε Τετάρτη και να παραλαμβάνουμε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα της εβδομάδας. Είναι φρεσκότατα, σε άριστη κατάσταση και η μυρωδιά τους σου ανοίγει την όρεξη. Επιπλέον  γλιτώνουμε χρόνο, χρήμα και κόπο τα οποία είναι πολύ σημαντικά σε μια καθημερινότητα με πολλές απαιτήσεις δουλειάς, σπιτιού, παιδιών, υποχρεώσεων και άλλων πολλών.

Με πολυετείς σπουδές τόσο στην Ελλάδα (Λάρισα), όσο και στην Ευρώπη (Σκωτία), ο Κώστας Κρεμμύδας είναι ένας απόλυτα καταρτισμένος καλλιεργητής. Μετακόμισε στην Κρήτη, στο Καστέλι Κισσάμου, το 1997, και ξεκίνησε την παραγωγή βιολογικών κηπευτικών σε θερμοκηπευτικές και υπαίθριες καλλιέργειες, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα. Διαβάστε παρακάτω, τι τον έλκυσε στην βιολογική γεωργία και πως προέκυψε η επιχείρηση αποστολής κηπευτικών και άλλων προϊόντων, μέσα και από την εμπειρία του στη Βρετανία. 


Πως ξεκινήσατε την αγροτική σας ενασχόληση και γιατί επιλέξατε τη βιολογική γεωργία;
Λίγο καιρό μετά από την μετακίνησή μου στην Κρήτη αποφάσισα να ασχοληθώ με τις καλλιέργειες καθώς μου άρεσε ιδιαίτερα και η συγκεκριμένη δουλειά όπως και ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής. Νοίκιασα χωράφια και έστησα θερμοκήπια. Ξεκίνησα να καλλιεργώ βιολογικά από την αρχή της ενασχόλησής μου με την γεωργία παρ' όλο που η γνώση και η εμπειρία τότε ήταν περιορισμένη και δύσκολα την έβρισκες.
 Μολονότι αντιμετώπιζα αρκετές δυσκολίες είχα αποφασίσει να ασχοληθώ με την βιολογική γεωργία καθώς λόγω της τότε εργασίας μου, επισκεπτόμουν συστηματικά συμβατικά θερμοκήπια. Στις επισκέψεις αυτές έβλεπα τις επιβαρύνσεις με χημικά στα προϊόντα αλλά κυρίως στους παραγωγούς που τα εφάρμοζαν. Παρ' όλο που ήθελα να ασχοληθώ με την γεωργία, πραγματικά δεν ήθελα να ασχοληθώ με τα χημικά. Επηρεασμένος και από κάποιους πιο παλιούς πρωτοπόρους βιοκαλλιεργητές κατέληξα να καλλιεργώ βιολογικά.
Το ενδιαφέρον που μου προκάλεσε ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας με έκανε να θέλω να εμβαθύνω τη γνώση μου στο συγκεκριμένο τομέα. Έτσι αποφάσισα να κάνω περαιτέρω σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Πρωτοπόροι στη βιολογική γεωργία ήταν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί. Κατέληξα στην Σκωτία (λόγω γλώσσας, δεν ήξερα Γερμανικά) όπου έκανα MSc στη Βιολογική Γεωργία. 


Λίγα λόγια για το κτήμα και τη βιολογική καλλιέργεια (Πιστοποίηση)
Οι καλλιέργειες μου αποτελούνται από 4 στρέμματα θερμοκήπιο και άλλα τόσα υπαίθριες καλλιέργειες.

Καλλιεργούνται ως επί τω πλείστον κηπευτικά, αλλά ενίοτε και πατάτες, κρεμμύδια, καρότα, αρωματικά και άλλα. Τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά από το 1999, 2000. Ο πιστοποιητικός οργανισμός που πιστοποιεί την παραγωγή είναι η Q WAYS, ενώ την εμπορική διαδικασία την πιστοποιεί η ΒΙΟΕΛΛΑΣ.

  
Πως ξεκίνησε η επιχειρηματική δραστηριότητα;
Στην Βρετανία ήρθα σε επαφή (εκτός από βιοκαλλιεργητές και εμπόρους βιολογικών) και με εναλλακτικούς τρόπους εμπορίου. Ένας από αυτούς ήταν το Box scheme. Το "κουτί". Σκέφτηκα ότι οι ρυθμοί ζωής στην σύγχρονη πόλη πιθανώς να ευνοούσαν την ανάπτυξη μιας παρόμοιας μορφής εμπορίου και στην Ελλάδα. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω την ιδέα από εκεί και να την προσαρμόζω εδώ βασιζόμενος πάντα στην παραγωγή μου και στους φίλους μου.


Ποια είναι η φιλοσοφία του «κουτιού» και πως λειτουργεί;
Η λογική του εγχειρήματος έχει να κάνει με την παράδοση των εβδομαδιαίων οικογενειακών αναγκών σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά από τα χωράφια μας (δικά μας και συνεργατών μας) κατευθείαν στη πόρτα του σπιτιού σας.
Έτσι λοιπόν μας παραγγέλνετε, συλλέγουμε τα προϊόντα της παραγγελίας σας, και σας τα φέρνουμε στο σπίτι ή όπου αλλού θέλετε. 
Προσπαθούμε με αυτό τον τρόπο να παίξουμε τον ρόλο του "θείου από το χωριό" που στέλνει στους δικούς του ανθρώπους, τα καλούδια που βγάζει ο κήπος του κάθε εποχή. 


Γιατί να επιλέξει κάποιος να παραγγέλνει λαχανικά;
Επιλέγετε εμάς γιατί: 
  1. Τα προϊόντα είναι φρέσκα καθώς τα περισσότερα συλλέγονται μετά την παραλαβή της παραγγελίας σας. Δηλαδή έχουν συλλεχθεί 24-48 ώρες από τη στιγμή που θα τα παραλάβετε.
  2. Απαλλάσσεστε από την προσπάθεια και τον κόπο να βγείτε να διαλέξετε και να κουβαλήσετε στο σπίτι σας τα καλύτερα προϊόντα. Το κάνουμε εμείς για εσάς. Σας φέρνουμε στο σπίτι σας τα καλύτερα!
  3. Έχουμε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Παρ'όλο που τα φέρνουμε στο σπίτι και που στέλνουμε την καλύτερη ποιότητα, υπάρχει η δυνατότητα ανταγωνιστικών τιμών καθώς τα προϊόντα είναι είτε παραγωγής μας, είτε παραγωγή φίλων μας.
  4. Στα περισσότερα προϊόντα παρακάμπτουμε το στάδιο του χονδρεμπόρου, το κέρδος του οποίου προσπαθούμε να μοιραστούμε με εσάς και τον παραγωγό.
  5. Όπως προείπαμε, τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά.
  6. Βασιζόμαστε στις προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν δημιουργηθεί στο πέρασμα των ετών με τους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε. Ο κόσμος που μας δείχνει εμπιστοσύνη δυο χρόνια τώρα, θα έχει παρατηρήσει ότι οι παραγωγοί που συνεργαζόμαστε είναι περίπου οι ίδιοι. Η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει με τους συγκεκριμένους παραγωγούς προκύπτει από την χρόνια σχέση και φιλία.
  7. Γνωρίζετε ποιος παραγωγός παράγει το προϊόν που καταναλώνετε, καθώς αναρτώ στο δίκτυο κάθε εβδομάδα ποιος παραγωγός παράγει τι και τα στοιχεία του.
  8. Ως επί το πλείστον, τα προϊόντα που στέλνουμε είναι Ελληνικής και κυρίως Κρητικής παραγωγής (Συγκεκριμένες εποχές τυχαίνει να έχουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από εισαγόμενα, γεγονός όμως που προσπαθούμε να το ελαχιστοποιήσουμε).
  9. Στηρίζετε τις τοπικές κοινωνίες. Μας βοηθάτε να παραμείνουμε στην περιοχή μας να αναπτυχθούμε και να δώσουμε δουλειές και σε συντοπίτες μας.
  10. Μπορείτε να παραγγείλετε ό,τι, όσο και όποτε θέλετε. Σε σχέση με την αρχική μορφή του box scheme, δίνουμε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία. Υπάρχει η δυνατότητα να διαμορφώσετε την παραγγελία σας από τα διαθέσιμα προϊόντα και να παραγγείλετε αυτά τα προϊόντα που πραγματικά έχετε ανάγκη και στην συχνότητα που θέλετε.

Ποια είναι η διαδικασία παραγγελίας σε απλά βήματα;
  • Μια φορά την εβδομάδα ο κάθε ενδιαφερόμενος (που μου έχει δώσει το email του ) λαμβάνει μία λίστα σε excel με τα διαθέσιμα προϊόντα και τις τιμές τους. Εκτός από τη λίστα λαμβάνει και ενημέρωση που αφορά τα προϊόντα (λόγοι διαμόρφωσης των τιμών, ενημερώσεις για τα εποχιακά είδη κ.α) αλλά και αναφορά σε γενικότερα θέματα που αφορούν την βιολογική γεωργία, νέα από την φάρμα, γνωριμία με τους παραγωγούς μας κ.α.
  • Από τον κατάλογο των διαθέσιμων προϊόντων επιλέγει τα προϊόντα και τις ποσότητες που επιθυμεί και μου το στέλνει πίσω. (Παραγγελία)
  • Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει την εβδομαδιαία παραγγελία του περίπου 2-3 ημέρες μετά που θα παραγγείλει, ανάλογα με την ημέρα που είναι προγραμματισμένο να περάσει ο οδηγός από την κάθε περιοχή.
  • Ο κάθε ενδιαφερόμενος παραγγέλνει όποτε θέλει χωρίς υποχρέωση εβδομαδιαίας επανάληψης της παραγγελίας. Η συχνότητα των παραγγελιών διαμορφώνεται από τον ενδιαφερόμενο. Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο της παραγγελίας.
  • Οι τιμές που αναφέρονται στον κατάλογο είναι και οι τελικές (περιλαμβάνουν το ΦΠΑ).
    Η συνολική τιμή αναγράφεται στο τέλος της παραγγελίας και είναι και το ποσό που θα πληρώσει ο ενδιαφερόμενος. Δεν χρεώνονται μεταφορικά, διανομή, και το κιβώτιο το συνοδεύει αναλυτική απόδειξη. Μοναδική υποχρέωση είναι η ελάχιστη παραγγελία που ανέρχεται στα 25 ευρώ.


Τρόπος πληρωμής: Με μετρητά στον οδηγό που φέρνει το κιβώτιο.


Τρόποι επικοινωνίας
τηλ. 6936873007

Ξένια Π. Παπασταύρου


Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012


Άγγελος Πατσιάς: ο δάσκαλος "υπόδειγμα" από τον Φουρφουρά της Κρήτης (video)

Σε ένα μικρό χωριό του ορεινού Ρεθύμνου, τον Φουρφουρά, οι γιοί και οι κόρες των 560 μόλις κατοίκων έχουν την τύχη να εκπαιδεύονται από έναν άνθρωπο που αγαπάει και τιμά το επάγγελμα του ανάγοντας το σε λειτούργημα. Ο Άγγελος Πατσιάς διορίστηκε στην άκρη του πουθενά, αλλά αντί να απογοητευτεί, αποφάσισε να πειραματιστεί με τον καλύτερο και τον πιο ευφάνταστο τρόπο, παρασύροντας στο όνειρο του, τους εκκολαπτόμενους μαθητές του. Χωρίς καμία επιδότηση, αλλά με πολύ προσωπικό κόπο και προσπάθεια.

Κόντρα στις ανεπάρκειες του ελληνικού κράτους και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παιδεία σε εθνικό επίπεδο, δημιούργησε το "Σχολείο της φύσης και των χρωμάτων", που ακολουθεί το δικό του εβδομαδιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας.

Οι μαθητές του μαθαίνουν να τραγουδούν, να απαγγέλλουν ποίηση, να παίζουν θέατρο, να χορεύουν, να συναγωνίζονται σε "μάχες χορευτικών συγκροτημάτων", να καλλιεργούν τα δικά τους μποστάνια και να αγαπούν τη φύση. Ακολούθησαν μαθήματα γαλλικών μέσω skype, μαθήματα σε σκηνές στη φύση, διαδραστικές διδασκαλίες με σχολεία από όλη την Ελλάδα. Κοινώς, η τεχνολογία και η αυτοοργάνωση στην υπηρεσία της αληθινής μάθησης.

Ένα από τα επιτεύγματα του Άγγελου μάλιστα, είναι το "Φουρφουράς Web TV", το οποίο στην ουσία εισάγει τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή ζωή των μαθητών του. Στην ουσία, αποτελεί έναν δίαυλο  επαφής και επικοινωνίας των παιδιών με την υπόλοιπη Κρήτη και με την Ελλάδα. Ο ίδιος λέει ότι "τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία γίνονται ρεπόρτερ, ανοίγονται, αποκτούν φωνή".

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες του δασκάλου, είναι και ο "Ορεινός Αγροτικός Συνεταιρισμός" που έχει φτιάξει μαζί με άλλα σχολεία της Κρήτης, μέσω του οποίου οι μαθητές πωλούν τα προϊόντα που μόνοι τους παράγουν για να εξασφαλίζουν χρήματα για τις ανάγκες των απομονωμένων σχολείων της Κρήτης.


Ο Φουρφουράς στο TEDx
Ο Άγγελος Πατσιάς παρουσίασε το επίτευγμα του και τη δράση του σχολείου του στο TEDx Θεσσαλονίκης μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό που παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ειλικρινή ομιλία του δασκάλου. Ο ίδιος παρουσίασε με άπλετο χιούμορ στο κοινό του τις δυσκολίες, τις δράσεις, τις ανάγκες και τις πρωτοβουλίες του σχολείου του, αλλά και τα όσα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια που ζει στο χωριό της Κρήτης.

Ανάμεσα στα προβλήματα που αναδεικνύει, είναι οι αποστάσεις που πρέπει να διανύουν οι μαθητές από τα γύρω απομονωμένα χωριά για να φτάσουν στο δημοτικό του Άγγελου, αλλά και η οικονομική κρίση. Δεδομένου ότι τα TEDx βιντεοσκοπούνται και "ανεβαίνουν" στη σελίδα των διαλέξεων, χιλιάδες ανθρώπων θα έχουν πλέον την τύχη να έρθουν σε επαφή με το όραμα και τις ανάγκες του σχολείου του Φουρφουρά και του οραματιστή δασκάλου του. Αν μη τι άλλο, τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν στήριξης και σίγουρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.  

Τι είναι το TEDx
Το TEDx (από τα αρχικά των λέξεων Technology, Entertainment, Design) είναι μια αμερικανική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που διοργανώνει σειρές διαλέξεων με το διακριτικό τίτλο "ιδέες που αξίζει να διαδοθούν". Οι διαλέξεις μαγνητοσκοπούνται και διατίθενται ελεύθερα από το www.ted.com, υποτιτλισμένες σε περισσότερες από συνολικά 70 διαφορετικές γλώσσες από εθελοντές μεταφραστές.

Οι πρώτες εκδηλώσεις του TED στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν επικεντρωμένες σε θέματα τεχνολογίας και design - στην πορεία, το περιεχόμενο έγινε τόσο ποικίλο, που ο κατάλογος των ομιλητών πλέον περιλαμβάνει πρώην προέδρους των H.Π.Α., εξέχοντες επιστήμονες και συγγραφείς, αλλά και πετυχημένους επιχειρηματίες και οραματιστές του κλάδου τους, όπως ο Bill Gates.

Από το 2005, η οργάνωση απονέμει ετήσια βραβεία ύψους 100.000 δολαρίων σε προσωπικότητες που επιζητούν στήριξη για να υλοποιήσουν μια "ευχή που θα αλλάξει τον κόσμο". Ο φετινός νικητής (που από το 2010 είναι ένας κάθε χρόνο) είναι ο Jamie Oliver, ο σεφ που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική εκπομπή και τη σειρά βιβλίων "The Naked Chef" και φιλοδοξεί να βελτιώσει τις συνθήκες και την ποιότητα σίτισης στο Δυτικό κόσμο, επιδεικνύοντας εύκολες λύσεις με μικρό κόστος σε χρήμα και χρόνο που μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην υγεία και τη φυσική κατάσταση ειδικά των παιδιών στα σχολεία.




Πηγή: News247

Photography: 50 Gorgeous Close-ups of Colorful Flowers

Dreamland

Dreamland
author: Martin Amm

Touch of Love

Touch of Love
author: John L.

Explosion

Explosion
author: John Cogan

Refraction

Refraction
author: John Cogan

Drop Dropping

Drop Dropping
author: John Cogan

Pure Heart

Pure Heart
author: Juliana Nan

Sweets

Sweets
author: Kaz Watanabe

Beyond the Visible

Beyond the Visible
author: Juliana Nan

The Will-o-the-Wisp

The Will-o-the-Wisp
author: Art Lionse

Flower and Morning Light

Flower and Morning Light
author: Omur Kahveci

Green PomPom

Green PomPom
author: Magda Indigo

Poppy

Unbloomed Lily

Unbloomed Lily
author: Bill Tiepelman

Wisteria

Wisteria
author: MIYAMOTO Y

Flower Dream

Flower Power

Flower Power
author: Alister C.

Blue Anemone

Blue Anemone
author: Kenneth Maurer

Rainy Day

Rainy Day
author: Sueo Takano

Pink Lady 2

Pink Lady 2
author: Sueo Takano

Softly Spring

Softly Spring
author: Jacky Parker

Happy Valentines

Happy Valentines
author: Tracy Hall

Flower in Drop 2

Flower in Drop 2
author: Tetra

Glad to See Me?

Glad to See Me?
author: Magda Indigo

Pincushion Protea

Pincushion Protea
author: Magda Indigo

Twins

Twins
author: Anne Mäenurm

Floret Blue

Flower Smiling

Flower Smiling
author: Luca Fiori

It Takes Two to Tango…

It Takes Two to Tango
author: Klas Almqvist

Bahar

Nourishing

Nourishing
author: Delia K

Pink Rhododendron

Pink Rhododendron
author: Zalynn Zhong

Misty Flower

Left Alone

Left Alone
author: Melanie Langer

Flower

Flower
author: karq

Natural Feelings

Natural Feelings
author: Sortvind

It’s Raining, but Not in My Heart

It is Raining, but Not in My Heart
author: Minh Hoang-Cong

Decrescendo Epilogue

Decrescendo Epilogue
author: Lafugue Logos

Yellow Flower

Yellow Flower
author: SvitakovaEva

Stitchwort Lady

Stitchwort Lady
author: Mandy Disher

The Unveiling

The Unveiling
author: Carolyn Rauh

Pure

Pure
author: Mandy Disher

Flower Cup

Flower Cup
author: CubaGallery

Little Flower in Wonderland

Little Flower in Wonderland
author: arthika

Lotus Petals

Lotus Petals
author: Bahman Farzad

Red Flower

Red Flower
author: Orange Leaf

Spring is in the Air

Spring is in the Air
author: Renee Chan

Quiet Lovers

Quiet Lovers
author: Lafugue Logos

Flowers

Flowers
author: Jeff_B.

Red Drops of Water

Red Drops of Water
author: Hidemi Katayama

Flower

Flower
author: Conceptphoto